Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 220
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mnóstwo przykrych uwag i żadnej merytorycznej odpowiedzi. Ani o kosztach przeglądu, ani o żywotności pompy. Nic.... Szkoda gadać .

Z pompami ciepła spotkałem się w Szwecji na początku lat 90ych. Tam mają dwa podstawowe warunki do montażu pomp - jezioro lub morze pod nosem oraz brak możliwości lub sensowności doprowadzenia rury z gazem lub dostarczania na wyspę gazu albo oleju. I to się im bardzo opłaca. Podobnie w Polsce, jest wiele miejsc, gdzie pompa jest idealnym rozwiązaniem i coraz bardziej popularnym w zakresie grzejnictwa. Potwierdzają to niektóre wpisy na tym forum i w pełni się z nimi zgadzam. Nie zgadzam się natomiast z generalizowaniem tematu i wyłącznym uwielbieniem graniczącym z obłędem odnośnie zalet pompy ciepła.

W moim przypadku, instalacja pompy grzewczej to strzał w kolano. Koszty wykonania wykopów lub odwiertów oraz zniszczenie ogrodu przewyższają zyski. Instalację mam w miedzi, kocioł Vaillant, grzejniki kermi z głowicami heimeier, sterowanie. Zapłaciłem za całość około 14 tys. Przyłącz już był i dodatkowo odeszły mi haracze dla Państwa i projektantów ( np. opłata za mapkę!!!! )

Tak , jak pisałem, prowadziłem badania nad zastosowaniem pompy ciepła do suszarek do drewna. Po przyciśnięciu przedstawiciela firmy produkującej urządzenie, podane przez niego koszty serwisów, akcesoriów i żywotność pompy nie były wcale małe. O tym nikt nie mówi.

Co do awatara. Was to śmieszy , a mnie smuci. Tak wyglądał dom polski na Litwie w 2009 roku. Ciekawe czy jeszcze istnieje, czy też podzielił los wielu polskich zabytków.

Zajmuję się najnowszymi technologiami. O niektórych, z całym szacunkiem, to nawet większość z Was nie słyszała. Np. rezystograf, fumigacja w azocie i argonie, ozonowanie drewna zabytkowego. Lubię nowe rozwiązania i jestem otwarty na nowe idee, ale wszystko na spokojnie analizuję i staram się chłodno (znowu pompa ciepła) podchodzić do tematu.

Edytowane przez subfosylny

Mnóstwo przykrych uwag i żadnej merytorycznej odpowiedzi. Ani o kosztach przeglądu, ani o żywotności pompy. Nic.... Szkoda gadać .

Z pompami ciepła spotkałem się w Szwecji na początku lat 90ych. Tam mają dwa podstawowe warunki do montażu pomp - jezioro lub morze pod nosem oraz brak możliwości lub sensowności doprowadzenia rury z gazem lub dostarczania na wyspę gazu albo oleju. I to się im bardzo opłaca. Podobnie w Polsce, jest wiele miejsc, gdzie pompa jest idealnym rozwiązaniem i coraz bardziej popularnym w zakresie grzejnictwa.

http://biznes.gazetaprawna.pl/artykuly/445945,pompy_ciepla_nie_moga_sie_w_polsce_przebic.html

Wystarczy trochę poczytać bo wielokrotnie o tym pisaliśmy.

Zero kosztów przeglądów, żywotność sprężarki to około 100 000h. Moja pracuje około 2500h rocznie. Najdroższa naprawa za ileś tam lat to koszt 2-3tyś. Najstarsze pompy działają już ponad 30 lat, i nadal działają a technologicznie były gorsze od dzisiejszych;)

Nie znam osoby w Polsce, która nie ma w domu pompy ciepła.

Ja też nie znam. Praktycznie każdy ma w domu lodówkę lub zamrażarkę, a to nic innego jak pompa ciepła.

Inne przykłady zastosowania pomp ciepła w naszych domach to : klimatyzatory, suszarki kondensacyjne, czy nawet zmywarki.

Do tego dochodzą pompy ciepła do przygotowania ciepłej wody i do ogrzewania.

Jest więc tego całkiem sporo.

Nie porównuję moich kosztów do Waszych realizacji. Nie pisze, iż ktoś zrobił źle czy dobrze, bo to nie jest moja sprawa.

Napisałem tylko swoje zdanie na ten temat, a niektórzy (chyba Ci, co przeinwestowali ) troch się zdenerwowali. I po co?

Temat tego forum przypominam brzmi : " Pompy Ciepła kontra tradycyjne ogrzewanie" . Napisałem wiec o moim rozwiązaniu i po co tyle szumu?

