danhill 17.02.2012 10:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Jarek jak styropian pod parapet ? na sciane pod parapetem ? czy bezpośrednio ? nie moge na sciane bo wisi tam grzejnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 17.02.2012 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Tu juz nie mozna zrzucic na sposob ogrzweania. ..no jak nie jak nie można dogrzać pomieszczeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 11:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No to panowie reasumując co moge zrobić ? przypominam że mieszkan na piętrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 17.02.2012 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 teraz nic raczej - wietrzyć częściej jak będzie można robić takie prace, to trzeba ocieplić szpalety tak żeby wyszły na ramę okna po 1,5-2cm na stronę na całym obwodzie zwiększyć efektywność ogrzewania (dołożyć grzejnik , wymienić piec na wydajniejszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 No to kupie styropian 2-3 cm zaprawe do styro i wkleje go od zewnątrz w okna zobaczymy :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 byłem w trasie i nie mogłem dokładnie pisać, a jak teraz czytam swoje słowa to sam ich nie rozumiem Lolek, nie można dogrzać pomieszczeń bo ogromnym radiatorem są okna którymi spiernicza ciepło uniemożliwiając nagrzanie wnętrza. Człowiek się narobił, wydał kasę i dalej ma źle co zrobić? Skoro masz wnęki już obłożone styropianem to już tylko ocieplenie zewnętrznego glifu, dokładne wypełnienie przestrzeni pod parapetem zewnętrznym Zapewne wnęka na kaloryfer wygląda typowo dla tamtych lat czyli zamiast 2 cegieł masz albo jedną albo półtorej, wiosną zdemontował bym kaloryfery i pod nimi dał co najmniej 5 cm styroduru by to ocieplić bo teraz grzejnik ogrzewa bardziej elewację niż wnętrze, na czoło zamiast tynku nakleiłbym folię aluminiową by odbijała promieniowanie Miałbym prośbę, póki jest zimno na zewnątrz, zmierz dokłądnie temperaturę glifu wewnętrznego, poziomo co 10 cm od parapetu, co 2 cm od ościeżnicy będę zobowiązany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Teraz tak zostawiłem na całą noc i dzień do teraz otwarte okno ma mikro w pokoju wilgotność ok 53% a temp w pokoju 14 stopni :/ po zamknięciu po 18 z pracy do teraz mam 16 stopni i 58% wilgotności. Jesli chodzi o grzejniki nie są we wnękach są na całej ścianie odnośnie wypełnienia pod parapetem zew. to nie rozumiem są zapianowane i pokryte tynkiem z tego co wiem. O co chodzi z tą temperaturą która mam sprawdzić ? możesz opisać to trochę bardziej łopatologicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 17.02.2012 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 wnękę okienną, ścianę, dotykasz termometrem i mierzysz punkty przy samym parapecie: - tuż przy ościeżnicy - 2 cm od ościeżnicy - 4 cm od ościeżnicy - 6 cm od ościeżnicy - tuż przy początku wnęki później robisz sobie delikatną kreskę na poziomie +10 cm od parapetu i powtarzasz pomiar, później znów 10 wyżej, następne możesz już robić co 20 cm i wystarczy realnie do 2/3 wysokości okna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 17.02.2012 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2012 Jak znajde jakis termometr to to zrobie Dziwie sie jednemy grzejnik mam tak gorący ze nie moge dotknąc a w pokoju 17 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 22.02.2012 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Mimo starań takim zwykłym termometrem tego nie zrobie :/ sory jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 22.02.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Ciekawe skąd u Ciebie taka duża wilgotność powietrza - dom stary, nieszczelny, przez okna wieje, grzejnik grzeje, a tu 60%... Ja w mieszkaniu (budynek z lat 50, cegła nieocieplony), w mrozy z chodzącym nawilżaczem z trudem dobijałem do 40%, wspomagając się suszeniem prania U rodziców w domu (lata 80/90) wilgotnośc <30%. U teściów, świeżo po remoncie (styropian na elewacji) 30-40%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 22.02.2012 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Nie mam zielonego pojecia jest wietrzone w ciagu dnia. Co prawda w domu mieszka 5 osob + pies i duza ilość kwiatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.02.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 ...Co prawda w domu mieszka 5 osob + pies i duza ilość kwiatów to wystarcza by mieć i 80% zimą we wnętrzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 05.03.2012 15:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2012 Jareko zobaczyłem jeszcze jedną rzecz przy oknach bo dalej szukam. Jak otworzymy okno to widzimy uszczelkę wokoło szyby - wydaje się ona być luźna - jak ja dotknąłem palcem to normalnie się ugina i jak by były małe szparki wokół - może ja już jestem przewrażliwiony http://img826.imageshack.us/img826/8058/dsc00168q.jpg http://img685.imageshack.us/img685/5314/dsc00167ez.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 21.07.2012 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Dzis przyjechał fachman z firmy od okien (innej) popatrzył na okna i stwierdził że przerazanie może byc spowodowane tym że szyby wcale nie są o współczynniku 1.0 tylko jakimś innym lub gaz z nich spierniczył - zasugerował zeby w jednym w pokoi wymienić pakiety i zobaczyć czy bedzie lepiej. Prosze o podpowiedz czy to moze byc faktycznie problemem zimnych i mokrych cały szyb ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 i oczywiście łyknąłeś bajkę jak o żelaznym Wilku Jednym słowem wszystkim, którzy mieli wymieniane okna do końca lat 90-tch woda leje się po wszystkim po czym można i wszyscy mają lód. A do tego czasu podstawowa szyba miała k=2,9 - i co Ty i Ten "szpenio" z innej firmy na to ? Chłopie, już prawie wszystkie możliwe powody zostały ci Tu wyłuskane Szukaj prawdziwego powodu a nie idiotyzmów wypowiadanych przez kolejnych "fachowców" Ja pierdziele - czy naprawdę branża okienna to takie dno i niewiedza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 21.07.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 Nie wiem czy dobrze rozumiem twoja wypowiedz jareko, ale owe szyby mam 1.0 - ponoc moze tak byc ze ulotni sie gaz - tak czytam o tym po necie ale wiem ze jestes specem dlatego pytam - czy to mozliwe i czy warto - bo sam nie wiem co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 21.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2012 olać szyby jako powód - szukać powodu gdzie indziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 22.07.2012 05:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 No dobra rozumiem Powiem co zrobiłem i co zrobili fachowcy 1. Okna ponownie zamontowane nowa piana otynkowane taśma rozpręzna przy parapetach2. Wyregulowane3. Zmienione uszczelki na ramach i skrzydłach4. Ocieplone węgarki (styropian 2cm wklejony na to siatka i klej do styropianu5. Sprawdzona wentylacja przez 3 kominiarzy (z różnych miast wokoło mnie) Problem jak był tak jest - gdzie szukać dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 22.07.2012 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2012 (edytowane) sprawdzanie wentylacji polega na zapaleniu w kanale gazety i sprawdzeniu czy poleci do góry - tak sprawdzali ? Jeśli tak to daruj sobie. Im dłuzej czytam ten wątek tym bardziej dochodzę do wniosku, zakładając ze już w oknach poprawiono wszystko, że pozostaje ci już tylko jedno. Wyprowadzić się A na serio Powiedz mi jak wygląda parapet wewnętrzny nad grzejnikiem - patrząc z góry - zakrywa całkowicie grzejnik? A najlepiej rb kilka zdjęć - widok od góry, pod kątem wnęki na parapet - musimy dalej szukać przyczyn Edytowane 22 Lipca 2012 przez jareko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts