Bananoju 03.12.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam, Jestem właścicielem działki rolnej, która ma dostęp do drogi ale bezpośrednio nie graniczy z innymi zabudowanymi działkami. Działka nie jest objęta żadnym planem zagospodarowania. Do działki istnieje możliwość doprowadzenia prądu oraz wody. Chciałbym wystąpić o warunki zabudowy. Jak oceniacie moje szanse na przychylne rozpatrzenie wniosku? Poniżej zamieszczam link do mapki sytuacyjnej http://picasaweb.google.com/106016249097194651749/Ziemia?authkey=Gv1sRgCMaZj6f6tpL0TQ#5546530401480906962 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 A w dalszej okolicy zabudowane działki są? Przepraszam, nie spojrzałem na mapkę. Trudno oceniać na podstawie takiego otoczenia, co postanowi urbanista... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cyma2704 04.12.2010 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Miałam dokładnie taką samą sytuację. Dwie działki przed moją jest dom, a wokół puste pola. Żadnych problemów nie miałam, ale to Polska więc urzędnik decyduje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.12.2010 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Do ustalenia „dobrego sąsiedztwa” analizowany jest obszar wokół działki w odległości nie mniejszej niż 3 krotna szerokość frontu działki, nie mniej jednak niż 50m.Biorąc to pod uwagę, najbliższa działka (zabudowana) jest w tym minimalnym obszarze analizowanym – czyli to wymaganie będzie spełnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bananoju 04.12.2010 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Do ustalenia „dobrego sąsiedztwa” analizowany jest obszar wokół działki w odległości nie mniejszej niż 3 krotna szerokość frontu działki, nie mniej jednak niż 50m. Biorąc to pod uwagę, najbliższa działka (zabudowana) jest w tym minimalnym obszarze analizowanym – czyli to wymaganie będzie spełnione. Istotnie w obszarze analizowanym mojej działki jest działka zabudowana budynkiem mieszkalnym jednak po wstępnych wywiadach w urzędzie powiedziano mi że obszar analizowany jest potrzebny urbaniście do wyznaczania charakteru zabudowy (szerokość i wysokość elewacji frontowej, wys. i kierunek kalenicy itp.) i ew. zagospodarowania terenu natomiast dobre sąsiedztwo ma miejsce gdy wnioskowana działka ma jedną wspólną granicę z działką zabudowaną dostępną z tej samej drogi. Dla mnie jest to nieco restrykcyjne pojmowanie treści ustawy w ten sposób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 04.12.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Rób swoje - wystąp o WZ.Urzędnicy nie zawsze wiedzą co mówią, ale przed wydaniem decyzji, już się dobrze zastanawiają, tak więc zapewne zmienią swoje zdanie w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 04.12.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Witam, Jestem właścicielem działki rolnej, która ma dostęp do drogi ale bezpośrednio nie graniczy z innymi zabudowanymi działkami. Działka nie jest objęta żadnym planem zagospodarowania. Do działki istnieje możliwość doprowadzenia prądu oraz wody. Chciałbym wystąpić o warunki zabudowy. Jak oceniacie moje szanse na przychylne rozpatrzenie wniosku? Poniżej zamieszczam link do mapki sytuacyjnej http://picasaweb.google.com/106016249097194651749/Ziemia?authkey=Gv1sRgCMaZj6f6tpL0TQ#5546530401480906962 Mam sporo doświadczenie w tej kwestii, ponieważ ponad 2 lata walczyłem z gminą o WZ. Cztery raz odwoływałem się do SKO i raz do WSA. W końcu wygrałem z gminą i gmina z braku argumentów do odmowy musiała wydać mi WZ. Wracając do tematu, moim zdaniem powinieneś bez łaski dostać WZ. Po pierwsze działka nie musi graniczyć bezpośrednio z działką zabudowaną, po drugie w ustawie jest mowa jedynie o minimalnym (3x50m) obszarze analizowanym i urbanista ma wręcz obowiązek szukać "dobrego sąsiedztwa" w rozumieniu sąsiedztwa urbanistycznego, czyli na większym obszarze. Poza tym kluczowym w twoim przypadku jest dostęp do drogi publicznej. To że droga należy do gminy, nie oznacza że jest ona drogą publiczną w rozumieniu ustawy. Natomiast urbanista opracowujący decyzję o WZ musi analizować działki w obszarze analizowanym, ale dostępne pośrednio lub bezpośrednio z tej samej drogi publicznej. Zrób tak jak radzi sSiwy, wystąp o WZ i zobaczysz co gmina ci odpowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bananoju 08.12.2010 16:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Serdeczne dzięki wszystkim za postronną interpretację ale podczas składania wniosku jeden z załączników traktujący o koncepcji architektonicznej zagospodarowania działki jest wg mnie lekko przesadzony ale to już offtop. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotri 09.12.2010 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam, Co do dobrego sąsiedztwa itp to poznański urząd nawet przygotował przykłady. Może się przyda.http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/sprawy.html?co=show&sp_id=1784&type=doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts