gegg 22.02.2004 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Serdecznie witam wszyskich! Chcę kupić kawałek ziemi i zbudować na nim dom.W mojej okolicy ceny działek budowlanych wynoszą ok. 60 zł/m2.Zdecydowanie tańsze są działki rolne. Ceny naprawde bardzo atrakcyjne.Jakie są możliwości prawno-finansowe zbudowania domu na takiej działce.Słyszałem coś o zabudowie siedliskowej. Czy muszę prowadzić działalność rolniczą, żebym mógł zbudowac takie "siedlisko"? Gorący apel do wszystkich, którzy ten temat przerabialii budują / zbudowali dom na "polu" - dajcie parę wskazówek jak zacząć i na co się nastawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 22.02.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 U nas jest tak. Aby się pobudować na dzialce rolnej trzeba kupić przynajmniej 10000 m2 i tyle. Przed kupnem trzeba KONIECZNIE sprawdzić w gminie ile trzeba mieć ha aby sie budować siedliskowo i czy na konkretnej działce na to pozwolą. Różne gminy maja różne regulacje tej kwestii. U moich rodziców trzeba mieć trzy hektary (oczywiście w jednej gminie). Dla pewności, że się uzyska pozwolenie, warto aby działka przylegała do gminnej drogi, i aby 1 sąsiednia działka była zabudowana. Ode mnie nie wymagano niczego innego. Żadnych rolniczych zapędów itp. Na wiosnę chyba zaczniemy. Słyszałam również, że można kupić mniej ziemi, a resztę wydzierżawić. Zazwyczaj nie ma problemu z zabudową na gruntach V i VI klasy. Trzeba uważać za to przy bardziej urodzajnych glebach (IV, III). Może być problem z pozwoleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.02.2004 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2004 Nie wiem czy coś się zmieniło od zeszłego roku, ale u nas nie trzeba było kupować dodatkowej ziemi. Wystarczyło wydzierżawić 3ha. Nasza działka siedliskowa przylega do drogi gminnej, ale żadna sąsiednia nie była zabudowana. Ważny jest Plan Zagospodarowania, żeby wiedzieć czy na wybranej działce (pod budowę) jest to w ogóle przewidziane. Pozwolenie na budowę dostaliśmy bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts