amalfi 14.12.2015 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Dla domorosłych ekonomistów. Polska jest 20 w zestawieniu krajem świata (wśród 149 badanych), z którego wyprowadzono najwięcej pieniędzy w latach 2004-2013. Jesteśmy krajem neokolonialnym niestety. A najśmieszniejsze jest to, że jak banki w obliczu groźby podatku szantażują, że podniosą ceny obsługi, to niektórzy stają po stronie banków. Lubią być dojeni najwyraźniej. źródło: http://www.gfintegrity.org/report/illicit-financial-flows-from-developing-countries-2004-2013/ A co do etykietki gorszego sortu. Nie jestem gorszego sortu, bo nie jestem kapusiem ani zdrajcą. Proste. Ci, którzy tak się identyfikują z akcją niejakiego bankiera Petru, słuchali tylko jego, czy wysłuchali wypowiedzi Kaczyńskiego? Tu cytat: https://web.facebook.com/zelaznalogika.net/photos/a.398153143565986.86514.389264617788172/975740815807213/?type=1&theater Jak myślicie, czy gdy bankom grozi podatek, to lepiej dla nich czekać i modlić sie, czy opłacić swojego człowieka i prowadzić czarny PR? Zastanówcie się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2015 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Z bankami żyję niemal od urodzenia. Posiadam ciągle jakieś kredyty, odkąd zdobyłem zdolność. Rozumiem ich politykę i się na nią zgadzam. Dostałem po dupie po wzroście franka jak wielu polaków i bynajmniej nie mam do nikogo pretensji. Byłem świadomy ryzyka kursowego. Kiedyś na tym zyskałem (kupiłem samochód na raty przy kursie 4,85 za Euro, później Euro spadło do 3,60 i spłaciłem mniej niż był wart). Nie twierdzę, że wszystko jest cacy, ale cacy nigdy nie będzie. I żaden Jarosław tego nie zmieni, tym bardziej jak nie będzie przestrzegać prawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.12.2015 22:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A ja się nie zgadzam. Zarabiają, to niech płacą podatki. Ty płacisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2015 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 A ja się nie zgadzam. Zarabiają, to niech płacą podatki. Ty płacisz? Oczywiście. I tu się zgadzamy. Ale tak naprawdę to my za nich zapłacimy. Tak jak z wszystkim zresztą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 14.12.2015 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Oczywiście. I tu się zgadzamy. Ale tak naprawdę to my za nich zapłacimy. Tak jak z wszystkim zresztą. Bo tak Petru gada? Daj spokój. Nie znoszę szantażu, brzydzę się nim. Niech więc zamkną swoje oddziały. U innych płacą tylko u nas nie mogą? http://www.obserwatorfinansowy.pl/tematyka/bankowosc/coraz-wiecej-krajow-wprowadza-podatek-bankowy/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 14.12.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Byłem kiedyś w Anglii i nakupiłem pełno ubranek dziecięcych. Byłem w szoku jak są tanie. Okazało się, że były obłożone zerową stawką Vat. Niedawno to się zmieniło i nikt już z Anglii ubranek nie wozi. Ciekawe dlaczego?Ty na prawdę myślisz, że usługi bankowe nie zdrożeją??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fusstuss 15.12.2015 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Czyli ci , co gardluja teraz tak o demokracji tak naprawde gardluja za banksterka ? A to jednak glupole Banki jakos nie walczyly o klientow gdy udzielaly pozyczek we frankach . Poaz tym banki sobie doskonale poradza,, podnosza ceny za swoje uslugi na calym swiecie, a nie dlatego, ze w wyniku wyborow do wladzy doszedl PiS. Te cytaty z Jana Pawla to w jakim celu ? Maja zagrzewac do walki w " obronie demokracji " ? Pytanie tylko kogo. Unia Europejska tak robi w gacie przed kolejna fala emigrantow, ze rozpoczela rozmowy z Turcja w sprawie jej przyjecia do Unii, mimo, ze wczesniej oglaszala, ze nie zamierza tego robic. Mowi sie tez o przyjeciu do Unii Serbii. Ocenia sie tez wypowiedz Carsona, ze Anglia probuje tuszowac swoje problemy z mniejszoscia muzulmanska . Carson powiedzial takze , ze sa cale dzielnice muzulmanskie w Anglii ( i w Europie ) do ktorych policja nie chce nawet zagladac, bo sie boi. Okazalo sie tez , ze na terenie Anglii dziala juz bardzo sprawnie alternatywny system sprawiedliwosci czyli szaria . Tym interesuje sie obecnie cnn i swiat zachodni a nie bzdurami, ze w Polsce byl zamach stanu, demokracja padla a cena ubranek dzieciecych w Anglii wzzrosla bo nie dopieszczamy bankow - moze wlasnie dlatego sie tym n i e zajmuje, bo sa to jawne bzdury . Edytowane 15 Grudnia 2015 przez fusstuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.12.2015 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Wstrętne banki.Wstrętna PO + inne nacje.Wstrętne, bo jest siłowy przymus aby korzystać z ich usług.Curwa, co to za kraj, w którym muszę spłacać swoje zobowiązania w tym finansowe ? Kto zapłaci za nowe obciążenia finansowe, w tym dla banów ?Święty Mikołaj - kosztem prezentów dla dzieci. Że co ? Że niby Mikołaj to postać fikcyjna ?To prawda, ale dzieci już są realne i to że w ostatecznym rachunku będą beneficjentami jest raczej bezsprzeczne - rodzice będą mieli mniej kasy. Słucham? Kaczka na białym koniu na to nie pozwoli?Piękna bajka ............ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 15.12.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Dla domoros Amalfi, a jak Twoim zdaniem szacunki dotyczące nielegalnego wyprowadzania pieniędzy opisane w linkowanym raporcie mają się do działalności banków i podatku bankowego? Podatek od aktywów banków powstrzyma lewe faktury, korupcję i inne mechanizmy nielegalnego transferu opisane w tym raporcie? Żeby było jasne, nie płaczę specjalnie z powodu wprowadzenia podatku od aktywów bankowych i uważam go za daleko sprawiedliwsze rozwiązanie od rozdawania pieniędzy dość wąskiej, a bezczelnej grupie zwanej frankowiczami, kosztem banków lub wszystkich podatników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.12.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tak tylko nieśmiało wspomnę, że podatek od aktywów banków, to podatek od udzielonych kredytów - także tych trudnych.A to oznacza, że możliwa jest ucieczka banków od kredytów trudnych - czyli aukcje zabezpieczeń kredytowych, w tym nieruchomości.Oby ubocznym skutkiem tego podatku nie była sytuacja taka jak w USA, gdzie banki na bruk wyrzucają niespłacających kredytów.Plusem będzie powstanie nowych miejsc pracy - windykatorów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Pepeg z Gumy 15.12.2015 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Wstrętne banki. Wstrętna PO + inne nacje. Wstrętne, bo jest siłowy przymus aby korzystać z ich usług. Curwa, co to za kraj, w którym muszę spłacać swoje zobowiązania w tym finansowe ? .. To proste! Trzeba mieć teraz wroga, którego można obarczyć za niepowodzenia. Nie ma przymusu , ale gorsze , że niektórym wydaje się, że bez banków można w ogóle funkcjonować. Kowalski, który nigdy nie brał kredytu uważa ,że to pospolita banksterka. Owszem w pewnym stopniu tak się stało, bo niedawna jeszcze łatwość pozyskania pieniądza doprowadziła do rozluźnienia i patologii instytucje bankowe a sprowadziła dramaty na naiwnych kredytobiorców. Okazja czyni złodzieja lub daje pole do dymania głupków . Norma ,przecież to zwykły biznes bez sentymentów w oparciu o instrumenty jakie dostali od niewydolnego a zmuszonego pewną koniecznością państwa. Pożyczenie kilkuset tysięcy, to dla banku pikuś dla Kowalskiego ból. Ale Kowalski nie bierze pod uwagę , że firma która go zatrudnia gdy szuka kredytu na kilka milionów, po to żeby ten Kowalski miał też robotę, zostanie obciążona kosztami, to ktoś musi dostać po tyłku. Dla rządowych oszołomów, wszystko jest proste - wyciągnąć rękę albo fora ze dwora.Ech ! Szkoda gadać . W 2005 "prawie sprawiedliwi" zrobili kipisz z przetargami na polskie drogi, bo wydawało się głupkom, że to jak zakup siewnika, który można wykonać państwową spółką. Logika ale chłopska nawet jest . Po co dawać obcemu, jak samemu można za pół ceny ? Gdyby iść tym tropem pewnie A2 dzisiaj nie byłoby nawet w połowie. Nie przekonasz nikogo kto myśli , że kontynuacja nawet ryzykownych planów poprzedników ma sens a nie, że ważniejsze jest przede wszystkim dokopać starym, gramlatym. Rewolucje się robi z rozpaczy a nie dla spełnienia chorych ambicji wodza, którego pojęcie o ekonomii jest mikre i nieistotne. Ekonomia jest tylko środkiem do celu. Współczuję więc np takiemu Morawieckiemu, to podobno w miarę rozsądny człowiek a wlazł w gówno. Ale, co tam dla wodza jakiś oficer, którego po przegranej bitwie zawsze można rozstrzelać choćby i za zdradę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 15.12.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A ja się nie zgadzam. Zarabiają, to niech płacą podatki. Ty płacisz? Nieśmiało wspomnę, że akurat banki podatki płacą. W 2014 r ponad 4 mld zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 15.12.2015 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Mój komentarz będzie cytatem, który usłyszałam od mego serdecznego kolegi Huberta (pozdrawiam): tłuszcza lubi być dymana. Przepraszam co wrażliwszych, ale w tym wątku chyba nie muszę. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 15.12.2015 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Tak, to komentarz bardzo a propos. Tylko nie bardzo wiadomo o jakie propos chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fusstuss 15.12.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) I jak widac - bardzo lubi byc dymana . Przypominam sobie te piekne dni gdy nawolywano tu brania kredytow , zwlaszcza tych we frankach - kto nie bral ten byl skonczonym frajerem i kretynem. A gdy jakas kobiecina z odrobina zdrowego rozsadku na tym forum zapytala - czy wy sie nie boicie brac tak tych kredytow ? skad macie pewnosc, ze bedziecie miec dobra prace przez nastepne 20 lat- 30 lat ? skad macie pewnosc, ze bedziecie silni, zdrowi , ze bedziecie chciec mieszkac w tym samym miejscu , ze wartosc waszej nieruchomosci bedzie wzrastala w nieskonczonosc ? Zostala na tym forum zwymyslana , zakrzyczana, i wysmiana. W koncu ja zbanowano za nieprawomyslnosc. Szkoda, ze stare watki zostaly polikwidowane . Takie bylyby nawet ......pouczajace jakby hehehe . Edytowane 15 Grudnia 2015 przez fusstuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 15.12.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Mój komentarz będzie cytatem, który usłyszałam od mego serdecznego kolegi Huberta (pozdrawiam): tłuszcza lubi być dymana. Przepraszam co wrażliwszych, ale w tym wątku chyba nie muszę. Dziękuję.Wiem, że nie o to ci chodzi ale idealnie pasuje to do poczynań Kaczyńskiego. Naobiecywał jak głupi a teraz, gdy już wiadomo, że nic z tych obiecanek nie będzie szuka pretekstu, którym mógłby się wytłumaczyć. TK mu przeszkadza w wypłaceniu 500 zł na dziecko. Tylko głupek w to uwierzy ale do takich kieruje swoje słowa Kaczyński i to się niestety sprawdza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fusstuss 15.12.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Skad wiesz co bedzie ? Taki wroz Maciej z ciebie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 15.12.2015 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Całkiem niedawno były dyskusje o tym, czy jest w porządku skarżenie się na działania PiS przez polskich polityków w Brukseli Argumentowano, że polskie sprawy trzeba załatwiać na własnym podwórku, a nie latać z językiem do obcych. Dzisiaj za to Pan Prezydent na konferencji prasowej w Kijowie bardzo sobie ponarzekał na Trybunał Konstytucyjny (polski, rzecz jasna). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fusstuss 15.12.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Zdaje sie , ze zaczal dziennikarz Gazety Wyborczej . Zaczal mu zadawac pytania dotyczce TK. Jakby to mialo jakis zwiazek z wizyta na Ukrainie. Obyczaj nie przewiduje zadawania pytan domestic za granica. Jesli chodzi o ten krzyk , ze banki podniosa marze i oplaty to oprocz tego, ze przerzucaja koszty na klienta na calym swiecie, to jeszcze jest taka mozliwosc czyli opcja , ze zaczna sie restrukturyzowac. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez fusstuss Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DziadekT 15.12.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Aha. A ja błędnie sądziłem, że Prezydent RP nie ma obowiązku odpowiadania na nieobyczajne pytania dziennikarzy Gazety Wyborczej albo innych takich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts