Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem zimnych kaloryferow w lazience

ewald9

Recommended Posts

Witam! Mam prosbe by ktos z Panstwa mi pomogl rozwiazac problem z zimnym kaloryferem w lazience. Otoz mieszkam w malym bloku-4 mieszkania,ja mieszkam w suterenie za sciana mam piec z ktorego idzie cieplo do mieszkan.Osobna jest pompa do mieszkan osobna do lazienek. My powinnismy miec najlepiej zagrzana lazienke ale tak nie jest! Mamy ja poprostu zimna!!!!! Cieplo dochodzi do rurki ale jak sasiadka odkreci kaloryfer momentalnie czuc jak ono sie cofa i ucieka do gory!! Wczoraj byl mechanik i stwierdzil ze wszystko jest ok i on nie wie co moze byc przyczyna!! Duzo czytalem tutaj o kryzowaniu i bylem dzis u sasiadow i maja ustawione te kryzy na 10 wiec nie wiem czy to jest problemem ze to cieplo ucieka czy cos innego.Czytalem rowniez o regualcji drugiej chyba to sie nazywa kryza tez????? co jest za cyferkami i nie wiem czy to ruszac czy nie??? Niechce dopuscic do tego by lazienka sie zawilgocila a poza tym jest zima i moze jeszcze cos strzelic z rur! Prosze o jakakolwiek wskazowke!!!!!!!!!!! Dziekuje z gory i pozdrawiam

Z tego co sie orientuje to ja mam rurke 1/2 cala a reszta jest wieksza co prowadzi do sasiadow. W zeszlym roku wszystko dzialalo a teraz nie! Pompa zostala wymieniona(przedtem byla pompa Wilo Star RS25/2 a teraz jest Grundfos UPS 25) Obie pompy maja zblizone do siebie watrosci i nawet gdyby byla ta nowa troche lepsza to powinno wszystko funkcjonowac! Pojawil sie inny teraz problem-otoz tylko u mnie i na ostatnim pietrze sa zainstalowane odpowietrzniki i wczoraj sasiadka z drugiego pietra powiedziala ze ma kaloryfer goracy ale tylko do polowy!!!! Mechanik nie doczepil sie do pompy i odpowierzyl tylko tam gdzie sa odpowietrzniki. Czy nie lepiej byloby zainstalowac odpowietrzniki u nastepnych sasiadow????bo moze nie cale powietrze zeszlo??? I mam jeszcze jedno pytanie w ktora strone powinnien zawor odprowadzajacy(chodzi mi o ta strzalke co jest na nim) czy w kierunku do sciany czy do kaloryfera. Zawory sa 1/2 cala a jako zawor doprowadzajacy mam teraz zawor kulkowy-mechanik powiedzial ze moze tak byc. Dziekuje za podpowiedz

dalej podajesz szczątkowe informacje na temat tej instalacji, tu trzeba zadziałać całościowo pogońcie tego waszego mechanika niech po pierwsze dobrze odpowietrzy ten cały układ zaczynając od pompy bo na niej też jest śruba odpowietrzająca a kończąc na ostatnim grzejniku i tą operację należy przeprowadzić kilka razy, bo prawdopodobnie przy wymianie pompy dostało się powietrze i krąży bańka powietrza gdzieś po układzie, a jeżeli to nie pomoże to należy zamknąć wszystkie grzejniki po drodze do tego który nie grzeje poczekać chwilę aż rozgrzeje się ów grzejnik i powoli otworzyć wszystkie, jak to nie pomoże to trzeba kryzować, sposób odpowietrzania raczej niema wpływy ważne jest by powtórzyć tą operację kilkakrotnie

1) Należy sprawdzić/odpowietrzyć Twój grzejnik

2) Należy sprawdzić/odkręcić Twoje zawory (zasilanie i powrót)

3) Należy sprawdzić kryzy (te pod głowicami).

Ad.3 Może się tak zdarzyć, że sąsiedzi mają przestawione kryzy na max, ty powiedzmy na 25% i do nich idzie ciepło bo ma łatwiejszą drogę (mniejsze opory).

Ale grzejnik powinien być minimalnie ciepły, a nie zimny.

Ja stawiam na zapowietrzony grzejnik (Twój) i/lub zamknięty zawór.

Odpowietrza się powoli, pośpiech nic w tym przypadku nie pomaga wręcz utrudnia sprawę.

Jeśli masz dostęp do pompy obiegowej przestaw jej obroty na maksimum na kilka dni.

Jest jeszcze inna możliwość, przy wymianie pompy COŚ dostało się do instalacji i zablokowało fragment instalacji.

Ty jesteś najbliżej pompy więc mogło się to zatrzymać w Twojej gałązce i blokuje przepływ.

Przy obecnym poziomie fachowości fachowców jest taka możliwość.

Jestem elektrykiem, a nie hydraulikiem, ale jedna rzecz rzuca mi się od razu w oczy - Zawór termostatyczny masz zainstalowany na powrocie zamiast na zasilaniu.

Jest jeszcze jedna rzecz. Widziałem kilkanaście o ile nie kilkadziesiąt kotłowni w blokach i w domkach.

Nigdy nie widziałem węża elastycznego w obiegu CO. Może za mało jeszcze widziałem.....

Zakładam, że grzejnik się odpowietrzył, choć przy takim układzie zaworów Ja bym tego nie umiał zrobić.

Spróbuj jeszcze zdjąć głowice termostatyczną i odłóż ją na bok na kilka dni.

Wtedy masz zawór w pełni otwarty niczym nie zablokowany.

Masz też dostęp do kryzy, odnotuj sobie ustawioną wartość i spróbuj kryze przestawić na maksymalny przepływ.

Jeśli masz dobry słuch to poznasz kiedy jest taki stan.

Pogonienie kogoś odpowiedzialnego (właściwie to kogo?) nic nie da, żadna ekipa nie będzie modernizować instalacji CO w bloku w środku zimy.

Błędem było niezgłoszenie tej niesprawności na etapie rozruchu CO, teraz jest połowa grudnia i d..a blada.

Ale zamiast szukać winnych można próbować coś zdziałać.

Ja doświadczyłem "takiej awarii" grzejnika w łazience, było 3 magików (napewno nie byli hydraulikami) i tylko pieprzyli coś o płukaniu instalacji.

A rozwiązaniem było codzienne odpowietrzanie grzejnika i odkręcenie głowicy przez około 10 dni.

Problem się sam rozwiązał tylko trzeba było chcieć. Magikom się nie chciało bo po co w środku zimy łazić do upierdliwego lokatora i wysłuchiwać.

Przecież pensja leci nawet gdy się leży.

Pisze na tym foru korzystajac z e-maila mojej zony bo ja mam problemy z moim komputerem:) No jutro ma przyjsc mechanik ale znajac zycie to znowu powie ze nie wie czemu to nie dziala. Odpowietrzam sam te grzejniki-u sasiadow tez ale juz sa zli ze ich sie nachodzi-tak to juz bywa... Dziekuje za zainteresowanie moim problemem