asizo 03.12.2010 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Nie wiem, czy we właściwym dziale zamieszczam pytanie, ale... czy istnieje coś takiego, jak ogrzewanie okien dachowych? Chodzi o to, by nie zalegał na nich śnieg. Usłyszałam o czymś takim od znajomego, ale nie mogę znaleźć informacji na ten temat. Może ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asizo 04.12.2010 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Widzę że nikt chyba o tym nie słyszał. Czytałam o ogrzewaniu dachów, rynien. Kładzie się specjalne kable. Ale o oknach informacji nie znalazłam. A jak Wy radzicie sobie z zaśnieżonymi oknami dachowymi? U mnie na poddaszu są tylko takie okna i niestety ponuro jest tam teraz przez cały dzień. Próbowałam śnieg strącać, ale spodnia warstwa jest zmrożona i nie da się dokładnie wyczyścic szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 06.12.2010 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 z rozważań doraźnych i teoretycznych, opierających się o brak sensu to można by powietrze z grzejnika elektrycznego z wentylatorkiem skierować na wyżej wymienione okno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.12.2010 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Teoria:Można próbować podgrzewać strumieniem ciepła.Można spróbować roztopić śnieg matą grzejną. Po to kupujesz izolowane cieplnie okna, żeby zimno nie docierało do ciebie.I vice versa ciepło od ciebie nie wędruje na zewnątrz.Dlatego jeśli chcesz podgrzewać okna to jedynie na zewnątrz. Praktyka:Właśnie w sobotę działałem ze swoimi oknami dachowymi.Najpierw je trochę uchyliłem i strąciłem śnieg szczotką na kiju.Później polałem je obficie wodą z dodatkiem soli.Soli naładowałem jakieś ćwierć kilo na 2 litry letniej wody.Ten roztwór do butelki po pepsi, energiczne mieszanie, dziurka w zakrętce i lanie (celowanie) po szybie.Okno uchylone na tyle, żeby woda spływała powoli na zewnątrz, a nie do środka mieszkania.Cały zabieg trwał pół godziny. Efekt, 2 okna w 95% czyste. A Ja znów się poczułem jak bohater z Leroy Merlin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 06.12.2010 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 żeczywiście pomysłowe - ale nie boisz się, że sól uszkodzi uszczelki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
una 06.12.2010 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 a może jakieś odmrażacze do szyb samochodowych ... tak się zastanawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.12.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Nie nie boje się, z nieba leci taki syf że sól kuchenna nie jest największym problemem dla okien dachowych. Odmrażacze są w sprayach, nie wiem jak chcesz to zastosować bez nabrudzenia w środku mieszkania?Można by spróbować polać ciepłym płynem zimowym do szyb samochodowych.Ale z dwojga złego wole użyć solankę niż chemię samochodową. Zresztą dzisiaj na Śląsku leje deszcz i wszystko się topi samoistnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts