Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co do wyroku, to jest dziwny. Bo wynika z niego, że sedziowie TK napisali ustawę, którą potem sami uznali za niezgodną z Konst. Są też zastrzeżenia do składu, ale nie interesowałam się tym bliżej, bo nie mam dziś za wiele czasu.

I w sumie nie wiadomo jak będzie. Moim zdaniem pomysł Kukiza o przekazaniu uprawnień TK do SN jest dobry, bo z tego wniosek, że TK ze względu na upolitycznienie nie spełnia roli, którą spełniac powinien.

Ze składu wyłączyli się wszyscy mogący mieć konflikt interesów, łącznie z przewodniczącym.

Powołanie każdego sędziego to- jak czytałam- osobne coś tam i każdego się rozpatruje oddzielnie. Można uznać trzech a nie uznać dwóch i to właśnie TK zrobił. Jak do tego ma się powołanie wbrew prawu tych dodatkowych przez Dudę?

Pomysł przekazania uprawnień to demontaż państwa prawa. Jeżeli tego chcesz, to OK, masz prawo. Ale nie pisz potem, że "nie wiedziałam, jakie będą skutki". Skutkiem jest prosta droga do dyktatury.

Widocznie Polakom mentalnie bliżej jest do Rosjan i lubią być trzymani za twarz. Jako społeczeństwo nie dorośliśmy do demokracji. Lepiej, jak pan każe a sługa robi. I w prasie spokojniej, bo nie wolno pisać o wypaczeniach.

Te listy adwokatów w sumie są dziwne. Środowisko akademickie, które znam dobrze, jest tak dbające o własne stołki, że każde wychylenie się imienne świadczy wręcz o desperacji. Co innego było krzyczenie "za Platformy", wtedy nikt stołka nie tracił za gadanie bredni. teraz będą tracić i wiedzą o tym. Że też się odważyli, jestem pod wrażeniem.

A jaki sens poza generowaniem kosztów ma upolityczniony TK? Rekomendowany przez opozycję będzie blokował wszystko i nie pozwoli na nic rządzącym. Rekomendowana większość przez rządzących będzie klepać wszystko (tak jak było z OFE), więc wydaje się zbędny.

Dlatego albo trzeba zmienić rzeczywiście Konstytucję, albo zasady powoływania sędziów, bo teraz to jest zupełny kicz, a nie Trybunał.

Niestety, upolitycznione jest już prawie wszystko. Czasem to mi się wydaje, że nie ma sensu się uczyć, bo wystarczy przynależność partyjna i można zostać ekspertem od wszystkiego.

Nawet Ewa, w Twojej branży. Stanowiska konsultantów są polityczne, a nawet ordynatorów, bo zamieniono w wielu placówkach ich na kierowników i już nie ma potrzeby robić konkursów. Zostają nimi rekomendowani przez opcję organu tworzącego.

to pis ma udawać że ustrój panstwa jest optymalny?

obrońcy demokracji -pis robi rewolucję owszem

ale platforma robi zwykLe warcholstwo/rokosz tylko dlatego że nie honoruje decyzji wyborców

GDZIE DO K.... NĘDZY BYLI WSZYSCY OBECNI OBROŃCY DEMOKRACJI W CZERWCU JAK PO ŁAMAŁA KONSTYTUCJĘ?

A ja tam nic do tego nie mam co ostatnio sie dzieje. Prezydetnt ugaduje sie z Chinczykami, Trybunal Konstytucyjny jest zrobiony po mysli rzadzacych. Zawsze uwazalem ze kraj powinien byc rzadzony twarda reka. PIS sobie robi co chce a Polacy co najwyzej moga wyjsc pomachac flaga. Ma byc bezpiecznie. Mamy miec armie i twarde rzady, a nie rozmemlane jak za czasow SLD i PO.

Czyli amalfi jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie? Z Tym się zgadzasz?

W takim razie dlaczego wybraliśmy tak samo głupiego Boga jakim był Kuba?

To raczej źle postawione pytanie, bo z wynikiem wyborów się nie dyskutuje. Dla jednych ten Bóg jest dobry, dla innych nie. Naród jest suwerenem i tyle. Mnie dręczy pytanie jak to możliwe, że przez tyle lat brniemy w gówno i niczego się nie uczymy. Nie mamy wymagań, aby sobie polepszyć i godzimy się, aby politycy nie liczyli się z naszym zdaniem. To my postawiliśmy ich w miejsce Boga, bo zamiast rozliczać, bijemy im pokłony, bo a nóż może coś nam załatwią, gdzieś robotę, albo wejście do urzędu. Załatwianie, kombinowanie, nic prostą drogą. Kłamcy są autorytetami, autorytety zdziadziały i się wypaliły. Osobiście jestem już tym zmęczona. Chciałabym mieć możliwość normalnego korzystania z przysługujących mi praw, wiedzieć, że jak znajdę się nie daj Bóg w sądzie, to usłysze sprawiedliwy wyrok, jak pójdę do urzędu, to zostanę profesjonalnie załatwiona, że na skutek błędnej decyzji jakiegoś niedouka nie pozbawią mnie dorobku życia, że dziecko będzie miało pracę i nie będzie musiało wyjeżdżać itp.

Zobaczymy, czy można zaufać. To dopiero dwa tygodnie. Po ośmiu latach wiem, że nie ufam poprzednikom.

Obejrzałaś i jeszcze ufasz??? :o

Przecież PiS już był u władzy i po roku!!! im podziękowaliśmy. Nie pamiętasz? Przy nich PO to łagodne baranki. Jeszcze mi przyznasz rację :yes: (chociaż już po tych dwóch tygodniach powinnaś)

ps. Nie głosowałem na PO

Prezes PKP odchodzi z odprawą 2mln. To jest normalne w kraju, ...................

Tak, to jest normalne - ma zakaz pracy na dwa lata (chyba?) . Wypadnie z obiegu.

Ps. A myślisz, że nowy, powołany przez PiS, mniej na odchodne dostanie ?

Z tego kraju powoli wszyscy zaczynają spierdalać

http://biznes.interia.pl/gieldy/news/gpw-kolejny-dzien-spadkow-na-warszawskiej-gieldzie-traca,2215621,1844

Debile rozpieprzą wszystko w jeden miesiąc.

Teraz mają niby poluzować finanse publiczne na realizację swoich obietnic. KRETYNI! :bash:

amalfi stać cię zapłacić kilka tysięcy rocznie na ich obiecanki?

Obejrzałaś i jeszcze ufasz??? :o

Przecież PiS już był u władzy i po roku!!! im podziękowaliśmy. Nie pamiętasz? Przy nich PO to łagodne baranki. Jeszcze mi przyznasz rację :yes: (chociaż już po tych dwóch tygodniach powinnaś)

ps. Nie głosowałem na PO

Pożyjemy, zobaczymy, kto komu rację przyzna. ;)

Może zostaniemy przy swoich racjach, bo mamy inne oczekiwania?

za głupoty po to krasnale tylko zapłacą?

Można budować, wolno, ale jednak budować. Ale może przyjść jakiś jakiś zakompleksiony dzieciak i powiedzieć, że umie lepiej, a następnie rozpieprzyć wszystko. I to się właśnie dzieje na naszych oczach.

W dwa tygodnie trudno coś zbudować, za to łatwo zepsuć.

Mam podobne oczekiwania jak amalfi.

Cała ta awantura z TK została spowodowana pazernością i głupotą polityków PO,PIS miał pretekst, więc poszedł na całość a że zależy im na czasie robią wszystko w ekspresowym tempie,zostali wybrani w demokratycznych wyborach więc rzadzą,nie ma takiego rządu,który podobał by się wszystkim,mnie bardziej interesuje gospodarka i podatki,jeżeli PIS nie odważy się na głębokie i bolesne dla niektórych reformy to na samych obiecankach daleko nie zajedzie.

Mam też taką refleksję co do emigracji młodych Polaków - może zaczną się powroty do kraju,nie z powodów ekonomicznych,ale bezpieczeństwa?

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...