Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Pepeg z Gumy

Z innej beczki. Fachowcy nami rządzą:

http://www.plus.kielce.pl/radioplus/aktualnosci/ciekawostki/fachowcy-w-kancelarii-prezydenta-komorowskiego

Śmiać się, czy płakać?

:eek:

To stan permanentny, trwający bez przerwy od prawie 70 lat.

Skąd to załamanie, skoro nawet za Prezydenta Tysiąclecia nie było ani odrobinę lepiej?

Czas by się było przyzwyczaić.

Słyszałem, że istnieje obecnie tendencja do powrotu miast do wsi. Tzn. wioski, które przez lata starały się o prawa miejskie, dziś chcą się tych przywilejów pozbyć. Podobno chodzi o kasę, którą to obszary wiejskie mają mieć czy dostawać większą (nie pamiętam szczegółów). Może Kielce (z całym szacunkiem dla tej metropolii) wyszły przed szereg i już są gminą wiejską?

Gość Pepeg z Gumy
Słyszałem, że istnieje obecnie tendencja do powrotu miast do wsi. Tzn. wioski, które przez lata starały się o prawa miejskie, dziś chcą się tych przywilejów pozbyć. Podobno chodzi o kasę, którą to obszary wiejskie mają mieć czy dostawać większą (nie pamiętam szczegółów).

Interesująca inicjatywa. Ciekawe czy stolica pójdzie też tą drogą a ma do tego sporo argumentów ?

Zwłaszcza gdy "słoiki" w piątek po południu, pędzą morgi ojców pooglądać.

Wracam po roku niebytności, patrzę, czy się coś na forum zmieniło... Nieeeee.

Wykrot, jestem ateistą, tak na początek. Ale spróbuję Panu wyjaśnić punkt widzenia hardcorowych katolików, bo patrząc po obrazku, który zalinkowałeś, ma Pan z tym pewien problem. Nie próbuję Pana do niczego przekonać, ani nie twierdzę, że punkt widzenia, który wyjaśniam, jest sensowny.

Czy zamordowanie dziecka wg Pana jest poważniejszym grzechem niż molestowanie seksualne dziecka?

Interesująca inicjatywa. Ciekawe czy stolica pójdzie też tą drogą a ma do tego sporo argumentów ?

Zwłaszcza gdy "słoiki" w piątek po południu, pędzą morgi ojców pooglądać.

Coś jest na rzeczy. Od kilkunastu lat warszawski wiejski folklor się promuje:

Nie wspominając o najważniejszej ulicy Wiejskiej.

Co do mojej metropolii, to prędzej stanie się stolicą niż wsią, bo obecnie jest zawzięcie betonowana i upiększana węzłami komunikacyjnymi i ekranami dźwiękoszczelnymi w samym cenrum. No i ciągle powstają galerie upstrzone gęsto kolorowymi ledami. Straciłam więc nadzieję na sielską przyszłość mego osiedla. :(

Wracam po roku niebytności, patrzę, czy się coś na forum zmieniło... Nieeeee.

Wykrot, jestem ateistą, tak na początek. Ale spróbuję Panu wyjaśnić punkt widzenia hardcorowych katolików, bo patrząc po obrazku, który zalinkowałeś, ma Pan z tym pewien problem. Nie próbuję Pana do niczego przekonać, ani nie twierdzę, że punkt widzenia, który wyjaśniam, jest sensowny.

Czy zamordowanie dziecka wg Pana jest poważniejszym grzechem niż molestowanie seksualne dziecka?

Witam po roku. :)

1. Nie zawracaj sobie głowy tym "panem".

2. Przedstawiam Ci trzy cytaty:

a) Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń!

b) Lecz mówię wam, przyjaciołom moim: Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a potem nic więcej uczynić nie mogą.

c) Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi.

Znasz może źródło tych cytatów?

1. Nie zawracaj sobie głowy tym "panem".

Proszę wybaczyć, ale dla mnei to nie jest zawracanie głowy. Piszę per "Pan", bo

a) jestem cholerykiem, a kiedy pisze per Pan, bardziej się hamuję, zwłaszcza gdy przeglądam post, żeby sprawdzić, czy zawsze napisałem "pan" zamiast "ty"

b) lubię formalne kontakty

c) od czasu, gdy na jednym forum byłem na ty z jednym facetem, a potem się okazało, że to mój student, jestem ostrożniejszy z tykaniem.

2. Przedstawiam Ci trzy cytaty:

a) Lecz kto by się stał powodem grzechu dla jednego z tych małych, którzy wierzą we Mnie, temu byłoby lepiej kamień młyński zawiesić u szyi i utopić go w głębi morza. Biada światu z powodu zgorszeń!

b) Lecz mówię wam, przyjaciołom moim: Nie bójcie się tych, którzy zabijają ciało, a potem nic więcej uczynić nie mogą.

c) Słyszeliście, że powiedziano przodkom: Nie zabijaj; a kto by się dopuścił zabójstwa, podlega sądowi. A Ja wam powiadam: Każdy, kto się gniewa na swego brata, podlega sądowi.

Znasz może źródło tych cytatów?

Jasne że tak. Nie wiem wprawdzie, gdzie tu związek z moim pytaniem - dla katolika biorącego serio naukę kościoła i wierzącego w duszę, oraz że Bóg może obdarzyć ciało duszą w dowolnym momencie nie kierując się fizyczną budową, aborcja to morderstwo, nieważne kiedy dokonana. Pogląd ten może wydawać się absurdalny nawet dla niektórych katolików nie dość się zastanawiających nad nauką kościoła, niemniej jednak mam wrażenie, że Pan o tym nie wie. Pigułka poronna jest więc dla wierzącego katolickiego fundamentalisty morderstwem, a morderstwo jest poważniejszym grzechem niż molestowanie. CBDO.

Podoba mi się pańska sygnaturka, btw.

Pigułka poronna jest więc dla wierzącego katolickiego fundamentalisty morderstwem, a morderstwo jest poważniejszym grzechem niż molestowanie. CBDO.

To jest poplątanie z pomieszaniem nauki kościoła i świeckiego prawa.

I morderstwo i cudzołóstwo jest grzechem ciężkim.

Księża składają śluby czystości, zatem poza cudzołóstwem jest jeszcze złamanie ślubów - także grzech ciężki.

"Poważniejszy grzech" jest, jeśli chodzi o przymiotnik, zaczerpnięte z życia świeckiego. Chrystus nauczał, aby nie grzeszyć, a nie wybierać sobie tylko "mniej poważne grzechy".

W efekcie mamy grzech ciężki kontra grzech ciężki / dwa grzechy ciężkie. Nie wiem, czy grzechy się sumują. Stan łaski uświęcającej jest binarny.

Na marginesie, ksiądz pedofil jest powodem zgorszenia wiernych. To też jest źle widziane w świetle prawa kanonicznego.

(...)

Pigułka poronna jest więc dla wierzącego katolickiego fundamentalisty morderstwem, a morderstwo jest poważniejszym grzechem niż molestowanie. CBDO.

(...)

Fundamentalizm jest złem w każdej postaci. Obojętnie czy w religii czy w polityce czy nawet w sprzątaniu domu - w tym ostatnim mamy do czynienia z chorobą psychiczną - i należy go zwalczać lub leczyć.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...