Andrzejzs 22.02.2004 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Drodzy forumowicze- mam pytanie. Jaka powinna być średnica rury doprowadzajacej powietrze z zewnątrz do kominka. Średnica mojego komina przy kominku wynosi 20 cm.pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 22.02.2004 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 100 -120 fi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 22.02.2004 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Dzięki za posta, w prawdzie nie wiem jak interpretować ten dodatek":wink:"; widziałem także rury prostokątne o wymiarach: pierwsza- 5 x 15 cm, druga 20 x 9 cm. Czy ta mniejsza wystarczy?, czy trzeba to ocieplać jesli idzie w podłodze. Czym to ocieplać . Pytan jast coraz więcej. Proszę o opinię tych którzy mają to u siebie i jak to działa. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 22.02.2004 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 ten znaczek to poprostu dobry humorek dzisiaj jest niedziela fi 120 jest optymalne rozumując ze szukasz prostokąta łatwiej go umieścić w pod podłogą ,masz rację. rury wypadało by ocieplić jeżeli bedziesz je kładłnad warstwą ocieplenia podłogi, następną rzeczą jest siatka zabezpieczająca wejście do rury z zewnątrz z możliwościa zamontowania klapki żeby ci cosik do domu nieproszonego nie weszło jeżeli masz piwnice to zero proplemu podciagnij rurę z piwnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimer 22.02.2004 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 rury prostokątne napewno będą droższe od pcv kanalizacyjnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 22.02.2004 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 piwnicy nie mam musze pociągnąć wyżej. Jak rozwiązać problem podwyższonej tempertury od palącego się kominka w kontakcie z rurą PCV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ppp.j 22.02.2004 23:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Świeże powietrze podciągnąłem fi 200 PCV. Będzie to zasilało piec gazowy w kotłowni, wkład kominkowy i kuchnie węglową. W markecie budowlanym widziałem rury ze stali nierdzewnej fi 200 z przepustnicą i takowe planuję zastosować na końcu każdego wylotu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chemik 23.02.2004 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Witam! Ten temat był poruszany wielokrotnie na forum. Ja dałem rurę PCV 110 zakończoną pod kominkiem rurą spiro z aluminium. Co do zamiany rury "kołowej" na kanał prostokątny to przeliczamy z pola powierzchni. Pole koła to P=Pi r kwadrat a kanału prostokątnego P=ab. Jeżeli mamy rurę o d=10cm to r=5cm a P=3,14x25=79 cmkw. Kanał prostokątny 5x15 to P=5x15=75 cmkw. Tak więc rura fi 100 to mniej więcej kanał 5x15. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.02.2004 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Ja mam tak jak chemik, najpierw PCV a od podłogi spiro. Średnicę łatwo było zgadnąć bo zrobiłam taką jak był otwór do podłączenia w kominku. Uważaj jak będziesz układał tą rurę pod podłogą to zachowaj spadek na zewnątrz. U mnie ta rura leży jak popadnie i zauważyłam w niej wodę. Nie wiem co z tym teraz zrobić. Musi chyba tak zostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 23.02.2004 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Drodzy forumowicze- mam pytanie. Jaka powinna być średnica rury doprowadzajacej powietrze z zewnątrz do kominka. Średnica mojego komina przy kominku wynosi 20 cm. pozdrowienia Wystarczająca jest 100-120. Jeśli jednak planujesz zakup wkładu Spartherma lub Hajduka lepiej od razu położyć 150 bo taka jest średnica wlotu powietrza do kominka. Rura pvc w zupełności wystarcza. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 23.02.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Czy konieczne jest to doprowadzenie powietrza kanałem ? Czy nie można pobierać go z pokoju ? Spotkałem się z opnią, że może to mniej korzystne, ale bardziej praktyczne, bo następuje wtedy lepsza wymiana powietrza np. dym papierosowy dobrze wyciąga kominek. Czy to prawda ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pete 23.02.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2004 Czy konieczne jest to doprowadzenie powietrza kanałem ? Czy nie można pobierać go z pokoju ? Spotkałem się z opnią, że może to mniej korzystne, ale bardziej praktyczne, bo następuje wtedy lepsza wymiana powietrza np. dym papierosowy dobrze wyciąga kominek. Czy to prawda ? Pozdrawiam poczytaj tu http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11343&highlight=doprowadzenie+powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 25.02.2004 12:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Nie było mnie przez 2 dni na forum dlatego teraz b. wszystkim bardzo serdecznie dziękuję za udzielone rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Whisper 25.02.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Piszecie o ocieplaniu rur. Rozumiem, że tylko w przypadku, gdy idą NAD ociepleniem podłogi. Gdyby puścić rurę POD ociepleniem podłogi (albo i pod fundamentem?) to ocieplenie byłoby chyba zbędne. I jeszcze jedna rzecz. Jeśli puszczam rurę pod podłogą, to puszczać ją płytko i równolegle do podłogi, tak, żeby wyszła gdzieś w ścianie fundamentowej, czy lepiej głębiej, pod fundamentem, a potem pionowo do góry i wyjście z ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wieczór 25.02.2004 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 U mojej rodziny do kominka jest doprowadzone powietrze rura o średnic 50mm. Maja nawiew powietrza ze zbiornika nad kominkiem. Rura ma właz, który otwiera sie co 5 minut, a ciepłe powietrze nie ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość mocny 25.02.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Nie wdając się w szczegóły obliczeniowe to wytrzymałość rury /okrągłej/ do innych ma się tak jak porównanie malucha i np. passata. Przy kominku min. 0,5 m metalowa, najlepiej żeliwna, bo po nagrzaniu będzie ssała powietze z zewnątrz domu /koniecznie/. Zabezpiecz otwór zewnętrzny siatką metalową przeciw insektom. Nawet nie myśl o powietrzu z tego samego poziomu, chyba ,że lubisz TLENEK WĘGLA, gdyż z braku tlenu taki powstaja w procesie spalania. Wtedy kup sobie i rodzinie trumny i zarezerwuj miejsce spoczynku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 25.02.2004 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2004 Witam.Do poziomu podłogiu przy kominku wystarczy pcv, potem zwykły aluflex.Jak jest dobrze zrobione, to nic sie nie nagrzewa.I sprawa najważniejsza. Zawsze należy rozgraniczyć dwie sprawy - powietrze do paleniska i do systemu DGP. Bo to całkiem odrębne historie.Tlenku węgla nijakiego tutaj prawa nie ma być. Bo i niby skąd? Po to wymyślili kominki z zamkniętą komorą spalania (wkłady kominkowe).O przepraszam - może być jeżeli oleje się lub spartoli sprawę podłączenia doi komina (lub sam komin).Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzejzs 26.02.2004 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Dziekuje za posty, przeczytałem wszystkie łącznie z odnośnikami. Niestety jest trochę sprzecznych opinii jak zwykle Jeśli dobrze zrozumiałem to najlepiej jest doprowadzać rurą okrągłą fi ok 100 mm, ze spadkiem w kierunku czerpni (żeby ewentualne skropliny wyciekały nan zewnatrz z zabezbieczeniem siatka przed insektami) może być pcv potem aluflex (nie wiem co to jest) Drodzy forumowicze jakie u was sa systemy i jak się sprawdzaja? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 26.02.2004 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 Też mam pytanie chyba odpowiednie dla tego wątku (na razie teoretyczne): Czy rura doprowadzająca powietrze do spalania musi wchodzić przez piwnice? kominek bedę miał na piętrze i to przyklejony do ściany zewnętrznej. I tak sobie myślę żeby tylko zrobić przepust przez ta ścianę... Dobrze kombinuję czy może jednak źle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janon 26.02.2004 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2004 rura 100-120 na bank pewne Rydzu, przepust przez ścinę i Ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts