Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami - Gwarancja - POMOCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jedno jest pewne

Badanie termowizyjne da odpowiedz na 99% pytań

Pamiętam jednego ze swoich klientów - po badaniu wyszło że ekipa montująca parapety wewnętrzne tak sobie ułatwiła pracę że w narożu jednego okna wydłubała pianę - i taki duperel wyszedł na zdjęciu, u innego, jeszcze przed zamieszkaniem, wyszło obsunięcie się jednego skrzydła wymagające regulacji, ta technika ułatwia wyłapanie każdego, nawet najmniejszego błędu, niewidocznego gołym okiem

Paweł - a jakiej odpowiedzi oczekujesz?

Może mam wsiąść w samochód, zabrać od kumpla kamerę i postawić diagnozę a najlepiej wywalić okna i zamontować na nowo ?

Czego Ty oczekujesz? Diagnozy na odległość bez wizji lokalnej?

Spekulujemy co może być przyczyna i realnie wszystko już zostało powiedziane

Klient dalej zamiast lamentować musi wziąć dostawcę za pysk i ma mieć zrobione dobrze

Dalsze dywagacje co może być przyczyną nie mają najmniejszego sensu

Lub jak zasugerował Chrisowaty masz coś na sumieniu ;) i szukasz innych wytłumaczeń na spaprana robotę przy oknach ;) niż same okna i ich montaż

Teraz to już tylko trzeba wyjąc to wszystko, rozebrać na czynniki pierwsze, uszczelnić nabite poszerzenia - albo stosując taśmę rozprężną albo pianę, zamontować poprawie, obrobić i tyle

"Spekulujemy co może być przyczyna i realnie wszystko już zostało powiedziane "

Oto chodzi próbuję aby gość sprawdził inne elementy nie tylko okna. Zostałem jednak wyśmiany, bo wszyscy przyczepili się okien i na nie zwalają. Przyczyn może być wiele.

Ale skoro większość wie lepiej. No cóż życzę powodzenia.

Coś z tym grzaniem na maxa to chyba ściema. Powietrze w zimie przy minus 20 ma średnio około 95% wilgotności. Po wpuszczeniu go przez szczelinę do mieszkania i ogrzaniu do plus 20' jego wilgotność spadnie drastycznie. W pomieszczeniu po wymieszaniu się mas powietrza , powinno być w zimie około 35- 40%. Jeżeli jest 60% to coś tu nie gra. W blokach z płyty wilgotność powietrza potrafi spaść nawet poniżej 30%, wszystkiemu winne nieszczelności. Mogę to przedstawić na wykresie.

Co do okien, to nie ma co deliberować, nie powinno być przedmuchów w okolicy parapetu. Jaki tu macie mostek cieplny wokół ramy okiennej? Przecież tam może jedynie nie być ocieplenia. No chyba , że napchali zaprawy albo gipsu w przestrzeń pomiędzy ościeżnicę a mur. Polecam wyskoczenie z kasy i zakup przez internet w Instytucie Techniki Budowlanej instrukcji nr 421/2010 "montaż okien i drzwi balkonowych" lub zaproszenie rzeczoznawcy PIH. Kamera termo też jest bardzo dobrą podpowiedzią. Poza tym musi być mały przedmuch, bo Ci świeczki na choince zgasną z braku tlenu. A może masz kalafiory zapowietrzone albo obieg zakamieniony. Zgadzam się z Jareko ! Dość gadania, czas na działanie. Kolego udaj się do najbliższego biura rzecznika praw konsumenta, tam Ci pomogą napisać odpowiednie pismo. To jest za nasze podatki, więc nie wahaj się skorzystać z ich usług, bo Ci się należą. Adresy znajdziesz w necie.

W dniu dzisiejszym pojawiła się ekipa montująca okna - firma chciała usunąć problem wiercąc dziury w oknach i wpuszczajac piane miedzy poszerzenia co jest totalna głupotą - jak zapytałem jak zaslepią dziury powiedzili ze silikonem sie przeleci białym i nie bedzie widać.

Wydaje mi sie że skonczy sie na tz. udry - bo firma albo robi ze mnie debila albo ja juz wogole nic nie wiem o oknach

Może nie powinienem się odzywać, bo wątek przeczytałem tylko "z grubsza" ale w nawiazaniu do wytypowania producenta tych okien : czy to nie jest listwa przyszybowa pewnego producenta na literkę D... i systemu A.. ?

Na 99,9 % to nie jest Do........ system Av........ ...

Ci "fachowcy" zepsuliby każdy montaż, bez względu na producenta - system.

Okna zostały źle zwymiarowane, i jeszcze gorzej zamontowane.

Tak jak ktoś pisał wcześniej: zgłoś pisemną reklamację z tytułu "niezgodność towaru z umową" dołącz zdjęcia, kopie dowodu zakupu, po jednej kopii listu dla siebie, sprzedawcy i do najbliższego rzecznika praw konsumenta, wyślij pocztą listem poleconym.

W ciągu 2 tygodni muszą dać Ci odpowiedź czy uznają reklamację czy nie. Brak odpowiedzi - czyli uznają. A dalej to Ci już rzecznik pomoże.

W dniu dzisiejszym pojawiła się ekipa montująca okna - firma chciała usunąć problem wiercąc dziury w oknach i wpuszczajac piane miedzy poszerzenia co jest totalna głupotą - jak zapytałem jak zaslepią dziury powiedzili ze silikonem sie przeleci białym i nie bedzie widać.

Wydaje mi sie że skonczy sie na tz. udry - bo firma albo robi ze mnie debila albo ja juz wogole nic nie wiem o oknach

Zakończ już tą zabawę z tymi "fachowcami"

Zdjecie, pismo, listy za potwierdzeniem odbioru i powodzenia w walce z patałachami - wygrasz, tego bądź spokojny

I jużź nie dopuszczaj ich do swoich okien lub raczej wyroby oknopodobnego

Ustaliłem jedno z człowiekiem który zajmuję się gwarancjami w tej firmie - poprosiłem o dokładny opis procesu naprawy jaki oni widzą. Boje się trochę tego że owa firma zapewne jest bogatsza od zwykłego szarego człowieka i pewnie wymyślą jakis przepisc z kodeksu ktorego ja osobiscie nie bede umiał podważyć.

Poza tym sprawy sądowe to dodatkowe koszta i też nie wiem kto byłby nimi obciążony - i przypuszczam że załatwienie tego przez sąd to około 2 lat mozna powiedziec.

Masz normalne obawy - tak jak większość klientów miałaby na Twoim miejscu.

Dlatego warto wesprzeć się "autorytetem" lokalnego rzecznika praw konumenta, bo naprawa faktycznie może okazać się próbą łatania sita. .

• 2 weeks później...

Witam wszystkich w nowym roku :) i oczywiscie zycze wszystkiego najlepszego !! - to na początek

Zaczynam walkę z firmą od okien - do obecnej chwili dowiedziałęm sie od owej firmy że naprawią produkt poprzez wyjęcie okien i zamontowanie ich ponownie - tylko tu pojawia sie pytanie - czy takie okna zle zamontowane nadaja sie do ponownego montrazu - czy nie.

Zastanawiam sie w jaki sposob żądać od nich wymiany towaru na nowy wolny od wad, mysle tez o tym w jaki sposob załatwic sprawe z uszkodzonym parkietem oraz tym ze jak wyjma okna to niestety bede mial znow malowanie i obróbke gipsowa a kto za to zapłaci ??

Za to że przez pół zimy koszt ogrzewania domu poszedł prawie x2 do gory aby utrzymac temp znośną w domu też bym ich chętnie ścignął tylko prosze o porady jak to mądrze zrobic.

Z góry dziękuje

Michał P.

• 4 weeks później...

Przecież na początku wątku dostałeś instrukcję , co z tym zrobić. Rzecznik praw konsumenta jest instytucją do prowadzenia tego typu spraw. Jego usługi są bezpłatne.

Chcesz pomocy czy współczucia? Bo jak pomocy, to idź do rzecznika, a jak współczucia to.......... Rzecznik napisze odpowiednie pisma oraz pomoże odpowiedzieć na pisma strony przeciwnej. Poza tym będzie cie reprezentował w sądzie. Jak masz małe dochody, to sąd może odstąpić od wyznaczenia wpłaty za pozew. Może być sytuacja, iż rzecznik jako laik będzie potrzebował opinii rzeczoznawcy żeby wszcząć procedurę. pozdrawiam i życzę powodzenia.