KamaG 08.12.2010 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 jak widzisz Cezar nie tylko ja uważam, że się mylisz, sorry jeśli Ciebie to irytuje, ale ja z kolei uważam, że należy prostować błędne informacje podawane na forum żeby ktoś kto to czyta nie powtarzał ich później a tym bardziej nie narobił sobie problemów. Są wśród nas ludzie, którzy mają wiedzę w pewnych dziedzinach i sobie odrzucą takie perełki a są i tacy, którzy zajrzeli tu żeby uzyskać jakąś informację (oczywiście do zweryfikowania, bo jednak forum jest nie tylko bazą wiedzy ale też wyznacznikiem jedynie słusznych prawd, jak widać). Próbowałam delikatnie wyjaśnić ale brniesz w zaparte..chętnie poczytam o tych przypadkach, bo mnie to zastanawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 08.12.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 ..chętnie poczytam o tych przypadkach, bo mnie to zastanawia... Ja też poczytam o takich przypadkach odstępstwa od zapisów (ustaleń) MPZP. A może to chodziło o WZ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kayo_1983 08.12.2010 16:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Po wizycie w Urzędzie Gminy i rozmowie z wójtem dowiedziałem się, że faktycznie Ministerstwo w tym przypadku nic nie pomorze, gdyż plan zagospodarowania ustala Rada Gminy. I aby zmienić zapis o kącie pochylenia dachu dla mojej działki trzeba ją zwołać. A jest to podobno bardzo duże przedsięwzięcie- mnóstwo przetargów itp. Czyli nikt dla mnie tego nie będzie robił. Dachu też nie mogę przerobić gdyż byłaby to samowola.Jak kolega napisał- typowa kwadratura koła – chce zalegalizować samowolę, ale na to nie pozwalają zapisy MPZP, nie może przebudować (tak sadzę) bo to samowola.Co następuje- wójt odesłał mnie do prezesa Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. On ma niby mi pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kayo_1983 08.12.2010 16:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Są jeszcze 2opcje. Skoro budynek był postawiony w 1994r., to wtedy obowiązywał inny MPZP. Zrobić jakąś maskę na dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
crab 15.12.2010 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Zgadzam się z przedmówcami odnośnie tego ministerstwa. To by było złamanie obowiązującego prawa. Ale dla autora wątku mam radę - przestudiować dokładnie zapisy planu. Zazwyczaj w momencie gdy na danym terenie jest już jakaś zabudowa i wprowadza się w MPZP ograniczenia to daje się paragraf o tym, że budynki istniejące mogą pozostać w stanie niezmienionym do czasu ich przebudowy/modernizacji etc. Gdyby takiego przepisu nie było w MPZP to po uchwaleniu planu wszyscy właściciele istniejących domów nie spełniających warunków żądaliby natychmiastowego odszkodowania. Samowola budowlana powstała przed MPZP jest budynkiem istniejącym. Ściągnij plan i wertuj zapisy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 15.12.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Ale dla autora wątku mam radę - przestudiować dokładnie zapisy planu. Zazwyczaj w momencie gdy na danym terenie jest już jakaś zabudowa i wprowadza się w MPZP ograniczenia to daje się paragraf o tym, że budynki istniejące mogą pozostać w stanie niezmienionym do czasu ich przebudowy/modernizacji etc. Samowola budowlana powstała przed MPZP jest budynkiem istniejącym. Istnieje dość wyraźny zapis „zgodne z obowiązującym MPZP”. Samowola nie jest budynkiem istniejącym – tego budynku nie ma, również na mapach. Ogólnie rzecz ujmując, legalizacja samowoli budowlanej, jest w pewnym sensie pozwoleniem na budowę – kosztownym pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts