Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła(powietrze-woda)Nibe Split TM-wymiana doświadczeń

aslom1

Recommended Posts

I jak u Ciebie? Ja odpaliłem moją pompę tydzień temu. Na początek wygrzewanie podłogówki przez 3 dni do 30 potem 2 dni do 40. 30 stopni uzyskała trzeciego dnia ciągłej pracy z czego 15 h pracy grzałek. Od tego momentu grzałki już się nie włączyły (nawet do odszraniania). Pompa dobiła do 40 stopni w domu 21. Po zakończeniu programu wygrzewania pompa zaczęła pracować według krzywej ustawionej na 3. Sprężarka działa bez przerwy z różną częstotliwością (temp na zewnątrz ok 0). Cały czas pracuje też pompa obiegowa nawet przy rozmrażaniu (czy to normalne). Czy to prawidłowo, że sprężarka działa na okrągło ? Zaznaczam, że na razie tam nie mieszkam więc w ogóle wyłączyłem grzanie CWU

Po kilku dniach po włączeniu pompy rzeczywiście wspomagała się grzałkami. Po wygrzaniu podłogi i podniesieniu temp wewn. od ok 21* zaczęła pracować bez grzałek. 2 dni temu zmniejszyłem temp. zapodaną do podłogówki na 28* ( bo było za gorąco!) i włączyłem reku na 30 % , Zobaczę jutro jaki klimat mam w domu?! Przez dobę wczoraj pobrała mi ok. 30 kW .Krzywą grzania mam ustawioną na 6.Podczas wygrzewania podłogi ponad 267 m2 ( marzec 2013 ) zużyłem przez miesiąc ok 2200 kW . Pompa niestety na początku chodzi cały czas...teraz to wiem- "płać i płacz!"

pozdr

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
Teraz jest znacznie lepiej...przez ostatną dobę zużyła jakieś 26 kW (co+cwu) przy temp w domu ok.19-20*C.

pozdrawiam

No i masz "babo placek" !

Myślałem że problemy z pompą mam już z głowy... a tu zaczynają się dopiero schody...To ,że jest to w zasadzie pierwszy sezon grzania to jedno (montaż PC 03.2013 z wygrzewaniem wylewki do końca 04.13). Grzeję od drugiej połowy 11.2013...i do tej pory było w miarę ok.Mieszkam od 3 tyg. Od kilku dni ( wiadomo spadła temp znacznie poniżej 0*C) pompa nie daje rady zagrzać cwu więcej niż 28-29 *C. Temperatura zadana na ogrzewanie podłogowe ( wczoraj ok.31*C ). Dzisiaj włączył się algorytm antyzamrożeniowy na max. 28 *C ( -12,4*C). Temp. ciepłej wody (cwu) jest mniejsza niż 27*C .

Wczoraj jeszcze wyłączając PC na noc zagrzałem wodę na rano...no ale chyba nie tędy droga?!

Dość,że mam w domu dość chłodno( 19*C) to jeszcza ta woda...

Próbowałem różnych nastaw - np. zwiększenie zadanej temp grzania cwu z 42*C na 48*C, zmiana krzywej grzania z 6 na 1 i nic.W domu tylko podłogówka + 2 drabinki w łazienkach + reku.

Dzisiaj dobił mnie mój drugi instalator twierdząc ,że mam dobraną za słabą pompę ( Nibe Split 12kW, ozc 7,5 kW obciążenie cieplne budynku, 267 m2 ogrzewanych podłóg przy zapotrzebowaniu na ogrzewanie budynku 37,4 kW/m2.rok ) i dlatego przy takich temp. pompa nie pociągnie!!!

Najpierw mówił coś o dodatkowym buforze, później o dodatkowym źródle ciepła ( np piec gazowy , czy też dołożeniu drugiej PC)!

Normalnie masakra!