Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nawiew powietrza do kuchni


Recommended Posts

Witam,

 

Mam problem z dopływem powietrza do kuchni.

W kuchni (17 m2) znajduje się piec z otwartą komorą spalania oraz otwór wentylacyjny z kominem na dach. Mieszkanie znajduje sie na 4 piętrze w starej kamienicy i niestety czasami czuć jest dym - prawdopodbnie z otworu wentylacyjnego zasysany jest dym z innych kominów.

 

Szukam rozwiązania na doprowadzenie powietrza do pieca. Na chwile obecną nie wchodzi w grę wymiana pieca, niestety "otwór" na klatkę schodową też nie jest najlepszy - papierosy i inne zapachy.

 

Nie chcę też robić zwykłego otworu pod oknem w kuchni - wydaje mi się, że kuchnia się wyziębi wtedy.

Czy jest możliwość takiego doprowadzenia powietrza aby nie wpływało to na temperaturę (podgrzewane powietrze)?

 

Czy we Wrocławiu jest firma która się zajmuje takimi rzeczami? Prosze o pomoc - odsyła się mnie od specjalistów od piecy do kominiarzy i każdy ma inny pomysł (lub jego brak).

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość Konto usunięte_12*

Są nawiewniki z podgrzewaniem elektrycznym np. taki: http://www.darco.com.pl/aktualnosci/art,33,24,nawietrzak-z-grzalka-110mm.html

Najlepiej jednak było od początku zainstalować kocioł z zamkniętą komorą spalania. Teraz wszystko inne, to półśrodki i dodatkowe koszty. Kotły z otwartą komorą spalania nadają się wyłącznie do wydzielonych, zimnych kotłowni.

Edytowane przez Konto usunięte_12*
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eple wydaje mi się, że oczekujesz cudownej rady.

Nawiewu z zewnątrz nie chcesz bo będzie chłodzić, z klatki schodowej nie bo zapachy....

Po pierwsze w kuchni, łazience, ani żadnym pomieszczeniu mieszkalnym nie powinno się instalować pieców z otwartą komorą spalania.

Takie piece powinny być instalowane w specjalnie wyodrębnionej kotłowni, czy pomieszczeniu technicznym.

Ponieważ taki piec potrzebuje do spalania sporo powietrza, potrzebny jest nawiew o przekroju 200 cm2.

Jeżeli nie mamy wyodrębnionej kotłowni, to instaluje się piece z zamkniętą komorą spalania.

Instalujemy wtedy specjalną rurę koncentryczną tzw. rura w rurze. Zewnętrzną pobierane jest powietrze do pieca a środkową odprowadzane spaliny.

Albo powietrze pobieramy z za ściany a spaliny odprowadzamy kominem do którego włożony jest wkład z blachy nierdzewnej kwasoodpornej z odskraplaczem.

W twoim wypadku piec potrzebuje nawiewu w kuchni lub korytarzu pod warunkiem, że kuchnia nie jest oddzielona od niego drzwiami.

Najlepszym wyjściem byłaby jednak zmiana obecnego pieca, na piec z zamkniętą komorą spalania.

Odnośnie zaciagania spalin przez kanał wentylacyjny.

Jeżeli mieszkanie, dom jest szczelny, brakuje nawiewników a wentylacja jest naturalna-grawitacyjna to taka wentylacja nie wywiewa tylko nawiewa.

Piec z uruchomionym palnikiem potrzebuje powietrza do spalania jak jest go za mało w pomieszczeniu, to pociągnie potrzebne mu powietrze z komina.

Jak to powietrze pociągnie z kanału spalinowego, to może wytruć wszystkich domowników:(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może to jest jakieś rozwiązanie - nawiew podgrzewany. Czy ktoś ma coś takiego i może powiedzieć czy jest to skuteczne?

 

Wiem, że najlepiej jest mieć piec z zamkniętą komorą - niestety nie w tym roku. Dopiero co mieszkanie kupione.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jestem w tym totalnym laikiem - kupiłem mieszkanie w którym jest piec w kuchni i widze że jest problem. Wcześniej właściciele mieli otwarte (uchylone) okno w kuchni, ale mi to nie odpowiada - kuchnia się wyziębia oraz nie jest to rozwiązanie zbyt pewne.

 

Wiem, ze najlepiej wymienić piec, tyle że nie moge tego zrobić w tym roku - niestety taka wymiana kosztuje.

dlatego szukam rozwiązania gdzieś po środku - na pewno chce zmienić to co jest, bo tak jak napisałeś " to może wytruć wszystkich domowników:(".

 

Czekam na wizytę kominiarza - bo to chyba do niego należy się zwrócić z takim problemem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jestem w tym totalnym laikiem - kupiłem mieszkanie w którym jest piec w kuchni i widze że jest problem. Wcześniej właściciele mieli otwarte (uchylone) okno w kuchni, ale mi to nie odpowiada - kuchnia się wyziębia oraz nie jest to rozwiązanie zbyt pewne.

 

Wiem, ze najlepiej wymienić piec, tyle że nie moge tego zrobić w tym roku - niestety taka wymiana kosztuje.

dlatego szukam rozwiązania gdzieś po środku - na pewno chce zmienić to co jest, bo tak jak napisałeś " to może wytruć wszystkich domowników:(".

 

Czekam na wizytę kominiarza - bo to chyba do niego należy się zwrócić z takim problemem.

 

Zaciąganie dymu przez wentylację może być spowodowane przez:

-za szczelny dom, brak nawiewników,

-w domu jest piec z otwartą komorą spalania i nie ma zrobionego nawiewu,

-komin jest za niski (za krótki) w stosunku do kanałów dymowych lub pozostałych kominów,

-w najbliższej okolicy jest wyższy budynek, drzewa lub często występują wiatry tzw. zstępujące/opadające.

 

Dwa pierwsze punkty opisałem są one ważne ale pozostałe również są bardzo istotne, dla poprawnego działania wentylacji grawitacyjnej.

Warto by kominiarz przyjrzał się temu kominowi, ponad dachem oraz sprawdził jego drożność.

 

Życzę powodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...