michal_colin 05.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Witam, top mój 1 post na forum także jeżeli gdzieś już ten temat jest rozwiązany to proszę o linka ) Posiadam kominek z płaszczem LECHMA Exclusive PL 200 z szybą dzieloną. Ogólnie z kominka jestem zadowolony - ślicznie nagrzewa wodę, drewno spala się średnio szybko. Ale mam z nim ogromny problem - po każdym paleniu szyba jest czarna jak smoła... Serwisant LECHMY powiedział że.... "nie ma pojęcia co z tym zrobić"!!! Drewno OK (brzoza 5 lat suszenia) nawiew z zewnątrz rurą 110mm (tak jak króciec w kominku) komin 200mm ceramiczny systemowy SCHIEDEL. Pompy załączają się przy 65 stopniach. Serwisant jedynie zaproponował żeby metodą prób i błędów założyć 'strażaka' na komin... bo może odciągnie więcej spalin - ale jak się domyślam zwiększy się zużycie drewna... Czy może ktoś już miał podobne problemy?? A może jest na forum ktoś kto się zawodowo zajmuje takimi problemami (kominek jest w Bielawie - dolny śląsk) - chętnie skorzystam z konsultacji i pomocy w rozwiązaniu problemu... z góry dziękuję za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 05.12.2010 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 (edytowane) Ten typ tak ma, taka zabytkowa konstrukcja. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba Edytowane 5 Grudnia 2010 przez an-bud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 05.12.2010 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 niestety potwierdzam, miałem kiedyś lechme ale standardową z PW 2-3 palenia ognia nie widać dzisiaj wrzuciłem testowo w rozpalonego lazar-a 2 miesięczny dąb , otrzepany lekko ze śniegu , po spaleniu szyba kryształ ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artom12 05.12.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2010 Niestety musi się Pan z takimi zabrudzeniami liczyć.Jest to związane bezpośrednio z faktem iż w kominkach z płaszczem wodnym dochodzi do dużego wychładzania spalin.Ja osobiście przez kilkanaście lat praktyki nie natknąłem się na wkład z płaszczem w którym kurtyna powietrzna działałaby dobrzea a o prolizie to można zapomnieć.Ratować się można paleniem dobrym jakościowo drewnem i nie całkowitym wytłumianiem dopływu powietrza i wylotu spalin.Strażak może pomuc w przypadku poddymiania a nie przy brudzeniu szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 06.12.2010 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 krótko mówiąc musisz się nastawić , że po pierwszych paleniach "spuszczasz żaluzje " ( a szybę szyścisz na wiosnę szkoda , że nie trafiłeś tu szybciej można było kupić inny kominek , zresztą wpisz w google lechma i przełącz na grafiki znajdziesz ekstremum kombinacji lechma + może niedoświadczony palacz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2010 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Niestety musi się Pan z takimi zabrudzeniami liczyć.Jest to związane bezpośrednio z faktem iż w kominkach z płaszczem wodnym dochodzi do dużego wychładzania spalin.Ja osobiście przez kilkanaście lat praktyki nie natknąłem się na wkład z płaszczem w którym kurtyna powietrzna działałaby dobrzea a o prolizie to można zapomnieć.Ratować się można paleniem dobrym jakościowo drewnem i nie całkowitym wytłumianiem dopływu powietrza i wylotu spalin.Strażak może pomuc w przypadku poddymiania a nie przy brudzeniu szyby. Albo zabytki na złom i http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169995-kominki-bez-czarnej-szyby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_colin 06.12.2010 08:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) No dobrze.... a w takim razie czy jesteście w stanie polecić jakiś wkład (najlepiej z narożną szybą) który będzie lepszy niz LECHMA (z tego co wiem LECHMA uporała się z problemami z którymi mieli do czynienia w 2008r...) i teraz te kominki miały już być OK. Tym bardziej - widziałem go 'w działaniu' po ok. 10h ciągłego palenia podczas targów w Poznaniu (tak wiem mogli go specjalnie przygotować ) ale tam szyba była czysta.... Edytowane 6 Grudnia 2010 przez michal_colin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin MM 06.12.