Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Samowola- problem.

Kayo_1983

Recommended Posts

Witam,

W 1994r mój ojciec wybudował budynek 190m. kw. Początkowo miał to być warsztat. Niestety rok po tym zginął. Jakiś miesiąc temu chcąc wykorzystać pusty budynek postanowiliśmy go zalegalizować i przerobić na dom. W tym celu wzięliśmy wypis z planu zagospodarowania przestrzennego, iż na tej działce można postawić budynek. Następnie geodeta go pomierzył i zrobił stosowną dokumentację do ew. gruntów. Natomiast inż. konstruktor sporządził opinie techniczną iż, budynek jest wykonany zgodnie z sztuką budowlaną. Do zalegalizowania potrzebowałem jeszcze zaświadczenia z gminy, iż budynek jest zgodny z warunkami zabudowy planu zagosp. I tu niestety pojawił się problem, gdyż w WZ. kąt dachu powinien mieć 30-35st., a mój budynek ma 10st.

Powiedziano mi w gminie, że nie dostanę takiego zaświadczenia. A co za tym idzie nie będę mógł zalegalizować budynku. Zastanawiam się czy jest możliwe, aby w warunkach zabudowy dla mojej działki zmienili ten warunek o kącie dachu. Jeśli ktoś by mi mógł doradzić, co mam w tej sytuacji zrobić, byłbym bardzo wdzięczny.

Cezar-Lublin, minister to tylko ewentualnie wyraża zgodę na odstępstwo od warunków technicznych określonych w rozporządzeniu MI , trwa to zwykle ok 1-2m-cy w ministerstwie + jakiś m-c max. w starostwie, zmianę zapisów planu miejscowego to tylko w gminie można załatwić

Zmianę planu w gminie???????????????? Chyba za kasę.

A kogo chcesz opłacić – całą Radę Gminy (miasta)?

Tylko gmina lub miasto (a w zasadzie Rada) może „mieszać” przy MPZP.

Pozostali, w tym minister, mogą tylko zaskarżyć MPZP, jeśli nie jest zgodny z obowiązującymi przepisami – ale w tym przypadku tak nie jest.

Ale kombinujecie. Czy nie prościej i szybciej będzie jeśli kolega zamiast zmieniać plan ( co może trwać nawet kilka lat) wystąpi o pozwolenie na budowę i dostosuje budynek do planu ( zmieni dach). Czas to do 2 miesięcy. Podejrzewam, ze ten budynek i tak wymaga jakiś przeróbek i pozwolenie na budowę może być konieczne.

Też o takim rozwiązaniu pomyślałem, ale czy można dostać pozwolenie na budowę ( przebudowę, rozbudowę) na samowolę budowlaną?

Chyba tu jest, typowa kwadratura koła – chce zalegalizować samowolę, ale na to nie pozwalają zapisy MPZP, nie może przebudować (tak sadzę) bo to samowola.

Cezar, ja tylko sprostowałam to co napisałeś wyżej a co albo błędnie interpretujesz, albo niezbyt szczęśliwie ująłeś w słowa (sądząc po Twoim podpisie :))

innego wyjscia nie widze, tylko pismo do ministerstwa przez starostwo powiatowe o zmianę warunków zabudowy,
zmiany MPZP generują spore koszty dla gmin i dlatego bardzo niechętnie to robią, nie słyszałam, żeby gminy te koszty przerzucały na wnioskujących, ale że nie słyszałam to nie znaczy że wiem ;), W tych przypadkach zmian, o których wiem, nikt za nic nie płacił, ale to były raczej zmiany, które wprowadzały gminy w związku z licznymi wnioskami bądź interesem własnym.

PS. nie proponuję autorowi wątku występowania o zmianę MPZP (nierealne w tej sytuacji), próbuję tylko wyprostować błędną informację, która się tu pojawiła, tak dla wyjaśnienia, bo czasem ktoś przeczyta i później błędnie zakoduje

Edytowane przez KamaG
dopisałam,

Cezar znów mijasz się z prawdą, czy w Lublinie naprawdę można wystąpić do ministra za pośrednictwem starostwa o odstępstwo od ustaleń MPZP??? i to działa???.... zajrzałam w Twój podpis i niezmiernie mnie to dziwi .. co piszesz...

trochę przepisów:

Ustawa Prawo budowlane z dnia 7 lipca 1994Art. 9. 1. W przypadkach szczególnie uzasadnionych dopuszcza się odstępstwo od przepisów techniczno-budowlanych, o których mowa w art. 7. Odstępstwo nie może powodować zagrożenia życia ludzi lub bezpieczeństwa mienia, a w stosunku do obiektów, o których mowa w art. 5 ust. 1 pkt 4 - ograniczenia dostępności dla osób niepełnosprawnych oraz nie powinno powodować pogorszenia warunków zdrowotno-sanitarnych i użytkowych, a także stanu środowiska, po spełnieniu określonych warunków zamiennych.

2. Właściwy organ, po uzyskaniu upoważnienia ministra, który ustanowił przepisy techniczno-budowlane, w drodze postanowienia, udziela bądź odmawia zgody na odstępstwo.

3. Wniosek do ministra, o którym mowa w ust. 2, w sprawie upoważnienia do udzielenia zgody na odstępstwo właściwy organ składa przed wydaniem decyzji o pozwoleniu na budowę. .....

4. Minister, o którym mowa w ust. 2, może uzależnić upoważnienie do wyrażenia zgody na odstępstwo od spełnienia dodatkowych warunków.

....

i Art. 7. 1. Do przepisów techniczno-budowlanych zalicza się:

1) warunki techniczne, jakim powinny odpowiadać obiekty budowlane i ich usytuowanie, uwzględniające wymagania, o których mowa w art. 5;

2) warunki techniczne użytkowania obiektów budowlanych.

przemyśl jeszcze raz zanim wprowadzisz kogoś w błąd, nie ma opcji odstępstwa

od MPZP na zmianę kata nachylenia
odstępstwo można się starać uzyskać od przepisów "warunków technicznych" o których pisałam wyżej

Na „odstępstwo” od zapisów MPZP „zgodę” wyrazić może tylko organ, który je ustanowił – czyli Rada gminy (miasta, itp.) i musi to być w formie uchwały tej Rady i będzie to raczej „korekta” (zmiana zapisów) ustaleń MPZP, a nie jednorazowe „odstępstwo”.

Tyle w sprawie formalnej.

Natomiast wiele zapisów w MPZP, jest (bywa) skonstruowanych tak, że pozwalają na ich interpretację przez urzędników, lub same w sobie(zapisy) pozwalają na określone i na określonych zasadach, „odstępstwa”.

Jako przykład „odstępstwa” np. zapis; „zakaz zabudowy mieszkaniowej, za wyjątkiem zabudowy zagrodowej”.

Jako przykład do interpretacji np., zapis; „kąt nachylenia dachu 45 stopni. Dopuszcza się inny kat nachylenia dachu, jeśli wynika to z analizy …. np. sąsiadujących działek”.

Innej możliwości nie ma. Każda decyzja naruszająca postanowienia (zapisy) MPZP jest do skutecznego zaskarżenia.

Obawiam się cezar że się mylisz.

Minister Infrastruktury może wydawać zgodę na odstępstwo od prawa które sam ustanowił swoim rozporządzeniem o warunkach technicznych.

Miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego jest prawem lokalnym uchwalanym przez Radę Gminy i ministrowi nic do tego.

O odstępstwo od warunków technicznych występuje się na etapie pozwolenia na budowę.

Podaj konkretne przykłady tych odstępstw