Tomasz13 04.12.2010 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Pytanie do forumowiczów z doświadczeniem.Mając działkę i powiedzmy 250 tyś zł zacząć zastanawiać się nad budową domu czy myśleć o mieszkaniu.Proszę o poważne odpowiedzi i opinie.Dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jar.os 04.12.2010 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 DOOOM , mieszkania już przerabiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 04.12.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 ja tam też bym dom stawiał, na tym nie stracisz a jak Ci się nie spodoba to go opchniesz albo zamienisz na mieszkanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 05.12.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Dom!Przy sporym nakładzi ewłasnej pracy i nie przesadzając przy wykonczeniu zabraknie Ci tylko parę groszy (50-100 tyś) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.12.2010 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 ladne pare groszy dom daje niezaleznosc i swobode...mieszkanie tez ale w innym sensie, zamykasz, wychodzisz, wyjzdzasz i nic Cie nie interesuje. Nie wiem gdzie mieszkasz ale mozesz za te pieniadze miec mieszkanie gotowe do zamieszkania, o domie tego powiedziec nie mozna. Przecietny domek ma okolo 150 m2. Za ta kase zbudujesz, zrobisz instalacje tynki, okna...zostanie typowa wykonczeniowka, ktora tez kolo 100 pochlonie. Mam na mysli podlogi malowanie, kuchnia, lazienka, mebelki. Skonczysz dom, bedziesz chcial dzialke ogrodzic, no wiadomo lepiej zamknąc podworko. trzeba zrobic ofrod, podjazdy z kostki. Jakis gospodarczy, garazowy by sie przydal...a to wszystko kasa...wiadomo ze nie od razu krakow zbudowali, ale wszyscy tu Cie ladnie namawiaja tylko dom. Zgoda ja tez wybudowalem i popieram ale musisz byc swiadomy ze ten dom bedzie Cie bardzo duzo kosztowal...jak masz kase to ok, jak gospodarczo to wszystko zajmie Ci od 5 do 10 lat... Dom jak najbardziej ale swiadomie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 05.12.2010 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Kupisz mieszkanie, to prawie o nic nie musisz się martwić, zazwyczaj wszędzie jest blisko, dojazd komunikacją miejską itp. Dom dość że dużo kosztuje, to wykańczasz go latami, musisz mieć samochód (a najlepiej dwa) żeby dojeżdzać do pracy, zawsze się coś spierdo...i i to w najmniej odpowiedniej chwili, odśnieżać to białe k.....restwo itp.Skąd to wiem, bo mieszkam w domu na wsi, chociaż blisko dużego miasta, a problem z dojazdem mam spory, mimo komunikacji miejskiej, nigdy nie jeździ na czas, czasami wogóle nie przyjeżdza, więc kilka razy musiałem z...pierdalać 5 km do domu, idąc ulicą (z braku chodnika dla pieszych) i uważając żeby jakiś debil Cię nie potrącił, ostatnio 2 razy z rzędu odśnieżyć podjazd ( 90 metrów bieżących), mam jeszcze do zagospodarowania 400 m2 ogrodu, budowę budynku gospodarczego (kosiarka i narzędzia ogrodnicze od 3 lat stoją w wiatrołapie), altanki i grila, wykończenie łazienki na górze, ......................, tylko skąd kasę brać. Teraz chyba zdecydowałbym się tylko na "szeregówkę", bliżej miasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.12.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Myślę, że przy odrobinie szczęścia zmieścisz się ze stumetrowym domem w tej kwocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziobeczek1 05.12.2010 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Kolego z własnego doświadczenia wiem, że tyle kasy to ci spokojnie na dom wystarczy. JA mam wybudowany dom, ok 140 m2, ocieplony (bez tynku)okna, drzwi, w środku stan deweloperski - instalacje, tynki wylewki, kocioł który już grzeje i jak na razie wydaliśmy ok 160 tyś jakbym miała jeszcze 90 (czyli razem 250 tyś) to bym miała cud miód wykończenie. Dodam, że za tę kasę mam wszystk o z najlepszej jakości materiałów - trzeba tylko dobrze szukać. No i wszystko zależy od projektu -jeśli masz ambicje na duży, skomplikowany dom z duża liczbą wykuszy, kilkoma garderobami itp to raczej ci nie starczy Dodam, ze 250 tyś na dom starczy, na kostę i ogrodzenie już nie - ale to zawsze moze poczekać. Zastanów się gdzie wolisz mieszkać. /Ja w życiu nie chciałabym mieszkać w bloku. MAsz domek, kominek, własny ogród, spokój... Ale to już kwestia upodobań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 05.12.2010 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 musisz miec maly domek...ja opisalem swoj w dziale ile kosztuje dom...zachecam do przeczytania. Wydalem jak na razie 200 tys i wszyscy dziwia sie dlaczego tak malo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AJa1719508036 05.12.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Zdecydowanie wolę dom:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 05.12.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 buduj buduj ,masz bardzo dużo ja nie miałam ani działki ani gotówki,jedynie tanie mieszkanie na sprzedaż ,kredyt i wielki apetyt na chałupkę....udało się ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz13 10.12.2010 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Dziękuje za wszystkie wypowiedzi.Jak zawsze jest pół na pół.Może jeszcze ktoś się wypowie.Ja ze swojej strony dodam, że planuję budowę domu tak max 170 m2 .Działka właściwie w mieście, a raczej w bliskim sąsiedztwie.Skłaniam się ku budowie domu ale jak każdy kto zaczynał lub zaczyna budowę, zadaję sobie pytanie czy podołam i czy to jest lepsze od mieszkania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dekar 10.12.2010 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2010 Za tą kasę co masz to moim zdaniem możesz wybudować dom, ale raczej nie 170m2 użytkowej tylko bliżej 100 i to przy znakomitej większości prac wykonanych własnoręcznie. Ewentualnie jak masz materiały "po kosztach". W przeciwnym razie wybierz mieszkanie, bo zostaniesz w połowie budowy bez kasy i wciąż nie będziesz miał miejsca do spania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnieka 11.12.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2010 jak na razie mieszkam w bloku,ale zdecydowanie wolę dom,my startujemy na wiosnę,musisz zastanowić się nad obecnym życiem,czy coś cię męczy,przeszkadza,czy lubisz miejską anonimowość czy wiejską atmosferę,gdzie jest działka,jakie czekają cię dojazdy,co jest w wiosce(szkoła,przychodnia itp),dysponując taką gotówką myślę,że w 100-110 m2 się zmieścisz,osobiście oglądałam mieszkanie w nowym budownictwie,3999zł za m2,ściany z karton gipsu,bez umywalek,podłogi itd,wszystko musisz zrobić od podstaw,zalezy czy lubisz zamknięte osiedla,takie "martwe" bez dzieci,czy tak jak moje blokowisko,z dziećmi ale to raczej patologia,wieczna walka o miejsce parkingowe,smród ,brud,głośno,upierdliwi sąsiedzi i jeszcze długo by tu wymieniać, jeszcze nie tak dawno założyłam tu wątek czy warto budować dom,po 1 falstarcie odpoczęliśmy,przemyśleliśmy wszystko i nadal chcemy się budować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dr_au 12.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2010 Komfort życia w domu jest nieporównywalny do mieszkania. Wiem, bo kilkanaście lat mieszkałem i okres życia w bloku odberam jako wygnanie (ale wyjścia nie było). Co do twojej sytuacji. Strasznie przypomina mi to moje podejście sprzed 4 lat: Zobacz na ten wątek. Jeżeli ci to pomoże - projekt budowy doku odwlekł sie u mnie o 4 lata. Przystępuję teraz do budowy ze znacząco wyższym budżetem. Dom ma być większy, a działka jaką ostatecznie kupiłem, był też drożasza niż moje wyobrażenia 4 lata temu. W sumie tylko architekt się nie zmienił . A co do twojej decyzji - wszystko zależy, co możesz kupić za te 250 tyś. W Krakowie to ciągle jest w zasadzie wyłącznie kawalerka. Więc jak masz działkę, to optowałbym za niedużym domem (120 m2), ewentualnie z opcją rozbudowy. Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eflinka18 19.12.2010 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Stanowczo dom! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barthelemy 19.12.2010 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Przerabiam dom i teraz wybralbym zdecydowanie mieszkanie, tym bardziej, ze nie masz zbyt wiele kasy, aby zaczac taka inwestycje i mozesz sie znalezc w podobnej niekomfortowej sytulacji jak niektorzy z forum http://forum.muratordom.pl/showthread.php?68403-Jak-d%C5%82ugo-mo%C5%BCna-mieszka%C4%87-w-nie-wyko%C5%84czonym-domu Dodam, ze wbrew temu co pisze tutaj wiekszosc, posiadanie wlasnego domu wiaze sie z wieloma niedogodnosciami, a oto watek, ktory to dokladnie opisuje - http://forum.muratordom.pl/showthrea...lem-mieszkanie. Edytowane 19 Grudnia 2010 przez Barthelemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
draven 19.12.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 WitamTak jak już wspomniano, za kwotę 250 tys pozostaje tylko dom w granicach 100 m2 i pewnie nie będzie łatwo. Jeżeli chcesz 170 m2 to tylko w wypadku gdy większość prac zrobisz własnymi siłami i np poddasze wykończysz z biegiem lat a na razie będziesz mieszkał na parterze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts