Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami - Gwarancja - POMOCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

byłem w trasie i nie mogłem dokładnie pisać, a jak teraz czytam swoje słowa to sam ich nie rozumiem ;)

Lolek, nie można dogrzać pomieszczeń bo ogromnym radiatorem są okna którymi spiernicza ciepło uniemożliwiając nagrzanie wnętrza.

Człowiek się narobił, wydał kasę i dalej ma źle :(

co zrobić?

Skoro masz wnęki już obłożone styropianem to już tylko ocieplenie zewnętrznego glifu, dokładne wypełnienie przestrzeni pod parapetem zewnętrznym

Zapewne wnęka na kaloryfer wygląda typowo dla tamtych lat czyli zamiast 2 cegieł masz albo jedną albo półtorej, wiosną zdemontował bym kaloryfery i pod nimi dał co najmniej 5 cm styroduru by to ocieplić bo teraz grzejnik ogrzewa bardziej elewację niż wnętrze, na czoło zamiast tynku nakleiłbym folię aluminiową by odbijała promieniowanie

Miałbym prośbę, póki jest zimno na zewnątrz, zmierz dokłądnie temperaturę glifu wewnętrznego, poziomo co 10 cm od parapetu, co 2 cm od ościeżnicy

będę zobowiązany

Teraz tak zostawiłem na całą noc i dzień do teraz otwarte okno ma mikro w pokoju wilgotność ok 53% a temp w pokoju 14 stopni :/ po zamknięciu po 18 z pracy do teraz mam 16 stopni i 58% wilgotności. Jesli chodzi o grzejniki nie są we wnękach są na całej ścianie :) odnośnie wypełnienia pod parapetem zew. to nie rozumiem są zapianowane i pokryte tynkiem z tego co wiem.

O co chodzi z tą temperaturą która mam sprawdzić ? możesz opisać to trochę bardziej łopatologicznie :D

wnękę okienną, ścianę, dotykasz termometrem i mierzysz punkty

przy samym parapecie:

- tuż przy ościeżnicy

- 2 cm od ościeżnicy

- 4 cm od ościeżnicy

- 6 cm od ościeżnicy

- tuż przy początku wnęki

później robisz sobie delikatną kreskę na poziomie +10 cm od parapetu i powtarzasz pomiar,

później znów 10 wyżej, następne możesz już robić co 20 cm :) i wystarczy realnie do 2/3 wysokości okna

Ciekawe skąd u Ciebie taka duża wilgotność powietrza - dom stary, nieszczelny, przez okna wieje, grzejnik grzeje, a tu 60%... Ja w mieszkaniu (budynek z lat 50, cegła nieocieplony), w mrozy z chodzącym nawilżaczem z trudem dobijałem do 40%, wspomagając się suszeniem prania :) U rodziców w domu (lata 80/90) wilgotnośc <30%. U teściów, świeżo po remoncie (styropian na elewacji) 30-40%.

• 2 weeks później...

Jareko zobaczyłem jeszcze jedną rzecz przy oknach bo dalej szukam. Jak otworzymy okno to widzimy uszczelkę wokoło szyby - wydaje się ona być luźna - jak ja dotknąłem palcem to normalnie się ugina i jak by były małe szparki wokół - może ja już jestem przewrażliwiony

http://img826.imageshack.us/img826/8058/dsc00168q.jpg

http://img685.imageshack.us/img685/5314/dsc00167ez.jpg

• 4 months później...

Dzis przyjechał fachman z firmy od okien (innej) popatrzył na okna i stwierdził że przerazanie może byc spowodowane tym że szyby wcale nie są o współczynniku 1.0 tylko jakimś innym lub gaz z nich spierniczył - zasugerował zeby w jednym w pokoi wymienić pakiety i zobaczyć czy bedzie lepiej.

Prosze o podpowiedz czy to moze byc faktycznie problemem zimnych i mokrych cały szyb ?

i oczywiście łyknąłeś bajkę jak o żelaznym Wilku ;) Jednym słowem wszystkim, którzy mieli wymieniane okna do końca lat 90-tch woda leje się po wszystkim po czym można i wszyscy mają lód. A do tego czasu podstawowa szyba miała k=2,9 - i co Ty i Ten "szpenio" z innej firmy na to ?

Chłopie, już prawie wszystkie możliwe powody zostały ci Tu wyłuskane

Szukaj prawdziwego powodu a nie idiotyzmów wypowiadanych przez kolejnych "fachowców"

Ja pierdziele - czy naprawdę branża okienna to takie dno i niewiedza ?

No dobra rozumiem

Powiem co zrobiłem i co zrobili fachowcy

1. Okna ponownie zamontowane nowa piana otynkowane taśma rozpręzna przy parapetach

2. Wyregulowane

3. Zmienione uszczelki na ramach i skrzydłach

4. Ocieplone węgarki (styropian 2cm wklejony na to siatka i klej do styropianu

5. Sprawdzona wentylacja przez 3 kominiarzy (z różnych miast wokoło mnie)

Problem jak był tak jest - gdzie szukać dalej ?

sprawdzanie wentylacji polega na zapaleniu w kanale gazety i sprawdzeniu czy poleci do góry - tak sprawdzali ?

Jeśli tak to daruj sobie.

Im dłuzej czytam ten wątek tym bardziej dochodzę do wniosku, zakładając ze już w oknach poprawiono wszystko, że pozostaje ci już tylko jedno. Wyprowadzić się ;)

A na serio

Powiedz mi jak wygląda parapet wewnętrzny nad grzejnikiem - patrząc z góry - zakrywa całkowicie grzejnik?

A najlepiej rb kilka zdjęć - widok od góry, pod kątem wnęki na parapet - musimy dalej szukać przyczyn

Edytowane przez jareko