pszczyl 04.12.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 MAM PYTANIE DO FORUMOWICZÓW. CZYM OGRZEWAĆ DOM?POWIERZCHNIA 110m2 - SAM PARTERKUBATURA 280m3OGRZEWANIE PODŁOGOWE 40m2GRUBOŚĆ MURU 29 cm + 12cm OCIEPLENIA MYŚLĘ O PIECU NA EKOGROSZEK I PELET.PROSZĘ O PODPOWIEDŹ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.12.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 jest gaz ziemny na działce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pszczyl 05.12.2010 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 NIe ma gazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 05.12.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Mała powierzchnia = małe zapotrzebowanie na ciepło.Piec 10kW wystarczy.Jak nie ma gazu to przychodzą mi na myśl następujące rodzaje ogrzewania CO+CWU:kominek z płaszczem wodnym - tanio, ale bardzo obsługowo i trzeba magazynować drewno;pelety - kosztowo podobnie do gazu ale trzeba obsługiwać i magazynować pellety;węgiel - kosztowo taniej niż pellety, ale większy syf i trzeba obsługiwać i magazynować;gaz płynny - drogo ale bezobsługowo;prąd - drogo i całkowicie bezobsługowo;pompa ciepła - bardzo drogi zakup i tania eksploatacja;Trzeba sobie odpowiedzieć ile mamy pieniędzy i chęci i możliwości na poświęcenie się obsłudze systemu ogrzewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.12.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jest na rynku malutki palnik Pancerpol, ale na sam ekogroszek. Daje on możliwość zrobienia kotła o mocy 8-10kW, co ostatnio sprawdzilismy podczas testów w labo. Na chwile obecną najmniejszy model jaki robimy ma 12kW. ps. kotły na pellet wymagają częstszej i bardziej kosztownej obsługi jak modele na ekogroszek (zapalarka, 2mechanizmy podające, powinno się okresowo czyścić rurę,z której wyciąga pellet pierwszy podajnik, gdyż na dole gromadzą się drobniutkie trociny). Zapach drewna jednak przyjemniejszy, kolor zabrudzenia również bardziej przyjazny dla oka. Pelletu objętościowo spalamy więcej jak groszku, bo ma mniejszą kaloryczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paul997 15.12.2010 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2010 Nie musisz specjalnie dopłacać za mały kocioł.. Kotły na ekogroszek ze sterownikiem PID doskonale radzą sobie z nadmiarem mocy. Kup taki, jaki najlepiej będzie pasował pod względem ceny, wymiarów i marki. Moc może być 10-17kW, w takim przedziale jest chyba największy wybór. Poważnie. Ja mam 80 metrów (pustak 24+12cm styro) i kocioł 12 kW. Czasami odkręcam wszystkie grzejniki w domu, czasami tylko 2, a kocioł ma jedno zadanie - pilnować temperatury płaszcza (a pośrednio temperatury wody w układzie CO) i robi to płynnie regulując moc (zwiększając czas podawania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts