Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I jak u Ciebie? Ja odpaliłem moją pompę tydzień temu. Na początek wygrzewanie podłogówki przez 3 dni do 30 potem 2 dni do 40. 30 stopni uzyskała trzeciego dnia ciągłej pracy z czego 15 h pracy grzałek. Od tego momentu grzałki już się nie włączyły (nawet do odszraniania). Pompa dobiła do 40 stopni w domu 21. Po zakończeniu programu wygrzewania pompa zaczęła pracować według krzywej ustawionej na 3. Sprężarka działa bez przerwy z różną częstotliwością (temp na zewnątrz ok 0). Cały czas pracuje też pompa obiegowa nawet przy rozmrażaniu (czy to normalne). Czy to prawidłowo, że sprężarka działa na okrągło ? Zaznaczam, że na razie tam nie mieszkam więc w ogóle wyłączyłem grzanie CWU

Po kilku dniach po włączeniu pompy rzeczywiście wspomagała się grzałkami. Po wygrzaniu podłogi i podniesieniu temp wewn. od ok 21* zaczęła pracować bez grzałek. 2 dni temu zmniejszyłem temp. zapodaną do podłogówki na 28* ( bo było za gorąco!) i włączyłem reku na 30 % , Zobaczę jutro jaki klimat mam w domu?! Przez dobę wczoraj pobrała mi ok. 30 kW .Krzywą grzania mam ustawioną na 6.Podczas wygrzewania podłogi ponad 267 m2 ( marzec 2013 ) zużyłem przez miesiąc ok 2200 kW . Pompa niestety na początku chodzi cały czas...teraz to wiem- "płać i płacz!"

pozdr

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A jak pompa zachowywała się później też takie duże zużycie prądu czy było już lepiej?

Teraz jest znacznie lepiej...przez ostatną dobę zużyła jakieś 26 kW (co+cwu) przy temp w domu ok.19-20*C.

pozdrawiam

• 1 month później...
Teraz jest znacznie lepiej...przez ostatną dobę zużyła jakieś 26 kW (co+cwu) przy temp w domu ok.19-20*C.

pozdrawiam

No i masz "babo placek" !

Myślałem że problemy z pompą mam już z głowy... a tu zaczynają się dopiero schody...To ,że jest to w zasadzie pierwszy sezon grzania to jedno (montaż PC 03.2013 z wygrzewaniem wylewki do końca 04.13). Grzeję od drugiej połowy 11.2013...i do tej pory było w miarę ok.Mieszkam od 3 tyg. Od kilku dni ( wiadomo spadła temp znacznie poniżej 0*C) pompa nie daje rady zagrzać cwu więcej niż 28-29 *C. Temperatura zadana na ogrzewanie podłogowe ( wczoraj ok.31*C ). Dzisiaj włączył się algorytm antyzamrożeniowy na max. 28 *C ( -12,4*C). Temp. ciepłej wody (cwu) jest mniejsza niż 27*C .

Wczoraj jeszcze wyłączając PC na noc zagrzałem wodę na rano...no ale chyba nie tędy droga?!

Dość,że mam w domu dość chłodno( 19*C) to jeszcza ta woda...

Próbowałem różnych nastaw - np. zwiększenie zadanej temp grzania cwu z 42*C na 48*C, zmiana krzywej grzania z 6 na 1 i nic.W domu tylko podłogówka + 2 drabinki w łazienkach + reku.

Dzisiaj dobił mnie mój drugi instalator twierdząc ,że mam dobraną za słabą pompę ( Nibe Split 12kW, ozc 7,5 kW obciążenie cieplne budynku, 267 m2 ogrzewanych podłóg przy zapotrzebowaniu na ogrzewanie budynku 37,4 kW/m2.rok ) i dlatego przy takich temp. pompa nie pociągnie!!!

Najpierw mówił coś o dodatkowym buforze, później o dodatkowym źródle ciepła ( np piec gazowy , czy też dołożeniu drugiej PC)!

Normalnie masakra!

Najciekawsze jest to, że ta Nibe Split kosztowała Cię tyle co gruntowa (prawdopodobnie)...... Masz rację, to jest masakra.

Mądry Polak po szkodzie!

Ktoś mi ją tak dobrał?!

Miało być wspaniale a wyszło ...cóż jak zawsze czyli do d...y!

Tylko co teraz?!

Zadzwoń do Karola z Nibe (numer w dziale serwis na stronie) On poradzi jak zdiagnozować przyczynę tych problemów. I podpowie jak sądzę optymalne rozwiązanie.
Ta pompa przy -15 powinna mieć z 9kw zawołaj kogoś kumatego do tej instalki

Dzisiaj mi obliczali przez telefon (przy temp. -11,4 *C) ,że ma ok. 5,4 kw...no chyba ,że obliczenia obliczeniom nierówne! ?

Że co znów ?

mam pompy 12kw zamontowane w podobnych budynkach i jakoś telefon milczy

Więc na jakiej podstawie stwierdziłeś że "Ta pompa przy -15 powinna mieć z 9kw"?