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 szkoda , że nie trafiłeś tu szybciej można było kupić inny kominek , zresztą wpisz w google lechma i przełącz na grafiki znajdziesz ekstremum kombinacji lechma + może niedoświadczony palacz witam trafiłem na to forum na przełomie wiosny-lata tego roku, zupełnie zielony w sprawie kominków, logując się pierwszy raz miałem upatrzony kominek z kratki.pl, po kilku dniach wertowania forum zmieniłem zdanie i faworytem była lechma, jako że markowy produkt, jednak idąc dalej "w las" weryfikując wszelkie zalety, wady, warunki w palenisku rzutujące na miedzy innymi czystość właśnie szyby, niektórzy ludzie z forum - za co jestem im do dzisiaj wdzięczny - skierowali mnie na westę firmy lazar. Mam w domu ogrzewanie gazowe, w sierpniu zamontowaliśmy kominek zawsze o nim marząc, o widoku ognia w zimowe dni i korzyści cieplne za tym idące. Dzisiaj po 3 miesiącach palenia jesteśmy szczęśliwi że nie kupiliśmy jakiegoś smolucha w którym widok ognia byłby okazjonalny. Westa naprawdę spisuje się extra, ostatnio po podwyższeniu temp w palenisku wo góle szyby nie czyścimy, a ciepło w domu tak jeszcze nigdy nie było... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_colin 06.12.2010 09:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No i 2 opcja.... czy na forum jest ktoś kto SIE ZNA i zawodowo zajmuje tematem kominków z płaszczem ?? Chętnie skorzystam z oferty przebudowania mojego systemu i dostosowania go do normalnej pracy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 06.12.2010 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 jest parę osób na forum , które zawodowo zajmują się kominkami mają o tym bardzo dużą wiedzę i poinstalowali jak nie setki to tysiące kominków z uwagi , że duża część trafia na takie miny kominkowe wystarczy prześledzić wątek kominek a czarna szyba i masz większą wiedzę na temat procesu spalania i tego jak powinien być zbudowany kominek niż połowa pseudo sprzedawców .... smutne to trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 06.12.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 wystarczy prześledzić wątek kominek a czarna szyba i masz większą wiedzę na temat procesu spalania i tego jak powinien być zbudowany kominek niż połowa pseudo sprzedawców .... smutne to trochę To oczywista oczywistość że prawie każdy sprzedawca wciska kit aby pozbyć się towaru, i to najlepiej takiego gdzie ma większy rabat / prowizję. Obowiązkowo trzeba "łyknąć" dużo wiadomości, potem przetestować w jakim markecie - tu są tylko buble Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 14.12.2010 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2010 witam mam ten sam kominek ten sam komin i ten sam problem czarna szyba.Codziennie trzeba ją czyscic. Z tego wynika że ten typ tak ma.Witam, top mój 1 post na forum także jeżeli gdzieś już ten temat jest rozwiązany to proszę o linka ) Posiadam kominek z płaszczem LECHMA Exclusive PL 200 z szybą dzieloną. Ogólnie z kominka jestem zadowolony - ślicznie nagrzewa wodę, drewno spala się średnio szybko. Ale mam z nim ogromny problem - po każdym paleniu szyba jest czarna jak smoła... Serwisant LECHMY powiedział że.... "nie ma pojęcia co z tym zrobić"!!! Drewno OK (brzoza 5 lat suszenia) nawiew z zewnątrz rurą 110mm (tak jak króciec w kominku) komin 200mm ceramiczny systemowy SCHIEDEL. Pompy załączają się przy 65 stopniach. Serwisant jedynie zaproponował żeby metodą prób i błędów założyć 'strażaka' na komin... bo może odciągnie więcej spalin - ale jak się domyślam zwiększy się zużycie drewna... Czy może ktoś już miał podobne problemy?? A może jest na forum ktoś kto się zawodowo zajmuje takimi problemami (kominek jest w Bielawie - dolny śląsk) - chętnie skorzystam z konsultacji i pomocy w rozwiązaniu problemu... z góry dziękuję za pomoc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sufix 09.01.2014 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2014 witam mam ten sam kominek ten sam komin i ten sam problem czarna szyba.Codziennie trzeba ją czyscic. Z tego wynika że ten typ tak ma. Kupiłem ten wkład, najgorsze gówno jakie może być. Są to wyrzucone pieniądze, stracony czas, nerwy, praca, i kolejny bałagan w salonie bo takiego gówna w salonie trzymać nie będą. Jeżeli ktoś twierdzi że jest zadowolony bo podgrzewa mu wode to: nigdy nie miał kominka, nie widział kominka, nie wie co to jest kominek ! A do podgrzewania wody służy piec ! Lechma PL200 EXLUSIVE SBJ nie powinno się nazywać kominkime i nie nazywajcie tego kominkiem. Jest to palenisko zabudowane szybą - i to wszystko. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rcin 27.10.2014 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2014 (edytowane) Mam ten kominek, szkoda ze nie czytalem wczesniej o nim opinii - za ta kase wybralbym Spartherma. Mam go trzeci sezon - tez mialem problem z czarna szyba. Metoda prob i bledow doszedlem do w miare czystej szyby: - wylozenie go szamotem (kupilem od Lechmy pod ten model) - metoda palenia od gory - rozpalasz jak swieczke i nie dorzucasz w trakcie, jak zgasnie to rozpalasz od nowa, duzo na forum jest o tym - jak sie dobrze rozpali, to Sadpal - rozrzucam na żar 2 lyzki od zupy (wg instrukcji warto dodawac 1kg na 1.5m^3 drewna). - sterownik Tatarek RT08G ustawiony na utrzymanie temperatury 65 stopni, start pomp przy 60 - szyber otwarty na max lub przymkniety do 1/2 po dorzuceniu Sadpal'a - dolot powietrza na min + przepustnica sterowana Tatarkiem Po tygodniu palenia jest super - z rana tylko przecieram szary nalot z szyby recznikiem papierowym i jest generalnie ok. W porownaniu tym co bylo przez pierwszy sezon - czarna szyba po jednym dniu jest przepasc. Pale grabem co zostal mi z zeszlego roku - polana duze okolo 40cm, teraz zamowilem male - sa poreczniejsze. Po 5 dniach palenia w kominku (jeden wsad, czas palenia okolo 6h) i codziennym przecieraniu szarego nalotu za pomoca papierowego recznika szyba wyglada tak Edytowane 28 Października 2014 przez m4rcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 30.10.2014 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 Jaką dawkę drewna spalasz w czasie tych 6 godzin ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rcin 30.10.2014 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2014 (edytowane) Pakuje go do mniej wicecej 1/2 wysokosci - wchodzi 4-6 polan (30-40cm). Widac na zdjeciu wyzej. Jak potrzeba cos zmierzyc, to zmierze Edytowane 30 Października 2014 przez m4rcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 02.11.2014 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Nie mierz tylko zważ ile kg spalasz na te 6 godzin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rcin 02.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 (edytowane) Tak 'na oko' czyli porownujac do wagi mojego syna jakies 20kg. Ciagle, jednak nie kupilbym tego kominka po raz drugi. Za 11k pln dorzucilbym 3k pln i kupil Spatherma lub Lazara. Mam uklad zamkniety, pompy start na 60st, utrzymaywana temperatura 65st. Edytowane 2 Listopada 2014 przez m4rcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 02.11.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Witam. 20 kg drewna kominkowego o przyzwoitej wilgotnosci to ok. 65-70 kW wyprodukowane w ciągu tych 6-ciu godzin ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rcin 02.11.2014 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ten kominek to po prostu badziewie za nie mala kase. Jednen z gorszych wyborow w domu :|Do kominka ma zapiete CO + CWU zasobnik 300l. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts