Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

"Prawicowy" polityk, Kaczyński Jarosław (a jakże!) o płacach:

Dodaje, że państwo powinno wpłynąć na przedsiębiorców, by podnosili płace. - Czy chcemy, żeby społeczeństwo zostało na trwale podzielone na niewielką grupę beneficjentów przemian i całą resztę o statusie wyrobników? - dodaje. Można to zrobić na wiele sposobów, np. poprzez karne podatki - uważa.

Nic dodać, nic ująć. Komuna ma się dobrze. Jestem pracodawcą, juz zaczynam sie bać. Ku..a mać, nie normalnych ludzi w Polsce?

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nic dodać, nic ująć. Komuna ma się dobrze. Jestem pracodawcą, juz zaczynam sie bać. Ku..a mać, nie normalnych ludzi w Polsce?

Mam nadzieję, że skończy się na głupim populistycznym gadaniu, inaczej ludzie poprzenoszą firmy za granicę i tam będą płacić podatki - ciekawe skąd wtedy Jarosław weźmie, żeby dać "wyrobnikom".

Karne podatki - niech zobaczy co się dzieje we Francji i Włoszech np. ostatnio nagłośniona w mediach akcja wywiezienia wyposażenia fabryki przez włoskiego właściciela podczas przerwy urlopowej:

"Jeden z właścicieli fabryki, Fabrizio Pedroni (obecnie udziałowiec oławskiej spółki "Atingo"), w wywiadzie prasowym oświadczył: - We Włoszech jest więcej firm, które przenoszą produkcję niż tych, które zostają. Czyja to wina? Związków zawodowych, biurokracji, podatków i haniebnego systemu kredytów.

I broni się, że przeniesienie fabryki do Europy Wschodniej było jedynym rozwiązaniem, by ocalić przedsiębiorstwo, założone przed 50 laty przez jego dziadka. Jak cytuje go brytyjski "Telegraph": - Musiałem dokonać wyboru. Nasi konkurenci w Rumunii i Polsce oferowali znacznie niższe ceny. Miałem trzy opcje - albo zamknąć fabrykę, albo przenieść fabrykę, tak jak zrobiło to wielu biznesmenów, albo strzelić sobie w głowę. Pracownik, któremu płaci się rocznie 12 tys. euro, kosztuje faktycznie firmę 30 tys. euro. To nie do zaakceptowania. Nie wypracowywaliśmy dochodu od 2008 roku."

"Ogólnonarodowa dyskusja, która rozpętała się do przeniesieniu włoskiej fabryki do Oławy, dotyczy tysięcy firm, które wynoszą się z tego kraju. W ostatnim badaniu Banku Światowego, dotyczącym łatwości prowadzenia działalności gospodarczej, Włochy są na 73. ze 185 miejsc, za takimi krajami, jak Tongo, Kazachstan i Białoruś, a w ostatniej dekadzie ok. 27 tys. włoskich firm przeniosło produkcję za granicę (badano firmy powyżej 2,5 mln euro przychodów)."

Link:

http://gazeta-olawa.pl/artykul-5763-z-ziemi-wloskiej-na-ulwloska-do-olawy.html

Nasuwa się taki utwór:

Inny fragment, tej samej wypowiedzi Kaczyńskiego http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14543305,Kaczynski__Biznes_to_czesto_przystan_ludzi_PRL__Traktuja.html :

- Porządne państwo i dobrze działający rynek – gdzie nie trzeba łapówek i znajomości – same to uregulują – ocenia. Jak wyjaśnia, jeśli ktoś mimo nie najlepszej przeszłości i charakteru sprawdza się w interesach, to nie ma się czego bać, ale wielu nie jest dobrymi biznesmenami.

Gość Gosc_123
Jestem pracodawcą, juz zaczynam sie bać.

Mam nadzieję, że skończy się na głupim populistycznym gadaniu....
.

Spokojnie. Ja tam się cieszę, że prezes znów zaczął przemawiać. Niech mówi. Dobrze mu idzie.

Choć tym sposobem nigdy do władzy nie dojdzie! http://www.blog-bobika.eu/wp-includes/images/smilies/icon_smile.gif

Porządne państwo i dobrze działający rynek stoją w sprzeczności z karnymi podatkami za niskie płace. To jest właśnie w Kaczyńskim takie przerażające. Szermowanie pomysłami bez większej dbałości o ich spójność i o to co ich wprowadzenie może spowodować. Populizm jeszcze żadnemu państwu nie wyszedł na dobre.

Pisałem niedawno, że PiS jest złą partią, ale lepszą od fatalnej PO. Zaczynam mieć poważne wątpliwości co do tego rozróżnienia.

EDIT:

http://stojeipatrze.blogspot.com/2013/09/pis-bardziej-opresyjny-w-podatkach-niz.html

A jako bonus, z tego samego bloga:

http://stojeipatrze.blogspot.com/2013/09/spudelkowanie-mediow-na-przykadzie-ofe.html#more

Edytowane przez szopen

Gość Gosc_123

Na razie cieszą się koledzy Gowina, który w końcu opuścił PO :

Róża Thun - "Adieu"

Bogdan Kilich - "Nareszcie"

S. Niesiołowski - "Wyprany z charyzmy, nudny, zakłamany. Tak kończą renegaci"

A.Biernat - "Dla mnie nic się nie stało (...) Wreszcie skończyła się zabawa: "wyjdzie, nie wyjdzie" . Mamy święty spokój" itd. itp...

Ciekawe ilu pójdzie szlakiem Gowina? Jeśli wielu - zmiany mogą być szybsze niż się spodziewamy, choć...

Chętni powinni pamiętać, że rozsypka koalicji PiS w roku 2007 trwała 2 tygodnie, powrót do władzy trwa już tych tygodni ze trzysta. Może potrwać jeszcze sto. Albo trzysta... http://www.blog-bobika.eu/wp-includes/images/smilies/icon_rolleyes.gif

ludzie , ludzie , zamiast sie cieszyc , ze ida zmiany wy jestescie tak "agresywni".

ps ale jestem pewny , ze wizyty dentystyczne to tylko prywatnie, bo nowa przyszla wladza ma to gdzies.

Ja się cieszę. Samozatrudnię się i poprzez karne podatki podniosę sobie pensję.

To chyba ważne w kontekście zbliżających się wyborów:

http://wyborcza.pl/1,75478,14617664,Jak_eksperci_Macierewicza_skompromitowali_sie_w_prokuraturze.html#MT

Maciarewicz i jego "eksperci". Śmiechu warte.

Nie zachęcam do głosowania na PO, by było jasne. Tusk musi dostać nauczkę za nieróbstwo. Wiadomo jednak kto najprawdopodobniej będzie u władzy. Oj, zrobi się wesoło.

Edytowane przez perm

Podobno rusza posiedzenie komisji trójstronnej, która przekształciła się w dwustronną. Strona związkowa żąda zmiany przewodniczącego tzn. Kosiniaka Kamysza. Proponuję by strona rządowa zgodziła się z tym postulatem pod jednym warunkiem: We wszystkich związkach zawodowych nastąpi zmiana na stanowiskach przewodniczących. Będzie sprawiedliwie.

Gość Pepeg z Gumy
Strona związkowa żąda zmiany przewodniczącego tzn. Kosiniaka Kamysza. Proponuję by strona rządowa zgodziła się z tym postulatem pod jednym warunkiem: We wszystkich związkach zawodowych nastąpi zmiana na stanowiskach przewodniczących. Będzie sprawiedliwie.

Obawiam się, że na taką propozycję całą elita związkowa pokazałaby stronie rządowej , to czym się Adaś Hofman chwalił na Podkarpaciu najbardziej.

A po za tym! Jakże Ty masz niepolskie poczucie sprawiedliwości.

To chyba ważne w kontekście zbliżających się wyborów:

http://wyborcza.pl/1,75478,14617664,Jak_eksperci_Macierewicza_skompromitowali_sie_w_prokuraturze.html#MT

Maciarewicz i jego "eksperci". Śmiechu warte.

Tak z ciekawości zapytam - swoją opinię wyrażasz po przeczytaniu załączonych do tego artykułów protokołów przesłuchania światków, czy tylko komentarza na ten temat red. Agnieszki Kublik, a może wystarczył Ci sam tytuł artykułu :

"Sklejałem modele", "Widziałem wybuch w szopie". Kompromitacja ekspertów Macierewicza

Tak z ciekawości zapytam - swoją opinię wyrażasz po przeczytaniu załączonych do tego artykułów protokołów przesłuchania światków, czy tylko komentarza na ten temat red. Agnieszki Kublik, a może wystarczył Ci sam tytuł artykułu :
Czytałem udostępnione zeznania. Jak na dłoni widać tam że ludzie ci, pewnie kierowani dobrymi chęciami nie bardzo wiedzą o czym mówią. Nie mają dostępu do dowodów ale wyciągają wnioski na podstawie szczątkowych lub niesprawdzonych informacji. Nie mogę też zrozumieć dlaczego prof. Binieda jest przedstawiany jako ktoś kto pracował przy wyjaśnianiu katastrofy Columbii co jest nieprawdą, Nie są znane prace naukowe na które się powołuje a których jak twierdzi przedstawić nie może albo nie ma do nich dostępu. Nic o takich pracach nie wiedzą za to osoby które niby nimi dysponują. Inny ekspert, znany z pracy w Danii jako specjalista od wypadków lotniczych, jak twierdzi Maciarewicz jest tam osobą po prostu nieznaną. Bardzo mi to przypomina "fachowców" w postaci Brzęczkowskiego i Dudy. :) Wypadek w Smoleńsku był splotem złych decyzji i zbiegu okoliczności. Nic nie wskazuje na to by mogło być inaczej. Niektórym ciężko to przełknąć. Co w końcu było przyczyną katastrofy wg Maciarewicza? Błąd kontrolerów? Hel rozpylony? Mgła? Wybuchy? On się czepia każdej z tych możliwości zupełnie nie dbając o to co twierdził wcześniej. Jest dla mnie kompletnie niewiarygodny.

Zamach tym bardziej jest niewiarygodny bo nie można wskazać jego beneficjentów. Jedynym chyba który w jakimś sensie skorzystał na zamachu jest Jarosław Kaczyński który, o mały włos nie został dzięki temu prezydentem. Lech Kaczyński jako prezydent był na rękę wszystkim krajom a szczególnie Rosji. Dumy Polsce nie przynosił. Słaby prezydent = słaby kraj. Do twego zbliżały się w wybory w których nie miał najmniejszych szans. Po co Rosja miałaby takiego człowieka usuwać?

Edytowane przez perm

Zeznań nie czytałem, a cytowane fragmenty to zdania wyrwane z kontekstu i dobrane tendencyjnie, to prawda. Ale przez te kilka lat nadal nie podano cienia dowodu na zamach.

Dyskusyjny jest jedynie podział odpowiedzialności miedzy obsługę lotniska, załogę i pasażerów. No i pośredniej odpowiedzialności w jednostkach zaangażowanych w organizację wizyty.

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...