danhill 30.10.2012 07:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 i wszystkie okna w domu mam źle wstawione ?? przeczytajcie cały wątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 30.10.2012 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No to jak z tym walczyć - nie bardzo rozumiem te tabelki Proponowałbym przemyśleć sprawę kwiatków - nie raz widzę u ludzi, że to nie jest jeden czy 2 kwiatki, tylko cały rząd na parapecie i jeszcze kilka na podłodze, po drugie okna porozszczelniać na stałe a nie tylko na chwilę , bo rozumiem, że jednak zamykasz jak się piec wygasza żeby się nie wychładzało. No i nie wiem czy jest taka możliwość żeby nie wygaszać, tylko cały czas palić nie wielkim ogniem tylko żeby temperatura jednak nie spadała poniżej punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 30.10.2012 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Teraz tak - budynek nie posiada ocieplenia jedynie ma ocieplenie szpaletu wokoło okna - co do kwiatów to jest to bardzo mocno ograniczone na powierzchnię 100m2 mamy raptem 4 kwiatki i zaden nie stoi na oknie i sa to małe kwiaty typu FIKUS BENJAMIN. 2 okna są NON STOP na mikro jeden pokoj (sypialnia) i łazienka - drzwi są podcięte w łazienkowych są otwory 3sztuki w kuchni nie ma wogole drzwi - a drzwi prowadzące na klatkę schodową nie są idealnie szczelne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 30.10.2012 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 No to jak z tym walczyć - nie bardzo rozumiem te tabelki danhill tabela punktu rosy pokazuje Tobie prostą zależność. Jeśli przy danej wilgotności względnej podnosisz temperaturę w pomieszczeniu, to jednocześnie przesuwasz "do góry" temperaturę punktu rosy. Dla jasności: Wilgotność 50%, temp. 20 C punkt rosy 9,3 C. Wilgotność 50%, temp. 22 C, punkt rosy 11,1. Czyli jeśli w pomieszczeniach jest cieplej to przy danej stałej wilgotności względnej szybciej pojawi się na oknach rosa. Nie sądzę żeby istota problemu polegała na nieprawidłowej pozycji okna w murze. Skłaniałbym się raczej do rozważań lolka. Wzrost wilgotności względnej pomiędzy porą dzienną, a nocną o 17% to raczej nie jest norma. Twierdzisz, że osuszacze nie zbierają wody. Przy 70% wilgotności, to aż niewiarygodne, ale jak tak twierdzisz, to pewnie tak jest. Twierdzisz, że okna masz rozszczelnione, drzwi podcięte lub z otworami wentylacyjnymi. Z tego wynikałoby, że i cyrkulacja powietrza w domu powinna być w miarę prawidłowa, ale to się daje zbadać. Spróbuj może na początek przy w miarę równej temperaturze zewnętrznej i wewnętrznej, na jedną czy dwie noce nie zamykać drzwi od pomieszczeń i zobacz, czy wyroszenia pojawiają się w tych samych punktach i w tej samej skali. Jeśli uznasz, że jest lepiej spróbuj nie zamykać drzwi na noc i w jednym z pomieszczeń nieużywanych w nocy (ale w takim bez kratki wentylacyjnej) manewruj ilością dostarczanego powietrza i obserwuj zmiany w miejscach i ilości wyroszeń. W jakichś warunkach musi nastąpić zmiana. To pozwoli zbliżyć się do znalezienia przyczyny Twojego problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.10.2012 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Nie wiem czy to dobry pomysł (sam rozważam) ale może wentylator wyciągowy sterowany jakimś czujnikiem higro. Ty spisz, wilgotność rośnie a on robi swoje. Jak to wygląda w praktyce nie wiem, podpowiada mi coś takiego znajomy do łazienki bo wieczorne obrzędy z dziećmi robią niezłą saunę. I oczywiście jak podpowiedział Test dolot (mikrowentylacja) jak najdalej od niego. Wilgotność 70% to bardzo dużo, nawet górna granica zalecana dla pom. mieszkalnych czyli 60% skutkuje sporym rosieniem. Odwołując się do troszkę innych danych; przy 20* wewnątrz a -10* na zewnątrz (czyli taka sobie zima) wyrosienie przy 60% względnej nastąpi na przegrodzie o U = 1,4 a przy 70% względnej już na przegrodzie o U=1,0 czyli środek standardowej szyby zespolonej. Musisz mieć coś nie tak z wentylacją, ja mieszkam w kilkunastoletnim domu, wentylacja grawitacyjna , brak nawiewników i żeby osiągnąć 65% względnej muszę przez kilka godzin kilkanaście osób zamknąć na szczelno, święta czy inne zloty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.10.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 ... w domu napalone ok 22 - 23 gaśnie piec (stary camino ale nadal dobrze pracuje) i dosłownie po 30minutach juz podnosi się wilgotność i pojawia się linia pary na szybach a rano to już mam prawie 40% szyby mokre i pół parapetu.....a jak za chwilę nam powiesz, że piec zasilany jest propanbutanem chyba nas oświeci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 30.10.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Piec mam na węgiel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 30.10.2012 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Co zauwazyłem podczas dzisiejszych testów - babcia gotowała cos w kuchni smierdzącego jak dla mnie i cały ten zapach miałem w pokoju a w kuchni jest kratka która ciągnie dość dobrze - czemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surfi 30.10.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Jeśli miałbym coś doradzić. 1) nawiewniki w pokojach (żadna kuchnia i łazienka - tam tylko wywiew) 2) w drzwiach łazienki konkretna kratka zamiast tajemniczych "3 otworów" 3) łazienkę wietrzyć i okno zamykać - nie zostawiać mikro. Nie wierzę że po tym nie odczujesz spadku wilgotności w pokojach. Przywracając wentylację będziesz musiał intensywniej grzać.Jeśli powyższe nie pomoże - pozostaje przesunięcie osi okna, tak jak piszą koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 30.10.2012 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 3) łazienkę wietrzyć i okno zamykać - nie zostawiać mikro.. NIGDY nie wolno w pomieszczeniach gdzie jest kanał wentylacyjny pozostawiać rozszczelnienia lub - co woła o pomstę do nieba - dawanie tam nawiewników Powietrze jest leniwe, cholernie leniwe i zamiast być ściągane z najdalszych zakątków mieszkania do kanału wentylacyjnego wybierze nawiewnik lub rozszczelnione okno najbliższe kanałowi i tym samym resztę domu odcinamy od wentylacji jakiejkolwiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 30.10.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2012 Co zauwazyłem podczas dzisiejszych testów - babcia gotowała cos w kuchni smierdzącego jak dla mnie i cały ten zapach miałem w pokoju a w kuchni jest kratka która ciągnie dość dobrze - czemu ? Gdzieś w innym dziale opisywany jest obrzęd gromniczy do sprawdzania takich tajemnych zjawisk (bo wentylacja a raczej jej zachowanie potrafi takie być) i być może powinieneś poczytać i spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 31.10.2012 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jeśli chodzi o obrzęd gromniczny to już go wykonywałem i wychodziły cuda wianki - w niektórych pomieszczeniach płomień na górze i dole kładł się w tą samą stronę. Pokombinuje na dniach jeszcze z tymi oknami rozszczelnionymi w pokojach gdzie nie ma kratek a zamknę w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 31.10.2012 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Jeśli chodzi o obrzęd gromniczny to już go wykonywałem i wychodziły cuda wianki - w niektórych pomieszczeniach płomień na górze i dole kładł się w tą samą stronę. Pokombinuje na dniach jeszcze z tymi oknami rozszczelnionymi w pokojach gdzie nie ma kratek a zamknę w łazience I tak być zawsze powinno, kratka zapewnia sobie dolot z najbliższego okna i realnie tylko łazienkę masz wietrzoną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 31.10.2012 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Wykonałem przed chwilą obrzęd gromniczy ponownie i nie jest za dobrze płomień w pomieszczeniach gdzie nie ma kratek wogóle sie nie ruszał w drzwiach w łazience i kuchni pojawiły sie ruchy płomienia - czyli powietrze nie krąży po domu - a czuć zapach z kuchni w pokojach.Robiłem obiad i dosłownie po 10minutach całe okno w kuchni było zaparowane - wskoczyłem na drabinke do kratki płomień aż gasł przy kratce to samo w łazience Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 31.10.2012 17:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 Pytanie za 100pkt czy mogę mieć w tym miejscu w jednym z pokoi nawiew powietrza ?? z dala od okien i grzejnika Kiedy była to kratka wentylacyjna która własnie tylko nawiewała powietrze i została zatkana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 31.10.2012 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2012 odetkaj i obserwuj co się staniew Twoim wypadku pozostają już tylko działania empiryczne - teorię trzeba odłożyć na jakiś czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 01.11.2012 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Po jednym dniu mogę już coś powiedzieć - teperatura w domu spadła mimo ogrzewania o 3 stopnie wilgotnośc wcześniej przy napaleniu miałem ok 52% teraz mam non stop ok 60%. Stojąc przy wlocie czuć zimno i to bardzo. Poszedłem do kuchni i łazienki sprawdzić ciąg i tu moje zdziwienie jest mniejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 01.11.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2012 Po jednym dniu mogę już coś powiedzieć - teperatura w domu spadła mimo ogrzewania o 3 stopnie wilgotnośc wcześniej przy napaleniu miałem ok 52% teraz mam non stop ok 60%. Stojąc przy wlocie czuć zimno i to bardzo. Poszedłem do kuchni i łazienki sprawdzić ciąg i tu moje zdziwienie jest mniejszy Po jednym dniu nie można wyciągać żadnych wniosków. Jeśli stan podwyższonej wilgotności utrzymywał się dość długo, to wilgoć weszła wszędzie i pozbycie się jej będzie wymagało długiego czasu. Napływ świeżego powietrza reguluj, tak, aby im bliżej kratek wylotowych tym napływ mniejszy. Dodatkowo wietrz intensywnie pokoje (np rano przed wyjściem do pracy) po ok 10-15min. Ważne aby po wietrzeniu, nie grzać od razu na maksa. tylko pozwalać aby ciepło było odbierane ze ścian, mebli itp. Pozwoli to na migrację wilgoci z tych elementów do powietrza. Moim zdaniem temat powinien znajdować się w dziale wentylacja... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 05.11.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Danhil - gdzie masz kocioł?Kup sobie kadzidełka, zrób wloty powietrza (czyli rozszczelnij okna) w pokojach, w łazience i kuchni wyloty (kratki), zapal i zobacz czy kratki nawiewaja czy wywiewaja. Potem skąd/dokąd leci powietrze. Wilgotnością się na razie nie przejmuj - zmienia się przy zmianie temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danhill 18.11.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Dom jest 2 piętrowy + strych nieogrzewany + piwnice - i własnie w piwnicach jest kocioł na paliwo stałe. Otwór w ścianie odetkany już dobre 2 tygodnie - duża zmiana jeśli chodzi o temperaturę w domu jest niższa bo jednak mocno wyziębia to mieszkanie. Na oknach nadal jest woda i nadal czuć zapach z kuchni w pokojach tak jak by kratka w kuchni wcale nie wyciągała jak dołoże do niej zapalniczkę to widać jak wciąga w stronę komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts