Papolinek 04.12.2010 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 WitamWczoraj z powodu awarii sterownika woda osiągnęła w c.o. temperaturę 110 stopni.Niestety nie potrafię podać dokładnie ile utrzymywała się tak wysoka temperatura.30 min do 60 min.Czy zagotowanie wody w instalacji nowego typu wykonanej z miedzi,na rozdzielaczach jest groźne dla samej instalacji,Na co zwrócić uwagę przy przeglądzie instalacji ,zawory,luty,uszczelni.....Jest możliwe aby lut się stopił w niewidocznych miejscach(przecieki),przy wyjściu z pieca lut jest nienaruszony. Do tej pory wymieniłem zawory lukowe do rozdzielacza,zawory kulowe na piecu, zawór spustowy z pieca ,zawór bezpieczeństwa na piecunie ,parę uszczelek przy zaworach kątowych na grzejniku.Jak zarazie wszystkie uszczelki na głowicach przy grzejnikach nie pokurczyły sięach przy grzejnikach nie pokutczyły sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarook 04.12.2010 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Miedź takie niespodzianki wytrzymuje w 100 % pp itp już niestety nie. I to było głównym czynnikiem dla, którego wybrałem co w miedzi. Sama miedź jaki i luty na niej nie maja prawa puścić (czytaj metal nie poddaje się zagotowanej wodzie). Możliwe iż niektóre gumowe uszczelki mogły paść więc trzeba to sprawdzić i wymienić. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 04.12.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 Miedź takie niespodzianki wytrzymuje w 100 % pp itp już niestety nie. I to było głównym czynnikiem dla, którego wybrałem co w miedzi. Sama miedź jaki i luty na niej nie maja prawa puścić (czytaj metal nie poddaje się zagotowanej wodzie). Możliwe iż niektóre gumowe uszczelki mogły paść więc trzeba to sprawdzić i wymienić. Pozdr. dokładnie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Podczas uruchamiania pompki zawór róznicowy robi stuk,wczesniej tego nie obserwowałem.Czy może byc to spowodowane zbyt szybkim napełnianiem instalacji woda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 05.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 To normaly objaw, trudno mi to powiązać z tą awarią, natomiast musisz uważać z napełnianiem - nie dolewaj gwaltownie zimnej wody do kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 16:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 To normaly objaw, trudno mi to powiązać z tą awarią, natomiast musisz uważać z napełnianiem - nie dolewaj gwaltownie zimnej wody do kotła. Wypuściłem wode z kotła zagotowana gdy woda osiagneła teperature 20 st.,wpuściłem nową . Narazie ogrzewam parter grzejniki(podłogówke troche trudniej odpowietrzyc),jutro uruchomię reszte ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 05.12.2010 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 a dlaczego zmieniałeś wodę? ta zagotowana całkiem dobrym medium była, odgazowana, odkamieniona już...warto by się jakoś przed tym zagotowaniem zabezpieczyć, bo awaria sterownika czy zasilania zawsze się może zdarzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Papolinek 05.12.2010 19:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 a dlaczego zmieniałeś wodę? ta zagotowana całkiem dobrym medium była, odgazowana, odkamieniona już... warto by się jakoś przed tym zagotowaniem zabezpieczyć, bo awaria sterownika czy zasilania zawsze się może zdarzyć Wypuściłem wodę -wydawało mi się ze będzie lepiej odpowietrzyć instalacje kiedy naposzczę nowa. Czy można w jakiś sposób ograniczyć stukanie zaworu różnicowego ,lub tez inne rozwiązanie . Zaworu ze sprężynka który to dociskał by w pewnym stopniu kulkę tak aby nie unosiła się pod wpływem zimnej wody(jednoczesne wyeliminowanie stukotu),zaś w przypadku zaniku prądu przy rozpalonym kotle woda mogła się przedostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts