Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła(powietrze-woda)Nibe Split TM-wymiana doświadczeń

aslom1

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wychodzi średni pobór mocy 3kW. Czy sprężarka działa non-stop i nic się nie dogrzewa grzałką?

Jaka jest moc znamionowa? Na stronie producenta jest podane -> 12kW. Czy to nie jest za mało na Twój dom?

Czy temperatura wewnątrz pomieszczeń spada czy rośnie?

Edytowane przez Tom OP

Wychodzi średni pobór mocy 3kW. Czy sprężarka działa non-stop i nic się nie dogrzewa grzałką?

Jaka jest moc znamionowa? Na stronie producenta jest podane -> 12kW. Czy to nie jest za mało na Twój dom?

Wszystkie dane jakie podałem ostatnio,wynikają z rozmów z małżonką,na temat pracy,jak i pozostałych danych Nibe Split TM,jaki posiadamy.Zakupiłem PC, bezpośrednio,tzn.w Stockholmie.Cenę jaką uzyskałem,bardzo mi odpowiadała.Czy moc pompy jest za mała...na pewno teraz jest nawet przewymiarowana,80M2w podłogach+drugie tyle górna kondygnacja-otwarta przestrzeń.Jeśli chodzi o temp.wew.pom. ROŚNIE!....Żonka,przerażona poniekąd wzrostem zużycia energii-ustawiła nawet krzywą na -2,wczoraj wieczór!!!.Temperatura na zasilaniu CO nadal ponad 40"C,sprężarka działa pełną parą,jak mówi,a włączania grzałek nie zauważyła,choć przebywała w "kotłowni" kilka razy.CWU na przyzwoitym poziomie 55"C,dzieci są na feriach....może zwiększone pobory CWU,mają wpływ tak znaczny , na zużycie energii?

12 dla +7/+35C

Traz to ona ma 6-7 kW i cop 2 , ale to relatywnie krótkie okresy zaraz wróci do cop 3-3,5

To niezły wynik.

Przy jakiej temperaturze wypada zacząć się martwić?

;)Aż tak bardzo się nie martwię....no może długotrwałych mrozów się obawiam ,ale chyba już tylko cieplej będzie:yes:Ważne jest,że bez obsługowo,bo inaczej CZARNO,bym to widział.Co do martwiących temperatur-ostatecznie automatycznie załączą się grzałki,(są aż 3 szt. stopniowanej mocy),wspomagając CO i CWU. Jest to nasza pierwsza zima i jak na razie jeszcze nie jest tak strasznie jeśli chodzi o rachunki,zwłaszcza że dom świeży.Pozdrawiam:bye:

To PC z falownikiem więc sprężarka działa maxymalnie długo ale z rózną mocą.W PC P-W moc jest zmienna - Typ 12 to nie moc urządzenia to moc w pewnym punkcie pracy.

Skoro ma ciepło w domu to moc jest odpowiednia

• 2 weeks później...
Czy obserwowałeś czy były różnice w pracy pompy w ciągu dnia i w ciągu nocy. Jak często się zalącza w ciągu dnia a jak to wygląda w nocy?

Witam.Wreszcie mam chwilkę...Tak więc,w ciągu dnia,temp.~8*C,pompa załącza się rzadko,tzn.długie są okresy postoju.W nocy zaś,gdy temperatura jednak spada do~0*C,pompa chodzi w zasadzie na okrągło,jednak co zauważyłem,z dużo mniejszą mocą.Obroty wentylatora na ok.1/3.Zużycie energii~~30kWh,2-doby,temp.zasilania podłóg ok.26*C,temp.CWU 48*C.Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Dzięki , chodzi o to że zastanawiam się nad wielkością bufora do PC pw aby wykorzystać wyższe COP w dzień( wyższa temperatura powietrza ) i zmniejszyć częstość załączeń w nocy ( gorsze COP i wiekszy chałas - bardziej słyszalny ).

Bufor nie jest dobrym pomysłem.500 l rozładujesz w max 1h .A jak chcesz nabić na wyzsze parametry to stracisz trochę COP.A bufor drogi.

• 4 weeks później...
Witam.Od 27stycz-do dzisiaj PC zużyła 2080kWh.To razem 80 dni,co daje ogólny wynik średnio 26 kWh na dobę.:)W tej chwili pompa produkuje praktycznie tylko CWU.Zastanawiam się,czy nie należy ustawić/przestawić w menu,czas letni?Czy w ogóle się to robi samemu,czy może samo ustawia się samo,automatycznie...Chodzi mi o to,czy konieczna jest praca pompy obiegowej CO,gdy wskazania temp.zaś. podłogówki,przy krzywej -2,wynosi na dzisiajok21"C?Muszę doczytać...sprawdzę to na pewno,jak już wrócę do kraju.Pozdrawiam

• 2 years później...

Witam!

Odświeżę trochę temat pompy Nibe Split. A mam pewien problem z moją PC Nibe 12 kW . 2 dni temu włączyłem ją na cele CO ( w domu tylko podłogówka) i zaobserwowałem ciągłe włącznie grzałek ( I/ II ) temp. na zewnątrz > 5* C. Zapodana temp wody na podłogówkę 30*C, temp. CWU 42* -46 *C. Po kilku godzinach temperatura cwu spadła do ok. 25-26 *C i taka była do rana. Pompa cały czas przełączała się to na I to na II grzałkę ( nadmieniam że nie było sygnalizacji o awarii na wyświetlaczu). W instrukcji doczytałem ,że może zadziałał wyłącznik różnicowo-prądowy lub są jakieś przepalone bezpieczniki obwodowe i sieciowe , dlatego też nie dogrzewa cwu i cały czas włączają się grzałki ( dzisiaj nawet przy 16 *C na zewn.). Po przełączeniu pompy na ogrzewanie tylko cwu, grzałki wyłączyły się i szybko pompa podgrzała wodę do 46 *C. Macie jakieś sugestie?!

Pozdrawiam

Witam!

Odświeżę trochę temat pompy Nibe Split. A mam pewien problem z moją PC Nibe 12 kW . 2 dni temu włączyłem ją na cele CO ( w domu tylko podłogówka) i zaobserwowałem ciągłe włącznie grzałek ( I/ II ) temp. na zewnątrz > 5* C. Zapodana temp wody na podłogówkę 30*C, temp. CWU 42* -46 *C. Po kilku godzinach temperatura cwu spadła do ok. 25-26 *C i taka była do rana. Pompa cały czas przełączała się to na I to na II grzałkę ( nadmieniam że nie było sygnalizacji o awarii na wyświetlaczu). W instrukcji doczytałem ,że może zadziałał wyłącznik różnicowo-prądowy lub są jakieś przepalone bezpieczniki obwodowe i sieciowe , dlatego też nie dogrzewa cwu i cały czas włączają się grzałki ( dzisiaj nawet przy 16 *C na zewn.). Po przełączeniu pompy na ogrzewanie tylko cwu, grzałki wyłączyły się i szybko pompa podgrzała wodę do 46 *C. Macie jakieś sugestie?!

Pozdrawiam

Nikt się nie wypowie w tym temacie?

Nikt się nie wypowie w tym temacie?

Witam.Dawno nie zaglądałem...Z całą pewnością coś jest nie w porządku z pompą,lub z jej ustawieniami.Myślę,że to drugie.Sprawdź po kolei zgodnie z instrukcją,(dostępną w necie)ustawienia fabryczne,i ewentualnie je później koryguj wg.potrzeb.W mojej pompie nawet podczas mrozów grzałki się nie załączają.Pozdrawiam,Andrzej

Witam.Dawno nie zaglądałem...Z całą pewnością coś jest nie w porządku z pompą,lub z jej ustawieniami.Myślę,że to drugie.Sprawdź po kolei zgodnie z instrukcją,(dostępną w necie)ustawienia fabryczne,i ewentualnie je później koryguj wg.potrzeb.W mojej pompie nawet podczas mrozów grzałki się nie załączają.Pozdrawiam,Andrzej

Dzięki za odpowiedź!

Dzisiaj dzwonił do mnie mój serwisant i mówił , że ten "typ tak ma" i potrzebuje trochę dogrzać budynek 2-3 dni i będzie ok. Jutro odpalę pompę i zobaczymy>>>

• 3 weeks później...
Dzięki za odpowiedź!

Dzisiaj dzwonił do mnie mój serwisant i mówił , że ten "typ tak ma" i potrzebuje trochę dogrzać budynek 2-3 dni i będzie ok. Jutro odpalę pompę i zobaczymy>>>

I jak u Ciebie? Ja odpaliłem moją pompę tydzień temu. Na początek wygrzewanie podłogówki przez 3 dni do 30 potem 2 dni do 40. 30 stopni uzyskała trzeciego dnia ciągłej pracy z czego 15 h pracy grzałek. Od tego momentu grzałki już się nie włączyły (nawet do odszraniania). Pompa dobiła do 40 stopni w domu 21. Po zakończeniu programu wygrzewania pompa zaczęła pracować według krzywej ustawionej na 3. Sprężarka działa bez przerwy z różną częstotliwością (temp na zewnątrz ok 0). Cały czas pracuje też pompa obiegowa nawet przy rozmrażaniu (czy to normalne). Czy to prawidłowo, że sprężarka działa na okrągło ? Zaznaczam, że na razie tam nie mieszkam więc w ogóle wyłączyłem grzanie CWU