asterii 20.11.2012 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 witam. Jakiś czas temu zostaly zamontowane u mnie okna, jedno z okien balkonowych ma odwodnienia ponizej tarasu co widac na zalaczonym zdjęciu. Czy moze mi ktos napisac jakie sa nastepstwa takiego zamontowania okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.11.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam witam. Jakiś czas temu zostaly zamontowane u mnie okna, jedno z okien balkonowych ma odwodnienia ponizej tarasu co widac na zalaczonym zdjęciu. Czy moze mi ktos napisac jakie sa nastepstwa takiego zamontowania okien[ATTACH=CONFIG]149620[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149621[/ATTACH] pytanie podstawowe czy to źle zamontowane okno? czy może źle wykonany taras - jego posadzka ? co do efektów: woda opadowa, która ma prawo dostać się wnętrza okna, pomiędzy skrzydłem i ramą musi zostać odprowadzona na zewnątrz poprzez te właśnie odwodnienia jeżeli są one zasłonięte to woda będzie przesączała się pod okno i pod płytki tarasowe co już jest niekorzystne, dodatkowe pytanie jak masz wykonaną izolację pod tymi drzwiami ? jest jakaś folia ? co stanowi izolację termiczną pod oknem ? itd itp efekty przyjdą po zimie, może nie po pierwszej ale przyjdą, woda nagromadzona pod oknem zamarza, zwiększa swoją objętość i działa destrukcyjnie dla połączenia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 20.11.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Typowy błąd pomiarowy... ktoś zmierzył okno do podłogi wewnątrz a nie do balkonu. Jeśli drzwi są nie zadaszone i jest możliwe zacinanie deszczu to woda może dostawać się pod okno albo normalnie przelewać się do wewnątrz przez futrynę. Panele będą do wymiany po każdej ulewie. Jeśli okno zadaszone to problem może nie istnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterii 20.11.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 pytanie podstawowe czy to źle zamontowane okno? czy może źle wykonany taras - jego posadzka ? Budownictwo nie jest najnowsze a taras lezy juz kilkanascie lat, w tym samym czasie bylo tez wymieniane drugie okno balkonowe i tam odwodnienia sa na odpowiedniej wysokosci Pod okniem nie ma zadniej izolacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 20.11.2012 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Witam Budownictwo nie jest najnowsze a taras lezy juz kilkanascie lat, w tym samym czasie bylo tez wymieniane drugie okno balkonowe i tam odwodnienia sa na odpowiedniej wysokosci Pod okniem nie ma zadniej izolacji No więc skoro taras był jako pierwszy to pomiarowiec dał ciała zapewne, montażyście jeżeli by z góry było miejsce to by to okno osadzili wyżej, znaczy to, że raczej go nie było ale to też zapewne jest u Ciebie widoczne. Jeżeli okno na gwarancji to każ to poprawić, choć z doświadczenia wiem, że takie reklamacje dość ciężko przepchnąć, będzie krzyk, że umowa podpisana z takimi wymiarami, że odbiór dokonany itp itd. Rozwiązanie są 2 - zmniejszyć ten balkon - obniżyć poziom tarasu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 20.11.2012 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Tak to z Drutem bywa, z jakiego segmentu okna z takiego pomiarowiec i reszta ludzi obsługujących klienta (najczęściej). Co do reklamacji, umowa owszem podpisana z wymiarami ale skąd klient ma wiedzieć jak wysoko w ościeżnicy są odwodnienia? Ma myśleć za pomiarowca i montażystę? Nie chcę przesądzać ale przy tak zmierzonym oknie poprawne podparcie i uszczelnienie dołu raczej trudne jest i nawet jeśli woda się nie będzie lała to inne atrakcje raczej masz są zapewnione. Wyż syberyjski w styczniu czy lutym pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 20.11.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 gdzieś na jakimś szkoleniu usłyszałem że klient nie musi się znać to montażysta powinien zrobić tak by było zgodnie z fachurą ale jak to jest w dochodzeniu tego w sądzie nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 20.11.2012 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 gdzieś na jakimś szkoleniu usłyszałem że klient nie musi się znać to montażysta powinien zrobić tak by było zgodnie z fachurą ale jak to jest w dochodzeniu tego w sądzie nie wiem. Nie wiem jak to by było w sądzie, Test mógłby coś na ten temat wiedzieć. Mnie kuźwica jasna bierze na tych wszelkich okiennych i innych fachmanów z bożej łaski. Sam staram się wiedzieć sporo i długo wszystko wyjaśniam z klientem żeby takich jaj uniknąć. Sam się sparzyłem i wiem jakie to wkuźwiające. Majstry którzy od kilkunastu lat robią remonty i wykończeniówkę zaczęli mi robić łazienkę od zera. Po 2 dniach połowa roboty była zrobiona (elektryka, hydraulika, płyty KG na ścianach, ocieplony i podwieszony sufit). Mieli pecha bo zajrzałem na strych jak to ocieplenie wygląda i po rozmowie zwinęli graty i z godnością się oddalili. Sufit rozwaliłem i sam ociepliłem, elektrykę ktoś inny poprawiał, płyty spierniczające do 9-10mm z pionu sam poprawiałem a hydraulik wywalił rurki do zimnej wody którymi puścili ciepłą, u mnie ciepła potrafi mieć i 70 stopni i te rurki kiedyś bym wydłubywał spod gresu. Najlepsza była odpowiedź na pytanie o spieprzone ocieplenie sufitu; no przecież tak się robi i będzie dobrze. Wiem że faktycznie mnóstwo robót zrobili przez wiele lat. Ręce opadają w poszukiwaniu scyzoryka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterii 21.11.2012 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 (edytowane) Witam No więc skoro taras był jako pierwszy to pomiarowiec dał ciała zapewne, montażyście jeżeli by z góry było miejsce to by to okno osadzili wyżej, znaczy to, że raczej go nie było ale to też zapewne jest u Ciebie widoczne. Jeżeli okno na gwarancji to każ to poprawić, choć z doświadczenia wiem, że takie reklamacje dość ciężko przepchnąć, będzie krzyk, że umowa podpisana z takimi wymiarami, że odbiór dokonany itp itd. Rozwiązanie są 2 - zmniejszyć ten balkon - obniżyć poziom tarasu Pozdrawiam Pomiar i montaz wykonywala ta sama osoba, a od gory jest co najmniej 2 cm luzu wiec okno moglo isc wyżej. Okna na gwarancji wiec bede reklamował, tylko czy jak to tacy fachowcy to czy cos nie zepsuja przy demontarzu okna Edytowane 21 Listopada 2012 przez asterii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 21.11.2012 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 2 cm luzu to pewnie Tobie się tam wydaje. Nie sądzę, byś miał takich lekkomyślnych montażystów, by taki luz zostawili. No chyba że ich zamiarem było postrawienia okna na podłodze, by mieć z głowy obróbkę przy progu. "Łatwość i taniość" wykończenia okna też potrafi -niestety-decydować o takim a nie innym sposobie wstawienia okna, co oczywiście jest wadą, ale niektórym się podoba. WIdziałem sporo stolarki wstawionje bardzo krzywo, ale za to jak ładnie pasowała do ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asterii 21.11.2012 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 2 cm luzu to pewnie Tobie się tam wydaje. Nie sądzę, byś miał takich lekkomyślnych montażystów, by taki luz zostawili. Lewa i prawa strona okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witek86 21.11.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 czyli wychodzi że druga opcja o której mówi finlandia dopasowali się do podłogi jest jeszcze 3 opcja wstawiali tak by było równo z oknem 2(podobno 2 tarasy robili) a podłoga na tarasie ma spadek i tam wyszło ok a tu już nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 21.11.2012 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Witam Lewa i prawa strona okna [ATTACH=CONFIG]149781[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]149782[/ATTACH] po tych zdjęciach to bym powiedział, że góra jest OK, no może by dali 0,5 cm w górę i może by wystarczyło. a tak na marginesie, po kolorze piany wnoszę, że i tak ponowny montaż by się przydał ta piana nie ma już za wielu właściwości termoizolacyjnych :/ Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 O, właśnie - to kolejny problem na polskich budowach. Okna wstawione,opianowane w listopadzie następnie przerwa zimowa i w maju startuje Inwestor z kolejnymi etapami budowy. Oczywiście Inwestor nie pomyślał o zabezpieczeniu piany przed UV, które degeneruje ją z szybkością "światła". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 22.11.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A czym proponujesz zabazpieczyć? Własnie montuje okna, a ocieplenie bede robił własnie na wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 22.11.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A czym proponujesz zabazpieczyć? Własnie montuje okna, a ocieplenie bede robił własnie na wiosne kup najtańszą farbę w Castoramie + zestaw najtańszych pędzelków i pomaluj piankę na zewnątrz i wewnątrz. Zabezpieczysz dostęp UV do piany i będzie jak w bajce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ClNEK 22.11.2012 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 kup najtańszą farbę w Castoramie + zestaw najtańszych pędzelków i pomaluj piankę na zewnątrz i wewnątrz. Zabezpieczysz dostęp UV do piany i będzie jak w bajce tylko farba "fasadową", żeby nie spłynęła przy deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 22.12.2012 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Witam Niestety to znów ja i znów ten sam problem czyli oknaMysle juz nad ich całkowitą wymiana bo wkur... się niesamowicie. Mamy godzinę 8:33 na dworzu jest - 15 stopni okna oczywiscie całe mokre + woda na parapecie postanowiłem zrobić test - postawiłem świeczkę przy samym oknie na parapecie i płomień biega we wszystkie strony okna są zamknięte w domu po nocy jest 15 stopni - co to moze być ??Zrobine było ocieplenie szpaletu w oknie na którym był test wymienione pakiety szybowe dołozone dociski do okien a mimo tego słyszę każdy samochód przejeżdzający pod domem - mieszkam na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 22.12.2012 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 Nie jest to pocieszające co piszesz. Ale zaczynam odnosić wrażenie, że poważną chorobę próbujemy leczyć poradami z internetu. Obawiam się, że bez zwrócenia się do kogoś znającego się zawodowo na budowlance możesz tak dalej dreptać w miejscu. Udaj się może do powiatowego inspektoratu nadzoru budowlanego, pogadaj jak z ludźmi, nakreśl temat i może wskażą Ci osobę kompetentną, która zobaczy sprawę na miejscu i pomoże znaleźć przyczynę problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 22.12.2012 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2012 ..dokładnie tak jak mówi fin... wróżenia z fusów już wystarczy to nie te święta. Pewne jest jedno - masz za dużo wilgoci (okna mokre) , masz nie dogrzane pomieszczenia (15 st. po nocy). Najprościej grzej i wietrz, bo jak mówiłeś problem w ciągu dnia nie występuje w takiej skali jak po nocy. Jak mniemam będzie to tańsze niż wymiana okien - przynajmniej w krótkim okresie czasu. A i zdrowsze na pewno. Więc nie skupiaj się tak na doszczelnianiu okien bo Twój problem to wentylacja raczej. Wesołych Spokojnych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts