ewamariusz 17.12.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam. HenoK opisałeś to dość jasno, ale mimo wszystko mam takie pytanie odnośnie reku, wszystko fajnie koszty o połowę niższe, ale czy reku nic nas nie kosztuje w skali roku np. prąd, czy nie trzeba tego serwisować, czy części nie podlegają wymianie gdyż się zużywają, nie wspomnę o awrii itp. Jakie mogą być tego koszty. Sam się zastanawiam nad reku, ale czy bedzie z tego aż taki zysi czy raczej wygoda? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.12.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Czy będzie zysk zależy do źródła ogrzewania. A Ty nic o nim nie napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 17.12.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2010 Witam. Źródłem ogrzewania będzie piec na paliwo stałe, a chodzi mi także o koszt utrzymania reku, gdyż każdy pisze o oszczędności na ogrzewaniu gdy w domu jest zamontowane reku a nic o jego utrzymaniu. Pozdrawim i przepraszam, że odbiegłem znacząco od tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169882-Co-na-%C5%9Bciany-dwuwarstwowe wątek założony przez leśnik1240 na dokładnie to samo pytanie co tutaj tylko ze tytuł wątku trochę szerszy więc odpowiedzi też konkretniejsze najpierw podaj link a pozniej mnie ewentualnie cytuj, nie na odwrot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 załączam co obiecałem, ale będzie się działo:)hahaha:)Koszty ogrzewani .zip Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Jeżeli za normalny uważasz dom, który zużywa na ogrzewanie ponad 80kWh/m2 energii (dla domu o powierzchni ogrzewanej 140m2 ogrzewanego gazem oznacza to zużycie gazu do ogrzewania ~1200m3, czyli koszt roczny ~2500zł), to odpowiedź brzmi tak, można taki dom wybudować. Instalując wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła .... można te koszty zredukować o połowę. absolutny falsz stosujac wentylacje mechaniczna nigdy nie osczedzisz polowy kwoty przenaczonej na ogrzewanie straty mamy przez przenikanie i wentylacje, ich udział to ok 60% przenikanie i 40% wentylacja straty na przenikanie i tak musisz poniesc wiec: 0,6x1200m3=720 m3 , ze strat na wentylacje 0,4*1200m3=480m3 odzyskasz maksimum kolejne 40% , czyli 0,4*480m3=192m3 wiec koszty zmniejszysz z 1200m3 x 1,7 = 2040 zł do ok 1000m3 x 1,7 = 1700 zł zatem oszczednosci roczne beda rzedu 350 zł a nawet na pewno mniejsze, wliczajac koszty prądu i obsługi reku masz straty na instalacji, a sprawnosc rekuperatora to nie sprawnosc instalacji poza tym wypompowujesz z domu powietrze o temp 20*C, zasysasz powietrze o temp takiej jakiej na zewnatrz i nie jestes w stanie ogrzac w rekuperatorze powietrza z zewnatrz do temp 20*C, maksymalnie w reku uzyskasz ok 14*C wiec musisz pokryc koszty dogrzania tego powietrza do 20*C wlasnie poprzez CO Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) przy okazji jeśli z rekuperatora leci +14 przy -20 na dworku i +20 w domku to już masz sprawność znacznie wyższa niż twoje 60%, chyba że ty jakoś inaczej liczysz sprawność a gdzie tak napisalem??? pokaz mi?? te 14*C to osiagniesz przy dodatniej temp na zewnatrz skoro tak twierdzisz to pewnie widziałeś tylko krzyżowce, a na tym świecie są tez przeciwprądowe, na drugiej stronie tego wątku masz przykład rekuperatora który gubi jedynie 0,5 stopnia, ja sam na własne oczy to sprawdzałem i gwarantuję że to co producent napisał w dokumentacji było prawdą a zeby osiagnac 14 przy -20*C to grzalka ci talerz licznika pradu urwie aby osiagnac rzeczywiste oszczednosci z zastosowania reku to koszty instalacji beda b. wysokie Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) co do budowy domu dobrze ocieplonego styropianem z wentylacja grawitacyjna: niestety jest on bardziej narazony na wilgoc niz taki sam dom z rekuperacja, nie znaczy to jednak ze jak ktos napisal zezre nas grzyb i nasze sciany - to nie jest prawdapiszac o zagrozeniu wilgocia wskazuje wlasnie zagrozenie, ktore moze wystapic w tak ocieplonym domu, mozna temu zapobiec np wietrzac dom, nawet codziennie, robic przeciag w domu na ok 5 minut, nastapi wtedy szybka wymiana powietrza ale cieplo skumulowane w scianach ogrzeje nam spowrotem swierze powietrze, lub zastosowac nawiewy powietrza z zewnatrz aby wentylacja dzialala prawidlowo poprawne dzialanie wentylacjai grawitacyjnej zalezy nie tylko od poprawnego jej wykonania, ale rowniez w decydujacym stopniu od warunkow atmosferycznych (sily wiatru, wielkosci cisnienia atmosferycznego, roznicy pomiedzy cisnieniem w budynku i cisnieniem zewn, temp. powietrza wewn i zewn, wigotnosci tegoz powietrza itp) wilgoc w domu zamieszkalym produkuja glownie jego mieszkancy (pomijam wilgoc budowlana) a zagrozenie wilgocia dotyczy glownie sypialni skierowanej na polnoc, slabo doswietlanej przez swiatlo sloneczne (warunki sprzyjajace postepowaniu wilgoci), im wiecej osob w takiej sypialni tym wiecej wilgoci oddaja one w trakcie snu do otoczenia Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 18.12.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam, A co Panowie sądzicie o wybudowaniu dość pokaźnego domu z silikatu + 20 cm styropianu lub wełny.Mam dojście do tańszej cegły silikatowej więc stąd moje pytanie.Zastanawiam się również nad wyposażeniem domu w rekuperator i PC ( nie mam dostępu do gazu ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 18.12.2010 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam. I jak z wyliczeniami za reku, jaki będzie koszt roczny za jego używanie, obsługą itp.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 18.12.2010 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 Witam. I jak z wyliczeniami za reku, jaki będzie koszt roczny za jego używanie, obsługą itp. Pozdrawiam Któż to wie, jedynie ci co mają. A oni się nie chcą przyznać ile ta przyjemność kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) naprowadzę ciebie trochę, rekuperacja z GWC i nagle wszystko staje się możliwe napisane bylo reku...a nie wymienniku gruntowym + reku... i kolejne koszta...a oszczednosci w fazie teoriii niestety... sam chce zrobic reku ale nie licze na zbytnie oszczednosci z niej samej, chce ja polaczyc z kominkiem aby zwiekszyc jej wydajnosc, a GWC odpada aby nie powiekszac kosztow, mysle o czyms w rodzaju grzalki wykonanej z rur ktorymi bedzie plynac powietrze juz wymieniane w reku i podgrzewane w komorze nad kominkiem Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Witam. I jak z wyliczeniami za reku, jaki będzie koszt roczny za jego używanie, obsługą itp. Pozdrawiam tego liczyl nie bede bo reku nie mam, wiec nie znam rzeczywistych korzysci, tylko teoretyczne ale moge wymienic : zuzycie pradu ( zalezne od rekuperatora) wymiana filtra (raz na rok lub ilosc godzin pracy) to juz teoria: okresowe oczyszczanie i odkazanie (pewnie co 2 lub 3 lata) Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 18.12.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Witam, A co Panowie sądzicie o wybudowaniu dość pokaźnego domu z silikatu + 20 cm styropianu lub wełny. Mam dojście do tańszej cegły silikatowej więc stąd moje pytanie. Zastanawiam się również nad wyposażeniem domu w rekuperator i PC ( nie mam dostępu do gazu ) powinno byc ok, ale musisz przeliczyc, aby znac ewentualne zyski z zatosowanej technologii, przy nasiakliwosci silikatu reku raczej wskazana, wiec zyski z budowy sciany wsadz w reku i moze zobaczysz efekty to watek o porothermie:) ps ja go nie sprzedaje:p czytajcie, dyskutujcie a tanie materialy sa teraz na skladach:) Edytowane 18 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leśnik1240 18.12.2010 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2010 sorry, to miała być odpowiedź z cytatem - pierwszy akapit nie jest mój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
okojan 19.12.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Face - ciekawy zalącznik. Myslalem ,ze burza bedzie na forum jak to przeczytalem a tu spokojniutko, oj, spokojniutko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.12.2010 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 w przykladzie jest pokazany wplyw danej technologii, materialu i wyposazenia na oszczednosci w ogrzewaniu jesli ktos sie zastanawia nad zalozeniem okien 3 szybowych w celu oszczedzania energii to jest to bez sensu w porownaniu z dobrymi oknami 2 szybowymi przy malej powierzchni stolarkijesli natomiast kieruje sie komfortem np lepszym tlumieniem dzwiekow to dodatkowo uzyska niewielka oszczednosc na ogrzewaniu i wtedy ma to sens (przy roznicy w cenie zakupu stolarki ok 30%)okna 3 szybowe to przyszlosc i pewnie za ok 10 lat beda standardem podobnie z rekuperacja, gdzie oszczednosci w kosztach ogrzewania to ok 15-20%(samo reku bez bajerow, od tego nalezy odliczyc koszty obslugi)dostajemy natomiast wysoki komfort wymiany powietrza oraz odczuwalnie wieksza temp. niz jest rzeczywiscie w budynkudecydujac sie na rekuperacje zmniejszamy do potrzebnego minimum ilosc kanalow wentylacyjnych w kominach, przez co kominy sa tansze w budowie(material i robocizna), wtedy z kosztu rekuperacji ok 12 tys zl mozemy odliczyc kwote oszczedzona na kominach i koszt reku nam maleje, to jednak kazdy z was musi dokladnie przeliczyc i wyciagnac wnioski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 19.12.2010 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 to nad czym się tu zastanawiać, ściana to tylko ściana, ma podtrzymać dach żeby nie spadł na głowę, w dodatku dostaniesz jeszcze bonus w postaci bardzo dobrze chłonącego dźwięki domku W takim razie, może powinienem pójść dalej i zamiast 20 cm styro lub wełny "dowalić" ~ 30, 33 cm na silikat? dodam, że dom raczej z kształtów i z wielkości nie podchodzi pod dom energooszczędny a tym bardziej pasywny. Pow. użytkowa 270 m2 + garaż + pomieszczenie nad nim ( raczej nie będą ogrzewane), dach wielospadowy, wykusze, salon z antresolą na 2 kondygnacje. Do tego jak już wspomniałem najprawdopodobniej PC ( mam nadzieję, że PC pociągnie taki domek, różne opinie słyszałem) + reku (tutaj chyba nie ma nad czym się zastanawiać, fajna sprawa i tyle, jestem z Białegostoku mam pod nosem NIKOL-a i BARTOSZa, może coś dla mnie wymyślą sensownego), w dachu piana myślę, że tak około 30 cm (między krokwie i na krokwiowo ), + podłogówka ( chyba cała powierzchnia, tak około 340m2, trochę sporo ) w podłodze 15 cm styro, tak mam w projekcie - nie za mało?? i co OLIMP na coś takiego powie? ma sens, czy raczej nie bardzo?? PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiq 19.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 Dodam jeszcze, że wszystkie te zabiegi po to, aby nie zbankrutować przy ogrzewaniu( mówię tu o ociepleniu ) reku i PC raczej tylko do komfortu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 19.12.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2010 (edytowane) Dodam jeszcze, że wszystkie te zabiegi po to, aby nie zbankrutować przy ogrzewaniu( mówię tu o ociepleniu ) reku i PC raczej tylko do komfortu. co do reku dla komfortu to sie zgodze...ale PC??? przeciez za odwiert ( pewnie ze 2 na ok 80m po 1000 zl/10m) zaplacisz ok 16 tys zl, do tego pompa ciepla, dla budynku ktory opisales pewnie z 15 kw (a moze nawet wiecej), renomowanego producenta to koszt 40-50 tys z zainstalowaniem...za te pieniadze sobie wynajmiesz palacza(na umowe zlecenie:p) ktory Tobie bedzie palil w piecu przez ok 15 lat:) przy ogrzewaniu PC rekuperacja to wnet obowiazek, podobnie solidne i ciepla stolarka i ocieplenie na maksa gdzie sie da i ile sie da - inaczej zezra Cie rachunki za prad (bo sprezarka i grzalki elektryczne w tym urzadzeniu beda ciezej pracowac) przy tak drogiej inwestycji warto by ja wspomoc solarami, ale koszty co, gdzie, jak i ile wydasz i ile oszczedzisz to juz nalezy policzyc a tak powaznie jesli myslisz o inwestycji ktora pochlonie 550-650 tys w stanie deweloperskim to zlec takie dywagacje specjalistom oni zrobia audyt dla Twego budynku, wedle audytu specjalisci wylicza najlepszy typ ogrzewania i moc oraz typ PC a takze rekuperacje przy ogrzewaniu PC kazda drobna strata jest wazna i przy takim typie zrodla ogrzewania wszystko trzeba dokladnie policzyc a nie snuc domysly:) to moja dobra rada Edytowane 19 Grudnia 2010 przez face Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts