czarny0 05.12.2010 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam,Mam taką prośbę o poradę bo nie mogę znaleźcć na necie stosownych informacji a widzę że co firma i region to inaczej.Finiszuję z budową domu i pojawia się problem z niezbędną dokumentacją do złożenia w PINB w zakresie instalacji elektrycznej.Instalację elektryczną robiliśmy wspólnie z ojcem (posiada uprawnienia) jednak nie wiem jakie dokumenty i gdzie należy zgłosić w zakresie odbioru tej instalacji (PINB, ENEA POZNAŃ - ZMIANA TARYFY). Na necie widzę różne opinie oświadczenia, protokół z pomiarów.Czy ktoś z Was przerabiał ten temat w Poznaniu lub gdziekolwiek i zechciałby się podzielić wiedzą?Ewentualnie link do wymaganych załącznikówZ góry dzięki i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elrem 05.12.2010 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Protokoły z pomiarów rezystancji izolacji ,wyłączników różnicowo-prądow ych są wymagane przez PINB w całym kraju .Zanim ruszyłem z własną działalnością oddawałem protokoły pomiarów z dołączoną kserokopią uprawnień - wystarczało (obawiam się że nikt w PINB tego nie czyta, wg. nich niebezpieczny jest gaz, schody czy kolor ale na prąd nie zwracają uwagi bo go nie widać ) Jeżeli ojciec posiada uprawnienia to powinien wiedzieć co pisać (ale dla własnego bezpieczeństwa należy zrobić pomiary autentyczne -nie tylko pisać dane z sufitu) Z tego co mi wiadomo nie ma standartowych druków ani tabel dla PINBu i każdy tworzy własne. Po potwierdzeniu przez PINB oddania domu do zamieszkania (z zaświadczeniem z PINBu ) inwestor udaje się do ZE i zmieniają taryfę . Pozdrawiam i życzę szczęścia w nowym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 06.12.2010 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Warto zajrzeć do aktualnej normy, tam są wzory takich dokumentów. Inne wzory są również na stronach SEP. Swoje wbudowane wzory mają również programy wspomagające elektryków pomiarowców. Czyli każdy ma swój wzór Do pomiarów jakie powinny być wykonane to napewno: izolacja, różnicówki, pętla zwarcia, uziemienie. Ojciec ma papiery to wie o czym pisze. Jeśli chodzi o ENEA to wzory dokumentów są do pobrania w oddziale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts