Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to porównaj photos równie nowoczesny system,w pełni bezobsługowy który ma np. Marcin Cetera za ok.10tys.zł na dom 152m2,z równie nowoczesnym systemem z PCi za 58tys.zł

...normalnie ręce opadają...

pierwszy z brzegu

http://projekty.muratordom.pl/rodzina-na-swoim/projekt_reprezentacyjny-wariant-ii,1312,1,93.htm?nr=355

Napisz do muratora że zbudujesz tanio taki dom i będziesz tanio ogrzewał prądem. Będą mieli na pewno ubaw.

A jeszcze żeby było trudniej taras znajduje się od północy a od południa las albo dom.

Do tego mieszkać będzie 6 osób i chcą mieć dużą wannę z jacuzzi.

Edytowane przez Liwko

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ergo odsetki od tego 30 tyś ponadnormatywnego kredytu zjedzą w przedbiegach wszystkie oszczędności i PCI nigdy się nie zwróci

O jakim kredycie ty człowieku mówisz? System na paliwa stałe często więcej kosztuje niż z PC i na tym forum jest multum tego przykładów więc nie pisz znowu bzdur. Właśnie przy kopciuchach jest wiele owiec które dały się wystrzyc!

więc przestań się ukrywać, przyznaj wreście że twój fanatyzm ma jakiś związek z odpłatnym marketingiem PCi

:D Chyba będę musiał rzeczywiście o tym pomyśleć bo PC w porównaniu do kopciuchów to przyszłość.

zacznij od udowodnienia że domek o OZC 32MWh/rocznie da się ogrzać PCi za mniej niż 10 tyś inwestycji + 1200zł/rocznie kosztów

Nigdy tego nie powiedziałem, ale dla takiego zapotrzebowania kopciuch to zupełna pomyłka. Jednak pytanie brzmi ile kosztuje doprowadzenie domu do takiego zapotrzebowania i jakie będzie zapotrzebowanie na CWU?

Ale po co robić WM? Przecież ona się nigdy nie zwróci. Nie lepiej te 10-20tyś. na lokatę do banku?

Prawda jest taka że system z kopciuchem często jest droższy niż system z PC ale nie można wszystkiego generalizować i twoje ataki na PC są po prostu głupie. Cały świat idzie w kierunku i ocieplania i PC, takie są fakty. Nawet jeśli zejdziemy z zapotrzebowaniem domu do 15W/m2 więc zbudujemy pasywniaka wydając przy tym sporo więcej pieniędzy to CWU nadal będziemy mieli drogie. PC jest rozwiązaniem i na jedno i na drugie. Nie ma potrzeby kombinować z projektem, kłaść 20-30 styropianu, kupowania drogich okien itd, itd bo ekonomicznie nie ma to większego sensu. WM przy PC też raczej się nigdy nie zwróci ale robimy ją przede wszystkim dla komfortu! A dlaczego mamy mieć komfort świeżego powietrza a nie mamy mieć komfortu bezobsługowego CO? Bardzo trudno przy większości projektów zejść do zapotrzebowania poniżej 50W/m2 i też dużo to kosztuje, więc gdy nie ma gazu przy płocie PC jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Nie prawda?

Ma być wygodnie i tanio w eksploatacji. Oczywiście z kosztów można jeszcze zejść wkładając polski produkt ale czy to watro ryzykować. Szwedzi mają większe doświadczenie. Nie będę nawet próbował udowadniać za ile się zwróci, bo i może się nie zwróci. Wliczam tę inwestycje w koszt budowy i tyle. Dzisiaj odwiedziłem dobrych znajomych, którzy zdecydowali się na ogrzewanie gazowe z butli + kominek z płaszczem wodnym + solary, rekuperator, elektroniki sporo - pełen wypas i...... koszt 70tys. Rachunki za listopad za gaz 700zł za grudzień pewnie sporo więcej. Pompa wydaje mi się że jest lepszym rozwiązaniem i nawet tańszym w naszym kraju (jeśli chcesz mieć wygodę).

Pozdrawiam wszystkich.

Przeczytaj uważnie a potem komentuj. To że w pompach polskich środek jest nie nasz to wiedzą prawie wszyscy, Nie chodzi o to aby się chwalić ile się wydało. To ma służyć lata. Moim zdaniem warto budując dom dla siebie zrobić dobrą izolację, dobry dach i przede wszystkim dobre ogrzewanie. Celem było porównanie wydatków instalacji ogrzewania gazowego i PC a nie chwalić się kto wyda więcej. Ja chyba jak większość internautów liczę każdą złotówkę, która przy budowie się przyda. Można oczywiści kupić najtańszego kopciucha i spędzać miło czas w kotłowni ale mi to nie pasuje. Cóż myślę, że lepiej będzie dla forum jak Pan się przeniesie i nie będzie tylko krytykował ubliżając innym, bo tutaj ludzie szukają pomocy, opinii, doświadczeń itp.

Pozdrawiam

jerrasek

Nie wiedząc na jakim jesteś etapie inwestycji oraz jakimi środkami $$$$ dysponujesz masz 2 wyjścia - zakładając bezobsługowy system grzewczy (bo rozumiem, że rury z gazem przy działce nie masz) możesz wybrać 2 sensowne - moim zdaniem - opcje:

1. pójść drogą prądową (tak jak np. ja, czy Marcin Cetera - przywołuję akurat nas bo Twój projekt jakoś szczególnie nie odbiega od naszych) i max. ocieplić, zatopić w wylewce kable grzejne (ewent. w pokojach piece akumul.)

2. pójść drogą PC godząc się na większe nakłady finansowe na wstępie, niskie koszty eksploatacyjne później oraz na problematyczny tzw. zwrot inwestycji (tu uwaga: od zasobności portfela zależy jak tą PC zrealizujesz:

a. droga PC i ocieplenie

b. tania PC i duuuuużo lepsze ocieplenie (i to za różnicę pomiędzy tanią a drogą PC, a uwierz mi jak będziesz miał prawidłowo dobrane DZ i GZ, to sama PC to pikuś, najłatwiej ją wymienić_

Wybór Twój.

Ja bym w te kable poszedł. Do tego ze 30 cm. styro, WM, 3 szyby itd.

Pozdrawiam, życząc udanych wyborów.

Ja np. jestem świadomy, że PC jest w tej chwili za drogim rozwiązaniem, szczególnie jeżeli mamy ogrzewać mały dom np 100-120m2.

W związku z tym chętnie poszedłbym w kable elektryczne, jednak jest jeszcze jedna rzecz która wyraźnie nie daje mi spokoju.

Kable to na bardzo długą metę droższe rozwiązanie w sęnsie comiesięcznych opłat niż np PC, czy piec kondensacyjny na gaz.

Generalnie dywagacje w sensie.... zaoszczędzę 30 000 teraz wsadzę je na konto i będą procentowały niwelując straty ja osobiście wkładam głeboko w bajki bo mnie np. nie udao mi się nigdy wykazać tak daleko idącym samozaparciem. Zawsze znajdą się później rzeczy w domu, które warto zrobić, zmienić i na 99% ta kasa rozpłynie się na inne inwestycje.

Nieważne.

Chciałbym wrócić do pierwszego zdania i mojej wątpliwości.

Otóż, jak w domu ogrzewanym podłogówką z zatopionymi kablami przygotować się na przyszłość i np radykalny spadek cen PC za np 10 lat??

Wiadomo, że można zdublować ogrzewanie ale to już szczególnie nie ma sensu, czy jedyną opcją jest potem kucie podłogi w całym domu??

A może moje wątpliwości biorą się jedynie z faktu, że nie potrafię jeszcze obliczyć jak mała jest różnica pomiędzy miesięcznymi kosztami ogrzewania PC i kablami elektr?? Jaka to może być różnica w parterowym domu np 120m2 ?? (oczywiście zakładając, że dla kable grzeją w domu który jest dodatkowo docieplony jak opisane powyżej)

Pozdrowienia.

Tak mpoplaw, tak, ty masz najlepsze rozwiązanie bo domek grzeje ci ciepłociąg. Też byśmy tak chcieli, ale niestety tylko ułamek ludzi ma tak fajnie jak ty. Ja obrażam? Czy ja piszę ciągle o jakichś owcach? Jesteś wielkim obrońcom śmieciuchów, czy czasem nie masz w tym interesu? Tak po za tym panowie to nie jest wątek o grzaniu prądem, prąd nie jest tradycyjnym chyba rozwiązaniem? Takim rozwiązaniem są śmieciuchy i wszelkiej innej maści piece na paliwa stałe. Często nakłady finansowe by doprowadzić budynek do zapotrzebowania poniżej 50kWh są wyższe niż instalacja PC a nadal mamy drogą CWU. OZC to jest to co każdy powinien zrobić na początku by się dowiedzieć ile te nakłady będą wynosić. ProStaś podajesz przykład Marcina ale sprawdziłem w ostatnim tygodniu temperatury w Ustce i u mnie i było to tak że jak u niego było -4 to u mnie było -8, jak u niego było -8 to u mnie -16 więc znowu porównanie traci sens. OZC to jest to co każdy powinien zrobić i wtedy podejmować decyzję.

"Otóż, jak w domu ogrzewanym podłogówką z zatopionymi kablami przygotować się na przyszłość i np radykalny spadek cen PC za np 10 lat??"

Dla domu z niskim zapotrzebowaniem i podłogówką wodną pomyślałbym o czymś takim.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-18kw-copeland-kociol-piec-pow-woda-i1379068353.html

"Otóż, jak w domu ogrzewanym podłogówką z zatopionymi kablami przygotować się na przyszłość i np radykalny spadek cen PC za np 10 lat??"

Dla domu z niskim zapotrzebowaniem i podłogówką wodną pomyślałbym o czymś takim.

http://allegro.pl/pompa-ciepla-18kw-copeland-kociol-piec-pow-woda-i1379068353.html

Myślałem o pompie powietrze-woda. Tylko co tu zrobić w zimie, chyba trzeba będzie jakieś drogie w użytkowaniu grzałki zamontować.

Kto z użytkowników na forum tak już ogrzewa??

Myślałem o pompie powietrze-woda. Tylko co tu zrobić w zimie, chyba trzeba będzie jakieś drogie w użytkowaniu grzałki zamontować.

Kto z użytkowników na forum tak już ogrzewa??

Takie pompy pracują nawet do -15, -20 z COP wyższym niż 1 ( ta akurat co link podałem jest nieco gorsza)więc w porównaniu do zwykłego grzania domu prądem zawsze będzie taniej. Po niżej tych temp. grzeje już tylko grzałka więc dopiero od tego momentu będziesz miał tak samo co grzejący prądem ale o to że będziesz mieć zimno w domu nie musisz się martwić.

Edytowane przez Liwko

I tu się mylisz,przy zapotrzebowaniu domu na ciepło rzędu 50kWh/m2 rachunek za ogrzewanie kablami grzejnymi wyjdzie ci 1500zł przy PCi 500zł.Czy różnica 1000zł na rok warta jest inwestycji ok.50tys.zł ? Druga sprawa to oszczędność 30tys.zł,to nie jest odłożenie takiej kasy do banku.Większość buduje z kredytu i prawdopodobnie większość finansuje PCi z tegoż kredytu.A więc te 30tys.zł może pójść na naszą ekupę budowalną i mamy robociznę gratis,nie prawdaż ?

Mamy o ok.10% mniejszy kredyt a to się wymiernie przekłada na mniejszą miesięczną ratę,być może niwelującą do miniumu różnicę między grzaniem prądem a PCi.

Tutaj matematyka się kłania :)

Są tacy inwestorzy, którzy nie boją się takich zestawień i nawet w domu 5L instalują kable godząc się na 1000 PLN więcej na rok.

Ja osobiście mam nadzieję, że różnica będzie mniejsza np około 600 PLN na rok / 50PLN na miesiąc. Wtedy śmiało mogę dopłacać.

Ja będę celował w dom około 3L, 120m2, parterówka. Muszę nauczyć się OZC i obliczyć wszystko w programie inaczej nigdy nie znajdę się blisko prawdy.

Jak z doświadczenia już praktykujących wychodzą obliczenia OZC w stosunku do już realnych kosztów w przyszłości?? (Tolerancja błędu)

Najprościej i najłatwiej tutaj:

http://www.elektra.pl/pdf/content/vademecum_elektra.pdf

str.12,13,14.Wstaw sobie tabelkę do excela,podstaw swoje dane i porównaj z aktualnymi cenami,zrób symulację lepszego ocieplenia i wyjdzie :)

Dzięki za ten materiał, jest dobrze i zjadliwie napisany i rzeczywiście stanowi dobre podstawy przed wejściem w szczegóły OZC.

Obawiam się zawsze tylko jednego w wypadku takich tekstów pisanych przez producenta albo dostawcę wybranej technologii, że są niestety stronnicze, mocno sugestywne itd.

Dom z niskim zapotrzebiowaniem do pompy 18kW :)

Otóż tak, jest to pompa P-W i nie trzeba robić DZ więc by lepiej wykorzystać tanią taryfę zainwestowałbym w większą moc. Różnica w cenie jest stosunkowo niewielka a oszczędności mogą być znaczne. No może nie te 18 ale na pewno bym przewymiarował.

To był bardziej przykład jak tanio można dostać już dzisiaj pompy.