witek86 16.02.2012 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 jeszcze czarne okulary i lampka z zarówka "100" znaczy sie ledową po oczach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Wentylacja grawitacyjna - okna są uchylane na mikro - wietrzone jest raz dziennie - nawiewników nie mam - nie mogę dogrzać pomieszczeń to prawda (przy grzejniku jest gorąco a na środku pokoju juz lodówka). Może to właśnie wentylacji problem a ja sie dalej czepiam tych okien :/ Miałem ocieplać węglarki od zewnątrz styro 2cm i chyba to zrobie jak będzie ciepło ale czy to coś da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 ??? sorki, to w tej chwili masz okno w licu ściany i styro tylko do ościeżnicy bez węgarków? Chłoooopie , jesteś tu już ponad rok i co? nie czytałeś jeszcze o ociepleniu i wykończeniu zewnętrznej obróbki okien? Nie masz nawiewników, niby rozszczelnione okna choć wątpię zwłaszcza gdzy -15 na zewnątrz, i zapewne masz jeszcze jedno zjawisko wprawiające cię w osłupienie - dlaczego jest jedna kratka wentylacyjna która zimno zapeir...la do środka tak, że aż głowę urywa - czyż nie jest tak? Ale spoko, przyjdzie Franz i zrobi tu porządek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 16:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Dom nie jest ocieplony - węglarki tez nie. Przy nawet -15 jest wietrzone, a to z tymi kratkami to prawda w 100% w łazience działa w kuchni pcha na razy do środka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2012 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Chłooooopie, odpuść sobie z tymi oknami póki co. Ty chałupy jeszcze nie masz a już boisz się że coś ci się lejePierwsza zima chałupy, wilgoci technologicznej z 10 ton czystej wody, brak nawiewników i występuje zjawisko przeciągania się wentylacji - co po części dobrze świadczy o szczelności domuZapomnij o oknach, ciesz się że mieszkasz i myśl jak ocieplić by było dobrze ładnie i na lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Nie bardzo rozumiem twoją odpowiedz. Dom posiadam jest to piętrowy budynek 2-rodzinny (ok 100m2) - dom jest stary budowali go dziadkowie mojego św. p. Ojca. Tylko co tu ocieplać ? sciany węglarki ? strop ? - montować te nawiewniki czy wycinac uszczelki czy otwierać okna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 to opisz dokładniej tą swoją chałupęDziadkowie Twojego Ojca? Sorki, nie chcę Cie postarzać ale kiedy powstała chałupa? Poprzednie okna jakimi były? "Skrzynkowe" czy "szwedzkie" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 18:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Przejęzyczyłem się trochę - moi dziadkowie (rodzice mojego ojca) Okna wcześniej były skrzynkowe - drewniane. Dom piętrowy metrarz około 100m2. Dół i góra takie same jeśli chodzi o rozkład pomieszczeń - zdjęcia zewnętrzne domu mogę wykonać jeśli coś ci to da. http://img193.imageshack.us/img193/3560/domwentylacja.png jakie jeszcze info potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 w trzech pomieszczeniach nawiewniki lub wycięte uszczelki - to pierwszekolejne pytanie - grubość ściany - na 1 1/2 cegły czy na 2 cegły, inaczej ok 38 czy 50 cm grubość muru ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Grubość ściany to ok 50cm - czy przez te wycięte uszczelki nie będą się za potężnie wyziębiały pomieszczenia ?? bo ja mam problem z dogrzaniem tego domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 16.02.2012 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 czy przez te wycięte uszczelki nie będą się za potężnie wyziębiały pomieszczenia ?? Zanim cokolwiek bym wyciął, sprawdziłbym jaka ilość powietrza (wpuszczona legalną drogą przez okna:-)) spowoduje, że obie kratki wentylacyjne staną się wywiewne. Druga rzecz, to sprawdzenie prędkości przepływu powietrza w pomieszczeniach. To powinno dać wskazówki do walki z wyraszaniem pary wodnej. Przemarzanie w obrębie szczeliny dylatacyjnej, to już z pewnością wina błędów w montażu. Szczegółowe ustalenie przyczyn ich powstania wymaga poważnej demolki w obrębie ościeży, o czym pisał już jareko. Poważna ocena sposobu wykonania tego montażu, to poważne pieniądze. Do tego ocena wykonana przed procesem na Twoje życzenie będzie przez każdy sąd traktowana jako opinia prywatna, czyli od uznania sądu zależy, czy zostanie dopuszczona jako dowód w sprawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 16.02.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Grubość ściany to ok 50cm - czy przez te wycięte uszczelki nie będą się za potężnie wyziębiały pomieszczenia ?? bo ja mam problem z dogrzaniem tego domuNo i mamy kolejnego klienta, któremu wymieniano okna skrzynkowe na nowe i zrobiono jak zawsze, jak robili od lat, tyle tylko że znów dom specyficzny, mur na dwie cegły, okna na 100% dosunięte do zewnętrznego lica starych okien, punkt rosy zamiast w obrębie okna pojawił się wewnątrz glifu i kicha, choćbyś nie wiem jak się napinał nie zwyciężysz , zimno w mieszkaniu, woda leje się po najzimniejszym miejscu wnęki okiennej czyli tuz przy ościeżnicy, i co zapewne zaskakujące najpierw krople wody pojawiają się na ścianie lub ościeżnicy zamiast na szybie - znów tych słów będę pewny na 100% proponuję zacząć od lektury wątku http://forum.muratordom.pl/showthread.php?195775-Monta%C5%BC-okien-a-punkt-rosy...-Bardzo-zimne-o%C5%9Bcie%C5%BCa...-wieje-z-wn%C4%99k-okiennych! i tam już masz podane co i jak należy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 16.02.2012 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2012 Jareko jak mam sprawdzić ten punkt rosy ? u mnie krople pojawiają sie na oknie lub pod skrzydłem pózniej oczywiscie na parapecie co za tym idzie na ścianach :/ co zrobić bo mam już tego po prostu dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 nie musisz sprawdzać, tak to realnie wygląda, wyliczany punkt wypada w połowie grubości ściany takiej konstrukcji, czasem, przy użyciu ciepłych tynków zewnętrznych przesuwa się na zewnątrz ale... ale przy murze na dwie cegły niestety i tak zawsze jest to w środku pomieszczenia gdy okno zlicowane jest zewnętrznie ze starym oknemPodobna rada jak w tamtym wątku - styropian i zabawa na wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 to teraz tak w niektórych oknach mam założone poszerzenia są one zabudowane od srodka własnie styropianem 10cm ale tylko w 3 oknach reszta nie posiadam poszerzeń. Czy z zewnątrz też dać styropian jakies 2cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 porównaj - jaki masz odczucia przy oknach z styropianem a jakie przy inych ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Styropian jest od wewnątrz (od zew. jeszcze nie ma) - odczucia są takie same - tak samo zimne parapety i tak samo pojawia sie lod i woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 17.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Styropian jest od wewnątrz (od zew. jeszcze nie ma) - odczucia są takie same - tak samo zimne parapety i tak samo pojawia sie lod i woda ..no i Jaro cały misterny plan w pi...u - to tylko potwierdzenie tego co próbowałem Ci powiedzieć w innym wątku . Odpowiednia TEMPERATURA a co za tym idzie odpowiednia CYRKULACJA powietrza w obrębie wnęki okiennej to podstawa bo punkt rosy jak wiesz zależy od temperatury. Więc im niższa temperatura wewnatrz wnęki okiennej (bo słabe ogrzewanie , bo oszczędności , bo zła cyrkulacja powietrza) tym szybciej takie kwiatki - sorki - grzybki wyrosną. Jak widać styropian i poszerzenia nie wiele tutaj wnoszą... sprawa jest prosta sprawdzić jaka temperatura jest w obrębie tych skroplin i popatrzeć na wykres punktu rosy , następnie tak zrobić żeby powietrze miało taką wilgotność i temperaturę żeby taki erzeczy się nie działy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 mylisz sie lolku. Misterny plan byl tylko wykonany po lebkach. Cala wneka musi byc potraktowana a tu pod parapetem pozostelo bez zmikian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 spojrz na podane w tamtym watku temperatury zpojrz i postaraj sie je zinterpretowac. Tu nie ma takiej wneki jak tam. Tu juz nie mozna zrzucic na sposob ogrzweania. Wiem ze to bardzo trujdno zrozumiec ze wymiana skrzynek na nowe okna moze zamiast poprawic tylko oogorszyc sytuacje w miesxxKaniustropian pod parapet i bedzie juz dpbrze. Pozniej wentylacja. sama Wentylanja tego co tu sie dzieje nie usuniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts