aki007 04.12.2010 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 OZC niestety u mnie nie dziala prawidlowo, obsluga programu nie jest zbyt skomplikowana, tak na pierwszy rzut oka.Moze zainstaluje jakiegos windowsa i go uruchomie.Ale jaki jest mniej wiecej rzad wielkosci, ile kW energii jest potrzebne na ogrzanie domu o ktorym mowa przy - 20 C, potrzebne to jest zeby cos sobie poukladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.12.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Porównując zapotrzebowanie ciepła w podobnych budynkach szacuję tę moc w granicach od 2.3 do 2.6 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 04.12.2010 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 dzieki PanowieTo mam odpowiedz na swoje pytanie................... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 04.12.2010 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Podam Ci jeszcze projektowane dane u mnie.Zapotrzebowanie budynku przy średniej temp. zewnętrznej sezonu grzewczego ( 200 dni ) 2,7C wynosi 2295 kWh i dogrzewanie budynku statystycznie przy uwzględnieniu zysków bytowych i słonecznych wynosi 547W. Wentylacja reku+GWC 180 m3/h Dla temp. -20C dogrzewanie wyniesie 2387W.Projektuję przewody grzewcze na 5685W - takie są zasady projektowania tej instalacji w systemie akumulacyjnym. budynek 207 m2 podłóg. ok. 550 m3 kubatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Znowu zabralo mi kilka godzin, liczenia siedzenia i sprawdzania, to wszystko powinien zrobic za mnie architekt i mnie uswiadomic, co za ile, dlaczego. On tego nie zrobil, natomiast zadal pytanie: Jakie ogrzewanie?Gaz wygodny .......panie.Ale ekogroszek ............ bedzie pan mial cieplutko w domku.................ale brudno panie.Za co oni k..... biora pieniadze. Zrobilem tak: Wstepnie szacunkowo przeliczylem zapotrzebowanie energetyczne budynku, jeszcze raz ....... ale szacunkowo.Nastepnie przeliczylem koszty ogrzewania w gazie, uwzgledniajac oplaty takie i srakie i wogole.Nastepnie prad.Potem ekogroszek jakies drewno.Nastepnie z baaaaaaardzo duzym przyblizeniem koszty instalacji, dla gazu, pradu , etc.i Dopiero teraz swiadomie wybieram , sposob grzania domu. Mialem kontakt z 2 architektami, kilkoma instalatorami wod-kan, kazdy mowil co innego, a zaden nie zrobil obliczen, nie przeliczyl i wprowadzal mnie w BLAD.Wiem nareszcie co ile kosztuje, chociaz zdaje sobie sprawe ze 99 % spoleczenstwa nie potrafi liczyc, niestety o mysleniu nie wspominajac, ja to zrobilem, ale te 99% napewno nie zrobi.Nie chodzi o to zeby sie przechwalac, ale moze ktos to przeczyta i zrozumie, ze wszystko trzeba sprawdzic, z kalkulatorem!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.12.2010 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jakie wnioski z Twoich przeliczeń ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Skorzystam i zadam poytanko, nie bede zaklada nowego postu, do tych co udzielali mi juz wskazowek. Mianowicie sposob transportowania energii. Czy ktos testowal, bo napewno sie nad tym zastanawialiscie, czy reku rozprowadzi mi cieplo z jednego pomieszczenia po calym domu? Zmierzam do tego, ze skoro chce miec reku, to czy musze miec kaloryfery, ogrzewanie podlogowe. Czy moge np. grzac kominkiem salon, a instalacje reku, tak zaprojektowac zeby sciagac cieple powietrze i rozprowadzac po innych pomieszczeniach. Oczywiscie caly czas mowimy o domu 2-3 litrowym, ze wskazaniem raczej na 3 litry. Jezeli tak by dalo rade zrobic, nie wydaje kasy na instalacje grzejna, ta kaswe przeznacze na przyjemnejsze rzeczy Jak nie chce sie komus pisac, prosze o podeslanie linku, tylko prosze nie do calego watku zawierajacego 50 stron......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 16:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 eksploatacja gaz - prad na rownym poziomie przyjmujac, ze ceny ktore podaje gazownia sa cenami netto. Uwzgledniajac koszty instalacji, komfort obslugi itp, prad. Przy malym zapotrzebowaniu na energie roznice sa male - eksploatacji. Koszty inwestycyjne temat rzeka, ale "na oko" wiadomo, ze prad ekogroszek - co to jest ekogroszek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) to wszystko powinien zrobic za mnie architekt i mnie uswiadomic, co za ile, dlaczego. On tego nie zrobil, natomiast zadal pytanie: Jakie ogrzewanie? Gaz wygodny .......panie. Ale ekogroszek ............ bedzie pan mial cieplutko w domku.................ale brudno panie. Za co oni k..... biora pieniadze. A ile płacisz za projekt? 5-7-10 kzł ? jak poszukasz projektu takiego od 25 kzł wzwyż do 50 kzł, to ci nawet obrazek na ścianie zaprojektuje i kontakt do artysty poda Czy ktos testowal, bo napewno sie nad tym zastanawialiscie, czy reku rozprowadzi mi cieplo z jednego pomieszczenia po calym domu? już Ci pisałem, tak nie zrobisz, a jak zrobisz to źle będzie działało, albo jeszcze inaczej, będzie jakoś działało, ale komfort będzie daaaleki od ideału. Grzeje się od dołu, chłodzi się od góry. chyba, że zrobisz "odwróconą" ( skrót myślowy ) wentylację i zastosujesz Legalet - poczytaj. Jak już sprawdzisz cenę to wrócisz do rozważań nad podłogówką, elektryczną, bądź wodną - według uznania. edit: osobiście rozważam wersję z nagrzewnicą w instalacji rekuperatora połączoną z zasobnikiem cwu ( bufor 300-500 l), gdzie będę ładował go PCi w taniej taryfie. Stosunkowo tanie i proste rozwiązanie - cel jest natomiast zupełnie inny, nie ogrzewanie, ale lekkie podniesienie temp. powietrza nawiewanego. Aczkolwiek nie rezygnuję z głównego ogrzewania - podłogówki elektrycznej. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 za projekt place 1800 zl z pracowniarchitekt bierze 2000 za przerobki: zmiana elewacji itparchitekt 500 zl za doprojektowanie garazuarchitekt 300 za instalacje POSza ten sam projekt od zera wolali od 5000 wzwyzto sa netto uwazasz ze 2000 to malo za adaptacje projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Nie wiem, nie jestem z branży.Mój projektant za projekt indywidualny 200m2, 550 m3 kubatury - z garażem w bryle, ale konstrukcyjnie oddzielony bierze 7,5 kzł, a wszystkie instalacje i obliczenia związane z bilansem robię sobie sam. Nanoszę poprawki na rysunki koncepcyjne w miejscach gdzie powstają mostki w "typowej pracy architekta". Za projekty instalacji, ale takich z prawdziwego zdarzenia, zapłaciłbym pewnie 2-3x tyle ile ten projekt. Projektanta znalazłem po dłuuugim poszukiwaniu, takiego który rozumiał o czym do niego rozmawiam ( płyta, dom pasywny, mostki, akumulacyjność domu, okna w warstwie ocieplenia itp. itd. ). A i tak cena jest tak niska, bo dostał gotową koncepcję, którą sobie zeskanaował do CADA i dalej obrabiał, plus chyba czegoś się nauczył przy okazji ... Więc sam nie jesteś ... taki rynek.Z drugiej strony, wiem ile tam jest liczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) chyba za malo zarabiam, i patrze przez pryzmat moich zarobkow, chociaz z kim bym nie rozmawial, to wszyscy kiwaja glowami.za 2000 zl niektorzy charuja po 50 godzin tygodniowo przez caly miesiac, u niej na biurku lezalo kilka projektow do przerobek, mowila ze jestem szosty w kolejce, wiec bedzie gotowy za jakies 3-4 tygodnie.6 x 2000 = 12.000 na miesiac , ech trzeba bylo budownictwo skonczyc , a nie calki i macierze liczyc................ Edytowane 5 Grudnia 2010 przez aki007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aki007 05.12.2010 19:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 gosciu01Jak rozwiazales problem garazu w jednej bryle bez mostkow?Dwa fundamenty?garaz jest "dostawiany" do bryly, czyli od strony domu nie posiada fundamentu?Musze podpowiedziec cos mojej architektce, bo ona oczywiscie chce wiazac mur......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 05.12.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, kup ploter, profesjonalną drukarkę, oprogramowanie itd. poprowadź firmę, zapłać podatki, zus itp. Myślę, że nie warto narzekać. Z tego co napisałeś liczenie przychodzi Ci z łatwością wykorzystaj to, ściągnij legalne, darmowe programy przydatne przy budowie i zaplanuj sobie najfajnieszy dom dla siebie i Twojej rodziny. Parę lat temu założyłem kwotę załóżmy 100. Więcej nie mam i mieć nie będę, większego kredytu nie dostanę. A jeśli nawet, to nie zaryzykuję i nie ograniczę pozostałych przyjemności życia. Założenie było: dom 150 m2, ogrzewanie gazem za kwotę rocznie ( wówczas 2,5 kzł ) 3,2 kzł. dużo by pisać o założeniach TYPOWEGO DOMU. Obecnie za tę samą kwotę ( no może ok. +5-8% = inflacja, wzrost zarobków ). Rysuje się projekt na 207 m2, dom pasywny. instalacja domu inteligentnego itd. Dużo pracy własnej. Dużo czytania, liczenia. właściwie ćwierć etatu. Ale z wielką przyjemnością. Ot, takie hobby. Da się. Poczytaj dzienniki i wypowiedzi forumowiczów. Wszyscy to udowadniają, wielu już udowodniło. edit: żaden fachowiec nie zrobi Ci bardzo dobrze i najtaniej ja kto tylko możliwe. Każdy dba o siebie. Co najwyżej ( jeśli będziesz miał szczęście ) zrobi to zgodnie ze sztuką. Zaoferuje Ci droższy materiał, albo taki, na którym ma większą marże, jeśli TY nie będziesz wiedział czego chcesz i nie określisz swoich wymagań. Powtarzam się. Albo zapłać innym, albo zrób sam. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez gosciu01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.11.2011 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Mam pytanko bo niewiem jak wyliczyć wentylacje mam jakiś śmieszny program i Jeżeli Wpisuję wymiana powietrza 0 To zapotrzebowanie mam 1107 kwh na sezon na 180 m2 . Czy można przyjąć że GWC z Reku o sprawności 90% powoduje takie oszczędności gdybyśmy wymienili tylko 10% zalecanego powietrza.Mam nadzieje że dość jasno się wyraziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 03.11.2011 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ja powiem tak. Budowałem dom dwa lata temu - wprowadziliśmy się we wrześniu 2009. Przed budową czytałem forum, wszystko, co dotyczy energoszczędności. Zastosowałem to w swoim domu - grube ocieplenia, rekuperator itp.Efekt - teoria domów pasywnych to jedna wielka bzdura. Mój do zużywa tyle energii, że nie mogłem w to uwierzyć. Nijak to się ma do założeń.W domu trzeba cały czas grzać, bo co z tego, że termometr pokazuje obiektywnie 20 st., jak brak promieniowania cieplnego powoduje uczucie zimna. Poza tym dom pasywny to obliczenia robione dla 18 st. w środku w dzień, w nocy jeszcze mniej.Proszę popatrzeć - dom pasywny to w przybliżeniu dwa razy grubsze ocieplenie, a efektem ma być siedmiokrotnie mniejsze zużycie ciepła, nawet zakładając super okna itp. to jest na logikę niemożliwe, tym bardziej, że im grubsze ocieplenie, tym zysk mniejszy (zależność jest odwrotnie proporcjonalna). Na podstawie moich doświadczeń sugeruję olać myślenie nad jakimiś super ociepleniami, rekuperatorami itp. a skupić się na najtańszym ogrzewaniu i źródle ciepła - gaz, pompa ciepła itp. Ja na szczęście mam pompę ciepła, więc nie jest to aż tak drogie, ale jest duuużo więcej niż miało być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.11.2011 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Ja powiem tak. Budowałem dom dwa lata temu - wprowadziliśmy się we wrześniu 2009. Przed budową czytałem forum, wszystko, co dotyczy energoszczędności. Zastosowałem to w swoim domu - grube ocieplenia, rekuperator itp. Efekt - teoria domów pasywnych to jedna wielka bzdura. Mój do zużywa tyle energii, że nie mogłem w to uwierzyć. Nijak to się ma do założeń. W domu trzeba cały czas grzać, bo co z tego, że termometr pokazuje obiektywnie 20 st., jak brak promieniowania cieplnego powoduje uczucie zimna. Poza tym dom pasywny to obliczenia robione dla 18 st. w środku w dzień, w nocy jeszcze mniej. Proszę popatrzeć - dom pasywny to w przybliżeniu dwa razy grubsze ocieplenie, a efektem ma być siedmiokrotnie mniejsze zużycie ciepła, nawet zakładając super okna itp. to jest na logikę niemożliwe, tym bardziej, że im grubsze ocieplenie, tym zysk mniejszy (zależność jest odwrotnie proporcjonalna). Na podstawie moich doświadczeń sugeruję olać myślenie nad jakimiś super ociepleniami, rekuperatorami itp. a skupić się na najtańszym ogrzewaniu i źródle ciepła - gaz, pompa ciepła itp. Ja na szczęście mam pompę ciepła, więc nie jest to aż tak drogie, ale jest duuużo więcej niż miało być. No ja bym się z tym nie zgodził ocieplenia i odzysk ciepła to tylko część zagadnień dom pasywny powinien pobierać energię ze słońca przez okna i zakumulowaniu tej energii w scianach. Przynajmniej ja tak chcę wybudować. Oczywiście wieksze ocieplenie czy wentylacja z odzyskiem ciepła to malutki procent w koszcie budowy ale to znaczy że np wkładam łyżeczke do termosu a do drógiego wkładam również taką łyżeczke tylko że owiniętą w szmatę . Który termos szybciej się wychłodzi? Zakładając początkowe zewnętrzne i wewnętrzne temp takie same. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.11.2011 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Nie wiem dlaczego projektanci u was biorą tyle kasy za projekt chyba tylko biorą dużo bo może dużo płacą za swój lokal w centrum miasta u mnie koszt projektu jest od 2tys do 3,5tys zależy u kogo oczywiście ze to nie są projekty idealne i domu pasywnego ale każdy trzeba poprawić i poczytać samu co i jak i gdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
desmear 03.11.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Nie wiem dlaczego projektanci u was biorą tyle kasy za projekt chyba tylko biorą dużo bo może dużo płacą za swój lokal w centrum miasta u mnie koszt projektu jest od 2tys do 3,5tys zależy u kogo oczywiście ze to nie są projekty idealne i domu pasywnego ale każdy trzeba poprawić i poczytać samu co i jak i gdzie za co 2,5 tys ? za projekt ? cały ? czyli: - przydomowa oczyszczalnia ścieków z podłączeniem do budynku ? - gaz z podłączeniem do budynku (z uzgodnieniem ppoż) ? - studnia przyłącze wodne z podłączeniem do budynku ? - instalacja wewnętrzne wod.-kan. ? - instalacja co oraz piec gazowy ? - instalacje wewnętrzne elektryczne (bez przyłączy) ? - Architektura budynku mieszkalnego? - Konstrukcja ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byry007 03.11.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Na pewno 3 punkty nie reszta tak . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts