Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Pepeg z Gumy
Malkontenctwo z ciebie wyłazi. A tu przecież kwiat narodu dba o nasze interesy!

:no:

Żadne malkontenctwo nie wyłazi. Ja się lekujchno cieszę, bo wszyscy rewolucjoniści za tzw. "dobrą sprawę" ludu prędzej czy później dostają po gaciach a historia się z nimi obchodzi niezbyt uprzejmie. Kuń wysoki, ale im wyższy, tym dłuższe i boleśniejsze spadanie. Nie można trzymać za mordę za długo, bo palce puchną. Euforia mija szybko a historia pokazuje jak świetlana rzeczywistość potrafi głośno skrzeczeć..

Ja wiem ,że jakby co, to na Wawelu kryptę grzeją , ale czy ten Wawel nie będzie kiedyś zwyczajnym obciachem?

Tego już przewidzieć się nie da.:lol2:

Absolutnie nie.

Absolutnie tak - tyle, że tamta ekipa, dzieliła się "łupem" z opozycją - były to ochłapy, ale były.

Nie mniej jednak, przyznaję, że akurat w tej "dziedzinie" upolitycznienie było mniej restrykcyjne i jednak kryterium fachowości obowiązywało.

amalfi napisał:''Czego się tak boicie? Kradniecie,bierzecie udział w fałszowaniu przetargów,macie posadki partyjne nie mając kwalifikacji?''

Czyżbyś nie pamiętał, że zajączek spierdalał z z lasu podczas polowań na niedźwiedzie? Mamy takich myśliwych, na jakich zasłużyliśmy. Trzy razy strzelą do niedźwiedzia zanim zorientują się, że to tylko zając.

Co ty pierdolisz ??? Kiedy to PiS obiecywał prywatyzację PKP i kopalń ???

A no właśnie, do tej pory nie zostało to sprywatyzowane, więc co się dziwisz że ciągną ze wspólnego gara ile wlezie? Teraz mają okazje to zmienić i zobaczymy czy to zrobią. Myślisz że zrobią?

Nie mniej jednak, przyznaję, że akurat w tej "dziedzinie" upolitycznienie było mniej restrykcyjne i jednak kryterium fachowości obowiązywało.

kryterium fachowości akurat było chyba najmniej istotne. Polityka również. Za to istotne były znajomości finansowe, zależności poparciowe, jednym słowem kasa. I to się nie zmieni póki prywatne będzie mieszać się z państwowym.

I to się nie zmieni póki prywatne będzie mieszać się z państwowym.

To już niedługo, w ciągu kilku miesięcy, zlikwidują NFZ i "upaństwowią" służbę zdrowi - tak "postanowił" Radziwił i znając, Go zrobi wszystko aby tak było.

SUSPENSER, nie bardzo rozumiem w jaki sposób podatek obrotowy ma zablokować transfer pieniędzy za granicę. Jeśli prawdą jest, że sklepy nie podwyższą cen ani nie docisną swoich dostawców, tylko wezmą podatek na własną klatę, w co wątpię, to co im zabroni wytransferować tyle samo pieniędzy co dotychczas za granicę i wykazać większą stratę? Na pewno nie podatek obrotowy.

Może nie wiesz jak to działa, ale od lat np. markety kupują towar przez pośrednika firmę - matkę np. z DE, która dolicza odpowiednią prowizję i odsprzedaje towar drożej firmie - córce, czyli marketowi.

Tym sposobem np. towar x kupiony za 1 od producenta jest sprzedawany firmie - córce za 3 a ta sprzedaje go w sklepie za 3,2, i potem od tych 0,2 pomniejszonych o koszty płaci podatek w Polsce.

Gdy będzie podatek obrotowy nie unikną płacenia go w kraju w tym przypadku od 2,2 pomniejszonych o koszty.

Więcej na temat możesz wygooglać.

Może nie wiesz jak to działa, ale od lat np. markety kupują towar przez pośrednika firmę - matkę np. z DE, która dolicza odpowiednią prowizję i odsprzedaje towar drożej firmie - córce, czyli marketowi.

Proponuję Ci przejść się pomiędzy regałami w Auchan, Lidlu, Biedronce, a jeszcze lepiej zajrzeć klientom do wózków.

99% to towar polskich producentów, gdzie opisany mechanizm nie działa.

Proponuję Ci przejść się pomiędzy regałami w Auchan, Lidlu, Biedronce, a jeszcze lepiej zajrzeć klientom do wózków.

99% to towar polskich producentów, gdzie opisany mechanizm nie działa.

Być może (ja tego nie wiem) ta firma córka zarejestrowana w DE kupuje w Polsce i od polskich producentów ale ponieważ jest zarejestrowana w DE, to tam płaci podatki od obrotu. Tak sobie gdybam, że SUSPENSER miał to na myśli, choć to pachnie teorią spiskową a tych nie lubię ;)

Być może (ja tego nie wiem) ta firma córka zarejestrowana w DE kupuje w Polsce i od polskich producentów ale ponieważ jest zarejestrowana w DE, to tam płaci podatki od obrotu. Tak sobie gdybam, że SUSPENSER miał to na myśli, choć to pachnie teorią spiskową a tych nie lubię ;)

Tak to właśnie wygląda, a informację mam sprzed kilku lat z "pierwszej ręki".

A ja serdecznie zapraszam na licytację świąteczną dla podopiecznych ogniska Marymont. Warto okazać się człowiekiem. Choćby raz w roku :)

W swojej historii miałem przygodę jako dostawca do Auchan i Leclerc i dostawy szły prosto do sklepów. Płatnikiem w przypadku Auchan była centrala, a Leclerc - sklep, co wynika z innej organizacji sieci. W ostatnich kilku latach chyba nic się nie zmieniło.

W przypadku zakupu towaru przez podmiot zagraniczny towar musi fizycznie opuścić PL /zwrot VAT/.

Są dziesiątki, może setki sposobów transferu zysków za granicę. Podatek obrotowy być może pozwoli fiskusowi ściągnąć jakieś kwoty, których by bez tego nie ściągnął, ale sam siebie takiego transferu nie ograniczy, jak sądzę.

Gdy Orban wprowadzal reformy na Wegrzech rozlegly sie straszne szlochania , ze zagraniczne firmy i inwestorzy uciekna z Wegier , na skutek podwyzek nastapi pomor, glod, liczne gradobicia i najazd kosmitow.

Jakos firmy nie uciekly z Wegier, markety tam nadal istnieja chociaz w osiedlowym sklepie jest taniej niz u nich, Wegrzy z glodu nie padaja a najazd rzeczywiscie nastapil, ale nie kosmitow tylko przybyszow z Pakistanu, Afganstanu , Syrii i tak dalej .

Czyli mozna powiedziec, ze przepowiednia prawie sie sprawdzila :lol:

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...