Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ależ to jest mocny argument.

No, zupełnie jakbyś był przy tych rozmowach.

Przepraszam, czy mówiąc to, przypadkiem cię nie opluwam?

No daj spokój. Czy ja narzekam?

Wreszcie można dowiedzieć się coś ciekawego na forum, a mała ironia bez używania wulgarnych określeń, jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Chyba, że komuś brak dystansu do siebie.

Najważniejsze, że perm, pepeg i bold wreszcie rozmawiają ze sobą jak ludzie, dzięki czemu dowiedziałem się paru istotnych rzeczy na temat gazu łupkowego.:smile:

Gość Pepeg z Gumy
interes jest naprawdę zajebisty.

wydano już 80 koncesji, technologia pozyskiwania gazu z łupków rozwija się w błyskawicznym tempie, szacuje się że w ciągu 10 lat 60% wydobywanego gazu w USA będzie pochodziła z łupków, a koszt wydobycia 1000 m3 może spaść poniżej 100 USD,

my w tym czasie, do będziemy kupować gaz od Rosji za 240 USD,

ci idioci chcieli nawet podpisać umowę do 2037, dobrze że Unia zareagowała,

chociaż i tak nie mamy pewności co tak naprawdę jest napisane w umowie gazowej, bo jeszcze jej nikt oprócz Pawlaka i Tuska nie widział.

:lol2: A w zasadzie tu już nie wiem czy wypada nawet śmiać się z tego co napisałeś.

Widzę ,że jesteś mocno zafascynowany tzw. publicystyką niezależną, rodem z salonu 24.

Tylko, że ona taka jest niezależna jak wywody w Naszym Dzienniku czy GW .

Mam sporo obaw, bo to niezależne oznacza głównie programowe szerzenie poglądów opozycji, zwłaszcza pisowskiej, w dodatku nierzetelne i nie do końca uczciwe.

Wywody tych niezależnych fachowców okraszone liczbami i pojęciami, których często naiwny czytelnik nie rozumie do końca lub pojmuje potocznie, są efektowne i jakże chętnie przyjmowane, zwłaszcza , że noszą znamiona niemal naukowego bełkotu.

Jasne ,że ciemny lud kupi takie opowieści, w których pan niezależny się produkuje, rzucając wskaźnikami trendów głównych i bocznych, robi analizy z kilku lat wstecz i podaje wskaźniki prognoz cenowych. Teraz jeszcze tylko pana publikować na uniwersytetach i czekać na Nobla.

Ma prawo nawet bredzić, wolno mu, to tylko publicystyka. Tylko.... ,że to analizy opierające się na życzeniowych przesłankach. W taki sposób łatwiej jest prognozować pogodę na 20 lat z góry niż ceny i koniunkturę.Trendów nawet nie wspomnę, bo to czysta herezja lub jak wolisz delikatniej fantastyka.

Życzeniowym i pozbawionym konkretnej wiedzy jest prognozowanie cen materiałów energetycznych i kosztów niepopularnej i mało znanej, wręcz hermetycznej technologii, do roku 2027 na podstawie nieprzewidywalnych przesłanek

Na jakiej podstawie ( poproszę o argumenty) ktoś prorokuje, że cena wydobycia gazu łupkowego spadnie poniżej 100USD a i gaz ziemny na rynku ze względu na konkurencyjny łupkowy, dojdzie do tego samego poziomu. :lol2:O w mordę, do tych 100bagsów za wydobycie zapomniałem o marży producenta. A niech im , jak dla mnie mogą sprzedawać po kosztach a będzie się łatwiej liczyło.:rolleyes:.

To nie elektronika, która ma za sobą kilkadziesiąt lat rewolucji, to jest ( mimo 100 letniej teorii) całkiem niedawno rozwijająca branża a epatowanie 40% wydobycia w USA czy Kanadzie nic tu nie zmienia, koszty wydobycia są i będą jeszcze przez dłuższy czas na poziomie owych średnio 260USD zanim spadną do wyśnionego 100USD za 1000m3.Mogę to nawet udowodnić czemu tak twierdzę

Łatwo robić wodę z organu myślącego i podniecać tym innych. kiedy z premedytacją nie wyjaśnia się lub nie wie nic na tematy związane z samym procesem wydobycia i zataja realne koszty.

OK! Przyjmijmy , że to co piszesz jest jednak prawdą.

Tylko czemu nikt z ekspertów od ekonomii nie pokusił się o wyjaśnienie, że cena surowca jest tylko pośrednim czynnikiem kształtującym cenę energii ?

Paliwem energetycznym może być nawet papier czy słoma, ale trzeba powiedzieć ile będzie kosztował nas kilowat tak pozyskanej energii z tego surowca.

Skoro piszesz prawdę, to za ruski gaz do 2027 będziemy musieli zapłacić jeszcze 240 dolców, gdy łupkowy będzie po 100.

Trudno frycowe trzeba płacić, ale policzmy dokładniej.

Ponieważ wartość energetyczna gazu łupkowego jest 2, 5 razy mniejsza niż ziemnego , to łatwo wyliczyć, że na wytworzenie tej samej ilości energii z gazu łupkowego będziemy musieli zapłacić 250USD.

No nie wiem...jakby nie patrzeć udało się jakoś wyjść do przodu.

Gość Pepeg z Gumy
bardzo proszę o podanie źródła tej informacji,

Proszę sobie w tabelce sprawdzić jakie jest ciepło spalania obu gazów.

14, 5 łupkowego do 33,5.ziemnego [kJ/m3}

Powinno być nawet w Wikipedii.

widzę że podobnie jak BK jesteś zwolennikiem Wikipedii

przekonałeś mnie;)

ci Amerykanie to jednak debile,

wydobywają dwa i pół razy słabszy gaz za 280 USD i sprzedają za 180 USD,

mało tego chcą jeszcze zwiększyć produkcje o 300 procent, po prostu idioci,

Edytowane przez Bold

Ciekawy artykuł na temat gazu ...http://www.polityka.pl/nauka/283356,1,wyciskanie-gazu.read

Przeczytałem kilka artykułów z ciekawości i jakoś nikt nie napisał, że gaz z łupków to loteria.

Jest tylko kwestia kosztów oraz technologii wydobycia. Tak więc argument, że koncerny wykupiły koncesją na odwierty w ciemno jest chybiony.

Chodzi po prostu o oszacowanie wielkości złóż i ich dalszą eksploatację.

Argument, że kto inny szuka a potem państwo może komuś innemu dać koncesję na wydobycie jest oznaką albo niewiedzy albo naiwności.

Nie posądzam wielkie koncerny paliwowe o głupotę w dbaniu o własne interesy. Bardziej jestem skłonny posądzić o nią tych którzy takie pozwolenia wydają ( nie wspominam o łapówkach bo to już wyższa szkoła jazdy).

W wiertnictwie np. studni głębinowych jest zasada, że jak z układu geologicznego i baz danych do których dostęp posiadają firmy zajmujące się tego typu usługami, nie ma 50% szans na wodę to w ogóle nie podejmuje się odwiertów. To nie znaczy,że tej wody tam nie będzie. Będzie jej albo niewielka ilość albo bardzo głęboko i koszt odwiertu będzie zbyt wysoki.

Gość Pepeg z Gumy
widzę że podobnie jak BK jesteś zwolennikiem Wikipedii

przekonałeś mnie;)

ci Amerykanie to jednak debile,

wydobywają dwa i pół razy słabszy gaz za 280 USD i sprzedają za 180 USD,

mało tego chcą jeszcze zwiększyć produkcje o 300 procent, po prostu idioci,

Daruj sobie , tę Wikipedię i Bronka. Dostałeś najszybsze źródło, nie chce mi się szukać po sieci a tam podstawowe dane na pewno znajdziesz..

Nikt nie jest debilem w USA niepotrzebna drwina. Pomyśl tylko dlaczego.i przy okazji podaj źródło , które mówi , że USA sprzedaje gaz łupkowy po cenie o 100USD poniżej swoich kosztów wydobycia czyli za 180 od tysiąca łupkowego smrodu. :rolleyes:

Wychodzi na to , że łupkowy jest tańszy od tradycyjnego, To wszyscy są debile nie tylko Amerykanie, że jeszcze kopią tradycyjnie a łupkowy ludzkość zna od 100lat .

Naturalnie, że chcą zwiększyć produkcję nawet o 400% do 2035. My chcielibyśmy w ogóle zacząć. Tylko jak, skoro nie ma kasy i wiedzy a tego nikt przecież nie sprzeda za obrabiarki czy węgiel.?

Powiem więcej są tacy "debile" , że sprzedali Chińczykom udziały w Chesapeake Energy , koło której biega norweski Statoil i pozwalają wiercić na swoim terenie w Teksasie.

Pewnie za łapówke , jak sugerują niektórzy miłośnicy ,pewnych fantastycznych teorii.

Gaz łupkowy ma jedna zaletę której nie ma tradycyjny - jest o niebo tańszy przy konieczności utrzymywaniu rezerw.Jeśli blady strach padnie na USA z ich dostępem do tradycyjnych źródeł, zacznie się wojna i wyścig. Całe zamieszanie Amerykanów

wokół tego sposobu wydobycia od 2000r jest też fragmentem walki z Gazpromem, gdzie nikt nie wie ile faktycznie tego gazu jeszcze tam jest.

Prawdopodobnie łupek będzie przyszłością i być może nawet i towarem strategicznym. Jednak samo posiadanie łupków nawet z daną i obliczoną ilością , jak woda w studni :lol2: ,nie gwarantuje, że z tego łupka będzie się opłacało wydobywać gaz.Pytanie jeszcze jaki to będzie typ złoża, bo nie z każdego wydobycie jest efektywne i opłacalne.

Pewnie, że mogliśmy nie wydać im pozwolenia na odwierty poszukiwawcze ( i na to tylko została wydana koncesja a nie na eksploatację). Oczywiście te złodzieje z rządu są tak perfidne , ze wydały koncesje i pozwolenie na eksploatację jednocześnie. Razem coś ponad 5 firm , a to lista jeszcze nie zamknięta podobno. To debile w tych firmach.

Dobre!

Sami byśmy sobie przecież mogli ocenić jakość i ilość złóż . Zrobiliby to pewnie za swoją pensję pracownicy z PAN przy pomocy wiertarek udarowych.

Tymczasem za kilka lat dopiero będzie wiadomo czy w ogóle warto a za następnych kilka ewentualnie pierwsze próby pozyskiwania..Firmy dokonujące odwiertów nie muszą mieć technologii wydobycia. Tylko 3 firmy poza amerykańskimi potrafią takie złoża eksploatować a jak wspomniałem koncesje na odwierty dostało więcej, pięć z nich ma koncesje od już 1996 ( pierdzielony Tusk)..

Nie pozabijają się jak tryśnie źródełko?

Powiem więcej są tacy "debile" , że sprzedali Chińczykom udziały w Chesapeake Energy , koło której biega norweski Statoil i pozwalają wiercić na swoim terenie w Teksasie.

Pewnie za łapówke , jak sugerują niektórzy miłośnicy ,pewnych fantastycznych teorii.

Łapówki powstają na styku państwo-biznes prywatny. Nie ma podstaw, żeby prywatny - Chesapeake Energy corp - brał łapówkę od sprzedaży udziałów. Po prostu Chińczycy lepiej zapłacili.

[Pewnie, że mogliśmy nie wydać [/color]im pozwolenia na odwierty poszukiwawcze ( i na to tylko została wydana koncesja a nie na eksploatację). Oczywiście te złodzieje z rządu są tak perfidne , ze wydały koncesje i pozwolenie na eksploatację jednocześnie. Razem coś ponad 5 firm , a to lista jeszcze nie zamknięta podobno. To debile w tych firmach.

Dobre! ]

http://forsal.pl/artykuly/436372,lista_koncesji_na_poszukiwanie_zloz_gazu_lupkowego_w_polsce.html - nie wiem, czy według Ciebie wiarygodny portal ? Jest tam coś o gazie łupkowym i koncesjach. Mało tych koncesji podałeś, Pół roku temu były wydane już 62 koncesje.

.Firmy dokonujące odwiertów nie muszą mieć technologii wydobycia. Tylko 3 firmy poza amerykańskimi potrafią takie złoża eksploatować a jak wspomniałem koncesje na odwierty dostało więcej, pięć z nich ma koncesje od już 1996 ( pierdzielony Tusk)..

Nie pozabijają się jak tryśnie źródełko?

Czy w Polsce firmy , które mają koncesje na budowę autostrad , budują te autostrady same, czy zlecają to podmiotom, które to potrafią wykonać.

Czy warunkiem koncesji na wiercenia i eksploatację jest posiadanie technologii wydobycia?

Edytowane przez aaroncio

gaz łupkowy kosztuje w USA ok 4 $ za mcf (policz sobie ile to wychodzi)

i rzeczywiści w tym momencie wydobywają gaz po kosztach ale firmy liczą na nowe złoża oraz nowe technologie wierceń.

oczywiście duża w tym zasługa Gazpromu który obniżył ceny na swój gaz do ok. 150 USD

a my niezależnie od cen panujących na światowych rynkach nadal będziemy płacić do2027 - 240 USD

http://oilprice.com/Energy/Gas-Prices/Gazprom-Finally-Accepts-that-Shale-Gas-Has-Changed-the-World.html

Gość Pepeg z Gumy

BOLD

Nie mam podstaw , żeby nie wierzyć portalowi, skoro podaje swoje źródło.

Masz rację, moje dane były zaniżone , bo przestarzałe, chociaż nadmieniłem przecież , że lista koncesjonariuszy jest wciąż otwarta.

Swoją drogą , trochę się tego nazbierało.

Przeliczyłem na mcf i wychodzi prawie 180$za 1000, tylko, że nie po 4 a po 5$ ( tak doczytałem).

Małe "ale".

Jak sam piszesz , firma wydobywa w tej chwili za owe 180$ po kosztach.Zwracam honor.

Problem w tym , jakie te są te koszty . Czy są to koszty całkowite pokrywające inwestycję, czy to tylko koszty bieżące przeznaczone na wyprodukowanie wspomnianych 1000m3.

Dosyć ważne pytanie.

Skoro jedna z pierwszych firm, żeby zacząć wydobywać ( nie pamiętam czy to nie był ExxM ?)zainwestowała na "dzień dobry" około 41 mld $ i po 10 latach nadal pokrywa jedynie bieżące koszty , a 10 lat produkcji nie zamortyzowało nakładów, to długa jeszcze droga przed nimi do zysków z przedsięwzięcia i faktycznie muszą na coś liczyć żeby zacząć w końcu zarabiać. Wiadomo , to nie jest inwestycja na 15lat ale.... mimo wszystko.

Podane przeze mnie szacunki, którymi się posługiwałem (średnio 260$/1000m3) dotyczyły całości nakładów poniesionych na inwestycję , która w taki sposób została wyceniona aby była rentowna. Stąd było moje pytanie czy aby o cenę łupka chodzi.

Nie znam ich wydobycia rocznego, bo bym się skusił żeby w przybliżeniu policzyć minimalną cenę za mcf, rentowną dla firmy .

Zostawiam te nieszczęsne 240$ dla ruskich, bo to kolejny, długi i zawiły wątek.

Nie uważam jednak tego za zdradę stanu. Myślę, że są czynniki tłumaczące ten wybór, o czym już częściowo wspomniałem.

W jakim celu linkujesz te teksty? Czyżby powrót do punktów za pochodzenie czy odżywa drażliwa kwestia dziadka z wermahtu?

K.

Nie bardzo rozumiem o co pytasz? I nie wiem co ma wspólnego dziadek z wermachtu?

Czy czytałeś kiedyś bajki o Leninie? Były takie w latach 50 i 60-tych ( to nie żart) i karmiono nimi dzieci w przedszkolu.

Gdyby nie ten pierwszy link, nie było by tego drugiego.

Ot takie małe tworzenie i fałszowanie historii.

od razu informuję, że nie jestem antysemitą ani homofobem:o

Gdyby nie ten pierwszy link, nie było by tego drugiego.

Ot takie małe tworzenie i fałszowanie historii.

O taką odpowiedź mi chodziło, teraz wiem co poeta miał na myśli :yes:

Przytoczyłem dziadka z wermahtu w obawie, że teraz będziemy zajmować się troskliwie praszczurami rodziny prezydenckiej - co dla mnie jest kompletnie bez znaczenia

K.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...