danhill 04.12.2010 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Witam Chciałbym się zwrócić do was (forumowiczów - ekspertów) z ogromną prośbą. Zakupiłem okna PCV 5 komorowe - i mam z nimi ogromny problem.W tamtym roku na oknach pojawiła się woda - nie tylko na dole ale dosłownie na całych, po nocy na parapetach były kałuże wody. Całe szyby okucia były w wodzie. Ściana przy oknie również oknie były mokre.Przyjechał pan z firmy i stwierdził że to sprawa wentylacji choć ta przez rok chodziła dobrze.Została poprawiona w tym roku - dostęp powietrza z zewnątrz i wyciągi (w kuchni i łazience wentylatory) Teraz pojawił się kolejny problem przy oknach czuć zimno (oczywiście dalej są całe w wodzie) - pojawił się lód po stronie domu przy parapetach i na samych szybach. Temperatura w domu jest strasznie niska bo przy oknach wieje - podstawiłem świeczkę to aż ją zgasiło. Z informacji zaciągnietych z internetu dowiedziałem się że może to być wina złego montażu - albo za słabo uszczelnione pianą albo coś innego. Dodam że okna zostały wstawione tylko na piane bez żądnych foli paroizolacyjnych - moze to wina tego. Jak teraz walczyć z firmą aby usunęła usterkę dali gwarancje 60 miesiecy na roboty budowlane - bo wydaje mi sie ze teraz w gre wchodzi jedynie demontaż i ponowny montaż okien bo moim zdaniem tworzą sie mostki termiczne i przemarza mur w miejscu łączenia z oknem. Proszę o wasze wypowiedzi . Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 04.12.2010 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Najlepiej byłoby zrobić badanie termowizyjne i zmierzyć wilgotność w pomieszczeniach. Bo to że po oknach leci woda to ma związek z wentylacją i z temperaturą jakie osiągają okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 05.12.2010 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Wilgotność jest mierzona cały czas - max jaki osiąga po nocy to 65% a w ciagu dnia spada do 50% - jest jest poprawna - a badanie termowizyjne kosztuje ponad 400zł w moich rejonach :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 05.12.2010 08:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Tak wygląda mój dom - piętro bo na nim mieszkam.Teraz rano bez napalenia jeszcze temperatura 15 stopni wilgotność po nocy 60% http://img153.imageshack.us/img153/2339/rysunekdom.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 05.12.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 ..jeśli masz drzwi zamknięte to przecież nie masz żadnej wentylacji i stąd problemy , w jednym pokoju nie masz w ogole wymiany powietrza ani nawiweu ani wywiewu. Zamontowałeś wentylator wyciagowy ale jesli nie jest to wysokowydajny wentylator kanałowy tylko jakiś dospelowski wiatraczek to w ten sposób tylko ograniczyłeś działanie wentylacji grawitacyjnej . Pomijam fakt że pewnie ten wentylator nie jest włączony cały czas tylko od czasu do czasu. Moim zdaniem trzeba usprawnic wentylacje grawitacyjną , nawiewniki juz masz , jesli działają i przepuszczają odpowiednią ilość powietrza (nie są przymkniete) to trzeba popodcinać drzwi ewentualnie jakies tuleje w nich zrobić wentylacyjne , wywalić wiatrak i grzać aby była wyższa temperatura. Im nizsza temperatura tym szybciej następuje wykraplanie wilgoci. Okna jeśli sa szczelne i maja szyby minimum 1,0 zostawił bym w spokoju.Brak wentylacji i niska temperatura w mieszkaniu jest Twoim głównym problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 05.12.2010 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Powiem tak - pojawił sie efekt przemarzania scian wokó okien - a wyczytałem ze to błędy montażu okien. Jak przyłoze zaplaniczke pod zawias okna normalnie wieje. Przy parapecie pojawił sie lod - to chyba jednak błędy montazu okien. Drzwi sa podciete wszystkie wentylator w lazience pracuje w chwili odpalenia swiatła - tylko i wylacznie. W duzym pokoju gdzie jest nawiew nad grzejnikiem jest tez kratka obok okna przy suficie pociagnety kanał na dach. To co jest złe OKNA SĄ U=1.0 Edytowane 5 Grudnia 2010 przez danhill Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 05.12.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Powiem tak - pojawił sie efekt przemarzania scian wokó okien - a wyczytałem ze to błędy montażu okien. Jak przyłoze zaplaniczke pod zawias okna normalnie wieje. Przy parapecie pojawił sie lod - to chyba jednak błędy montazu okien. ..to może być skutek a nie przyczyna, poprostu po oknach z powodu zbyt duzej wilgoci w pomieszczeniu, leje sie woda i od tego zamakaja szpalety a wilgoć na szpaletach i w piance uszczelniającej powoduje pogorszenie parametrów połączenia okna z murem (po to między innymi stosuje się obecnie montaż trójwarstwowy z taśmami paro-szczelnymi i paro przepuszczalnymi) i stąd te objawy przemarzania.. zresztą przy 15 st. nie wierze żeby grzejnik prawidłowo osuszał okno a po to on jest miedzy innymi pod oknem.. Drzwi sa podciete wszystkie wentylator w lazience pracuje w chwili odpalenia swiatła - tylko i wylacznie. ..no tak myślałem czyli generalnie ta wentylacja prawie nie działa , wentylator - sory- wiatraczek stanowi tylko ograniczenie wydajności takiego kanału grawitacyjnego a jeśli dodatkowo jest wyłączony to prezcież nie działa wogule... To co jest złe do dupy jest połączenie nowych szczelnych okien ze starym systemem wentylacyjnym który nie działa... takich zagrzybionych mieszkań / domów jest całe mnustwo. Pal licho jak ktos wietrzy i grzeje na tyle mocno że temperatura w domu oscyluje w okolicach 21-22st i dom jest wmiare dobrze ocieplony bez mostków termicznych to wtedy ta wilgoć się nie wykropli . Jeśli ktos mało wietrzy , sporo suszy na grzejnikach dom jest wilgotny ( w tym roku kazdy jest wilgotny) a temperatura spada poniżej 20 st to wg mnie siły nie ma - grzyb bedzie jak nie wszedzie to przynajmniej przy najzimniejszych fragmentach domu a niewatpliwie otwory okienne , niezaleznie od tego jak ciepłe by były okna , sa najzimniejszą częścią domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 05.12.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 no i może być też inny powódZłe spozycjonowanie okna w murze, jakie bylo stare okno? Jesli skrzynkowe i nowe wsadzone zgodnie z licem zewnetrznym starego okna moze okazac sie za punkt rosy w scianie wypada juz wewnatrz pomieszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 05.12.2010 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Panowie wilgoć to wilgoć ale przeciez przez okna wieje mi zimne powietrze widac jak sie ruszaja rolety to nie jest powodem złej wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 05.12.2010 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Przyjechał pan z firmy i stwierdził że to sprawa wentylacji Dajesz się nabierać jak wielu nabywców okien. To, że jakiś Pan coś Ci powiedział, to nie znaczy, że tak jest. Jak ten Pan twierdzi, że masz niesprawny system wentylacyjny, to niech to udowodni. To jego sprawa, a nie Twoja. To raz Dwa, jeśli ten Pan był u Ciebie na pomiarze i wiedział, że dom ma wentylację grawitacyjną nie miał prawa sprzedać Tobie okien z 4, a nawet 3 klasą infiltracji powietrza (chyba, że oświadczyłeś, że wiesz jakie mogą być konsekwencje takiego zakupu). Jak sprzedał, a później lała się woda, to jego problem, a nie Twój. Jeśli Ty płaciłeś za nawiewniki to zażądaj zwrotu pieniędzy i to zdecydowanie. Teraz pojawił się kolejny problem przy oknach czuć zimno (oczywiście dalej są całe w wodzie) - pojawił się lód po stronie domu przy parapetach i na samych szybach. Temperatura w domu jest strasznie niska bo przy oknach wieje - podstawiłem świeczkę to aż ją zgasiło. Niekontrolowana infiltracja w obrębie szczelin dylatacyjnych w 99 na 100 przypadków wynika z wad montażu. Jak walczyć z firmą? Po co od razu walczyć. Wyślij reklamację na piśmie poczekaj na odpowiedź, a dopiero jak ta będzie bzdurna, to szykuj się do wojny. To, że wokół okna nie ma folii, to też raczej nie Twoja wina. Proponował Ci ktoś taki sposób montażu? Wyjaśnił co może się dziać jak go nie zastosujesz? Jak znam życie, to nikt Ci tego nie mówił, bo po co, a jak nie mówił, to... ma w buty jakby co. Co prawda lolek słusznie mówi, że niska temperatura w pomieszczeniach przyspiesza wykraplanie wilgoci, ale jeśli jedną z przyczyn kłopotów z utrzymaniem właściwej temperatury jest niekontrolowana infiltracja wokół okien (a na to wskazuje lód), to jednak podstawowy problem tkwi w niewłaściwej technologii montażu i jego wykonawstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 05.12.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Niekontrolowana infiltracja w obrębie szczelin dylatacyjnych w 99 na 100 przypadków wynika z wad montażu. To, że wokół okna nie ma folii, to też raczej nie Twoja wina. Proponował Ci ktoś taki sposób montażu? Wyjaśnił co może się dziać jak go nie zastosujesz? Przy całym szacunku dla Testa, jego wiedzy o normach, cyferkach, instrukcjach . Owa niekontrolowana infiltracja owszem z wad montażu wynika głównie jeśli chodzi o styk okno-parapet. Trudno jest aż tak spieprzyć montaż i obróbkę pozostałego obwodu okna żeby wystąpiły przewiewy między ościeżnicą a murem. A co do folii, nie zastosowanie ich może oprócz pewnych wręcz przewiewów (bo rolety się ruszają przecież) spowodować kaca moralnego u sołtysa, szczękościsk u inwestora, globusa u jego małżonki, pryszcze u dzieci a u psa inwestora (zwłaszcza jeśli to jamnik, podatne są biedactwa.....) chorobę wstydliwą. Każdy pracownik firmy Illbruck to potwierdzi klnąc się na swą teściową, zadzwoń jeśli mi nie dowierzasz. Moja herezja brzmi tak; okna są nieszczelne, przewiewy występują między skrzydłem a ościeżnicą, dostające się tą drogą zimne powietrze powoduje zamarzanie wody która się wykrapla na ościeżnicach i murze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 06.12.2010 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Owa niekontrolowana infiltracja owszem z wad montażu wynika głównie jeśli chodzi o styk okno-parapet. Trudno jest aż tak spieprzyć montaż i obróbkę pozostałego obwodu okna żeby wystąpiły przewiewy między ościeżnicą a murem. Może i trudno, ale bywa... zdjęcia możesz sobie u mnie obejrzeć. Moja herezja brzmi tak; okna są nieszczelne, przewiewy występują między skrzydłem a ościeżnicą, dostające się tą drogą zimne powietrze powoduje zamarzanie wody która się wykrapla na ościeżnicach i murze. IVO, to co piszesz ma jak najbardziej sens i wcale nie jest herezją. Obaj nie widzieliśmy tej "roboty" więc sobie gdybamy. Jeśli lód pojawia się na dolnym zawiasie, to prawie na 100% masz rację. (swoją drogą taka nieszczelność, to też niekontrolowana infiltracja wynikająca głównie z błędów okuwania). Jedno co pewne to, to, że zwalenie wszystkiego przez firmę na "wentylację" i użytkownika jest herezją. Pytał on nas jak z nią walczyć. Moim zdaniem nie pozostaje mu nic innego jak zrobić kilka ładnych ujęć wodno-lodowych. Opisać całość w pisemnej reklamacji, bez wdawanie się w poszukiwanie przyczyn (tak jak my), a z żądaniem usunięcia skutków w określonym terminie (np. pod rygorem odstąpienia od umowy) i poczekać co na to heretycy. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 06.12.2010 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Gwarancja została zgłoszona w czwartek na piśmie u nich w firmie. Pani powiedziała że ktoś w ciągu 30dni pojawi się zobaczyć co i jak - a w ciągu 30 dni nastepnych jesli wina nie jest moja (złe uzytkowanie - co dla mnie jest debilstwem) moze cos z tym zrobią.Rozmawialem wczoraj z monterem z innej firmy niezaleznej i powiedział żeby teraz tu było dobrze nalezałoby wymontowac te okna i osadzac je na nowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.12.2010 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 jest przepis, że REKLAMACJA od daty zgłoszenia winna być rozpatrzona w cięgu 14 dni ! Jeśli termin ten zostaje przekroczony to REKLAMACJA rozpatryje się sama na korzyść wnioskującego !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2010 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Tylko i wyłącznie jeśli reklamacja zostanie złożona w trybie "niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową". Podstawa prawna, art.8 ust. 3 w związku z art.8 ust.1 Ustawy z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego. Art. 8. 1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wymiana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia. 3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione. Kłopot w tym, że uznanie żądania za uzasadnione w powyższym trybie nie oznacza "załatwienia sprawy". Niestety. Więcej na ten temat: Niezgodność towaru konsumpcyjnego z umowąGwarancja jakości i komercjalna gwarancja jakościGwarancja i rękojmia wykładnia Sądu Najwyższego Edytowane 8 Grudnia 2010 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 08.12.2010 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Bardzo dobrze, że Kolega T... udziela się na forum. Pisząc, że "reklamacja po 14 dniach załatwia się sama" miałem na myśli fakt, że osiąga status WADY z winy dostawcy. De facto podlega naprawie na koszt dostawcy - czy to się komu podoba czy nie. Tak to traktują sądy z tego co wiem i zwykle wyroki zapadają w trybie zaocznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 08.12.2010 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Pisząc, że "reklamacja po 14 dniach załatwia się sama" miałem na myśli fakt, że osiąga status WADY z winy dostawcy. De facto podlega naprawie na koszt dostawcy - czy to się komu podoba czy nie. Tak to traktują sądy z tego co wiem i zwykle wyroki zapadają w trybie zaocznym Powiedzmy raczej, że towar konsumpcyjny (niekoniecznie rzecz art. 6 Ustawy) był niezgodny z umową w chwili jego wydania konsumentowi. Tryb zaoczny, czyli co? Orzeczenie bez rozprawy? Nie sądzę. To nie nakaz zapłaty. A nawet gdyby, to i tak zawsze istnieje tryb odwoławczy. Cały cymes z tym wyrokiem ( jak i z każdym innym) polega nie na jego posiadaniu, a na jego dobrowolnym wykonaniu przez zobowiązanego lub egzekucji. Nie słyszałem o czynnościach komorniczych w sprawie przymuszenia do wykonania świadczenia z tytułu "niezgodności", z tytułu gwarancji lub rękojmi zresztą też. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez T12345T Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 08.12.2010 18:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Dziś przeglądałem jeszcze raz dokumenty od okien - i okazało się że pisząc w siedzibie firmy od okien reklamacje pomyliłem sie z data i zamiast 3.12.2010 wpisałem 3.11.2010 czyli na dobra sprawe juz miesiac minał :] Tylko czy przez taki błąd nie będe miał problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 08.12.2010 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 14 dni ma na odpowiedź a nie na załatwienie sprawy. To po pierwsze.Kolego prześlij fotki tego problemu, bo na razie to szkoda naszego czasu. Poza tym jest urząd pt. rzecznik praw konsumenta. Ci ludzie są zobowiązani do udzielenia Ci pomocy bezpłatnej. Nie kieruj się opisami z internetu. Wielu jest tam znawców. Idź do rzecznika, on Ci pomoże. Zwykle będziesz potrzebował pomocy w rodzaju opinii kogoś, co się zna na oknach. Wejdź na stronę PIH i weź rzeczoznawcę. Poza tym w PIH jest stały polubowny sąd konsumencki. Ci ludzie też wiele wiedzą na temat reklamacji. Na nich płacimy podatki, więc nie krępuj się i korzystaj.......Możesz także przez internet zakupić w Instytucie Techniki Budowlanej instrukcje nr 421/2010 część b, "montaż okien i drzwi balkonowych" i zobaczysz, jak powinny być montowane okienka.Proces w sądzie zwykle trwa w takich sprawach 2 lata. [ps. a może zatkały ci się odwodnienia? Czekam na foty - okno zamknięte i otwarte. Czy się lekko zamyka? Czy nic nie trze? Inne objawy? Czy jest ocieplenie szpaletu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 08.12.2010 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Jeśli chodzi o zdjecia to teraz mamy temperature około 0 wiec problem nie występuje - jak mam pokazać że z okien wieje ? na zdjęciach będzie mi ciężko. Okna zamykają się lekko. Dzis zrobiłem test dostałem się do pianki (zrobiłem dziurę od strony domu pod parapetem pianka wygląda dziwnie, kruszy się i mozna normalnie palcem ja wyjmowac. Co to jest ocieplenie szpaletu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts