Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

montaż elementu drewnianego (żaluzji) na elewacji

nexiq

Recommended Posts

Witam!

Żona wymyśliła zmianę elewacji w domu.

na połowie ściany chce zrobić ramę z kantówki 90x40, a wewnątrz niej poziomo co 15cm wmontować kantówki 90x25, tak aby tworzyły nieruchome "żaluzje". Nie wiem czy wystarczająco jasno to opisałem. Nie mam pojęcia jak to zamontować do elewacji. Czy pomysł na montaż ramy z kantówek 90x40 za pomocą łączników kątowych jest dobry? Co Wy o tym sądzicie? A może jakieś inne sposoby, rozwiązania do montażu??

a tutaj rysunek jak by to miało wyglądać ->>>> elewacja domu3..jpg

Licze na konstruktywne uwagi!

Pozdrawiam!

Łukasz.

Edytowane przez nexiq

Witam

Opcje ?

Mocowanie kątownikami stalowymi nie bardzo mi pasuje, będą widoczne, będą rdzewieć.

Może tak.

Wiercimy otwory w ramie fi 12, nie ma wymiarów więc nie wiem ile , ale na pewno w koło , bo drewno pracuje i z czasem mogłoby odstawać od elewacji.

Następnie wiercimy w ścianie otwory fi 16 bod taką siatkę/Tuleja siatkowa - metalowa /

http://www.zamocowania.pl/kotwy_chemiczne_kch-akcesoria.php

Mocujemy koty stalowe odpowiedniej długości/ styropian nie przeszkadza na takim kleju;

http://www.denbraven.pl/produkt.php?idg=43&idm=4&zastosowania=

Nawiercamy w ramie otwory fi 20 na głębokość 2 cm

Mocujemy element drewniany . Przykręcamy kluczem nasadowym.Ucinamy nadmiar śruby.

Zaślepiamy czymś takim;

http://sklep.drekon.pl/?action=szczeg_osz&id_kat=004&id_asort=330

I może będzie dobrze

...

Nawiercamy w ramie otwory fi 20 na głębokość 2 cm

Mocujemy element drewniany . Przykręcamy kluczem nasadowym.Ucinamy nadmiar śruby.

Zaślepiamy czymś takim;

http://sklep.drekon.pl/?action=szczeg_osz&id_kat=004&id_asort=330

I może będzie dobrze

Nie do końca zrozumiałem cytowanej wypowiedzi. Domyślam się, że tu chodzi już o zamocowanie poziomych elementów..Nawiercamy i czym to mocujemy ze sobą?

aha...i jeszcze kolejny "problem". Trzeba będzie po środku zamontować dodatkowy element ramy...pionowo wzdłuż ciemnobrązowej linii na rysunku. Ponieważ poziome elementy mogą się z czasem wygiąć sttwierdziłem, że przedziele je dodatkowo. Ptanie tylko jak wtedy zamocować poziome elementy do pionowego? zachowując te same poziomy eementów po obu stronach pionowego elementu? ;/

Ehhhh...

To ten rysunek jakiś taki bez proporcji.

czyli należy zamontować najpierw ramę z 90x40 tak jak pisałem, a dopiero do teka poziomo resztę elementów na wkręty , można wkręty wpuścić i zakołkować.

Ptanie tylko jak wtedy zamocować poziome elementy do pionowego? zachowując te same poziomy ementów po obu stronach pionowego elementu? ;/

Nie bardzo rozumiem tego problemu .

reasumując:

1. zamontuję ramę na kotwy stalowe wpuszczone i zamaskowane przez zaślepki.

2. po środku całej konstrukcji pionowo wstawię dodatkowy element ramy, który przedzieli mi poziome deski na 2 równe części.

3. jedną część (załóżmy lewą) poziomych poprzeczek zamontuję na wkręty do ramy (wpuszczone i zaślepione zaślepkami bądź zakołkowane).

4. drugą część (prawą) - zachowując ten sam poziom poprzeczek poziomych, nie będę miał jak zamocować do środkowej (przecinającej belki). - tutaj poszukuję rozwiązania.

Pozdrawiam!