siara_nh 03.12.2010 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 Witam wszystkich, 2 miesiące temu skończyłem budowę domu, woda , kanalizacja i prąd już są na przyszły rok chce się juz wprowadzić tylko nie moge się zdecydować na ogrzewanie , jakie wybrać? nie uśmiecha mi się dorzucać co jakiś czas węgla lub coś w tym stylu...zastanawiam się na ogrzewaniem na prąd, słyszałem od znajomego co mieszkam wiele lat w Niemczech że ekonomiczne ogrzewanie na prąd są płyty marmurowe tylko sprowadzanie z niemiec bo tam produkują z odpowiedniego marmuru , podobno Polacy próbowali to wprowadzić ale produkowali z dużo gorszego marmuru co miał gorsze właściwości grzewcze co przekładało się na zużycie energii . Czy ktoś się orientuje w tym temacie - płyty są drowie ale wole zainwestować a potem płacić taniej niż za innego rodzaju ogrzewanie....a może jakieś inne grzejniki na prąd bardzo proszę o radę bo nie wiem co robić a w sieci nic nie znalazłempozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 03.12.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 No chyba, że mówimy o pompach ciepła, ale one z marmurem nie mają nic wspólnego. No, może poza ceną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 03.12.2010 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2010 ale chyba zgodzą się ze mną koledzy że.....są grzejniki prądożerne i w ekonomiczne? przykładem mogą być zwykłe grzejniki np za 50zł i za 300zł z supermatketu oddają tyle samo ciepła a pobór mocy dużo mniejszy....dlatego chodzi mi tu o jaki rodzaj grzejnika/materiału musi być żeby było oszczędniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 04.12.2010 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Nie, nie zgodzimy się. Każdy grzejnik elektryczny zamienia prąd na ciepło z taką samą niemal sprawnością. Jeden może to ciepło lepiej akumulować, niż drugi, ale to nie ma wpływu na zużycie prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 04.12.2010 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 he,he - przypomniała mi się taka scenka rodzajowa z hipermarketu: sprzedawca zachwalając bojler powiedział ze jest bardzo nowoczesny i zużywa o połowe mniej prądu niż taki sprzed 5 lat... Bomba - no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 08.12.2010 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 to jakie ogrzewanie do domu koledzy polecacie, żeby było tanie w eksploatacji i żeby mnie nie zrujnowało założenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siara_nh 09.12.2010 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 jest to dom jednorodzinny o nazwie winniczek z pewnymi modyfikacjami , generlanie interesuje mnie ogrzanie piętra ok 100m2 grubość ścian 30cm ocieplenie ścian 10cm styropianu , każdy strop ocieplony 5cm styropianem, dodatkowo wylany strop na poddaszu , gazu nie ma i to rozwiązanie mnie nie interesuje, generalnie chce zrobić rozprowadzenie od kominka żeby dogrzewać kominkiem pokoje ale to jest tylko uzupełnienie, nie wiem co ma być głównym systemem grzewczym , zastanawiałem sie nad jakimś piecem tylko nie wiem na co albo ogrzewaniem podłogowym na prąd bardzo proszę o radę , przepatrzyłem tyle stron internetowych , i oczywiście każdy zachwala to co sprzedaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts