Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tylko że to jż inna kategoria PC. W szczególnie ciężkie zimy można się zdziwić jeśli projektant nie przestrzegłby przed tym.

Jestem za PC .... ale do ich stosowania jest mało miejsc.

Ciekawe, że duże obiekty tak rzadko korzystają z PC. A może się mylę ?

Nadmiar mocy powoduje że trzeba mieć sporo miejsca (bufor) aby zmagazynować ciepło (o niskiej temp.) to istotnie podnosi koszt instalacji.

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tylko że to jż inna kategoria PC. W szczególnie ciężkie zimy można się zdziwić jeśli projektant nie przestrzegłby przed tym.

Jestem za PC .... ale do ich stosowania jest mało miejsc.

Ciekawe, że duże obiekty tak rzadko korzystają z PC. A może się mylę ?

Nadmiar mocy powoduje że trzeba mieć sporo miejsca (bufor) aby zmagazynować ciepło (o niskiej temp.) to istotnie podnosi koszt instalacji.

W zimniejszej od nas Szwecji większość montowanych pomp to powietrze-woda. Przy takiej pompie trzeba niestety pamiętać już o bardzo dobrym ociepleniu ale przy niskiej cenie i podłogówce wodnej jest to rozwiązanie godne uwagi.

Co do bufora to dobrze wykonana podłogówka jest wystarczającym buforem choć dla wykorzystania tej większej mocy można w późniejszym czasie przeliczyć i sprawdzić ewentualną opłacalność zakupu.

Co do dużych obiektów to u mnie ogrzewany PC jest kościół;) Bardzo dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie hal produkcyjnych a dolnym źródłem jest ciepło technologiczne.

Pompa ciepła to nic innego jak wspomaganie ogrzewania elektrycznego. Jak na razie do domów jednorodzinnych rzadko stosowana ze względu na koszty. Jak kogoś stać to powinien ją zastosować. Ale najważniejsze to zainwestować w dom energooszczędny lub pasywny. Mam na myśli sam budynek. Jeżeli wybudujemy dom w którym roczne ogrzewanie gazem ziemnym będzie wynosiło 700 zł rocznie to pompa ciepła będzie tylko dodatkowym atutem.

Pozdrawiam

W zimniejszej od nas Szwecji większość montowanych pomp to powietrze-woda. Przy takiej pompie trzeba niestety pamiętać już o bardzo dobrym ociepleniu ale przy niskiej cenie i podłogówce wodnej jest to rozwiązanie godne uwagi.

Co do bufora to dobrze wykonana podłogówka jest wystarczającym buforem choć dla wykorzystania tej większej mocy można w późniejszym czasie przeliczyć i sprawdzić ewentualną opłacalność zakupu.

Co do dużych obiektów to u mnie ogrzewany PC jest kościół;) Bardzo dobrym rozwiązaniem jest ogrzewanie hal produkcyjnych a dolnym źródłem jest ciepło technologiczne.

Szwecja jest niezbyt dorym przykładem. Do dobrego działania PC powietrzej bardzo ważna jest wilgotność. Dodatkowo trzeba by sprawdzić ile rzeczywiście ogrzewania jest z PC a ile ze zwykłych elektrycznych grzałek. (analogia - stawiam tezę że samochód Dacia jest bardzo dobrym samochem i nie rdzewieje. Dlaczego ? Bo w Niemczech jak ktoś kupuje taki samochó to używa o jako 4 w rodzienie i raz w roku jedzie z nim na zlot pasjonatów a przez cały rok stoi u niego w garażu). Nie znam realiów Szwedzkich (ceny nisników - ale to trochę demagogia , inny przykład to że w czechach dopłacają do kolektórów , czyli kupują tego sporo tzn że są opłacalne ... a u nas nie zawsze :()

Co do pojemności podłogówki to schody zaczynają się w przypadku wysokich pomiesczeń lub nieocieplonych. Podłogówka nie wyrabia i musi pracować na dużo wyższych parametrach.

Co do kościoła - to jest to złe rozwiązanie - temperatura wysoka potrzebna jest najczęściej 2 razy dziennie (msza rano i wieczorem). Natomiast PC+podłogówka grzeje non stop. Po co ? Co projektant miał na mysli ? Chyba że PC pokrywa tylko np. 30% mocy aby kafle nie były zimne. Ale Oparcie całego zapotrzebowania ciepła na PC w kościele to nieznajomość tematu. Jako system pomocniczy to OK. Po co grzać wnętrze przez 21 godzin gdy w kościele nikogo z ludzi nie ma ?

Ostatnio wielka brytania zaczła chyba dopłacać do PC. Czy będzie znaczyło że PC jest tak dobre ?

Inne pytanie na czasie.... AOW we Wrocku ma być płatne :( Jeśli tak będzie to ruch może być tam mały, założmy że będzie mały. Czy to znaczy że budowanie obwodnic nie ma sensu bo samochody tam nie jeźdzą ?

Piszę z firmy Danfoss. Kalkulator na porównania kosztów ogrzewania przy różnych źródłach jest tu: http://www.pl.pompyciepla.danfoss.com/Content/0018D0DC-E647-4921-B759-CF8AD104526C_MNU17440808_SIT447.html

Na dniach będzie zaktualizowany o nowe ceny i będzie można wrzucić więcej zmiennych. Pewnie, że pompa ciepła to duży wydatek, szczególnie te o dobrej jakości. Jeśli się o tym pomyśli na początku to dużo szybciej się zwróci a porównując do całkowitego wydatku np na kociol kondensacyjny (pomieszczenie, komin, etc) to jeszcze szybciej. Wszysko zależy od podejścia inwestora, jego możliwości.

Co do kosztów użytkowania. Na youtube:

jest wywiad z ludźmi, którzy od ub. roku - października mają powietrzną pompę ciepła w nowym domu (150 m pow. użytkowej) Przez rok - pierwszy rok dla domu - użytkowania robili wyliczenia, łącznie z temperaturami na zewnątrz (był tydzień z -20 w nocy i -10 zimą) i wewnątrz domu (+20,5 dzień; +19 noc). Zużycie roczne dla cwu i co 8518 kWh (na podstawie zainstalowanego oddzielnego licznika). Zdaje się, że to jakieś 300 pln miesięcznie.

NOTO, w tym kościele jest tylko nie zimno, tu nie chodzi o grzanie ale o lekki podgrzanie w II taryfie. Ludzie przecież do kościoła chodzą w kurtkach, płaszczach, ciepłych butach. To by dopiero były jaja jakby w kościele było zimą 21oC.

Co do do tego czy PC jest dobre to wszyscy co choć w minimalnym stopniu ruszyli temat potwierdzą że jest dobre. Czasami niestety są tylko za drogie, czasami.

Ostatnio wielka brytania zaczła chyba dopłacać do PC. Czy będzie znaczyło że PC jest tak dobre ?

Nie, oni po prostu traktują PCi jako możliwość globalnego obniżenia emisji gazów cieplarnianych. Bo zamiast ogrzewać dom gazem (ze spalania powstaje CO2), będą ogrzewać go ciepłem przepompowanym przez PCi (zasilaną z elektrowni jądrowej).

Co do kościoła to myślę, że koszt i nstalacji do uzyskacnych efektu komfortu ludzi w kurtkach jest bardzo wysoki. Wysokokubaturowe pomieszczenia na 1 -3 godziny ekonomicznie dogrzewa się w inny sposób ( i oczywiście nie do 21C). To PC to dolne żródło to powietrze czy grunt ?

Mają odwierty. Najciekawsze jest to że dla takich obiektów jest duża dotacja z Unii. Ostatnio gdzieś do basenu zasilanego PC unia dopłaciła 1mln zł. Nie pamiętam gdzie to było ale mówili o tym w TV

Nie, oni po prostu traktują PCi jako możliwość globalnego obniżenia emisji gazów cieplarnianych. Bo zamiast ogrzewać dom gazem (ze spalania powstaje CO2), będą ogrzewać go ciepłem przepompowanym przez PCi (zasilaną z elektrowni jądrowej).

:). Tak ja to wiem.

Ale przyznaj że nie znając powodów tylko patrząc kiedyś na liczbę instalacji będzie można wysnuś taki mylny wniosek że jest to extra rozwiązanie. (nie mówię że jest złe, ale trzeba patrzeć na cały układ).

Mają odwierty. Najciekawsze jest to że dla takich obiektów jest duża dotacja z Unii. Ostatnio gdzieś do basenu zasilanego PC unia dopłaciła 1mln zł. Nie pamiętam gdzie to było ale mówili o tym w TV

O właśnie. Coś zaczyna być fajne jak ktoś obcy do tego dopłaci ! Ach ta "porąbana" Unia ze swoimi nakrytycznymi rozwiązaniami. Nie lubię pojęcia dopłat.

Dojdzie do tego że wybudują basen po to żeby potem tą ciepłą wodę z basemu podawać na ogrzewanie podłogowe i ... wyjdzie najtaniej bo unia dała 98% na ogrzewanie basenu.

Aczkolwiek w tym przypadku do baseny który ma duże zapotrzebowanie na ciepło jest to rozwiązanie rozsądne i polecane !!! Gorzej by było gdybyśmy to obwarowali wymaganiem, że woda zawsze (nawet w największe mrozy ma mieć 30 stopni).

Edytowane przez NOTO

:). Tak ja to wiem.

Ale przyznaj że nie znając powodów tylko patrząc kiedyś na liczbę instalacji będzie można wysnuś taki mylny wniosek że jest to extra rozwiązanie. (nie mówię że jest złe, ale trzeba patrzeć na cały układ).

Trochę cię nie rozumiem. Trzeba patrzeć na cały układ? Że co, że drogo? Czy lepiej co innego? Wyjaśnij.

O właśnie. Coś zaczyna być fajne jak ktoś obcy do tego dopłaci ! Ach ta "porąbana" Unia ze swoimi nakrytycznymi rozwiązaniami.

Dojdzie do tego że wybudują basen po to żeby potem tą ciepłą wodę z basemu podawać na ogrzewanie podłogowe i ... wyjdzie najtaniej bo unia dała 98% na ogrzewanie basenu.

Skoro dają, trzeba brać i płacić małe rachunki bo do basenów to się najczęściej dopłaca i to jest między innymi powód dlaczego jest ich tak mało. Gminy niechętnie chcą brać na siebie koszty utrzymania więc ogrzewając PC te koszty są redukowane i może bilans strat i zysków wyjdzie na 0.

Co do sameo kościoła to patrząc na to że nie ma tam wymagań odnosnie komfortu to budując tanią PC można tam yztskać wyższą temperaturę niż beż żadnego ogrzewania. A czy wyjdzie +5 czy +15 to jest to istotne . I z tego powodu tanie PC będzie tu miało sens. T

Ale ciekawym jakim kosztem to uzyskali.

Trochę cię nie rozumiem. Trzeba patrzeć na cały układ? Że co, że drogo? Czy lepiej co innego? Wyjaśnij.

Odnosiłem się do stwierdzenia że jeśli PC instalują. Szwedzi to znaczy że jest to dobre rozwiązanie. Podobnie brytyjczycy będą instalować. Ale nie dlatego że jest to dobre tylko argumentem głównym będzie dopłata. Dlatego trzeba patrzeć całościowo na rozwiązanie dlaczego ktoś je wybrał. Tu wybrał dlatego bo uzyskał dopłatę i tylko dzięki tej dopłacie uzwględniał to rozwiązanie.

Ile kościół wydał a ile dostali tego nie wiem. Dwa dni temu miałem kolędę, mogłem zapytać.

Co do tej Szwecji to to pewnie że masz rację. W grudniu Polska miała przyjąć dyrektywę UE nakazującą traktowanie PC jako źródło energii odnawialnej więc i u nas w tym temacie się coś powinno ruszyć. Powinni dopłacać do dolnego źródła bo inaczej producenci PC zaczną windować ceny, i oby nie było tak jak z tymi sławnymi dotacjami do solarów.