Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LECHMA - Kominek z płaszczem a czarna szyba

michal_colin

Recommended Posts

Witam,

top mój 1 post na forum także jeżeli gdzieś już ten temat jest rozwiązany to proszę o linka :))

Posiadam kominek z płaszczem LECHMA Exclusive PL 200 z szybą dzieloną. Ogólnie z kominka jestem zadowolony - ślicznie nagrzewa wodę, drewno spala się średnio szybko. Ale mam z nim ogromny problem - po każdym paleniu szyba jest czarna jak smoła... Serwisant LECHMY powiedział że.... "nie ma pojęcia co z tym zrobić"!!! Drewno OK (brzoza 5 lat suszenia) nawiew z zewnątrz rurą 110mm (tak jak króciec w kominku) komin 200mm ceramiczny systemowy SCHIEDEL. Pompy załączają się przy 65 stopniach.

Serwisant jedynie zaproponował żeby metodą prób i błędów założyć 'strażaka' na komin... bo może odciągnie więcej spalin - ale jak się domyślam zwiększy się zużycie drewna... Czy może ktoś już miał podobne problemy?? A może jest na forum ktoś kto się zawodowo zajmuje takimi problemami (kominek jest w Bielawie - dolny śląsk) - chętnie skorzystam z konsultacji i pomocy w rozwiązaniu problemu...

z góry dziękuję za pomoc!!

Niestety musi się Pan z takimi zabrudzeniami liczyć.Jest to związane bezpośrednio z faktem iż w kominkach z płaszczem wodnym dochodzi do dużego wychładzania spalin.Ja osobiście przez kilkanaście lat praktyki nie natknąłem się na wkład z płaszczem w którym kurtyna powietrzna działałaby dobrzea a o prolizie to można zapomnieć.Ratować się można paleniem dobrym jakościowo drewnem i nie całkowitym wytłumianiem dopływu powietrza i wylotu spalin.Strażak może pomuc w przypadku poddymiania a nie przy brudzeniu szyby.

krótko mówiąc musisz się nastawić , że po pierwszych paleniach "spuszczasz żaluzje " ( a szybę szyścisz na wiosnę :)

szkoda , że nie trafiłeś tu szybciej można było kupić inny kominek , zresztą wpisz w google lechma i przełącz na grafiki znajdziesz ekstremum kombinacji lechma + może niedoświadczony palacz :)

Niestety musi się Pan z takimi zabrudzeniami liczyć.Jest to związane bezpośrednio z faktem iż w kominkach z płaszczem wodnym dochodzi do dużego wychładzania spalin.Ja osobiście przez kilkanaście lat praktyki nie natknąłem się na wkład z płaszczem w którym kurtyna powietrzna działałaby dobrzea a o prolizie to można zapomnieć.Ratować się można paleniem dobrym jakościowo drewnem i nie całkowitym wytłumianiem dopływu powietrza i wylotu spalin.Strażak może pomuc w przypadku poddymiania a nie przy brudzeniu szyby.

Albo zabytki na złom i http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169995-kominki-bez-czarnej-szyby

No dobrze.... a w takim razie czy jesteście w stanie polecić jakiś wkład (najlepiej z narożną szybą) który będzie lepszy niz LECHMA (z tego co wiem LECHMA uporała się z problemami z którymi mieli do czynienia w 2008r...) i teraz te kominki miały już być OK. Tym bardziej - widziałem go 'w działaniu' po ok. 10h ciągłego palenia podczas targów w Poznaniu (tak wiem mogli go specjalnie przygotować :) ) ale tam szyba była czysta.... Edytowane przez michal_colin

szkoda , że nie trafiłeś tu szybciej można było kupić inny kominek , zresztą wpisz w google lechma i przełącz na grafiki znajdziesz ekstremum kombinacji lechma + może niedoświadczony palacz :)

witam

trafiłem na to forum na przełomie wiosny-lata tego roku, zupełnie zielony w sprawie kominków, logując się pierwszy raz miałem upatrzony kominek z kratki.pl, po kilku dniach wertowania forum zmieniłem zdanie i faworytem była lechma, jako że markowy produkt, jednak idąc dalej "w las" weryfikując wszelkie zalety, wady, warunki w palenisku rzutujące na miedzy innymi czystość właśnie szyby, niektórzy ludzie z forum - za co jestem im do dzisiaj wdzięczny - skierowali mnie na westę firmy lazar. Mam w domu ogrzewanie gazowe, w sierpniu zamontowaliśmy kominek zawsze o nim marząc, o widoku ognia w zimowe dni i korzyści cieplne za tym idące. Dzisiaj po 3 miesiącach palenia jesteśmy szczęśliwi że nie kupiliśmy jakiegoś smolucha w którym widok ognia byłby okazjonalny. Westa naprawdę spisuje się extra, ostatnio po podwyższeniu temp w palenisku wo góle szyby nie czyścimy, a ciepło w domu tak jeszcze nigdy nie było...

Pozdrawiam

jest parę osób na forum , które zawodowo zajmują się kominkami mają o tym bardzo dużą wiedzę i poinstalowali jak nie setki to tysiące kominków

z uwagi , że duża część trafia na takie miny kominkowe wystarczy prześledzić wątek kominek a czarna szyba i masz większą wiedzę na temat procesu spalania i tego jak powinien być zbudowany kominek niż połowa pseudo sprzedawców .... smutne to trochę

wystarczy prześledzić wątek kominek a czarna szyba i masz większą wiedzę na temat procesu spalania i tego jak powinien być zbudowany kominek niż połowa pseudo sprzedawców .... smutne to trochę

To oczywista oczywistość że prawie każdy sprzedawca wciska kit aby pozbyć się towaru, i to najlepiej takiego gdzie ma większy rabat / prowizję. Obowiązkowo trzeba "łyknąć" dużo wiadomości, potem przetestować w jakim markecie - tu są tylko buble :)

• 2 weeks później...

witam mam ten sam kominek ten sam komin i ten sam problem czarna szyba.Codziennie trzeba ją czyscic. Z tego wynika że ten typ tak ma.

Witam,

top mój 1 post na forum także jeżeli gdzieś już ten temat jest rozwiązany to proszę o linka :))

Posiadam kominek z płaszczem LECHMA Exclusive PL 200 z szybą dzieloną. Ogólnie z kominka jestem zadowolony - ślicznie nagrzewa wodę, drewno spala się średnio szybko. Ale mam z nim ogromny problem - po każdym paleniu szyba jest czarna jak smoła... Serwisant LECHMY powiedział że.... "nie ma pojęcia co z tym zrobić"!!! Drewno OK (brzoza 5 lat suszenia) nawiew z zewnątrz rurą 110mm (tak jak króciec w kominku) komin 200mm ceramiczny systemowy SCHIEDEL. Pompy załączają się przy 65 stopniach.

Serwisant jedynie zaproponował żeby metodą prób i błędów założyć 'strażaka' na komin... bo może odciągnie więcej spalin - ale jak się domyślam zwiększy się zużycie drewna... Czy może ktoś już miał podobne problemy?? A może jest na forum ktoś kto się zawodowo zajmuje takimi problemami (kominek jest w Bielawie - dolny śląsk) - chętnie skorzystam z konsultacji i pomocy w rozwiązaniu problemu...

z góry dziękuję za pomoc!!

• 3 years później...
witam mam ten sam kominek ten sam komin i ten sam problem czarna szyba.Codziennie trzeba ją czyscic. Z tego wynika że ten typ tak ma.

Kupiłem ten wkład, najgorsze gówno jakie może być. Są to wyrzucone pieniądze, stracony czas, nerwy, praca, i kolejny bałagan w salonie bo takiego gówna w salonie trzymać nie będą. Jeżeli ktoś twierdzi że jest zadowolony bo podgrzewa mu wode to: nigdy nie miał kominka, nie widział kominka, nie wie co to jest kominek ! A do podgrzewania wody służy piec ! Lechma PL200 EXLUSIVE SBJ nie powinno się nazywać kominkime i nie nazywajcie tego kominkiem. Jest to palenisko zabudowane szybą - i to wszystko.

pozdrawiam,

• 9 months później...

Mam ten kominek, szkoda ze nie czytalem wczesniej o nim opinii - za ta kase wybralbym Spartherma.

Mam go trzeci sezon - tez mialem problem z czarna szyba. Metoda prob i bledow doszedlem do w miare czystej szyby:

- wylozenie go szamotem (kupilem od Lechmy pod ten model)

- metoda palenia od gory - rozpalasz jak swieczke i nie dorzucasz w trakcie, jak zgasnie to rozpalasz od nowa, duzo na forum jest o tym

- jak sie dobrze rozpali, to Sadpal - rozrzucam na żar 2 lyzki od zupy (wg instrukcji warto dodawac 1kg na 1.5m^3 drewna).

- sterownik Tatarek RT08G ustawiony na utrzymanie temperatury 65 stopni, start pomp przy 60

- szyber otwarty na max lub przymkniety do 1/2 po dorzuceniu Sadpal'a

- dolot powietrza na min + przepustnica sterowana Tatarkiem

Po tygodniu palenia jest super - z rana tylko przecieram szary nalot z szyby recznikiem papierowym i jest generalnie ok. W porownaniu tym co bylo przez pierwszy sezon - czarna szyba po jednym dniu jest przepasc.

Pale grabem co zostal mi z zeszlego roku - polana duze okolo 40cm, teraz zamowilem male - sa poreczniejsze.

Po 5 dniach palenia w kominku (jeden wsad, czas palenia okolo 6h) i codziennym przecieraniu szarego nalotu za pomoca papierowego recznika szyba wyglada tak

IMG_20141028_173908.jpg

Edytowane przez m4rcin

Tak 'na oko' czyli porownujac do wagi mojego syna jakies 20kg. Ciagle, jednak nie kupilbym tego kominka po raz drugi. Za 11k pln dorzucilbym 3k pln i kupil Spatherma lub Lazara.

Mam uklad zamkniety, pompy start na 60st, utrzymaywana temperatura 65st.

Edytowane przez m4rcin