Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W okresach jesiennych i wiosennych jak jest w cytacie, ta pompa już nie działa gdy na polu jest poniżej 0 to co mi z dobrze ocieplonego domu skoro przy 0 wyłącza mi się ogrzewanie?? to po co takie PC, czy wy naprawde nie umiecie czytać ze zrozumieniem?? a mówią że polacy to wykształcony naród

Przeczytajcie sobie co napisał mpoplaw i adiqq kilka postów wyżej,

Mi cały czas chodzi o grzanie domu, a te pompy działają max do -5st. i dlatego mała pompa PC musi kosztować przynajmniej te 8-9 tyś żeby mogła ogrzewać dom. A większa to juz wydatek rzędu 12-15tys

Edytowane przez 1igor1

Widzisz teraz dopisałeś żę do grzania CWU, a tam była mowa o CO, to jest duża różnica, co do wydawania pieniędzy, to ciekawi mnie jak chcesz zrobić kompletną kotłownię dla domku o 600m2 jak napisałeś kilka postów wyżej. Nie rozumiem co miałeś na myśli pisząc to:" to trochę nieładnie że ty mi mówisz co ja konkretnie napisałem"

Nie mam sił.

Działa do -5

Robisz wyrzut z reku połączonego z GWC na wymiennik i da radę do -7 może -10.

Później grzałka.

Za to latem ta - podobnie jak Twoja - pobije swoim COP na głowę gruntowe PC przy grzaniu CWU.

Ergo max. COP roczny na CO i CWU takiej pompy to 2. Maksimum 2.

Trzeba to po prostu wiedzieć.

Twoja będzie miał ciut lepszy ten współczynnik, co nie oznacza, że Chigo się nie nadaje.

Ta pompa co o niej pisał arturo72 działa do 0st. przynajmniej takki jest opis na allegro.

ProStać ale mowa caly czas jest o CO a wy kurczowo teraz trzymacie się CWU. czemu zmieniacie temat, mpoplaw dopiero post wyzej przyznał się że chodziło mu o CWU. Trochę nie rozumiem waszego rozumowania. Na siłę próbujecie udowodnić że za 3500 zł można ogrzać dom PC, tylko pytanie jak bardzo energooszczędny byłby to dom, i ile stopni by musiało być zimą? -5?

Mi cały czas chodzi o grzanie domu, a te pompy działają max do -5st. i dlatego mała pompa PC musi kosztować przynajmniej te 8-9 tyś żeby mogła ogrzewać dom. A większa to juz wydatek rzędu 12-15tys

Jak dobrze poszukasz, to znajdziesz pompy ciepła powietrze-woda, które działają nawet do -25 st. C w przyzwoitych cenach. Np. za chwilę kończy się aukcja Allegro na PCi w cenie poniżej 4tys. zł (Urlich).

Inny przykład masz tutaj : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi.&p=4536893&viewfull=1#post4536893

Pompa glikol-woda 15kW, co prawda używana, ale za cenę 3500zł.

Ale oczywiście górna granica nie istnieje. Równie dobrze za PCi o mocy 6-8kW można zapłacić nawet 50tys. zł.

Oczywiście nie jest tak, że za tak niska cenę dostaniemy produkt o tych samych właściwościach. Różnice są w sprężarkach (tłokowe, rotacyjne albo scroll), sterownikach (bardzo proste lub full wypas z SMS-ami, internetem, itp), gwarancji, serwisie, itp.

Ale nie bierzmy pod uwage używanych, bo tak dojdziemy do zdania że można ze złomu starą reanimować za 5 zł, co do pomp za 4tys i działajace do -25 st ... chciałbym w to wierzyć, ale pewnie już przy -15 działają same grzałki. ale to już jest moje gdybanie, dyskusja jest bez sensu, ja uważam że nie ma pompy do grzania CO poniżej 5 tyś działającej przy -20st, a każdy szukając PC sam dojdzie do tego czy kupi PC za 4 tys czy jednak nie kupi. To tak jak z autem niby istnieją takie za 10 - 15 tys ale czy to sa jeszcze auta - oczywiście mówimy o nowych

Na siłę próbujecie udowodnić że za 3500 zł można ogrzać dom PC, tylko pytanie jak bardzo energooszczędny byłby to dom, i ile stopni by musiało być zimą? -5?

Akurat ta PCi, o której pisałem wyżej ma sprężarkę typu scroll. Z dobra efektywnością będzie pracowała do -5 st. C. Nawet gdy poniżej tej temperatury będą włączały się grzałki, uważam, że gra jest warta świeczki.

Oczywiście nie polecam tej PCi w IV, czy V strefie klimatycznej, ale w północno-zachodniej Polsce sprawdzi się bardzo dobrze. Warunkiem jest oczywiście dobrze ocieplony dom (zużycie ciepła do ogrzewania <50kWh/m2 rocznie) o niezbyt dużej powierzchni (do 130m2).

Za zaoszczędzone na instalacji PCi kilkanaście tys. zł można praktycznie każdy dom doprowadzić do takiego zużycia energii. 10tys. zł, to np. dodatkowe 100m3 izolacji.

uważam że nie ma pompy do grzania CO poniżej 5 tyś działającej przy -20st,

Samą PCi za takie pieniądze można spokojnie dostać. Przy takiej temperaturze na pewno będzie działała PCi glikol-woda lub woda-woda, jednak wtedy dochodzi koszt wykonania odpowiednio wydajnego dolnego źródła.

Ale czy nie jest tak że skoro do -5 grzejemy PC a poniżej grzałkami to chyba lepiej już cały dom grzać tylko prądem, przecież poniżej 0 dom potrzebuje więcej energii. powyżej zera dobrze ocieplony dom nie potrzebuje ciepła prawie wogóle, więc nie wiem jaki sens ma wtedy wogóle zakładanie PC

Masz rację Arturo, ale wracając do setna sprawy, jak pisze mpoplaw nie ogrzejemy za 3,5 tys normalnego domu a tym bardziej domu 440m2.

Ale kończąc dyskusję tak jak planujesz ty zrobić domek + PC do CWU to faktycznie może mieć sens. Ale większość domków ma zapotrzebowanie znacznie większe na CO niż ty planujesz zrobić. Każdy woli co innego i to jest jego wybór ale trzeba jasno mowić, że to jest dobre do tego domu, a do drugiego domu jest lepsze co innego. Po prostu w wypowiedzi mpoplaw brakło mi tego stwierdzenia że owszem można grzać taką pompą ale dom zbliżony do pasywniaka.

czemu tobie sie cały czas zdaje że ja wcześniej pisałem o czymś innym ?? możesz zacytować co mojego konkretnie ciebie skłoniło do takiego wrażenia ??

Przeczytaj sobie od postu z wczoraj o 12:41 i tam pisales o pc na co a skad tobie nagle sie wzięło pc na cwu to juz nie rozumiem . Przesledz sobie o czym wczoraj pisales z liwko to bedziesz wiedzał czemu twierdzilem że była mowa o pc do co

Nie chce mi się już z tobą pisać skoro nie wiesz o czym pisałeś. pisałeś z liwko o ogrzewaniu domu i pisałeś że nie rozumiesz wydawania na ten cel 70tys. i kilka postów dalej napisałeś jak ma się te 70 tys do 3,5 tys pompy powietrznej czyli porównałeś ogrzewanie CO pompą za 70 tyś do ... no właśnie skoro CO to myślałem że druga pompa też do CO - a tu wyszło że ty nagle porównałeś pompę CO do pompy CWU. cały czas przecież była dyskusja o CO. skoro uważasz że było inaczej... no cóż nie chce mi się już wiecej pisać na ten temat. Ostatnio zauważyłem że cięzko się tu dyskutuje z osobami które mają "OLIMP FORUM"

proszę nie uogólniać, jest taki wątek o samodzielnej budowie poziomego DZ dla PCi własnymi rękami za parę zł, całość poniżej 16 tyś, i tam nie ma żadnych moich negatywnych wpisów, jest też dziennik HenoK gdzie też wyszło ładnie i zgrabnie i tam tez nie krytykowałem, i w wątku o powietrznej PCi za 3,5 tyś brutto też nic negatywnego nie pisałem itp itd

PS mój domek 440m2 ma OZC porównywalne do Liwko, i gdybym miał większą działkę o bagiennych warunkach to pewnie dał bym radę zrobić u siebie PCi za 20 tyś, ale ja mam domek na lokalnej górce, u mnie wody nie ma nawet przy wiosennych roztopach, więc poziome DZ u mnie to było by więcej warte niż dom, ale za to 500 metrów dalej mieszka sobie znajmy z PCi i sobie chwali bo ma wodę gruntową o każdej porze tuż pod trawnikiem

proszę o to post gdzie pisałeś. wyraźnie pisałeś o DZ dla PC (chyba nie dla CWU) i że henok wydał na to 16 tys, a potem napisałeś jak to się ma do PC powietrznej za 3,5 tys. I dalej uważasz że pisałeś o CWU. Wg mnie pisałeś w tym poście o CO i cały czas odnosiłem się do niego. Czyż się mylę?? albo masz problem z pamięcią, albo ja mam problem z czytaniem ze zrozumieniem, ale dla mnie to jest wpis dotyczący CO

Edytowane przez 1igor1

Ostatnio zauważyłem że cięzko się tu dyskutuje z osobami które mają "OLIMP FORUM"

A zastanawiałeś się dlaczego ?

mpoplaw nerwowy jest i tyle, sam sobie tego nie napisał pod nickiem .

Tak w ogóle to dziś ostatnia głupotą jest budować zimną chałupę, po pierwszym sezonie każdy to zrozumie, niezależnie od tego czym grzeje.

Zakład ?

• 3 weeks później...
Ja planuję wyłącznie kolektor pionowy - po prostu nie wiem jak zagospodaruję działke w przyszłości (nie chcę się ograniczać).

Od dłuzszego czasu szukam potencjalnego wykonawce PC i szczerze mówiąc jak dla mnie EcoPol po przedstawieniu swojej oferty :no: jest atrakcyjny cenowo, oj :no:.

Ale wiadomo nie można nikogo przekreślać na etapie wstępnej kalkulacji, zawsze trzeba spotkać i wtedy rozmawiać o inwestycji - wtedy więcej się zyskuje.

Zainteresowanym mogę przesłać oferty jakie otrzymałem :yes:.

Nie wiem na ile wnikliwie porównujesz te oferty i dlaczego twierdzisz, że akurat oferta Ecopolu nie jest atrakcyjna cenowo.

Widziałem jedną z tych ofert :

Do ogrzania Pańskiego domu należy zastosować pompę ciepła IVT Greenline HT+ C7 lub NIBE Fighter 1240-8 (obie z wbudowanym zasobnikiem na c.w.u.), jako dolne źródło 2 kolektory pionowe po 80 mb kazdy, ze względu na instalację mieszaną (grzejnikowo – podłogową) zawór mieszający i zbiornik buforowy o poj. 300 litrów.

Koszt wykonania instalacji wynosi:

1. pompa ciepła, odwierty, armatura, montaż, uruchomienie: 48.900,- zł

2. instalacja c.o. (podłogówka, grzejniki, rury, robocizna): 16.500,- zł

3. instalacja wodno – kanalizacyjna (materiały i robocizna): 5.300,- zł

Łączna wartość inwestycji: 70.700,- zł

Do podanych cen należy doliczyć podatek VAT w wysokości 7% tj. 4.949,- zł

Łączna wartość brutto: 75.649,- zł:jawdrop:

Jest ona może nie tańsza, ale porównywalna z ofertą Ecopolu. Ale ...

1. Przy ofercie Ecopolu nie podajesz już długości wielkości odwiertów.

2. Przy odwiercie Ecopolu jest wyceniona podłogówka na cały budynek (tutaj są grzejniki + bufor).

3. Nie podajesz jakiej wielkości podgrzewacz ciepłej wody został zastosowany.

Wszystkie te elementy mają wpływ nie tylko na koszt samej instalacji, ale także na późniejsze koszty eksploatacji.

Jeżeli więc na podobnej zasadzie zostały wycenione inne oferty, to nie są one w pełni porównywalne.

Proponuję więc Ci zrobić drugie podejście.

Na podstawie otrzymanych ofert zapewne orientujesz się jak mogłaby wyglądać Twoja instalacja grzewcza.

Czy chcesz mieć grzejniki? Ich obecność w układzie podwyższa temperaturę górnego źródła, komplikuje instalację (bufor, mieszacze) i pogarsza COP pompy ciepła.

Czy potrzebny jest Ci bufor? W instalacji z ogrzewaniem podłogowym można go spokojnie wyeliminować.

Jakiej wielkości zasobnik ciepłej wody chcesz zastosować i do jakiej temperatury go podgrzewać? Od tego będzie zależał komfort użytkowania i koszty eksploatacji.

Jakiej wielkości zaproponowano Ci DZ? Od długości odwiertów będzie zależała nie tylko ich cena, ale także temperatury jakich tam możesz się spodziewać, a to wiąże się z kosztami eksploatacji. Dodatkowo zbyt małe DZ może "odbić się czkawką" po kilku latach (systematycznie będzie spadała w nim temperatura).

Jakiej średnicy rury zastoswano w DZ? Można zaoszczędzić na DZ dając cieńsze rury (tańsze i mniej w nich glikolu), ale oznacza to pompy obiegowe o wiekszej mocy, czyli znowu koszty eksploatacji.

Jakiej średnicy, w jakim rozstawie i jak długie pętle mają rury ogrzewania podłogowego? Od tego zależeć będzie wielkość pomp obiegowych, a wiec znowu koszty eksploatacji.

Jak rozwiązane jest sterowanie? Czy dotyczy ono całej instalacji, poszczególnych kondygnacji (stref), czy indywidualnych pomieszczeń? Czy takie sterowanie będzie skuteczne? Przy ogrzewaniu podłogowym czas reakcji na zmianę nastawy może być bardzo długi, rzędu kilkunastu godzin.

Jakie są koszty serwisu? Część firm udziela gwarancji pod warunkiem dokonywania okresowych płatnych przeglądów. Niekiedy są to niemałe kwoty, porównywalne z kosztami energii zużywanej przez pompę ciepła.

Wszystkie te elementy są uniwersalne. Dotyczą one każdej pompy ciepła niezależnie od jej producenta.

Na podstawie ofert ustal jaką chcesz mieć instalację i daj taki opis do ponownej wyceny wszystkim firmom.

Opisz też zmiany jakie wprowadziłeś w stosunku do projektu (np. wentylacja mechaniczna, ogrzewanie garażu, okna trzyszybowe). Wszystko to ma wpływ na dobór pompy ciepła, a więc pośrednio także na koszt instalacji i późniejszej eksploatacji.

Jak już będziesz miał te poprawione oferty, to spotkaj się z kilkoma firmami, które oferują najlepsze warunki i negocjuj.

Możesz też skorzystać z wcześniejszych rad i część instalacji wykonać sam lub zlecić ich wykonanie miejscowym firmom (nie każdy dostawca pompy ciepła taką możliwość oferuje).

Po tym wszystkim, mam nadzieję, że pochwalisz się w tym wątku, ofertę jakiej firmy wybrałeś, jak wygląda Twoja instalacja i ile Ciebie to kosztowało.

Ile wynosi żywotność pompy cieplnej jako instalacji? 10 l?

Niech będzie 15 , w co nie wierzę. 70 tys/15 = 4600 zł na rok . Ja mam 125 m2 dom wolnostojący i za gaz maksymalnie płacę za sezon 3500 tys. ogrzewając wszystkie pomieszczenia - sterowane około 20'C w dzień i 16'C w nocy ( razem z ciepłą wodą). Budynek przedwojenny , ściany nie ocieplone. Po ociepleniu ścian, zejdę jeszcze z tej kwoty. I po co wywalać 70 patyków na taki bajer?

A ile wynosi koszt wymiany medium sprężarki i co ile trzeba go wymieniać?. Wszyscy milczą na ten temat. Tak jak z samochodem, każdy przegląd 800zł ?

ps. Prowadziłem badania nad zastosowaniem pompy ciepła do ogrzewania suszarki do drewna - totalna porażka ekonomiczna. Dopóki firmy nie zejdą z bandyckich poziomów cen, dopóty cały ten interes nie ma sensu. Podobnie jest z filtrami powietrza do zakładów drzewnych. Zwracają się po 15 latach a ich żywotność to11-13 lat.

"Ales Pan zablysnal" ...

Fajnie na szybko uzasadniles nieoplacalnosc PCi, prawie mnie przekonales, ze wywalilem kase na darmo :(

Tak powaznie to raczej jest jak manipulacja a nie miarodajne porownanie.

Zalozyles, ze instalacja gazowa jest za darmo -no coz moze u Ciebie i jest za darmo, ale w wiekszosci miejsc trzeba za nia zaplacic i to czasem sporo. Jesli doliczysz koszt pociagniecia rur do posesji to okaze sie ze PCi jest w sumie tansza w inwestycji niz gaz. No, ale to odbiega od Twoich stereotypow odnosnie pomp ciepla...

Nie rozumiem tylko dlaczego ludzie powielaja takie banialuki w internecie. Podkreslaja swoja niewiedze etc... a przynajmniej niekompletna wiedze.

Owe 70k zl jest zazwyczaj za kompletna instalacje co i PCi do co i cwu.

Ten cudowny gaz tez wymaga instalacji co w domu, kosztow podlaczenia i pieca zeby spelniaja swoja role -czyzbys zapomnial o tym?

Bo sadzac po porownaniu Twojej instalacji i instalacji PCi takie odnioslem wrazenie.

Wniosek:

------------ Instalacja z PCi to 70k zl a instalacja na gaz nic nie kosztuje -------------

Pzdr.

Ile wynosi żywotność pompy cieplnej jako instalacji? 10 l?

Niech będzie 15 , w co nie wierzę. 70 tys/15 = 4600 zł na rok . Ja mam 125 m2 dom wolnostojący i za gaz maksymalnie płacę za sezon 3500 tys. ogrzewając wszystkie pomieszczenia - sterowane około 20'C w dzień i 16'C w nocy ( razem z ciepłą wodą). Budynek przedwojenny , ściany nie ocieplone. Po ociepleniu ścian, zejdę jeszcze z tej kwoty. I po co wywalać 70 patyków na taki bajer?

A ile wynosi koszt wymiany medium sprężarki i co ile trzeba go wymieniać?. Wszyscy milczą na ten temat. Tak jak z samochodem, każdy przegląd 800zł ?

:D