Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieszanie na ?cianie z betonu komórkowego

Gość BaK

Recommended Posts

Gość BaK

Jestem na etapie planowania budowy i prawie zdecydowałem że będzie to BK. Interesuje mnie tylko jeszcze jeden asekt takiego rozwiązania.

Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowaniem takich ścian:

1. wieszanie drobnych rzeczy (typu obrazek), czy trzeba specjalne kołki, czy się o obluzowują itd.

2. co z ciężkimi rzeczami (np. szafkami kuchennymi czy łazienkowymi, półkami i innymi tego typu)

Będę wdzięczny za opisy doświadczeń

Bartek

Firma montująca u mnie meble w kuchni stosowała standardowe kołki rozporowe 10 mm.

Sam montowałem listwy przypodłogowe na kołkach 5 mm (są krótkie, a mimo to nie było żadnych problemów przy montażu), wieszak itp. Trzeba jednak: Delikatnie wiercić, by kołek wszedł w otwór ciasno i z czuciem dokręcać wkręt w kołku bo można nadmiernie rozepchnąć otwór i wtedy kołek kręci się razem z wkrętem (i trzeba wówczas zastosować większy rozmiar kołka).

Przy BK zapomnieć o kołkach do szybkiego montażu. Może poza bardzo długimi nie nadają się raczej do wieszania mebli na ścianie (ale do montażu ościeżnic stabilizowanych pianą montażową - jak najbardziej.

Janu

Gość Karol N.
No właśnie..już od dawna słyszałem że jedna z potencjalnych "wad" to właśnie te dziwne wymagania odnośnie kołków...

Nie mylcie BK wg technologi polskiej z Ytongiem. Ten drugi jest jak wata i powieszenie czegokolwiek na nim moze byc problemem.

Karol N.

Problem nie polega na tym, nie jakie mamy gabaryty do powieszenia tylko na czym.

Do b.k. należy stosować kołki przeznaczone do tego materiału, są specjalne stalowe i plastikowe. W obecnej sutuacji każda firma dywersyfikuje swój asortyment. Nie wiele jest uniwersalnych zastosowań. Przeważają materiały specjalizowane, dzięki temu my konsumenci mamy lepiej przygotowany prodkukt, a fima produkuje znacznie więcej szerszego asortymentu.

Sam w mieszkaniu, w którym ściany są wykonane z B.K. powiesiłem wszystkie szafki w kuchni, i inne nawet wyjątkowe ciężkie meble + ksiązki, na zwykłe kołki, które w zupełności wystarczają. Jedynie różnicowałem rozmiar: 4,6,8, a wskrajnych przypadkach 10.

Po kilku latach nic się nie dzieje, a wiszą całe setki kg.

Powodzenia i zdrowego rozsądku :wink:

Może wreszcie:

A jakie (zgodnie z doświadczeniami doświadczonych) są możliwości powieszenia np. ciężkich szafek kuchennych na ściance z BK o grubości 11,5 cm ??? (typowa działówka z BK)

też mam BK, ale u mnie jak dobrze pamiętam działowe 12 cm i 18 cm, a nie 11,5 ???

Ściany dzialowe robi się z BK600, a conajmniej odmiana 500.

Z pewnością nie 400.

a na 500 lub 600 to spoko !

zacząłem układać co i cwu. niektóre w bruzdach w ścianie, niektóre na kołchach. rury plastikowe potrafią nieźle "sprężynować" i ten BK nieźle trzyma - właśnie na tych ścianach działowych i to na zwykłych kołkach. A i czasem już na ścianie doginałem te rurki. I jest OK.

Wspomnę tylko, że mam na BK mocne tynki tradycyjne cementowo-wapienne.

Cz.

No właśnie..już od dawna słyszałem że jedna z potencjalnych "wad" to właśnie te dziwne wymagania odnośnie kołków...

Nie mylcie BK wg technologi polskiej z Ytongiem. Ten drugi jest jak wata i powieszenie czegokolwiek na nim moze byc problemem.

Karol N.

Stopień "waty" w betonie komórkowym określa jego odmiana, a nie producent. Ani Ytong 600 nie jest jak wata, ani Solbet 400 mocny.

Gość Karol N.

Karol N.

Stopień "waty" w betonie komórkowym określa jego odmiana, a nie producent. Ani Ytong 600 nie jest jak wata, ani Solbet 400 mocny.

A jest Ytong o gestosci 600. Nie wiedzialem. Byc moze inwestorzy lubuja sie w tym lzejszym bo byc moze jest tanszy a na pewno cieplejszy i stad te problemy z wieszaniem obrazkow na scianie.

Karol N.

Karol N.

A jest Ytong o gestosci 600. Nie wiedzialem. Byc moze inwestorzy lubuja sie w tym lzejszym bo byc moze jest tanszy a na pewno cieplejszy i stad te problemy z wieszaniem obrazkow na scianie.

Karol N.

No to dowiedziałeś się czegoś nowego. Dziękuję, że dzięki Tobie mogłem poczuć się "kagankiem oświaty". A inwestorzy mają u siebie w domu najczęściej różne odmiany BK: od 350 na ścianach zewnętrznych jednowarstowych do 700 na ściankach działowych.

• 15 years później...