Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Artykuł jest o tym, że polskie reguły urządzania referendum są idiotyczne - to znaczy, że 1) reguły te zniechęcają do głosowania 2) są inne niż w innego typu głosowaniach 3) dają większą wagę tym, którzy nie idą na głosowanie, niż tym, którzy idą.

Innymi słowy, gdyby poszło więcej Warszawiaków głosować i WSZYSCY by byli przeciw, to HGW zostałaby odwołana. Przecież to absurd. Jakby poszli i zagłosowali przeciwko odwołaniu, to HGW by odwołano, jak zostali w domu i mieli w d* demokrację, to HGW została. Naprawdę uważacie, że takie reguły mają sens? Już nie mówiąc o tym, że naprawdę uważacie, że politycy powinni zniechęcać do udziału w demokracji? Przecież tutaj nie chodzi o HGW, to tylko przykład patologii - chodzi o kretynizm reguł, idiotyzm ordynacji.

A nie wygladałeś na sprawnego inaczej...

Tak trudno zrozumieć, że pozostanie w domu to absolutnie też forma głosu? Całkowicie demokratyczna w dodatku... Po jaką cholerę przeciwnicy odwołania mieliby wycierać buty? Nie rozumiesz, że wybory są czymś innym niż referendum? Bo na wyborach masz wiele opcji. Jesli nie pójdziesz, nie wskażesz żadnej. W referendum nie ma takiego dylematu!!!

Proste jak w przedszkolu...

I nie pieprz o jakiejś ordynacji. Co to, referendum ma być na kazde zawołanie? A może ja nie chcę za to płacić?

PS. Tylko mi nie pisz, żem obrońca HGW, bo ona mi lata helikopterem.

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A nie wygladałeś na sprawnego inaczej...

Tak trudno zrozumieć, że pozostanie w domu to absolutnie też forma głosu?

Tak? A gdyby w głosowaniu ktoś nie idzie na wybory, i wybierają HGW, to co mu mówisz: trzeba było iść głosować?

[

Nie rozumiesz, że wybory są czymś innym niż referendum? Bo na wyborach masz wiele opcji. Jesli nie pójdziesz, nie wskażesz żadnej. W referendum nie ma takiego dylematu!!!

W referendum nie pójdziesz, też może to oznaczać, że po prostu nie masz opinii. Dlaczego głosy ludzi, którzy mają to w nosie lub nie mają opinii, mają decydować o wyborze? Jeżeli nie idziesz, oznacza, że sprawa ciebie nie obchodzi i tak powinno być, Jak ciebie obchodzi, powinieneś pójść zagłosować.

Tymczasem dzięki tej ordynacji głosy tych, co są przeciw pytaniu w referendum de facto z góry ważą więcej niż tych, co są za.

I nie pieprz o jakiejś ordynacji. Co to, referendum ma być na kazde zawołanie? A może ja nie chcę za to płacić?

To po cholere wybory? A może ja nie chcę płacic za wybory?

Referendum jest formą demokracji bezpośredniej. Zniechęcanie do referendum oznacza zniechęcanie obywateli do uczestniczenia w zyciu politycznym.

PS. Tylko mi nie pisz, żem obrońca HGW, bo ona mi lata helikopterem.

A co mnie obchodzi HGW? Ja piszę o durnej ordynacji, a nie o HGW. Mam w nosie, czy jest, czy nie jest burmistrzem.

Podobna sprawa już kiedyś była tyle, że z dziennikarzem w roli głównej. http://radioszczecin.pl/1,79477,trybunal-w-strasburgu-dziennikarz-z-polic-skazan Jak widac polski sąd bez problemu i niezgodnie z prawem jak sie okazało, wydał wyrok na człowieka który wskazywał nieprawidłowości. Pewnie podobnie będzie i tym razem.

Chcą poddać cenzurze i sankcjom ostatnie wolne i niezależne medium jakim jest internet. Na szczęście moim zdaniem to niemożliwe. Na pewno będą zdarzały się przypadki o których piszecie powyżej - które swoją drogą pokazują w jakim kraju żyjemy, ale całkowita kontrola internetu jest chyba niemożliwa.

• 3 weeks później...
Gość Gosc_123
Kaczyński udał się na Ukrainę w celu.

W ogóle nie ogarniam w jakim celu my tak naganiamy Ukrainę do Unii? Ktoś wie?

[ATTACH=CONFIG]228077[/ATTACH]

On tam jest, słowo honoru.

Uhm. A jakby miał warkocze to by mu do ziemi bez schylania sięgały!

/Oj tam, oj tam. Taki genderyzm na Prezesie uprawiać! :> /

W ogóle nie ogarniam w jakim celu my tak naganiamy Ukrainę do Unii? Ktoś wie?

Uhm. A jakby miał warkocze to by mu do ziemi bez schylania sięgały!

/Oj tam, oj tam. Taki genderyzm na Prezesie uprawiać! :> /

Naprawdę tego nie kumasz?!

Drwienie z czyjegoś wyglądu to rzeczywiście merytoryczny komentarz.
Ale on aż się prosi. :) Zdjęcie oczywiście jest przerobione jednak pasuje do jego marsowej miny. Bohater Narodowy Jarosław Kaczyński. Jakże on pragnąłby zrobić coś ku chwale a tu nie ma okazji... Po powrocie pewnie się dowiemy jak bardzo ryzykował stając obok Kliczki Edytowane przez perm

Podaję link do ciekawego artykułu

http://niezalezna.pl/48822-gdzie-nie-spojrzec-stalinowskie-dzieci-rozmowa-z-wojciechem-cejrowskim

Cytat:

Ale niemal nikt nie protestował. Była potężna demonstracja w obronie telewizji Trwam i wolności słowa i niewiele więcej. Teoretycznie mamy demokrację – choćby w wyborach Polacy mogliby coś zmieniać – nie zmieniali. Mogliby bojkotować, nie bojkotują. Akceptują ten stan rzeczy.

Nie ma Pani racji. Wierzy Pani w jakieś iluzje dotyczące demokracji i prezentuje bałagan pojęciowy.

Po pierwsze – to, co Pani nazywa „demokracją”, oznacza dyktaturę partii, która zdobyła najwięcej głosów. Wybory wygrywa mniejszość. Tak! Gdyby zsumować wszystkie głosy oddane na pozostałe partie – nie na PO – to wychodzi, że PO nie ma poparcia większości, lecz jedynie największe poparcie pośród partii, które startowały. Po drugie – system, który mamy w Polsce, to nie jest demokracja, tylko republika – obywatel nie rządzi, naród nie rządzi – rządzą zawsze jacyś przedstawiciele. I po trzecie, ci przedstawiciele nie są wybrani bezpośrednio, lecz wpisani na listy partyjne przez swoich szefów. Wygrywa lista, a nie osoba. Osoba zostaje w ten sposób przedstawicielem swojego szefa, a nie przedstawicielem narodu.

Co o tym myślicie - czyż nie ma sporo racji bohater wywiadu ?

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...