Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami - Gwarancja - POMOCY

Recommended Posts

chrisowaty, ja tam rozumiem, że termowizja, to Twoje hobby, ale niby po co danhillowi takie badania, jak lód na oknie "gołym" okiem widać? Że niby u danhilla zamarza w innej temperaturze niż ogólnie przyjęte? Temperatura na wewnętrznej powierzchni okna, nie jest normatywnie określona. 60% wilgotności to sporo, ale też nie przestępstwo.

Skopana jest konstrukcja i montaż, więc nie ma o czym dyskutować.

danhill pyta czy okno może ulec uszkodzeniu przy demontażu. Może. Oby tak było. Moim zdaniem zasłużyłeś na nowe:-).

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

->T12345T

Ty to wiesz, ja to wiem, ale okiem drugiej strony lód na oknie nie musi oznaczać wad okna. Być może pomieszczenie nie jest grzane, albo za wysoka wilgotność itd.

Termowizja to nie moje hobby, w firmie od kilku miesięcy mamy kamerę, ale do badania wziąłem osobę która się znała i potrafiła poprawnie zinterpretować wyniki. Bo sam sprzęt to nie wszystko. I to, że wziąłem firmę spowodowało że badanie miało wiarygodność.

U siebie walczyłem z zarządcą budynku, bo na ścianie która miała 8st C wyskoczył grzyb. Ściana zewnętrzna po termomodernizacji, więc administracja przysyłała kominiarza, bo pewnie wentylacja nie działa poprawnie. A kominiarz stwierdzał za szczelne okna i przy -16st kazał rozszczelniać okna, gdzie w pomieszczeniu było 17-18st, grzejnik ustawiony na maks miał 47st, a wilgotność powietrza 54%. Badanie zakończyło dywagacje i przepychanki. Wiosną "docieplona" ściana została poprawiona bez szemrania.

Panowie wilgotnosc przy ostrym napaleniu spada do około 53% - wiec to nie wina wentylacji.

Jesli chodzi o termowizje to nie bede w stanie jej zamowic - problemy gotowkowe - jeszcze mam okna w ratach a tu taka porażka :/ - znajac zycie i moje szczescie skonczy sie na tym ze nic nie zrobia a ja z tym zostane

chrisowaty, trzeba było od razu, że Ty ścianę badałeś, a nie okno:-).

danhill, jeśli zostaniesz, to tylko "na chwilę". Sprawa naprawdę nie jest trudna, tylko zamiast pisać na forum, zacznij pisać tam gdzie trzeba i o tym co trzeba. Naciskaj! To Twój interes. Racja jest po Twojej stronie i nie ma o czym dyskutować. Jeśli potrzebujesz wsparcia w jakichś działaniach, pisz co potrzebne, tylko nie pisz, żeby za Ciebie pisać:-). A swoją drogą z jakiego profila są te okna? Może trzeba poruszyć sumienie jakiegoś systemodawcy?

chrisowaty, trzeba było od razu, że Ty ścianę badałeś, a nie okno:-).

ściany badałem, ale przy okazji na moje nieszczęście (finansowe) zobaczyłem w jakim stanie jest stolarka okienna i bardzo szybko dojrzałem do wymiany.

A swoją drogą z jakiego profila są te okna? Może trzeba poruszyć sumienie jakiegoś systemodawcy?

Firma którą podał danhill chwali się na swojej stronie Aluplastem. Więc najprawdopodobniej on jest dostawcą systemu.

chrisowaty, sądzisz, że nie sprawdziłem? :-) Tylko jak widzę takie strony, to ich jakość i aktualność przypomina mi mieszkanie danhilla:-).

danhill okna o jakich piszesz nie istnieją!!! Chyba, że na dachu:-)

Roto to firma produkująca okucia okienne, a 5 komór... hm... pytanie który system ich nie ma:-). Tyś jest danhill prawdziwy "tajemniczy klient":-). Znaczy dla mnie tajemniczy. Ten co ci sprzedawał miał dobrze.

Jareko - przegladałem internet odnosnie okien i wykonania - pozniej pytałem znajomych kto im zakładał - pozniej spotkałem sie z człowiek z tej firmy - pogadałem powiedział jakie moze zaproponowac, pojechałem do innej firmy tam wyszły o 600zł taniej wiec doszedlem do wniosku ze lepiej dac to 600zł bo znajomy mnie w kanał nie wpusci.

A na oknach znam sie słabo to prawda

OK - dzięki za info.

A teraz weź ich za mordę i niech naprawiają co spieprzyli

ma byc dobrze i tyle

Argumenty są po twojej stronie i tyle

Do boju na szpadle i widły i nie poddawaj się - wygrasz

Jak się będą opierać - do sądu, nie patyczkować się

A przede wszystkim rób im reklamę - taką wiesz.... skuteczną :) może jakiś bilboard na mieście? Gdzieś w kraju widziałem wyznanie miłości do jakiejś dziewczyny - więc wyznaj cała prawdę o tym jak patałachy schrzanili ci okna i montaż - to naprawdę skuteczna reklama ;)

Poszedł ostatni łyk - na dziś konieć - dobranoc

Wilgotność w mieszkaniu jest za duża. Temperatura utrzymywana w pomieszczeniu za mała. To,że wieje może być przyczyną braku regulacji stolarki. Zdjęcia nie pokazują wszystkiego i nie można określić czy są dobrze zamontowane czy źle. Zlecenie termowizji przy braku znajomości podstaw fizyki budowli jest bezcelowe i szkoda kasy. Trzeba przed wykonaniem zdjęcia zrobić kilka ustawień a tego 95% osób posiadających kamery tego nie robi. Wystarczy skorzystać z pirometru ( termometr bezstykowy) i on wykaże czy są błędy przy wstawieniu okien. Patrząc na zdjęcia i czytając posty są błędy w użytkowaniu mieszkania.

Masz rację, to wina użytkownika. W nieodpowiedniej strefie klimatycznej ma postawiony dom. ;)

Wilgotność do 60% jest jak najbardziej OK. Temperatura jest niska, ale jak sam lokator opisuje grzeje jak tylko się da. A pirometrem sobie można zmierzyć... grzejnik czy jest ciepły i pomiar zachować dla siebie, bo każdy taki pomiar może obalić. Z termowizją jest inaczej. Można zarejestrować pomiary, ustalić punkty pomiarowe, wysłać pomiary do kogoś kto potrafi je fachowo odczytać i napisać wnioski, zalecenia. A z pirometrem co zrobisz? Zrobisz zdjęcia wyświetlacza i wyślesz do firmy montującej okna?

A firma o której pisałem ma pracowników którzy posiadają fachową wiedzę i doświadczenie w takich pomiarach. A ustawić kamerę wcale nie jest trudno, wystarczy trochę wiedzy i czasu na poznanie sprzętu. Tym bardziej jeśli kamera jest za kilkadziesiąt tysięcy złotych.

Edytowane przez chrisowaty

..okna, oknami bo tu po zdjęciach widać, że montaż nie najwyższych lotów ale... jakie te nieszczelności muszą być duże, że temperatura w pomieszczeniach przy "ostrym" paleniu nie przekracza 15st. Dla mnie jest to nie wiarygodne, że biorąc pod uwagę parametry cieplne nowych szyb i pewnie nie najgorsze parametry futryny/skrzydła , nawet biorąc pod uwagę te nieszczeności , nie można osiągnąć wyższej temperatury. Stare okna skrzynkowe przecież nie były bardziej szczelne a do tego posiadały pewnie 2 zwykłe szyby więc w porywach Ug tego pakietu to jest 3,0 jak nie gożej bo po miedzy kwaterami przestrzeń na tyle duża, że dochodzi do konwekcji powietrza i ochładzania wewnętrznej szyby.

Więc powiedz mi, czy z Twoim ogrzewaniem jest wszystko w pożądku ? może coś zmieniłeś w ogrzewaniu od zeszłej zimy -zmiana pieca, założenie jakiś zaworów , jakieś prace przy kominach , może opał o jakiejś kiepskiej kalorycznosci? przecież 15 stopni to ja mam w garażu w takie mrozy a mam tam tylko lekko odkrecony mały grzejnik , srednio szczelną bramę garażową i podłoge na gruncie bez ocieplenia...

jest możliwe lolek30

takie sytuacje są możliwe gdy skrzynka jest szeroka i nowe okna wstawia się do lica zewnętrznego starej skrzynki

wtedy nie wiem ile byś grzał w mieszkaniu będzie zimno - potwierdzeniem tej tezy będzie grzyb jaki pojawi się za mniej więcej pół roku

ale i tak póki co to spekulacje i tyle

Ogrzewanie nie jest zmienione - 2 lata temu założyłem nowy grzejnik PURMO u siebie w pokoju (ogrzewa powierzchnie do 30m2, a ja mam 20 - temp na piecu do 90stopni) - grzyb na scianach i wokól okien jest. A temp 15 stopni to norma - jak bys dolozyl zaplaniczke do okna i by ci zgasła to ostro musi wiac..

W kazdym pokoju na scianie obok okna widac normalnie krople wody :/

Edytowane przez danhill

Na fotkach widać że przynajmniej balkon jest ustawiony do wewnętrznego lica starego, reszta pewnie tak samo więc to chyba nie to. Pztrząc na ten lód to nie obejdzie się bez zdemontowania całości, rozkręcenia, dobrego uszczelnienia wszystkich łączeń poszerzeń (zwłaszcza w górnych narożach tam gdzie łączą się pod 90"), ponownego zamontowania ze szczególnym naciskiem na przwidłowe zapianowanie i uszczelnienie styku rama-parapet. Danhill, parapet nie opiera się tylko na pianie, powinien być wsparty na klinach i nie może się uginać. Przy ścianie tej grubości trzeba się postarać żeby wyszło to OK a bywają magicy którzy montują ramę, ustawiają parapet i dopiero wtedy "pianują" dół. okna. Szybko,łatwo i przewiewy gratis.

Pozdrawiam