eprestige 10.01.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 W taryfie W-2 abinament ok 12 zł netto. W wielu przypadkach wystarczy. Skoro 12 zł to dom z Thermomuru 45 cm o powierzchni 140 m2 z rekuperatorem i GWC, odpowiednimi oknami i drzwiami, pilnując zasad budowy domu energooszczędnego, koszt roczny ogrzania takiego domu gazem ziemnym to 700 zł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.01.2011 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Proponuję twoje wyliczenia opisać w tym temaciehttp://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=4496734#post4496734Może do ogrzania i starczy a co z CWU i gotowaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eprestige 10.01.2011 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Proponuję twoje wyliczenia opisać w tym temacie http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48844-Ile-gazu-posz%C5%82o-Wam-juz-w-tym-sezonie&p=4496734#post4496734 Może do ogrzania i starczy a co z CWU i gotowaniem? Mam zbiornik na CWU 300 litrów, który stoi w pomieszczeniu ogrzewanym, mieszkamy 4 osoby( kąpiel co dziennie pod prysznicem + 2 razy w tygodniu wanna),toaleta poranna normalnie- koszt miesięczny 130 zł .Gotowanie nie wiem mam płytę elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 11.01.2011 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Proponuję ci podać te wyliczenia w tamtym temacie co ci podałem.Te 1750zł co pisałeś jest więc na CO i CWU z przesyłowym czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 27.01.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wracając do początku tematu. W zeszłym tygodniu byłem u klienta w Rzeszowie. Założył sobie PC z odwiertami - koszt całkowity przekroczył 70 tys.Dom około 400 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wracając do początku tematu. W zeszłym tygodniu byłem u klienta w Rzeszowie. Założył sobie PC z odwiertami - koszt całkowity przekroczył 70 tys. Dom około 400 m2. Jak w zeszłym tygodniu to na początku trochę poklnie. Pewnie jeszcze prąd budowlany. Ale cena na taką chałupę bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2011 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Wracając do początku tematu. W zeszłym tygodniu byłem u klienta w Rzeszowie. Założył sobie PC z odwiertami - koszt całkowity przekroczył 70 tys. Dom około 400 m2. Cena godna PCi, hehe, ... ech pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Cena godna PCi, hehe, ... ech pzdr To teraz ociepl te 400m i grzej prądem. Powodzenia życzę. A i jeszcze napisz ile to dodatkowe ocieplenie tych 400m będzie kosztować by rachunki za prąd nie doprowadziły do zawału i ile system grzania prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) To teraz ociepl te 400m i grzej prądem. Powodzenia życzę. A i jeszcze napisz ile to dodatkowe ocieplenie tych 400m będzie kosztować by rachunki za prąd nie doprowadziły do zawału i ile system grzania prądem. Prawie do zawału doprowadza ta cena. Czy ja coś pisałem o prądzie (?), czy masz zwidy.... chyba już rozmawiasz ze swoją PCi skoro czytasz coś czego nie ma. pzdr Edytowane 27 Stycznia 2011 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Prawie do zawału doprowadza ta cena. Czy ja coś pisałem o prądzie czy masz zwidy? pzdr Nie napisałeś ale zapewne o to ci chodziło. Ta cena jest ceną bardzo dobrą dla tak dużego domu. A może twierdzisz inaczej? Jeżeli tak to co ty byś tu zaproponował? Widziałeś projekt, wiesz cokolwiek o tym domu i ich mieszkańcach? Czym ty byś chciał ogrzewać taki dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 No Ty już zaproponowałeś najlepsze rozwiązanie wiedząc wszystko na temat tego domu i jego kosztów. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 27.01.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja nie zaproponowałem chciałem zauważyć. A jaki przyświecał ci cel to pisząc? Cena godna PCi, hehe, ... ech pzdr Odpuść sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2011 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Ja nie zaproponowałem chciałem zauważyć. A jaki przyświecał ci cel to pisząc? Odpuść sobie J Ale cena na taką chałupę bardzo dobra. Ja też nic nie zaproponowałem chciałem zauważyć. A jaki Tobie przyświecal cel pisząc to powyżej? Odpuść sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 daj mi 70 tyś bezzwrotnej darowizny a w praktyce udowodnię ci że mój domek 440m2 da się taniej ogrzać prądem Ty zawsze chcesz od kogoś bezzwrotnej darowizny. Nie każdy projekt to bunkier i nie każdy lubi 17oC w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 28.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 Skoro 12 zł to dom z Thermomuru 45 cm o powierzchni 140 m2 z rekuperatorem i GWC, odpowiednimi oknami i drzwiami, pilnując zasad budowy domu energooszczędnego, koszt roczny ogrzania takiego domu gazem ziemnym to 700 zł. odnośnie gazu jest też inny kwiatek, mianowicie po jakim zużyciu gazu rocznie dostawcy w różnych regionach pozwolą wyrównać różnicę w cenie miedzy W3 i W2 wraz z kosztami stałymi (pola czerwone) jak widać "niechlubnie" przewodzi dolnośląska - tu odpowiedź brzmi - nigdy, bo po zużyciu 8000 m3 wpadamy w W4 http://img255.imageshack.us/img255/6223/capturefi.jpg Jak widać koszty stałe przy taryfie W2 nie wynoszą 12zł, tylko np. 19,50zł/miesiąc (dla pomorskiego). Tak wiec zamiast 700zł będzie pewnie to 790zł. Jeżeli chciałbyś osiągnąć takie koszty musiałbyś zużywać nie więcej niż 370m3 gazu rocznie, co przy jego kaloryczności 9,6kWh/m3 i sprawności 100% (dobry kocioł kondensacyjny) oznacza zużycie energii 3552kWh. Taki dom musiałby więc zużywać 25kWh/m2 rocznie. W takim domu należałoby się zastanowić nad celowością inwestycji w instalację ogrzewania gazowego (projekt, przyłącze, kocioł gazowy, komin). Alternatywą dla takiego ogrzewania byłoby ogrzewanie elektryczne w 2 taryfie, gdzie nakłady inwestycyjne byłyby niższe, a koszt roczny koszt ogrzewania nie przekraczałby 1100zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 nie wiem gdzie ty to wyczytałeś, ale ja jestem gorącym zwolennikiem PCi jeśli tylko na gotowo da się to zrobić w rozsądnych pieniądzach, (maksimum 20 tyś), bo jak słyszę że ktoś wydał na to 70 tyś i twierdzi że mu się to ekonomicznie opłaca to staję się bardzo sceptyczny do takiego kogoś Aha, rozumiem, dla ciebie 20tyś to graniczna kwota niezależnie od wielkości domu, projektu, użytkowania, regionu i wielu innych czynników. Nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 28.01.2011 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 do Liwko, za 20 tyś to można w dowolnym domku nawet w 600m2 wykonać tradycyjną kotłownię, na gotowo z pocałowaniem w rękę, bo ceny mocniejszych kotłów nie rosną tak lawinowo jak ceny PCi większej mocy Można, tylko cały ten wątek jest bez sensu bo jak można porównywać rzeczy nieporównywalne. Jak można porównywać jazdę samochodem do jazdy rowerem gdzie sam musisz kręcić? Ktoś przecież nie umie i nie chce a czasami nie ma zdrowia lub czasu na pedałowanie. Co do PC, zgoda da się tylko właśnie wszystko zależy od bardzo wielu czynników a najważniejszym z nich jest wiedza a tą nie wszyscy mogą a nawet chcą zgłębić. Ludzie mają inne rzeczy na głowie niż studiowanie praw chłodnictwa. Cena PC przy takiej powierzchni jak wyżej jest ceną dobrą zważywszy że takie ceny są proponowane często do domów o połowę mniejszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.01.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) proszę nie uogólniać, jest taki wątek o samodzielnej budowie poziomego DZ dla PCi własnymi rękami za parę zł, całość poniżej 16 tyś, i tam nie ma żadnych moich negatywnych wpisów, jest też dziennik HenoK gdzie też wyszło ładnie i zgrabnie i tam tez nie krytykowałem, i w wątku o powietrznej PCi za 3,5 tyś brutto też nic negatywnego nie pisałem itp itd PS mój domek 440m2 ma OZC porównywalne do Liwko, i gdybym miał większą działkę o bagiennych warunkach to pewnie dał bym radę zrobić u siebie PCi za 20 tyś, ale ja mam domek na lokalnej górce, u mnie wody nie ma nawet przy wiosennych roztopach, więc poziome DZ u mnie to było by więcej warte niż dom, ale za to 500 metrów dalej mieszka sobie znajmy z PCi i sobie chwali bo ma wodę gruntową o każdej porze tuż pod trawnikiem do Liwko, za 20 tyś to można w dowolnym domku nawet w 600m2 wykonać tradycyjną kotłownię, na gotowo z pocałowaniem w rękę, bo ceny mocniejszych kotłów nie rosną tak lawinowo jak ceny PCi większej mocy Gdzie można kupić PC powietrzne za 3,5 tys??? kurcze moja kosztował prawie 4 razy tyle A co do kotłowni za 20 tys?? hmm moi znajomi ostatnio bez szaleństw CO na drzewo i dali 30 a dom około 130 m2, skąd ty te ceny bierzesz??, ty mógłbyś fortunę zarobić jak masz dostęp do tak tanich metod, 20tys za całe CO do 600m2?? Edytowane 28 Stycznia 2011 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 28.01.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 "Wracając do początku tematu. W zeszłym tygodniu byłem u klienta w Rzeszowie. Założył sobie PC z odwiertami - koszt całkowity przekroczył 70 tys.Dom około 400 m2."Ja nie twierdzę, że klientowi się to opłaci. Nawet hydraulik, który mu to montował, twierdził, że klient kupił wszystko z najwyższej półki i nie ma mowy, żeby mu się to zwróciło.W ogóle to chciałem zwrócić uwagę na fakt podniesienia cen na urządzenia tz ekologiczne lub energooszczędne. To samo jest z konserwacją zabytków. Lampa na świetlówki o barwie światła 96% barwy światła słonecznego w sklepie dla konserwatorów kosztuje wg oferty otrzymanej wczoraj 2489 zł. Taka sama oprawa w hurtowni elektrycznej kosztuje 132 zł plus dwie świetlówki philipsa po 38 zł/sztukę = prosta sprawa, naciąganie klientów. Moim zdaniem podobnie jest w kwestii pomp ciepła i w kolektorach słonecznych. Dlaczego trochę szkła i blachy kosztuje tyle co mały samochód? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 28.01.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) Do cwu jak najbardziej http://allegro.onet.pl/hewalex-pompa-ciepla-pcwu-3-8-i1430747761.html Przy dobrych układach(dobrze ocieplony dom) 3,8kW mocy grzewczej można by było podpiąć nawet do c.o Ale mowa była o pompach PC do grzania domu a nie CWU, więc dalej moje pytanie gdzie można taką pompę w tej cenie dostać Edytowane 28 Stycznia 2011 przez 1igor1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts