Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Warunki zabudowy - szanse?

Bananoju

Recommended Posts

Witam,

Jestem właścicielem działki rolnej, która ma dostęp do drogi ale bezpośrednio nie graniczy z innymi zabudowanymi działkami. Działka nie jest objęta żadnym planem zagospodarowania. Do działki istnieje możliwość doprowadzenia prądu oraz wody. Chciałbym wystąpić o warunki zabudowy. Jak oceniacie moje szanse na przychylne rozpatrzenie wniosku? Poniżej zamieszczam link do mapki sytuacyjnej

http://picasaweb.google.com/106016249097194651749/Ziemia?authkey=Gv1sRgCMaZj6f6tpL0TQ#5546530401480906962

Do ustalenia „dobrego sąsiedztwa” analizowany jest obszar wokół działki w odległości nie mniejszej niż 3 krotna szerokość frontu działki, nie mniej jednak niż 50m.

Biorąc to pod uwagę, najbliższa działka (zabudowana) jest w tym minimalnym obszarze analizowanym – czyli to wymaganie będzie spełnione.

Do ustalenia „dobrego sąsiedztwa” analizowany jest obszar wokół działki w odległości nie mniejszej niż 3 krotna szerokość frontu działki, nie mniej jednak niż 50m.

Biorąc to pod uwagę, najbliższa działka (zabudowana) jest w tym minimalnym obszarze analizowanym – czyli to wymaganie będzie spełnione.

Istotnie w obszarze analizowanym mojej działki jest działka zabudowana budynkiem mieszkalnym jednak po wstępnych wywiadach w urzędzie powiedziano mi że obszar analizowany jest potrzebny urbaniście do wyznaczania charakteru zabudowy (szerokość i wysokość elewacji frontowej, wys. i kierunek kalenicy itp.) i ew. zagospodarowania terenu natomiast dobre sąsiedztwo ma miejsce gdy wnioskowana działka ma jedną wspólną granicę z działką zabudowaną dostępną z tej samej drogi. Dla mnie jest to nieco restrykcyjne pojmowanie treści ustawy w ten sposób.

Witam,

Jestem właścicielem działki rolnej, która ma dostęp do drogi ale bezpośrednio nie graniczy z innymi zabudowanymi działkami. Działka nie jest objęta żadnym planem zagospodarowania. Do działki istnieje możliwość doprowadzenia prądu oraz wody. Chciałbym wystąpić o warunki zabudowy. Jak oceniacie moje szanse na przychylne rozpatrzenie wniosku? Poniżej zamieszczam link do mapki sytuacyjnej

http://picasaweb.google.com/106016249097194651749/Ziemia?authkey=Gv1sRgCMaZj6f6tpL0TQ#5546530401480906962

Mam sporo doświadczenie w tej kwestii, ponieważ ponad 2 lata walczyłem z gminą o WZ. Cztery raz odwoływałem się do SKO i raz do WSA. W końcu wygrałem z gminą i gmina z braku argumentów do odmowy musiała wydać mi WZ. Wracając do tematu, moim zdaniem powinieneś bez łaski dostać WZ. Po pierwsze działka nie musi graniczyć bezpośrednio z działką zabudowaną, po drugie w ustawie jest mowa jedynie o minimalnym (3x50m) obszarze analizowanym i urbanista ma wręcz obowiązek szukać "dobrego sąsiedztwa" w rozumieniu sąsiedztwa urbanistycznego, czyli na większym obszarze. Poza tym kluczowym w twoim przypadku jest dostęp do drogi publicznej. To że droga należy do gminy, nie oznacza że jest ona drogą publiczną w rozumieniu ustawy. Natomiast urbanista opracowujący decyzję o WZ musi analizować działki w obszarze analizowanym, ale dostępne pośrednio lub bezpośrednio z tej samej drogi publicznej. Zrób tak jak radzi sSiwy, wystąp o WZ i zobaczysz co gmina ci odpowie.