kasiaiwojtek 03.12.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Cześć,Powiedzcie mi czy moge dac halogen bezpośrednio nad kabiną prysznicową? jeśli tak to jaki?W ogóle to mam problem z rozmieszczeniem oświetlenia (halogeny) w łazience http://pprojekt.pl/popup_image.php?dir=rzuty&desc=594&foto=594big_rzut2.gif prysznic zostaje, wanna po drugiej stronie na rogu, na miejscu wanny sedes i bidet, na lewo od wejścia dwie umywalki. Jakie byłoby najoptymalniesze rozwiązanie rozmieszczenia oświetlenia?? Jutro musze instalatorom powiedziec co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 03.12.2010 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 By bardzo szczegółowo wyjaśnić Tobie co możesz montować w łazience (o jakim stopniu ochrony IP) proszę zapoznać się ze stronę :Instalacja elektryczna w łazience - http://elektryk.na.pl/pomoc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 03.12.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Możesz zamontować jedynie oświetlenie 12V zasilane np. z transformatora, ale urządzenie zasilające powinno być zamontowane poza tą strefą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 03.12.2010 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 myślałem nad oświetleniem LED ze wzgledu na duże ciepło wytwarzane poprzez tradycyjne halogeny. wiem że drogie, ale może warto raz zainwestować i miec z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 03.12.2010 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 łazienka - 7,0 m² Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 03.12.2010 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Ale o co pytasz?!Oświetlenie typu LED nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o oświetlenie główne. Bardziej sprawdza się jako dekoracja.A jeśli chodzi o aspekty prawne, to są strefy montażu urządzeń w łazienkach. Nad prysznicem możesz zamontować każde światło także led, ale jego zasilanie musi być z odseparowanego układu SELV napięciem 12V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 04.12.2010 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 ... Oświetlenie typu LED nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o oświetlenie główne. Bardziej sprawdza się jako dekoracja... A ja w łazience (około 9m2) mam oświetlenie główne z LED 4W ale aż 6 szt (ciepły biały). Wcześniej miałem tylko 3 halogeny zwykłe (mocy nie pamiętam) ale po wymianie musiałem dołożyć ilościowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psc 04.12.2010 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Ale o co pytasz?! Oświetlenie typu LED nie jest najlepszym rozwiązaniem, jeśli chodzi o oświetlenie główne. Bardziej sprawdza się jako dekoracja. Na rynku dostępne jest profesjonalne oświetlenie LED, które może być głównym źródłem światła w Twoim domu. Jeśli chodzi chodzi o bezpośredni kontakt z wodą danej oprawy, pamiętaj o wspominanej wyżej normie szczelności IP - dla pewności zaopatrzyłbym się w IP 67 lub 68. Pozdrawiam Edytowane 4 Grudnia 2010 przez psc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 04.12.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Z tego co się orientuje to najwyższy stopień IP to 66. Pierwsza cyfra oznacza szczelność obudowy przed przedostawaniem się części stałych,a druga przed wilgocią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psc 04.12.2010 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Z tego co się orientuje to najwyższy stopień IP to 66. Pierwsza cyfra oznacza szczelność obudowy przed przedostawaniem się części stałych,a druga przed wilgocią. http://img6.imageshack.us/img6/4683/62048211.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 04.12.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Czyli źle się orientowałem, dziękuję za sprostowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 04.12.2010 16:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) czyli moge zastosować LED ale muszę dobrać oprawy z odpowiednim stopniem ochrony. Planuje założyć 4 lub 5 szt. w suficie i 3 szt. na skosach razem 7- 8 szt. powinno być jasno tymbardziej ze jest tylko okno dachowe a łazienka jest od strony północnej. Znalazłem cos takiego. http://allegro.pl/item1325102733.htmljest ich więcej i różne Edytowane 4 Grudnia 2010 przez kasiaiwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psc 04.12.2010 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 czyli moge zastosować LED ale muszę dobrać oprawy z odpowiednim stopniem ochrony. dokładnie tak Znalazłem cos takiego. http://allegro.pl/item1325102733.html jest ich więcej i różne Teraz należy postawić sobie odwieczne pytanie. Idziemy na jakość czy idziemy na cenę ? Oprawa, którą przedstawiłeś wyżej jest tania w zakupie. Żarówka halogenowa w niej użyta ma tendencję do częstego przepalania się. Co za tym idzie? Regularne koszta eksploatacji związane z wymianą żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiaiwojtek 04.12.2010 18:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 myślałem raczej nad wymianą oprawki pod LED i zastosowanie jej w bliskiej odległości prysznica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 05.12.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Czyli źle się orientowałem, dziękuję za sprostowanie... Może sugerowałeś się tym, że produkty oświetlenia o stopniu ochrony wyższym jak IP 66 są niedostępne dla zwykłych zjadaczy chleba. Takie produkty dostępne są na zamówienie i tylko w bardzo dobrych hurtowniach elektroinstalacyjnych a o czasie oczekiwania to nawet nie wspomnę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.12.2010 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Ja się mogę pochwalić swoją chorą oszczędnością w łazience. Swego czasu robiłem remont we własnej kawalerce, ten sam kłopot jak oświetlić kabinę prysznicową?Wychodząc z założenia, elektryka prąd nie tyka, dałem sobie zwykłego halogena 230V nad kabiną.Żeby dostać się do żarówki trzeba było użyć drabiny, więc myślę OK. Wszystko gra. Grało kilkanaście miesięcy do czasu, gdy z ręki wypadła mi słuchawka prysznica. Strumień wody poszedł na żarówkę, która to się rozprysła na drobne kawałki.Światło zgasło, wdepnąłem w odłamek szkła, oczywiście stopa rozwalona.Mogło się zakończyć gorzej, bo równie dobrze mogłem mieć swoje oczodoły skierowane ku górze. Wtedy (2002-2003 rok) były dostępne żarówki LED, ale było mi szkoda kasy na LED. Halogen był o wiele tańszy a resztę kasy przeznaczyłem na browarki.Dzisiaj postąpiłbym inaczej..... ale polak zawsze mądry po szkodzie. Dzisiaj jestem zwolennikiem oświetlenia LED nad prysznicem i wanną.Reszta pomieszczenia halogeny lub zwykłe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psc 06.12.2010 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Takie produkty dostępne są na zamówienie i tylko w bardzo dobrych hurtowniach elektroinstalacyjnych a o czasie oczekiwania to nawet nie wspomnę. Warto poszperać w internecie i poszukać profesjonalnego oświetlenia LED. Tak, oświetlenie jest na zamówienie i czas oczekiwania wynosi w granicach od 2 do 5 tygodni. Biorąc pod uwagę fakt, iż porządnego oświetlenia w które chcemy zainwestować nie zmienimy po okresie roku, dwóch czy też trzech lat. Nowa firma z włoskim oświetleniem LED: http://www.led-psc.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidi_tg 06.12.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Grało kilkanaście miesięcy do czasu, gdy z ręki wypadła mi słuchawka prysznica. Strumień wody poszedł na żarówkę, która to się rozprysła na drobne kawałki. Światło zgasło, wdepnąłem w odłamek szkła, oczywiście stopa rozwalona. Mogło się zakończyć gorzej, bo równie dobrze mogłem mieć swoje oczodoły skierowane ku górze. Wtedy (2002-2003 rok) były dostępne żarówki LED, ale było mi szkoda kasy na LED. Halogen był o wiele tańszy a resztę kasy przeznaczyłem na browarki. Dzisiaj postąpiłbym inaczej..... ale polak zawsze mądry po szkodzie. Dzisiaj jestem zwolennikiem oświetlenia LED nad prysznicem i wanną. Reszta pomieszczenia halogeny lub zwykłe żarówki. W takiej sytuacji halogeny 12V też niewiele pomogą, bo grzeją się w zasadzie tak samo. To powinna rozwiązać odpowiednia oprawa. Z doświadczenia powiem, że jeszcze sam montaż jest istotny. Bezpośrednio nad wanną mam takie dwa halogeny. Nic się nie dzieje, nawet po polaniu ich prysznicem. Ale po kilkunastu miesiącach jeden przygasa a czasami gaśnie całkiem i za chwilę znowu się włącza. Jako symulacja obcności super . No i potem trzeba takie coś rozebrać, wyczyścić, może zmienić gniazdo, poskładać i znowu uszczelnić. Także LED może być faktycznie fajny, tylko dalej obowiązuje zasada nie doprowadzania wysokiego napięcia w pobliże wody. Także część żarówek LED (tych bezpośrednio na 230V) też się nie nadaje. Poza zagrożeniem dla życia, skazujesz się w ten sposób na wieczne problemy z różnicówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertunio 07.12.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 Ja, chciałbym Was, Szanowni Forumowicze zapytać: Czy lampa nad prysznicem jest naprawdę potrzebna ? Jakie jest / ma być / powinno być jej przeznaczenie? Bo chyba trzeba odpowiedzieć sobie na takie pytania, aby cokolwiek doradzić Chyba, że się mylę ? - proszę w takim razie o wyprowadzenie z błędu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidi_tg 15.12.2010 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Też mi to pytanie przyszło do głowy, ale założyłem, że skoro ktoś to robi, to wie po co . Ja bym unikał oświetlania akurat prysznica - źródło powinno być gdzie indziej. Ale w bocznej ścianie, nisko nad wanną daje przyjemny efekt. Pod prysznicem spędza się może 10 minut, więc nie sądzę, żeby to miało sens. Kąpiel w wannie rządzi się swoimi prawami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts