ojciech 04.12.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Witam, sprawa ma się tak... do gniazdka doprowadzone mam 3 kable, do tej pory gniazdko bez bolca. Dziś kupiłem nowe gniazdka z golcem 3 przewód przykręciłem do bolca. No i teraz pytanie jak sprawdzić czy ten 3 przewód to faktycznie uziemienie czy tylko atrapa kończąca się gdzieś w puszcze. Do dyspozycji z narzędzi mam miernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doal1719506259 04.12.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Ustawić miernik na przemienne napięcie ~750V i sprawdzić napięcie między fazą a bolcem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.12.2010 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 A jeszcze prościej (i jednocześnie pewniej) zewrzeć ów trzeci "bolcowy" przewód z dowolnym pozostałym, dla bezpieczeństwa najlepiej nie bezpośrednio a choćby przy pomocy żarówki - przy dobrze zrobionej instalacji spowoduje to zadziałanie wyłącznika różnicowoprądowego. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 05.12.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 A jezeli ten obwod nie jest zabezpieczony rozncowka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 05.12.2010 08:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Jak już wezmę ten miernik (wydaje mi się to najprostszym rozwiązaniem) ustawie na te ~750 itd to co powinno się pokazać na mierniku w momencie gdy bolec jest poprawnie podłączony? a może nic się nie pokaże tylko wywali różnicówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2010 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Właśnie na wypadek takiej możliwości proponowałem robić to zwieranie nie bezpośrednio, a przez żarówkę. Jeśli nic nie wyskoczy a żarówka nie zapali się przy zwieraniu jej do dowolnej dziury -> przewód PE "wisi" w powietrzu". Jeśli żarówka się normalnie zapali przy zwieraniu do jednej z dziur -> przewód PE jest "gdzieś" podłączony (a gdzie i czy dobrze, to będzie w tym momencie osobna bajka), natomiast instalacja jest z całą pewnością schrzaniona bo albo w niej nie ma różnicówki albo jest źle podłączona. J.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 05.12.2010 08:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Niestety nie posiadam w domu żadnej oprawki którą mógłbym wykorzystać do tego typu testu. Mam miernik i za pomocą niego chciałbym to sprawdzić.... Rozumiem że : 1- jeśli miernik podepnę do bolca i jednej z dziur a na wyświetlaczu pojawi mi się 220 V to jest coś nie tak z instalacją 2-jeśli jeśli miernik podepnę do bolca i jednej z dziur a na wyświetlaczu nie pojawi się nic i też żaden z bezpieczników nie wybije to bolec jest atrapą 3- jeśli miernik podepnę do bolca i jednej z dziur a na wyświetlaczu nie pojawi się nic tylko wyleci bezpiecznik to bolec jest podpięty poprawnie Dobrze ?? No i takie pytanie, czy przy takim zabiegu istnieje możliwość uszkodzenia miernika ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Nienienie, to jest jeszcze inaczej: Miernik ustawiasz na zakres umożliwiający pomiar napięcia zmiennego >230V (w popularnych mierniczkach zwykle jest to zakres 700V AC albo coś takiego). - Jeśli przewód PE nie jest podłączony nigdzie, w obu dziurach (znaczy między nimi a bolcem) zmierzysz jakieś napięcie, może być niewielkie, może być nawet dość spore, ale w obu będzie mniej więcej takie samo. - Przy prawidłowej, dobrze podłączonej instalacji powinieneś otrzymać między bolcem a jedną z dziur pełne 230V, a między bolcem a drugą z dziur jakieś niewielkie napięcie rzędu pojedyńczych woltów najwyżej. Niestety, jeśli nawet otrzymasz taki wynik, nie oznacza to, że instalacja jest poprawnie wykonana, a jedynie, że przewód uziemiający jest gdzieś podłączony. Nie wiesz np. dalej, czy dobrze jest podłączona różnicówka.. - hipotetycznie możliwą sytuację, w której PE jest pomyłkowo podłączone do fazy miernikiem wykryjesz jedynie po uprzednim sprawdzeniu neonówką, gdzie jest faza (powinna być w lewej dziurze gniazdka, ale jeśli zakładamy, że trafił ci się elektryk - partacz, to trzeba to sprawdzić) - w tym momencie między bolcem a przewodem fazowym będzie najwyżej niewielkie (pojedyncze wolty) napięcie), a między bolcem a neutralnym - pełne 230V Dlatego właśnie pisałem o teście z żarówką, bo on wykazuje od ręki wszystko, co powinieneś o instalacji wiedzieć, w dużo prostszy do weryfikacji i szybszy sposób. Weź choćby lampkę nocną i gniazdko luzem, do gniazdka podłącz dwa krótkie przewody, wtyczkę lampki wetknij w gniazdko, a przewodami wykonaj wcześniej opisany test. I będzie wszystko jasne. A tak na marginesie - jeśli to jest nowa instalacja, to w ramach jej odbioru powinny być wykonane pomiary. I one powinny takie rzeczy (i wiele innych) weryfikować. J. Edytowane 5 Grudnia 2010 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 05.12.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Test przeprowadzony za pomocą lampki nocnej, wyniki : 1- lampka wpięta standardowo (lewa + prawa dziura) świeci 2- lampka wpięta - bolec + lewa dziura - nic się nie dzieje 3- lampka wpięta - bolec + prawa dziura - wywala bezpiecznik różnicowy Rozumiem że skoro takie wyniki mam to instalacja w domu jest ok (różnicówka działa jak powinna działać) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2010 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Tak jest, wszystko jest prawie OK. Prawie, ponieważ w gniazdku podłączyłeś odwrotnie przewody zerowy i fazowy. Nie jest to błąd, raczej niezgodność z zasadami. Przewód fazowy powinien być w lewej dziurze (gniazdko ustawione bolcem do góry). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojciech 05.12.2010 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Tzn gniazdko które sprawdzałem było podwójne a ja akurat bawiłem się w górnym czyli bolec u dołu. Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 05.12.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 W takim też łączysz fazę po lewej. Jak pisałem, odwrotne podłączenie nie jest błędem i w ogromnej większości przypadków nie ma znaczenia, jednak zgodnie ze sztuką powinno to być zrobione tak, jak piszę. Nie ma za co J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 05.12.2010 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 W większości przypadków nie ma znaczenia ale, statystyczna większość praworękich ma mniejsze szanse trafienia gwożdziem w lewą dziurę. Poza tym skutki ewentualnego porażenia (odpukać) są ponoć mniejsze na drodze lewa ręka - prawa noga niż prawa ręka-lewa noga (słowa pana doktora ze szkolenia , o ile nie pomylił stron ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.12.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Te próby z żarówką to nic innego jak test ciągłości przewodu PE w trochę uproszczonej wersji.W zasadzie takiej próby nie wykonuje się w stanie bezprądowym (sam woltomierz).Woltomierz zwłaszcza cyfrowy może pokazywać różne bzdury niezwiązane z tym gniazdkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrs82 09.12.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 są dwa proste sposoby na sprawdzenie1. zwieramy kawałkiem przewodu N z PE (w inne gniazdka muszą być wpięte jakieś odbiory,nie muszą pracować), przy prawidłowo wykonanej instalacji powinna zadziałać różnicówka.2. jeśli posiadasz miernik, nastawiasz na rezystancję i z tego gniazdka z bolca jeden koniec miernika a drugi koniec wtykasz do gniazdka łazienki(ona powinna mieć na pewno).też do bolca. jak pokaże przejście to jest git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 09.12.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Co do punktu 2 - jeśli cała szyna wyrównawcza jest spierdzielona (np. szyna jest, ale uziemienia brak bądź jest kiepskie), to taki test miernikiem nic nie da. Znaczy pokaże, że jest dobrze, a nie jest.Natomiast w przypadku, gdy do PE będzie podpięte coś innego niż PE (nawet niekoniecznie faza, wystarczy N z ciut wyższym potencjałem niż PE na skutek pracującego gdzieś w linii dużego obciążenia), test taki nam to pokaże, ale do sprawdzenia kolejnego gniazdka trzeba będzie nowy miernik zorganizować. One są co prawda tanie, ale... Dlatego też omomiarki w pracującej instalacji nie należy używać. Raz, że szkoda omomiarki, dwa, że nigdy do końca nie wiadomo, co się mierzy. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janekbo 04.01.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Rację co do stron masz. Ale co do gniazdek podwójnych już nie. W popularnym podwójnym gniazdku zawsze jedno z gniazdek będzie miało odwrotnie fazę i n.Precyzyjnien będzie - tam gdzie bolec na górze - faza po lewej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 04.01.2011 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Jak widać poczciwej oprawki z żarówką jeszcze nic długo nie zastąpi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 04.01.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2011 Rację co do stron masz. Ale co do gniazdek podwójnych już nie. W popularnym podwójnym gniazdku zawsze jedno z gniazdek będzie miało odwrotnie fazę i n. Też pisałem: w takim gniazdku faza po prostu po lewej. I tyle. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam998 31.10.2011 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2011 Witam Mam podobny problem trzy przewody dochodzą do puszki dwa są wykożystane a ten trzeci (środkowy) jest wolny.Od puszki chcę pociągnąć przewód do nowego gniazdka które powinno być z uziemieniem. Zrobiłem test miernikiem: -faza + zero = 220V -faza + ten trzeci przewód = 0V -zero + ten trzeci przewód = 3-4V Mam trochę strach żeby zrobić ten test z żarówką....czy na podstawie tego testu miernikiem da się już coś powiedzieć na ten temat ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts