desmear 03.11.2011 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 Na pewno 3 punkty nie reszta tak . za projekt i konstrukcje + branże, czy piszesz o adaptacji projektu (gotowca)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 03.11.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 a ja mam wrażenie że ty nie masz nawet pojęcia o budownictwie pasywnym, zostałeś wrobiony w PPCi Daikina SkyAir za horrendalne 35 tyś, która już przy -1 włącza grzałkę elektryczną i COP realny wychodzi ci w okolicach 1,5 a teraz na siłę szukasz wszędzie winnych i przy okazji swoje żale wylewasz na każdego podejrzanego podpowiem ci coś oczywistego za 35 tyś zł można kupić w taniej taryfie 106MWh to jest u ciebie 8,5 lat grzania prądem za darmo trzeba było 4 lata temu zlecić swoją budowę inwestorowi zastępczemu z wiedzą, doświadczeniem i zaufaniem to dzisiaj nie miał byś tak koszmarnych doświadczeń W tej wypowiedzi jest wiele nadinterpretacji, nie chce mi się każdej pokazywać. Napiszę tylko tyle, że gdyby dom był pasywny, czy choćby trzylitrowy, tak jak to powinno wynikać z obliczeń w OZC, to nawet zakładając COP na poziomie 1,5 dom winien być dwulitrowy, a nie jest. I tak dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej.K 03.11.2011 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2011 za co - instalacje wewnętrzne elektryczne (bez przyłączy) ? QUOTE] Paczka marlboro w moim przypadku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 04.11.2011 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam prośba jak w temacie.... czy jest jakaś metoda na oszacowanie zapotrzebowania energetycznego budynku? Nie jestem instalatorem, nie chce kupować programu OZC - nie chcę również wyliczanek z dokładnością do iluś miejsc po przecinku. skorzystałem z wyliczanki z tej strony: http://wieszjakbudujesz.pl/ i wyszlo mi ze zapotrzebowanie jest na poziomie 110 w/m2 budynek nowy, własnie wstawiane sa okna... wydawalo mi się, ze bedzie cieplejszy... ściana trójwarstwowa, fundament też, na dachu dachówka ceramiczna i 25 cm wełny, okna ciepłe. te 110w to troche dużo.... z góry dzieki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 04.11.2011 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 W tej wypowiedzi jest wiele nadinterpretacji, nie chce mi się każdej pokazywać. Napiszę tylko tyle, że gdyby dom był pasywny, czy choćby trzylitrowy, tak jak to powinno wynikać z obliczeń w OZC, to nawet zakładając COP na poziomie 1,5 dom winien być dwulitrowy, a nie jest. I tak dalej. Jest jeszcze jeden powód który może mieć wpływ na róznice między obliczeniami a faktycznym zuzyciem. Są to niedokładności we wprowadzaniu danych, uproszczenia, nieprawidłowe definicje przegród, stosowanie starszych wersji demo OZC i nie aktualizowanie ich, wybór starej normy w liczeniu zapotrzebowania na ciepło, nieprawidłowe liczenie skosów na poddaszach, nie uwzględnianie mostków termicznych, przyjmowanie takich samych wsp. U dla okien niezależnie od ich wielkości itp. Poprawiałem a własciwie przeliczałem na nowo i porównywałem wyniki obliczeń, róznice dochodziły do 100 %, oczywiście wyniki obliczeń wykonywane przez innych były zawsze zaniżone w stosunku do moich obliczeń. OZC jak i kazdy inny program do tego typu obliczeń wymaga wiedzy, staranności, dokładności i wtedy możemy być pewni swoich obliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 04.11.2011 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 idzie zima, cyknij profesjonalną fotkę w podczerwieni jak przyjdzie mróz, fachowo zwaną termowizją, a może się okazać że twój dom to po prostu zwykły babol budowlany, spartolony przez wykonawców bo inwestor nie dopilnował dobra rada też się nad tym zastanawiam, bo nie daje mi to spokoju Ale pilnowałem wykonawców, proszę mi wierzyć Tylko koszty tej termowizji trochę powalają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.11.2011 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Tylko koszty tej termowizji trochę powalają Mylisz się to Twoje zużycie 15000kwh przy PC dla domu 200m^2 powala. Przy takim zużyciu termowizja jest prawie gratis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.11.2011 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Witam prośba jak w temacie.... czy jest jakaś metoda na oszacowanie zapotrzebowania energetycznego budynku? ... budynek nowy, własnie wstawiane sa okna... wydawalo mi się, ze bedzie cieplejszy... Wygląda na to że już masz wszystko gotowe. Zatem możesz wykonać najbardziej wiarygodny test: uruchom CO. Po miesiącu porównaj liczniki i masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 04.11.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Od tych 15 tys. trzeba odjąć rekuperator i jedną podłogówkę (mata). Zostaje jakieś 12-13 tys. Trzeba pamietać, ze dom jest parterowy, w kształcie lit. C, więc to też rzutuje na zużycie. W każdym razie wg certyfikatu mam 90 kwh/m2, co daje jakieś 18 tys. kwh na sezon, ale trzeba pamiętać, że dom była wyższa temp. niż obliczeniowa (23 st.) i ostra zima. Oba czynniki razem podnoszą ten wynik o jakieś 40%. W efekcie mamy 25 tys. kwh, a zużyto 12. Daje to COP na poziomie 2, co jest faktycznie niezbyt rewelacyjne, jak sie popatrzy na wizualizację pompy na stronie viessmanna, ale odpada koszt dolnego źródła. Moją ideą była jednak wątpliwość, czy faktycznie da się zrobić dom ze zużyciem 6 razy mniejszym, niż u mnie, nawet jeżeli będzie to zwarta bryła, bo na ociepleniu już niewiele się zyska, bo ocieplenie mam w standardzie domu pasywnego (30 cm.). Tylko okna "zwykłe", ale duże i skierowane na południe, więc np. dziś ogrzewanie się prawie nie włącza bo dom się nagrzewa jak trzeba . Jeszcze napiszę o październiku - był łagodny, średnie dzienne zużycie miałem 27 kwh, co odpowiada 3 m3 gazu - tyle samo ma mój kolega w domu szeregowym 110 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szkaradzio 04.11.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 nie mam jeszcze co - a pytam, bo w zależnosci od zuzycia albo sie bede bawić w jakieś tanie groszki albo stwierdze, ze mam super oszczędny dom i bede grzać prądem...rozumiem, ze 33 000 kWh na rok to przesada???.. ktoś moze to chociaż oszacować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 04.11.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 najlepiej wykonać certyfikat - i tak będzie potrzebny do odbioru. 25 cm wełny w dachu niewiele mówi - dużo zależy od tego, czy jest tylko między krokwiami, czy także poniżej nich - ta drobna różnica może dwukrotnie polepszyć izolacyjność dachu . To samo dotyczy ściany trójwarstwowej - kluczowa jest grubość ocieplenia, a nie ilość warstw ściany. Okna są super, oby się tylko zwróciły . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 04.11.2011 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 (edytowane) tak się zastanawiam jak konkretnie ty mogłeś pilnować fachowców przy budowie swojego domku skoro co krok udowadniasz że wiedzę budowlaną masz mizerną ?? przykład pierwszy: twierdzisz że twoja PPCi za 35 tyś z COP=2 to jest tanio bo nie trzeba robić DZ, a ja ci mówię że z pocałowaniem w rękę za te pieniądze można zrobić 2 normalne glikolowe PCi na poziomym DZ przykład drugi: świadectwa energetyczne domków to pic na wodę fotomontaż, zwykły papierek wystawiany na sztukę, żeby znalazły się tam jakieś rzetelne dane musiał by kosztować ok 2 tyś zł bo wtedy wykonawca przyłoży się do tego, a tymczasem bez problemu da się to załatwić za 150-300 zł przez internet na odległość przykład trzeci: aż boję się zapytać jak wygląda twoje ocieplenie domku, pewnie ten standard pasywny to był tylko w projekcie, w realu wykonawcy zrobili tylko 10cm ocieplenia a resztę materiału sprzedali za twoimi plecami ja sie nie sprzeczam, nie jestem fachowcem. Co do pompy to jest całość ogrzewania, czyli pompa plus kanały, kratki itp. NIe wiem jak można za 17 tys. zrobic pompę z dolnym źródłem, skoro większość cen za samą pompę wtedy to było 30 tys., a do tego podłogówka, DZ, itp to wychodziło lekko 60 tys. I ocieplenie jest porządne i możesz mi nie ubliżać że nie umiem odróżnić 10 cm. od 30. Wszystko sprawdzałem, nie mogli iśc dalej, np. z klejem i siatką, dopóki nie odebrałem styropianu itp. Poza tym nie da się zrobić 10 cm. ocieplenia, jak był przycięty i gotowy styropian na określoną grubość, do tego frezowany. Mieliby to ciąć w poprzek, czy jak. Poza tym wsytarczy cm przyłożyć i obliczyć róznicę między ociepleniem fundamentu a ściany - wszystko się zgadza. Edytowane 4 Listopada 2011 przez sti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sti 04.11.2011 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 owce są po to żeby je strzyc http://forum.muratordom.pl/showthread.php?152498-Instalacja-pompy-ciep%C5%82a-quot-tymi-r%C4%99cami-quot-robiona PS nie ma możliwości żeby ocieplenie było w standardzie pasywnym a ogrzewanie zjadało jak w zwykłym domku, coś masz porządnie skopane, cudów nie ma Ja obstawiam pompę - patrzę na prezentacje na stronie Viessmanna i tam jest w październiku 420 kwh. Powierzchnia i temperatury podobne - nie wiadomo tylko, jak tamten jest ocieplony i czy jest parterowy, czy piętrowy. Faktem jest, że w Sky Air jest dmuchawa, ktora pogarsza wskaźniki. Ale mam licznik na agregacie zewnętrznym i on pokazuje ilość prądu konieczną do wytworzenia ciepła, no i ten agregat zużył 630 kwh To i tak 1,5 raza gorzej niż w przypadku mojej pompy. A jak wybierałem, to wydawało mi się, że Daikin to taki renomowany producent i ściemy nie robi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 04.11.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Ja też obstawiam PC.Było już paru forumowiczów co mieszkają w porządnie ocieplonym domku a po instalacji PC i przeliczeniu zużycia wedle zakładanego COP wychodzi zaledwie dom przeciętny.Czyżby zakładany COP był zwykłym mirażem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts