Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja wiem jedno po przeanalizowaniu moich wymagań co do systemu grzewczego, warunków środowiskowych w jakich stawiam dom oraz po przeliczeniu spodziewanych kosztów, zarówno inwestycyjnych i eksploatacyjnych opcją najpełniej spełniającą moje oczekiwania okazała się pompa ciepła.

Wbrew temu co wielu próbuje wmówić nie ma jednej recepty na najlepszy sposób ogrzewania jak i na najgorszy. Wszystko zależy od preferencji użytkownika i warunków w jakich się buduje.

Akurat w przypadku domu pasywnego najbardziej opłaca się wybrać źródło najtańsze w inwestycji a za to niekoniecznie w eksploatacji, bo z definicji zapotrzebowanie na ciepło takiego budynku jest niskie, więc ewentualna różnica na rachunkach będzie niewielka, no chyba, że ktoś ma jeszcze dodatkowe wymagania jak bezobsługowość czy sterowalność itp.

Ja piszę o swoim konkretnym przypadku przypadku dom 170 m2 po podłogach, różnica wyniosłaby 20 tys....Nie porównuje dwóch innych domów. Ja pisze o różnicach w moim domu, ocieplenie zostaje takie jak miało być i nie ważne czym będę ogrzewał...tu chodzi o sam system.

Dla Ciebie wyliczyem i przy uwzględnieniu korzystania TYLKO WYŁĄCZNIE (sic!) z taniej taryfy dla PCi dla c.o. i cwu (sic!) przy wzroście kosztów co roku 4% i stopie dyskontowej 5% + ok 100l cwu dziennie przez cały rok i średni roczny COP=3, miałbyś zwrot bez psucia się PCi po ok 11 latach. Alternatywą byłby gaz przy cenie jego (w pierwszym roku) 0,2 zł/1 kWh a dla PCi 0,25 zł (tanie taryfa). ALE to tylko gdy PCi będzie pracować bez ŻADNYCH WIĘKSZYCH AWARII!

Domek masz duży więc różnica 20 tys. jest w miarę OK. Ale kocioł za 8 tys. to nie mało spokojnie można mieć za 4-5 i to niezły. no ... ale niech zostanie te 20 tys. :).

Przy alternatywie z prądu za 0,25 zł/kWh w pierwszym roku zwrot masz po ok 15 latach. Uwzględniłem (przy alternatywie z prądu) dla PCi górne źródło np. podłogowe za ok 15 tys zł i że inwestycyjnie w prąd wszedłbyś za ok 10 tys. (a moznaby i taniej) więc w sumie byłąby to różnica ok 38 tys.

20 tys.+(13tys-10tys)+15tys.=38 tys.

Tak więc nawet przy taniej PCi kupionej przez Ciebie przy alternatywie z prądu taniego masz zwrot sam oceń jaki.

A ja mam przed sobą parę wycen PCi gdzie kosztuje one same za powyżej 30 tys. zł .

pzdr

i życzę bezawaryjnej pracy PCi przez 15 lat :).

Edytowane przez j-j

(...) ALE to tylko gdy PCi będzie pracować bez ŻADNYCH WIĘKSZYCH AWARII!

(...)

i życzę bezawaryjnej pracy PCi przez 15 lat :).

Masz dostęp do jakichś tajemnych statystyk z których jednoznacznie wynika, że pompy są aż tak awaryjne? Jeżeli dysponujesz takimi danymi to podziel się nimi proszę, bo jestem ich ogromnie ciekawy.

Szczególnie, że do tej pory żyłem w przeświadczeniu, że głównym czynnikiem determinującym żywotność pompy jest żywotność sprężarki którą szacuje się na około 25 lat źródło: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=6234&cms=274

A ja mam przed sobą parę wycen PCi gdzie kosztuje one same za powyżej 30 tys. zł ..

A ja mam przed sobą kilka cen samych pomp poniżej 15 tysięcy...

Masz dostęp do jakichś tajemnych statystyk z których jednoznacznie wynika, że pompy są aż tak awaryjne? Jeżeli dysponujesz takimi danymi to podziel się nimi proszę, bo jestem ich ogromnie ciekawy.

Szczególnie, że do tej pory żyłem w przeświadczeniu, że głównym czynnikiem determinującym żywotność pompy jest żywotność sprężarki którą szacuje się na około 25 lat źródło: http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=6234&cms=274

.

Skoro artykuł jest dla Ciebie taki wiarygodny to weź też pod uwagę też ceny za system z PCi pod uwagę tam podane bo może to dla tych cen ta żywotność jest podana a nie dla tych za 14 tys.

Poza tym kotły też niby działają bezawaryjnie 20 lat, jeśli przeżyjesz 25 lat ciągłej bezawaryjnej pracy kotlowni z PCi bądź z kotłem to "daj Ci boże".

I, jeśli myślisz że w urządzeniu takim jak PCi może się popsuć tylko sprężarka i to dopiero po 25 latach to powodzenia...

A ja mam przed sobą kilka cen samych pomp poniżej 15 tysięcy...

No i co z tego? Czy ja pisałem ze takich nie ma?, nie przypominam sobie.

sorry ale zupełnie nie rozumiem o czym do mnie rozmawiasz :)

skąd te 38 tys.??

Zupełnie nie znam systemu ogrzewania prądem...o to Ci chodzi??

Porownywałem koszty:

c.o. i cwu- inwestycja i eksploatacja.

PCi vs gaz

i PCi vs prąd

dla Twojego domu

20 tys.(obecna różnica w inwestycji w stosunku do gazu podana przez Ciebie)+(13tys(Twoja cena inwestycji przy gazie)-10tys(cena inwestycji za c.o i cwu tylko elektrycznego))+15tys(cena inwestycji za górne źródło).=38 tys.

pzdr

Edytowane przez j-j

Czarno widzę brak awarii pompy ciepła, sprężarki czy jakiegokolwiek inneg źródła ciepła przez 25 lat :)) Jeśli jakiekolwiek urządzenie grzewcze będzie działało bezawaryjnie przez 5 lat to już jest sukces. Starsze urządzenia mogły działać bezawaryjnie przez całe lata ale to były inne konstrukcje. Mam pompę bo głównym założeniem były tanie koszty przyszłej eksploatacji. Nawet jeśli nie wydałbym tej kasy co wydałem na pci to ona i tak by nie leżała tylko poszłaby na inne pierdoły. Nie wiem jak duża jest różnica pomiędzy podłogówką wodną a kablami elektrycznymi ale próbowałem grzać grzałką elektryczną i wcale nie wychodziło jakoś bardzo tanio. W przyszłym roku spróbuję włączyć np. na tydzień grzałkę i porównam zużycie z pompą ciepła i sie okaże jaka będzie rzeczywista różnica.

Gdybym miał gaz zdecydowanie wolałbym piec gazowy, mały, prosty w obsłudze i szybki w naprawie. Naprawa pompy ciepła to już jest bardziej czasochłonna i dochodzi problem szybkiego dogrzania po awarii - nie ma takiej możliwości.

j-j czy taki kominek jak Ty masz to jakaś specjalna konstrukcja czy wystarczy kawałek blachy do której wlewa się paliwo ? można coś takiego zrobić we własnym zakresie ? pozdr adam

Nie wiem jak duża jest różnica pomiędzy podłogówką wodną a kablami elektrycznymi ale próbowałem grzać grzałką elektryczną i wcale nie wychodziło jakoś bardzo tanio. W przyszłym roku spróbuję włączyć np. na tydzień grzałkę i porównam zużycie z pompą ciepła i sie okaże jaka będzie rzeczywista różnica.

Gdybym miał gaz zdecydowanie wolałbym piec gazowy, mały, prosty w obsłudze i szybki w naprawie. Naprawa pompy ciepła to już jest bardziej czasochłonna i dochodzi problem szybkiego dogrzania po awarii - nie ma takiej możliwości.

Nie możesz tego porownywać bo zawsze eksploatacja PCi będzie tańsza od prądu inaczej się nie da.

Te róznica o których pisalem wyżej to odnoszą się do bardziej złożonego problemu opłacalności.

j-j czy taki kominek jak Ty masz to jakaś specjalna konstrukcja czy wystarczy kawałek blachy do której wlewa się paliwo ? można coś takiego zrobić we własnym zakresie ? pozdr adam

Dajcie spokój z biopaliwem :)

1 koszt kWh to ok. 2-3 . A te tańsze śmierdzą jak cholera i dają na pewno mniej ciepła.

Ja dogrzewam bo i tak mało ciepła potrzebuję a bardziej też dla testów tej zimy aniżeli dla kasy.

A wlać sobie możesz do czegokolwiek co wytrzyma wysokie temp. i się nie spali :).

pzdr

I znowu wojna o to samo :) J-J ja pisałem że każdemu co innego może sie opłacać. Ja mam pompę vissmanna (nie zamontowana jeszcze ale mam :) ) za 19 tys z wbudowanym zbiornikiem wody...Nie uważam tego za sprzęt z najniższej półki i dlatego pisałem że jakbym miał gaz to kociołek kosztowałby mnie 10 tys, plus zbiornik na CWU 3 tys, bo też brałbym z tej wyższej...sprawność i energooszczędność i wygoda obsługi jest tu priorytetem... czyli 13 tys vs 19... Różnica nie powala...zgoda że dochodzi dolne źródło i i tu robi nam się już różnica w systemach 20 tys...warto byłoby policzyć na ile lat grzania mi to wystarczy, ile przez ten czas zużyje pompa...podejrzewam że zrównanie się w kosztach zajęłoby około 7 do 10 lat...mało dużo...kwestia indywidualna jak i kogo na co stać...ale ja najzwyczajniej w świecie nie mam gazu i nie będę miał...powód?? na wiosce której stawiam dom nie ma nawet kanalizacji...wiec o gazie nie ma co myśleć...Lasu jak wcześniej wspominałem nie mam wiec darmowe grzanie też odpada...

Jedyna alternatywą byłby ten prąd jak to opisuje ProStas ale niestety nie zainteresowałem się tym w porę i nie mam o tym bladego pojęcia...dlatego padło na pompę ciepła

Ja nie chcę nic nikomu udowadniać...Ja opisuję tylko swoją sytuację i na chwile w której podejmowałem decyzję o sposobie ogrzewania uważam że podjąłem słuszną decyzję...bo nie było innej alternatywy...dla mnie powtarzam...dla mnie.

Zgodzę się z Waszymi stwierdzeniami że nie można komuś wmawiać ze Pompa to jedyne opłacalne źródło ciepła, ale nie można też mówić ze pompa jest nieopłacalna bo to są uogólnienia, które mają się nijak do konkretnych przypadków...

Przykład:

Kolega który wyżej pisał ze ma ciepełko z miejskiej sieci może się z nas wszystkich śmiać...bo on może uważać ze i gaz i pompa i prąd to inwestycję które nigdy się nie zwrócą...Może mieć rację??? i tak i nie...na jego terenie tak na moim nie!!!

photos

bardzo zainteresowal mnie twój watek. jestem w podobnej sytuacji - działka na terenie wiejskim: brak dostepu do gazu, kanalizacji itp. stawial będę w przyszłym roku dome z kolekcji muratora promień słońca M75a i rozważam w nim PC. zaintrygowałeś mnie swoim kosztem pompy bo ja dowiadywałem się (obecnie w 1 firmie) i otrzymałem taki kosztorys:

Koszt wykonania instalacji wynosi:

Do ogrzania Pańskiego domu należy zastosować pompę ciepła

IVT Greenline HT+ C7 lub NIBE Fighter 1240-8 (obie z wbudowanym zasobnikiem na c.w.u.), jako dolne źródło 2 kolektory pionowe po 80 mb kazdy, ze względu na instalację mieszaną (grzejnikowo – podłogową) zawór mieszający i zbiornik buforowy o poj. 300 litrów

1. pompa ciepła, odwierty, armatura, montaż, uruchomienie: 48.900,- zł

2. instalacja c.o. (podłogówka, grzejniki, rury, robocizna): 16.500,- zł

3. instalacja wodno – kanalizacyjna (materiały i robocizna): 5.300,- zł

Łączna wartość inwestycji: 70.700,- zł

Do podanych cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 7% tj. 4.949,- zł

Łączna wartość brutto: 75.649,- zł

I W TYM MOMENCIE UPS :sick:.

bardzo chętnie skorzystam z oferty tej samej firmy co Ty na wykonanie instalacji CO:cool:. bedę wdzięczny za uwagi i porady w tym zakresie

pzdr. Tomasz

priv.: [email protected]

wyceniales w jednej firmie i wybrales jedna z najdrozszych na naszym rynku...wiesz dzis nie mam za bardzo czasu i pisze z telefonu ale jutro zrobie skan mojej ofety i wysle Ci na maila...70 tys jest nie do przyjecia...

Viessmann przekieruje Cie do ich przedstawiciela w Twoim regionie...a w tym przypadku ceny moga roznic sie diametralnie...ale wymienimy się ofertami i bedziesz wiedzial ile co jest warte

wyceniales w jednej firmie i wybrales jedna z najdrozszych na naszym rynku...wiesz dzis nie mam za bardzo czasu i pisze z telefonu ale jutro zrobie skan mojej ofety i wysle Ci na maila...70 tys jest nie do przyjecia...

Viessmann przekieruje Cie do ich przedstawiciela w Twoim regionie...a w tym przypadku ceny moga roznic sie diametralnie...ale wymienimy się ofertami i bedziesz wiedzial ile co jest warte

photos

z góry dzieki za pomoc w tej sprawie:cool:. ja osobiscie jestem bardzo zainteresowany PC w swoim domu, chyba ze koszty mnie przerosną.

a jeżeli chodzi o krytyków to nie mam nic przeciwko nim, bo np. jedni kupuja samochód za 30 tys. a inni za 500 tys.:bash: a i ten ma koła i tamten i służą do tego samego czyli przemieszczenia się z punktu a do punktu b:confused: i co tu wybrać. tak samo jest z PC - służy do ogrzania domu podobnie jak piec na paliwo stałe, gaz, olej opałowy. wybór zawsze zależy od inwestora:bye:.

czekam photos na maila

pzdr, 3maj się:popcorn:

j-j możesz polecić jakieś paliwo do biokominka które nie śmierdzi ? albo mało śmierdzi :) co do opłacalności to grzanie pompą ciepła też jakoś takie powalająco oszczędne nie jest :( Jeszcze nie przesądzam bo grzeję pierwszy sezon i parę braków w izolacji mam ale gazowe może wyjść porównywalnie. Pod warunkiem, że się gaz ma :) I dużo taniej inwestycyjnie.

a jeżeli chodzi o krytyków to nie mam nic przeciwko nim, bo np. jedni kupuja samochód za 30 tys. a inni za 500 tys.:bash: a i ten ma koła i tamten i służą do tego samego czyli przemieszczenia się z punktu a do punktu b:confused: i co tu wybrać. tak samo jest z PC - służy do ogrzania domu podobnie jak piec na paliwo stałe, gaz, olej opałowy. wybór zawsze zależy od inwestora:bye:.

kempes, podany przez przykład świadczy o tym, że nic nie rozumiesz ale owce są po to aby je strzyc.

pzdr

j-j możesz polecić jakieś paliwo do biokominka które nie śmierdzi ? albo mało śmierdzi :) co do opłacalności to grzanie pompą ciepła też jakoś takie powalająco oszczędne nie jest :( Jeszcze nie przesądzam bo grzeję pierwszy sezon i parę braków w izolacji mam ale gazowe może wyjść porównywalnie. Pod warunkiem, że się gaz ma :) I dużo taniej inwestycyjnie.

Nie śmierdzi tylko to co firmowe i kosztuje 10 i więcej zł za 1 litr :(. Reszta co tańsza to mniej lub więcej śmierdzi.

pzdr

Edytowane przez j-j

arturo72 musialbym zgladnac do wyceny albo wczesniejszych postow ale mniej wiecej przedstawia to sie tak....

Odwierty 160 mb 13,5 tys

Pompa viessmann 222g z wbudowanym zbironikeim na cwu, kotlownia, montaz wszystkiego, napelnienie glikolem i uruchomienie 22,5 tys.

Podlogowka na calosci ok 170 m2 i inastalacja wod-kan w calym domu 20 tys... To sa ceny brutto

Jezeli tam jest 70 netto czyli okolo 75 brutto... 20 tys wiecej... No dla mnie to za duzo

A tak troche jeszcze z drugiej strony "wyargumentuje" swoj wybor...Otoz mialem do wyboru...albo zatraudniam ekipe i do niczego w budowaniu domu sie nie dotykam, albo buduje dom wraz z pomoca moich braci i kupuje sobie wygodny sysem ogrzewania...stanelo wiadomo na czym...nie mowie ze bylo to tanie i koszty sie nie liczyly...ale w tym momencie najbardziej liczylo sie to ze jak za 10 lat bede mial nie daj Bog prace mniej "pieniedzodajna" to przynajmniej utrzymanie domu nie bedzie mnie wiele kosztowac....teraz dzieki innym oszczednosciom stac mnie na taki wydatek ale moze byc czas ze bedzie ciezko z tym np 600 zl za miesiac ogrzewania...albo i wieksza cena...roznie bywa...

Edytowane przez photos

jakby to bylo to samo to mialbys pompe...nie masz czyli to nie jest to samo...

Tlumaczylem juz ze wasze argumenty sa poronione...ja nikogo nie namawiam...stac mnie i kupilem...

Jak ktos kupil bardzo drogie auto to tez argumentujesz mu ze ty za to samo bo tez da sie tym jezdzic zaplaciles 3x mniej...??albo jak ktos wybuduje dom 600 m za milion zl tez powiesz mu ze tty za to samo zaplaciles powiedzmy 400 tys Jestes pewny ze to jest to samo??...dla mnie priorytetem sa niskie rachunki...i to najbardziej sie liczy...i nic nie bylo w stanie mi tego zagwarantowac oprocz pompy...nic w moim zasięgu

Edytowane przez photos

Pompa ciepła kontra tradycyjne ogrzewanie. Jakie tradycyjne? Obsługowe czy bezobsługowe?

Bezobsługowe? Pompa ciepła bije wszystkie na głowę. Można się kłócić jedynie co do gazu. Dlaczego waszym zdaniem nie powinno się porównywać drogiego kotła na gaz z tanią pompą cierpła??? Przecież nawet najgorsza pompa jest 100 razy lepsza od najlepszego kotła!

Obsługowe? Nawet nie chcę o tym pisać.

No to zaraz się zacznie:)

eeee no to jak tak bedziemy liczyc to po co sie budowac...mozna na lokate wrzucic 500 tys...i co ja bede zarabial a Ty bedziesz tracil na utrzymanie domu...

A tych 40 tys i tak bym, nie wrzucal na lokate tylko kupil albo np auto, albo jakies dodatkowe wyposazenie do domu.

inwestycja w pompe to nie tylko niskie rachunki...chodzi tez o postep, o wygode itd

mpoplaw powiedz mi z czego masz zrobione pokrycie dachowe i ile Cie kosztowalo...?? Chodzi mi o to ze wiele osob ktore chca te wspomniane 46 tys wplacac na lokate zamiast na pompe napewno ma dachy zrobione z ceramiki...ja mam z blachy a reszte wplace na lokate...i jak ma sie to do wartoaci pieniadza...?? Bo ja roznice w pompie po kilku latach zniweluje za pomoca niskich rachunkow...a wasze dachy sa od poczatku skazane na strate kasy...

Przyklad banalny ale wlasnie odzwierciedla porownania pompy do ogrzewania tradycyjnego

Ok to może trochę inaczej...Mój wujek ogrzewa dom drewnem. Ma dużo swojego lasu jedyny koszt to około 200 złza sezon na ON do ciągnika którym zwozi sobie to drewno. Jak mu mówię że ktoś ogrzewa dom prądem i płaci po 500 zł za miesiąc to się smieje mi mówi ze owce są po to aby je strzyc... :)