Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z oknami - Gwarancja - POMOCY

Recommended Posts

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

proszę, połóż miarkę na parapecie i rób fotki

Może okazać się że np. parapet za bardzo zakrywa grzejnik, tym samym jego moc maleje i np. jest za mały dla danej kubatury

Może być tak, ze parapet jest za szeroki i ciepłe powietrze z parapetu nie "opływa" okna - tak na pewno jest tam gdzie grzejnik jest na ścianie - tam parapet powinien wystawać poza lico muru na 2-4 cm

W jakich warunkach wyszedł im "cug" odpowiedni? Latem ? przy otwartych na oścież oknach ? ;)

Nie wiem czy dobrze rozumiem twoja wypowiedz jareko, ale owe szyby mam 1.0 - ponoc moze tak byc ze ulotni sie gaz - tak czytam o tym po necie ale wiem ze jestes specem dlatego pytam - czy to mozliwe i czy warto - bo sam nie wiem co robic

Szyba 1,1 bez argonu ma współczynnik 1,3. Nadal to dobra szyba.

• 3 months później...

Witam

Jak co roku ten sam problem zimowy - niektórzy z was pewnie już maja dosyć tych moich postów

Co zostało zrobione od poprzedniej zimy:

1. Dokładnie ocieplone węglarki

2. Obniżony sufit w kuchni, usunięte podłączenie pochłaniacza (okapu do komina) zostawiona tylko kratka wentylacji

3. Przegląd C.O

4. Po części ocieplony strop na nieogrzewanym strychu

5. W jednym z pokoi wymienione na próbę szyby ( 3szt )

I nadal dokładnie ta sama historia, okna są zaparowane i zlane wodą, wczoraj zauważyłem że jak w domu jest napalone i powiedzmy mamy 22 stopnie, i jak temperatura spadnie o 1-2 stopnie w doł (w piecu wygasło) to od razu pojawia się pasek wody na oknie na dole.

Oczywiście dziś się obudziłem i co zastałem - woda na parapecie i na połowie szyby

Co jeszcze taki biedny "kowalski" mogę zrobić ???

To teraz tak w kuchni i w łazience zostały kanały wentylacyjne duze bo mają 14cm wysokości 10 szerokości - ciągnął i to dobrze jak przyłoży się kartkę papieru do nich to nie spada.

Nie ma już wentylatora dospela - został usunięty prawie od razu po twoim poście - jak doprowadzić powietrze mądrze żeby nie wyziębiać mieszkania ?

Teraz tak jeśli chodzi o pochłaniacze wilgoci - posiadam duże firmy Metylan na tabletki - nie daje to za dużo, ostatnio miałem pożyczony profesjonalny osuszacz FRAL SUPERDRYER 62 - przez 2 dni prawie ciągłej pracy nie ściągnął nic - okna były pozamykane.

Jeśli chodzi o higrometr posiadam 2 sztuki jedna zwykła za jakieś 50PLN druga pożyczona od brata dał za nią chyba 199zł oba pokazują prawie identycznie różnica 1-2%

Wilgotność w domu w zakresie od 52% do 69% po nocy.

Wilgotność w domu w zakresie od 52% do 69% po nocy.

..no to nie rozumie czemu się dziwisz. Prawie 70% wilgotności po nocy to raczej nie za sucho. Podejrzewam że ta wentylacja to albo działa u Ciebie od czasu do czasu albo powietrze idzie najkrótszą drogą z nawiewnika do kratki wentylacyjnej nie zabierając ze sobą wilgoci.

To jest właśnie dziwne już robiłem tysiące rożnych prób z wentylacją - a objaw jest podobny jak pisałem w domu napalone ok 22 - 23 gaśnie piec (stary camino ale nadal dobrze pracuje) i dosłownie po 30minutach juz podnosi się wilgotność i pojawia się linia pary na szybach a rano to już mam prawie 40% szyby mokre i pół parapetu. Otwieranie okna na mikro nic nie daje tylko jeszcze bardziej wychładza mieszkanie ... dodam tylko że mieszkam na piętrze w domu jednorodzinnym

To jest właśnie dziwne już robiłem tysiące rożnych prób z wentylacją - a objaw jest podobny jak pisałem w domu napalone ok 22 - 23 gaśnie piec (stary camino ale nadal dobrze pracuje) i dosłownie po 30minutach juz podnosi się wilgotność i pojawia się linia pary na szybach a rano to już mam prawie 40% szyby mokre i pół parapetu. Otwieranie okna na mikro nic nie daje tylko jeszcze bardziej wychładza mieszkanie ... dodam tylko że mieszkam na piętrze w domu jednorodzinnym

Zerknij w pierwszą lepszą tabelę punktu rosy, a sam odkryjesz powód zjawiska, o którym piszesz.

Tak by odciągnąć Was na chwilę od trudnego tematu: dziś usłyszałem pełną powagi odpowiedź: "mam super wentylację. Z jednej kratki nadmuchuje do środka że hoho!". Kolejne zdanie: "szyba na pewno jest coś nie taka, bo na zewnątrz pojawiła się rosa - ona na pewno przeszła ze środka przez szybę"...

Tak by odciągnąć Was na chwilę od trudnego tematu: dziś usłyszałem pełną powagi odpowiedź: "mam super wentylację. Z jednej kratki nadmuchuje do środka że hoho!". Kolejne zdanie: "szyba na pewno jest coś nie taka, bo na zewnątrz pojawiła się rosa - ona na pewno przeszła ze środka przez szybę"...

Podobnych tekstów świadczących o poziomie świadomości użytkowników okien słyszałem wiele ale mam taki kwiatek który przebija wszystko. Po długim wyjaśnianiu skąd ta rosa na szybach , jak działa poprawna wentylacja mechaniczna , skąd w ogóle się bierze wilgoć w powietrzu w pomieszczeniach pani okazała że nie jest w ciemię bita i zapewnia dolot powietrza bo kilkanaście razy dziennie otwiera drzwi wejściowe żeby wypuścić-wpuścić psa a żeby tej wilgoci za dużo nie produkować pierze pranie (w pralce) w temperaturze 40 *C. Alleluja.

Słuchaj - zrób zdjęcia okna tak żebyśmy zobaczyli w którym miejscu jest zamontowane w stosunku do elewacji.

Przed zrobieniem foty otwórz skrzydło okienne, ustaw się z aparatem tak żebyś uchwycił pionową linię ościeżnicy i krawędź zewnętrzną elewacji . Dodatkowo zaznacz markerem (zmywalnym) na ościeżnicy miejsce gdzie zostało okno zamontowane. Dokładnie to chodzi o to gdzie konczy się ściana nośna a zaczyna się docieplenie.

Pod zdjęciem napisz jaka jest grubość ściany nośnej i warstwy docieplenia oraz z czego zostały one wykonane.