Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami - Gwarancja - POMOCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wentylacja grawitacyjna - okna są uchylane na mikro - wietrzone jest raz dziennie - nawiewników nie mam - nie mogę dogrzać pomieszczeń to prawda (przy grzejniku jest gorąco a na środku pokoju juz lodówka).

Może to właśnie wentylacji problem a ja sie dalej czepiam tych okien :/

Miałem ocieplać węglarki od zewnątrz styro 2cm i chyba to zrobie jak będzie ciepło ale czy to coś da :)

??? sorki, to w tej chwili masz okno w licu ściany i styro tylko do ościeżnicy bez węgarków?

Chłoooopie ;) , jesteś tu już ponad rok i co? nie czytałeś jeszcze o ociepleniu i wykończeniu zewnętrznej obróbki okien?

Nie masz nawiewników, niby rozszczelnione okna choć wątpię zwłaszcza gdzy -15 na zewnątrz, i zapewne masz jeszcze jedno zjawisko wprawiające cię w osłupienie - dlaczego jest jedna kratka wentylacyjna która zimno zapeir...la do środka tak, że aż głowę urywa - czyż nie jest tak?

Ale spoko, przyjdzie Franz i zrobi tu porządek ;)

426293_192768157497287_131239333650170_338672_1234249052_n.jpg

426293_192768157497287_131239333650170_338672_1234249052_n.jpg

Chłooooopie, odpuść sobie z tymi oknami póki co. Ty chałupy jeszcze nie masz a już boisz się że coś ci się leje

Pierwsza zima chałupy, wilgoci technologicznej z 10 ton czystej wody, brak nawiewników i występuje zjawisko przeciągania się wentylacji - co po części dobrze świadczy o szczelności domu

Zapomnij o oknach, ciesz się że mieszkasz i myśl jak ocieplić by było dobrze ładnie i na lata

Przejęzyczyłem się trochę - moi dziadkowie (rodzice mojego ojca)

Okna wcześniej były skrzynkowe - drewniane.

Dom piętrowy metrarz około 100m2. Dół i góra takie same jeśli chodzi o rozkład pomieszczeń - zdjęcia zewnętrzne domu mogę wykonać jeśli coś ci to da.

http://img193.imageshack.us/img193/3560/domwentylacja.png

jakie jeszcze info potrzebujesz :)

czy przez te wycięte uszczelki nie będą się za potężnie wyziębiały pomieszczenia ??

Zanim cokolwiek bym wyciął, sprawdziłbym jaka ilość powietrza (wpuszczona legalną drogą:-) przez okna:-)) spowoduje, że obie kratki wentylacyjne staną się wywiewne. Druga rzecz, to sprawdzenie prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniach. To powinno dać wskazówki do walki z wyraszaniem pary wodnej.

Przemarzanie w obrębie szczeliny dylatacyjnej, to już z pewnością wina błędów w montażu. Szczegółowe ustalenie przyczyn ich powstania wymaga poważnej demolki w obrębie ościeży, o czym pisał już jareko. Poważna ocena sposobu wykonania tego montażu, to poważne pieniądze. Do tego ocena wykonana przed procesem na Twoje życzenie będzie przez każdy sąd traktowana jako opinia prywatna, czyli od uznania sądu zależy, czy zostanie dopuszczona jako dowód w sprawie.

Grubość ściany to ok 50cm - czy przez te wycięte uszczelki nie będą się za potężnie wyziębiały pomieszczenia ?? bo ja mam problem z dogrzaniem tego domu
No i mamy kolejnego klienta, któremu wymieniano okna skrzynkowe na nowe i zrobiono jak zawsze, jak robili od lat, tyle tylko że znów dom specyficzny, mur na dwie cegły, okna na 100% dosunięte do zewnętrznego lica starych okien, punkt rosy zamiast w obrębie okna pojawił się wewnątrz glifu i kicha, choćbyś nie wiem jak się napinał nie zwyciężysz , zimno w mieszkaniu, woda leje się po najzimniejszym miejscu wnęki okiennej czyli tuz przy ościeżnicy, i co zapewne zaskakujące najpierw krople wody pojawiają się na ścianie lub ościeżnicy zamiast na szybie - znów tych słów będę pewny na 100%

proponuję zacząć od lektury wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195775-Monta%C5%BC-okien-a-punkt-rosy...-Bardzo-zimne-o%C5%9Bcie%C5%BCa...-wieje-z-wn%C4%99k-okiennych! i tam już masz podane co i jak należy zrobić

nie musisz sprawdzać, tak to realnie wygląda, wyliczany punkt wypada w połowie grubości ściany takiej konstrukcji, czasem, przy użyciu ciepłych tynków zewnętrznych przesuwa się na zewnątrz ale... ale przy murze na dwie cegły niestety i tak zawsze jest to w środku pomieszczenia gdy okno zlicowane jest zewnętrznie ze starym oknem

Podobna rada jak w tamtym wątku - styropian i zabawa na wiosnę

Styropian jest od wewnątrz (od zew. jeszcze nie ma) - odczucia są takie same - tak samo zimne parapety i tak samo pojawia sie lod i woda

..no i Jaro cały misterny plan w pi...u - to tylko potwierdzenie tego co próbowałem Ci powiedzieć w innym wątku . Odpowiednia TEMPERATURA a co za tym idzie odpowiednia CYRKULACJA powietrza w obrębie wnęki okiennej to podstawa bo punkt rosy jak wiesz zależy od temperatury. Więc im niższa temperatura wewnatrz wnęki okiennej (bo słabe ogrzewanie , bo oszczędności , bo zła cyrkulacja powietrza) tym szybciej takie kwiatki - sorki - grzybki wyrosną. Jak widać styropian i poszerzenia nie wiele tutaj wnoszą...

sprawa jest prosta sprawdzić jaka temperatura jest w obrębie tych skroplin i popatrzeć na wykres punktu rosy , następnie tak zrobić żeby powietrze miało taką wilgotność i temperaturę żeby taki erzeczy się nie działy.

spojrz na podane w tamtym watku temperatury zpojrz i postaraj sie je zinterpretowac. Tu nie ma takiej wneki jak tam. Tu juz nie mozna zrzucic na sposob ogrzweania. Wiem ze to bardzo trujdno zrozumiec ze wymiana skrzynek na nowe okna moze zamiast poprawic tylko oogorszyc sytuacje w miesxxKaniustropian pod parapet i bedzie juz dpbrze. Pozniej wentylacja. sama Wentylanja tego co tu sie dzieje nie usuniesz