Poza tym - włożysz 70 tys. i czekasz aż Ci się zwróci? Przecież lepiej obracać np. srebrem i podwoić tę kwotę w rok. Każdy robi jak chce i to jest to!

Dokładnie zgadzam się z Liwko - nikt nie wie , co będzie za 20 lat. W 1994 zawias puszkowy Bluma kosztował 7,5 zł. Teraz o klasę lepszy jest bez łaski za 3,2zł .

Pompy powinny stanieć i stać się jednym z podstawowych źródeł ciepła. Też jestem tego zdania i tego się będę trzymał .

Mam pomieszczenie w którym mam klimatyzator z pompą ciepła. W lecie chłodek, w zimie ciepło. Doskonała rzecz. Jeszcze raz podkreślam, pompa ciepła jest jednym z najlepszych wynalazków ostatniego wieku, ale nie pasuje na razie do wszystkich obiektów i sposobów zarządzania funduszem. To dobrze, że każdy ma prawo mieć to, co chce, i ma możliwość nabycia wymarzonego urządzenia. W 1993 roku zapragnąłem mieć blachę dachówkową Lindab. I co? Trzeba było ruszyć 4 litery i pojechać do Szwecji. Potem prom itd. Masakra. W tedy wyniosła mnie około 31 zł/m2. Wiem, że to nie na temat, ale obrazuje to, jak zmienia się dostępność i cena.

Co do cytowanego wcześniej przez Liwko artykułu w gazecie. Prawda jest jak zawsze po środku. Szwedzi w większości przypadków mieszkają od siebie w odległości " lat świetlnych" i nikomu nie opłaca się ciągnąć w trudnym terenie rurociągów. Wielu mieszka na wyspach gdzie przez kilka miesięcy w roku nie ma dojścia - lód jest za cienki dla skutera a za gruby dla łodzi. Dowożenie oleju lub gazu jest także trudne i drogie. Wiem, bo mam rodzinę na takiej wyspie. Poza tym zasiłek dla bezrobotnych jest w Szwecji trochę wyższy a cena pompy niższa - zagadka?

Co do Czechów - nie mam informacji na tyle wiarygodnych, aby się na ten temat wypowiedzieć.

Abstrahując od tematu , to samo jest u nas z telewizją kablową w osiedlach willowych ( działki ponad 1000m) . Nikomu nie opłaca się ciągnąć kabli dla kilku odbiorców, nie to co w szesnasto-klatkowym bloku z płyty.

Edytowane przez subfosylny

Nie porównuję moich kosztów do Waszych realizacji. Nie pisze, iż ktoś zrobił źle czy dobrze, bo to nie jest moja sprawa.

Napisałem tylko swoje zdanie na ten temat, a niektórzy (chyba Ci, co przeinwestowali ) troch się zdenerwowali. I po co?

Temat tego forum przypominam brzmi : " Pompy Ciepła kontra tradycyjne ogrzewanie" . Napisałem wiec o moim rozwiązaniu i po co tyle szumu?

Poza tym - włożysz 70 tys. i czekasz aż Ci się zwróci? Przecież lepiej obracać np. srebrem i podwoić tę kwotę w rok. Każdy robi jak chce i to jest to! ...

Po coz ten sarkazm z przeinwestowaniem?

Przy wpisach tego typu od razu nasuwa sie podejrzenie o "dziadostwo", tzn. proby pokazania,ze Ci ktorzy zaplacili za cos wiecej niz my jestesmy w stanie zaplacic (bez wzgledu na powod) sa po prostu durniami i nie umieja rozporzadzac swoimi pieniedzmi.

Juz to kiedys przerabialismy w innych watkach, po coz do tego wracac ...

Masz te 70k zl to sobie nakupuj srebra czy czego tam chcesz i handluj tym. Ja i pewnie paru innych, nieznajacych sie na "interesach" forumowiczow chcielismy inaczej spozytkowac nasze pieniadze i chyba swiadomie zakupilismy PCi -przynajmniej ja :)

BTW: Podjac kwote za instalacje z PCi i wyliczajac zwrot nie podales zadnego kosztu innych instalacji tylko odnosiles to do zerowych kosztow w innym systemie.

Czy uwazasz ze to jest uczciwe podejscie?

Pzdr.

Proszę czytać ze zrozumieniem. Srebro, to był taki hipotetyczny przykład i trzeba mieć problem, żeby tego nie zrozumieć. Nie obchodzi mnie, czy ktoś tym handluje, czy też zakopuje w ogródku.

W żadnym miejscu nie napisałem, iż ktoś kto kupił pompę jest taki czy owaki, więc skąd ten nerwowy atak?

Jeżeli ktoś uważa , że przeinwestował, to jego sprawa. Mnie nic do tego.

Piwopijca ja to spokojnie mogę stwierdzić, że moje ogrzewanie są przeinwestowane :) Przeinwestowane na dzień dzisiejszy ale wszystko robiłem z myślą o emeryturze ( której pewnie miał nie będę ) i o tym, że z wielką niechęcią podchodzę do wszelkich zmian czy remontów po latach. Tym bardziej, że takie remonty, wymiany kosztują dużo czyli suma wydana będzie taka sama tylko rozłożona w czasie. Jedni mają dziś i wydają, inni dziś nie mają i wydadzą w przyszłości. Za 10-20 lat niskie koszty stałe utrzymania domu poprawią mi humor :) pozdr adam

Widzisz, takie buty.....

Dlatego napisalem, ze niektorzy z nas uwazaja inaczej.

Jak juz wielokrotnie wspominalem nie mialem wyboru.

Nie wiem co bym zrobil gdybym mial gaz przy ogrodzeniu czy bym nie skorzystal.

Jedno bylo pewne, zadnych kopciuchow nie planowalem, gaz lub inne zrodlo no i wyszlo to inne...

Nie uwazam zebym przeinwestowal, sam wszyastkiego nie bylbym w stanie zrobic jak co niektorzy sugeruja.

Ja wolalem pracowac zawodowo i zlecic prace na budowie tym, ktorzy z kolei robia to tez zawodowo.

Pzdr.

Aadamuss24 - Wczoraj przyszedł mi list z Zusu z wyliczeniem przyszłej emerytury. Zgroza. To podejście do sprawy - niskie koszty utrzymania na starość - przemawia do mnie w niebywały sposób.

I to chyba jest naprawdę sensowne zakończenie tej dyskusji. Jest piątek, koniec pracy , luuzik.

Piwopijca - bez urazy, nie bierz moich wypowiedzi do siebie. Forum jest po to, aby pokazać inne spojrzenie na tą samą sprawę a nie do ataków personalnych. Sam jak pisałem wcześniej wybuliłem za blachę taką kasę, że teraz miałbym ceramikę ( w przeliczeniu na wartość nabywczą złotówki ) ale mam prawdziwą, grubą szwedzką blachę, a nie te "folijki" co teraz produkują. Uważam także, że obniżenie cen pomp spowoduje w przyszłości obniżenie ich jakości ( tak jak to obserwuje z elektro narzędziami i samochodami, blachą ) i Ci co teraz kupili, będą dziękować Bogu, za to dobre posunięcie.

Piwopijca- Piszesz, że nie miałeś wyboru - to jest właśnie to, o czym ja piszę. Każdy dom jest w innym miejscu i koszty instalacji są inne. Ja miałem wszystko pod nosem, wiec nie widziałem sensu dodatkowego inwestowania. Zresztą , co tu ukrywać, u mnie jest może 1 m gruntu a potem skała, Jak mi wyliczyli koszty ziemne , to ........

Gdybym mieszkał w domu nad jeziorem, nie p....szył bym się z gazem, tylko rury do jeziora.......

Nigdy nie napisalem (tak mi sie wydaje) ze PCi to jedyne sluszne rozwiazanie.

Powtarzam wlasnie to co napisales, to zalezy od indywidualnych warunkow i nie nalezy sugerowac sie reklamami, ze zawsze i wszedzie PCi jest najlepsza.

To nie jest do konca prawda, nalezy brac pod uwage inne rozwiazania chociazby po to zeby miec jakies odniesienie a nie tylko slepe zaufanie do handlowca-instalatora.

Watek i przeinwestowaniu mozna chyba uznac za zamkniety.

Niestety nie mozna bezgranicznie ufac wykonawcy naszej instalacji.

Sa jednak wyjatki, np. firma ktora mi wykonywala instalacje PCi i GZ, dokladnie wlsciciel opowiedzial mi jeden przypadek. Mianowicie jakis klient chcial miec koniecznie zbiornik buforowy na cwu min. 300l, wolnostojaca PCi co wg. wykonawcy bylo ekonomicznie nieoplacalne. Zaproponowal klientowi PCi ze zintegrowanym zasobniekiem za sporo mniejsze pieniadze i odpowiednie ustawienie zeby cwu wystarczylo dla wszyskich domownikow. Klienet jednak uparl sie i wykonawca zrobil mu to. Jednak nadal uwazal, ze szkoda bylo przepacac bo jego propozycja spelniala wymagania klienta - no ale klient to Pan wiec...

Napisalem to po to, zeby nie wrzucac do jednego worka wszystkich wykonawcow.

Pzdr.

Edytowane przez piwopijca