Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

(...)tylko narodowy, prawicowy rząd (czyli PiS) jest w stanie wyciągnąć Polskę z zapaści.

PiS i prawica? To tylko PR, PiS jest bardziej na lewo od SLD.

Wałęsa to był Bolek, dzisiaj w to wątpić (...)to ciemnogród i fanatyzm.

Może i był Bolkiem, ale to nie znaczy, że był agentem. Nie rozumieć tej, jakże subtelnej różnicy to dopiero ciemnogród.

K.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

IPN chce obalić kolejny mit? Z Wałęsy próbowali zrobić agenta, z Pyjasa chcą teraz zrobić moczymordę. Czemu to ma służyć? Nie lepiej uznać, że został nadgorliwie potraktowany przez bezimiennego ubeka? Tak lepiej dla rodziny i historii.

K.

Ech, no bo przecież są słuszne mity, dobre mity, których obalać nie wolno... Ale są też mity niesłuszne, które należy i trzeba obalać i którym należy przyklaskiwać. Obalanie mitów słusznych to zamach na świętości. Obalanie niesłusznych mitów to podejmowanie debaty historycznej, nie obawianie się trudnych tematów itd.

Gość Pepeg z Gumy

Odmitologizujmy więc i braci Kaczyńskich.

Ilość niejasności jaka wokół nich krąży jest równie wielka jak obok innych , całkowicie odmitologizowanych już osób przez pisowski IPN.

Ponoć prawda ich wyzwoli, po co więc tworzyli i tworzą wokół siebie tyle martyrologicznych bajek.

PiS i prawica? To tylko PR, PiS jest bardziej na lewo od SLD.

To nawet trudno nazwać lewicą, to jest populizm w czystej postaci.

Może i był Bolkiem, ale to nie znaczy, że był agentem. Nie rozumieć tej, jakże subtelnej różnicy to dopiero ciemnogród.

K.

Ładnie sformułowane. Tak to mniej więcej jest, bolek nie bolek ale jest symbolem odzyskanej wolności i powodem do dumy no i solą w oku zawistników.

Edytowane przez perm

Ech, no bo przecież są słuszne mity, dobre mity, których obalać nie wolno... Ale są też mity niesłuszne, które należy i trzeba obalać i którym należy przyklaskiwać. Obalanie mitów słusznych to zamach na świętości. Obalanie niesłusznych mitów to podejmowanie debaty historycznej, nie obawianie się trudnych tematów itd.

Och wsypałeś się kolego! Kto niby ma decydować o tym co jest słuszne a co nie? Poza tym Wałęsa to nie mit, to rzeczywisty człowiek na rzeczywistym zakręcie historii. Zakręcie który dał nam wolność. On jest tego symbolem! Mitem są zasługi Kaczyńskich, szczególnie Lecha. Jarosława nawet PiS nie mitologizuje bo nikt by nie uwierzył.

Tak sobie myślę, że niepotrzebnie tego biednego Pyjasa wywlekali z ziemi. I nie dlatego, że mi szkoda ewentualnego obalenia mitu, ale dlatego, że wyniki sekcji nie odpowiedzą jednoznacznie na pytanie, czy spadł ze schodów sam, czy mu ktoś pomógł i znając życie, będzie to wykorzystywane do napierniczania sie w wojenkach politycznych.

Apolityczność może być rozumiana jako nieprzynależność, więc myślę, że dużo tu takich. Ale czymś się trzeba kierować głosując w czasie wyborów.

jak były wybory to głosowałem zazwyczaj na Leppera ,Giertycha - wychodziłem z założenia że jak mamy robić jajca to na całego i głosowałem na prawdziwych wariatów a nie na pseudoczubów

I ...

Ciekawe kiedy u nas Polacy zrozumieją, że tylko narodowy, prawicowy rząd (czyli PiS) jest w stanie wyciągnąć Polskę z zapaści.

Bolo ... czapeczka Cię chyba za bardzo uciska ... zapomniałeś ? ... przecież PiS juz to robił i raczej marnie mu szło :lol:

... wiem, wiem ... Kolalicjanci ... ale przecież sami takie "przystawki" wybrali :lol: ;)

Wybrali, bo nie mieli wyboru. Tak hipotetycznie: zakładając, że PiS wygra, z kim stworzy koalicję. PSL zawsze do dyspozycji, a jak braknie? SLD w takiej sytuacji może zażądać premiera. Jak myślicie? Edytowane przez amalfi
byk

Wybrali, bo nie mieli wyboru. Tak hipotetycznie: zakładając, że PiS wygra, z kim stworzy koalicję. PSL zawsze do dyspozycji, a jak braknie? SLD w takiej sytuacji może zarządać premiera. Jak myślicie?

To jest podstawowy powód i radziłbym nie szukać jakiś ekstra nadzwyczajnych wytłumaczeń, bo niestety - w moim przekonaniu - sprawa jest w sposób arcybolesny prosta.

Ale to nudne! Nie masz czegoś ciekawszego? Jakies cytaty z Macierewicza? Miało być śmiesznie a ty przynudzasz!

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...