Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam. Proszę o opinie na temat takiego zestawu PC:

1. Pompa ciepła Greenline HT Plus C9 z wbudowanym zbiornikiem cwu 185L

2. Rozdzielacz dolnego źródła (kpl)

3. Dolne źródło - kolektor poziomy

4. Instalacja kotłowni, rozruch, materiały instalacyjne

Ofert cenowe jakie otrzymałem na taki zestaw to przedział 50 - 54 tyś zł.

Ma to ogrzać dom 170 m2. Moje wiedza na temat PC jest tylko teoretyczna, w praktyce nie mam żadnego doświadczenia dlatego prosze o opinie bardziej rozeznanych w temacie.

Rozważyłabym pompę PW, mam jako jedyne źródło ciepla ZUBADAN pracuje do -25st (SPRAWDZONE) i za 10kw płacilam 25tyś netto

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Natrafiłem na takie coś : http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=6390

Facet przesadza czy jednak nie? Miał ktoś podobne problemy?

Czy to jest w ogóle możliwe?

Czy straty ciepła przez przegrody są główną przyczyną tego problemu ( zalecono pomiary termowizyjne)???

Edytowane przez subfosylny

Witam

Natrafiłem na takie coś : http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=6390

Facet przesadza czy jednak nie? Miał ktoś podobne problemy?

Czy to jest w ogóle możliwe?

Czy straty ciepła przez przegrody są główną przyczyną tego problemu ( zalecono pomiary termowizyjne)???

Za mało danych aby postawić jakąś diagnozę.

• 2 years później...
Przygotowanie ciepłej wody użytkowej (np. kąpiel, zmywanie naczyń) stanowi 5000 kWh rocznego zapotrzebowania na c.o. Sezonowe zapotrzebowanie na ciepło w opisywanym domu wyniesie rocznie 21600 kWh. Porównaliśmy koszty użytkowania różnych systemów grzewczych dla analizowanego domu (wykres).

To początek lat 90-tych - dom izolowany zużywa 30kWh/m2 rocznie - więc 150m2 - to maksymalnie 4500kW a z 5000kWh mamy 170m3 wody prysznicowej - to (uwzględniając urlop ) 530 litrów dziennie.

po prostu kogoś pogięło.

Oczywiście, że ogrzewanie elektryczne jest najtańsze i tak naprawdę jedyne w domach izolowanych, ale ani takich pomp się już nie stosuje, ani takich domów nie ma sensu budować.

Jaki temacik ciekawy... ja mam takie zdanie: do domu szczelnego, dobrze izolowanego, ale bez hiperizolacji, bez mostków, na płycie z dużą masą akumulacyjną i oknami zwróconymi na południe, nie opłaca się ani tradycyjne ogrzewanie, ani pompa ciepła... Pompa ciepła to zabawka, droga zabawka. Uzasadnienie ma w hotelach,szpitalach, urzędach... Jak ktoś wyczai piękny dom z cegły i ciosanego kamienia, który ma 200 lat a murarz był mistrzem w swoim fachu i oblepienie chałupy styropianem byłoby zbrodnią - wtedy pompa ciepła to idealne rozwiązanie. Ale to dla koneserów. :)

Jaki temacik ciekawy... ja mam takie zdanie: do domu szczelnego, dobrze izolowanego, ale bez hiperizolacji, bez mostków, na płycie z dużą masą akumulacyjną i oknami zwróconymi na południe,

Taa. Jak dostaniemy od kogoś w prezencie pasywny, to nie dokupujmy pompy ciepła. Jak na pewno sobie taki postawimy, bo tak i już, to pompa też nie ma sensu. Jeśli chcemy niskich rachunków, poza tym nie jesteśmy humanistami (humanista - osoba, która nie potrafi liczyć ;)) no to już trzeba zacząć się zastanawiać, co będzie tańsze, pewniejsze, łatwiejsze, bardziej przyjazne. Jest wątek kablarzy i cały dział pompiarzy, jedni i drudzy jak jeden mąż płacą gdzieś w granicach 3-4 KPLN za prąd rocznie, tyle że pompiarze (Liwko, Pyxis, rwxw i jeszcze 20 innych) mają normalne domy z 10-12 cm izolacji na ścianach.

Taa. Jak dostaniemy od kogoś w prezencie pasywny, to nie dokupujmy pompy ciepła.
Też tak kiedyś myslałem, ale technologia poszła bardzo do przodu, a ceny bardzo w dół i dalej lecą. Instalacja za 8000zł zrobi nawet z 10-12 cm dom pasywny - pod warunkiem 30cm minimum w podłodze i reku.

Jak mają połać dachu zwróconą na południe - to z tym 10 cm styro mogli wygrać bo do pompy ciepła w przyszłości podłączą sobie fotowoltaikę i będzie git.

Ale jak dom jest zwarty - więc powierzchnia ścian nie jest za duża to ile kosztuje te 5-10 cm styropianu więcej? Bez przesady 15 cm grafitowego styro, konstrukcja brak mostków i straty nie są na tyle duże by pchać się w c.o. i pc. ;] Drogie przyłącze gazu to też nie rozwiązanie. skoro to równowartość rachunków za prąd za kilka latek - nie mówiąc ile drewna czy brykietu do kominka... Moim z daniem biomasa powinna wrócić do łask bo przy małym zapotrzebowaniu na ciepło to nie uciażliwość a przyjemność. Centralnie ustawiony kominek i reku i ciepło rozchodzi się bez dgp po całym domku. Do tego na czas lenistwa nagrzewnica powietrza albo grzejniki elektryczne i mamy ciepełko. :) Zyski ze słoneczne powinny być głównym źródłem ciepła. Już fotowoltaika za 70 k na dachu lepsza niż pc - bo prąd można będzie sprzedać do sieci za 1,2 za kwh nadwyżkę, a z pompy ciepła nic nikomu nie opchniemy... Zresztą rozproszona energetyka to taka postać patriotyzmu:D a nie tylko w kółko ruski gaz... ;]

Taaa. Już 2 lata stoję w blokach startowych z biogazownią oczekując na duży trójpak. Jestem w fazie: zwątpienie totalne. Gazu tu raczej nikt nie bierze pod uwagę, raczej tylko patriotyczny prund z wungla, z czarnej śląskiej ziemi. Różnica pomiędzy co a nco to taki bullshit potrzebny TB do rozważań w innej czasoprzestrzeni. Kable kosztują więcej niż rurki, żadne straty nie występują, bo wszystko jest tracone wewnątrz budynku, czyli termosu, a pchać się w pompę oznacza dzisiaj mniej więcej tyle co pchać się w klimatyzator. Jeśli się boisz takiego urządzenia, to trudno, większość "wstawia" sobie takowy tak samo jak lodówkę.

Klimatyzator ? trzeba mieć zapotrzebowanie na chłodzenie;p a jak się dobrze zaprojektuje minimalizując zyski słoneczne latem - nie widzę sensu kupowania kolejnej zabawki. Zresztą pompa ciepła świetnie chłodzi... :]
popieram :)

jedynie co to CWU tam pompa powietrzna sprzężona z wentylacją ma sens.

Ale stawiam bardziej na urządzenia bez prądowe i to minie ukierunkowuje... aby prądu było jak najmniej.

Zacznę od tego, że nie wyobrażam sobie domu energooszczędnego na gaz czy węgiel...

Dlaczego?

Bo definicja domu energooszczędnego zawiera w sobie odpowiedź.

Ale jedno drugiego nie wyklucza ... jak potrzeba spalić niech by 300 m^3 gazu to już jest sukces tak samo 300 kg węgla ... prąd do napędu pompy ciepła nie bierze się z wody ...

tylko z węgla ... ok elektrownia ma filtry odsiarczanie spalin .. tak skuteczne że padły kopalnie siarki .... chociażby.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie aby węgiel spalać czysto ... po prostu jeszcze nie ten czas ... za bardzo ludzie nie są jeszcze przekonani do tego ... aby tak się działo ...

myślę jednak że to kwestia czasu.

Wyprodukowanie pompy ciepła i osprzętu też kosztuje ...

Koniec końców jeśli bilans miał by być jak najmniej CO2 to spalanie drewna pozostaje.

Lub pół na pół z kolektorów słonecznych ... choć wytop miedzi nie jest bez węglowy ...

to jakoś mały procent ... udziału w późniejszej produkcji kWh ... energii ...

Izolacja z biomateriałów kostka słomy np .

Edytowane przez מרכבה

• 5 weeks później...

Witam,

W mojej opinii trochę za bardzo naciągnięte zostały ceny dla pompy ciepła.

Robiłem porównanie w zeszłym roku - październik 2012

Zastanawiałem się nad pompą ciepła ale wybrałem kocioł kondensacyjny i kolektory słoneczne.

Biorąc pod uwagę ceny brutto za jednostkę energii (kWh) w zależności od nośnika energii i sprawności urządzenia i pomnażając przez zużycie podane na tej stronie (26600kWh) powinno być:

Nośnik Cena Koszt

Gaz 90% 0,26 6 916,00 zł

Kondensat 109% 0,22 5 852,00 zł

Propan 90% 0,51 13 566,00 zł

Propan Kondensat 0,44 11 704,00 zł

Olej 0,42 11 172,00 zł

Węgiel 0,19 5 054,00 zł

Elektryczne 0,42 11 172,00 zł

PC Split 0,19 5 054,00 zł

PC Grunt 0,13 3 458,00 zł

PC powietrzna 0,16 4 256,00 zł

Drewno 0,18 4 788,00 zł

Liwko Liwko jest nieaktywny

Banned

sprzedawca grzybków zbanowany ! yes yes yes :) nic tylko pisał dwa zdania już TB jest lepszy bo coś napisze.

26600kWh
pierwsze by z tym zrobił porządek.

jest to dużo dla np budynku 150m^2 ... taką ilością energii w standardzie pasywnym można ogrzać 1770 m^2 powierzchni

• 4 months później...
Pamiętacie czasy szału na olej opałowy. Wydaję mi się, że podobny los czeka węgla. Tak się składa , że UE stara sie zablokować wydobycie węgla u nas. Rząd Polski myśli o elektrowni atomowej. Cz do tego dojdzie? Nie mam pojęcia, ale sprawa wegla będzię przesądzona . Tak mi się wydaję. A jak znam życie, to po upadku naszych kopalni , zaczniemy sprowadzac go z chin ceny zmienią się diametralnie

Pyxis no to może większa, ale ładujem bufor i tu jest problem większe straty, i lepiej było by dać taką 4 kW ? co ?

Sezon grzewczy 2012/2013 - 1350 zł (4215 kWh) przy temp. w domu 22*C
grzanie druga taryfa i pompą pewnie.

1350 /0,305gr =4215 kWh ) prądu ... ? bo ciekawi mnie ten zapis .

zależy teraz od COP układu ... wyjdzie koło 14,7 MWh ... dobrze myślę ?

będzie to Eu

Jako bufor mozesz wykorzystac sama wylewke. Nie warto bawic sie osobny fizyczny bufor z woda, bo to same straty.

4kW ale zalezy do jakiego domu, ile CWU i czy znastawieniem na tani prad.

Tak, grzanie tylko w tanim pradzie. Z rachunkami tez jest OK. Na tyle wlasnie szacuje zapotrzebowanie domu.