map78 25.01.2014 00:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Więc na jakiej podstawie stwierdziłeś że "Ta pompa przy -15 powinna mieć z 9kw"? Pewnie myślał o każdej innej pompie 12kW, a nie o NIBE:) Dobra wiadomość dla kolegi plawgo jest taka, że z pompą wszystko w porządku:yes: Ona po prostu nie ma prawa nagrzać mu domu przy obecnych temperaturach zewnętrznych:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Pewnie myślał o każdej innej pompie 12kW, a nie o NIBE:) Dobra wiadomość dla kolegi plawgo jest taka, że z pompą wszystko w porządku:yes: Ona po prostu nie ma prawa nagrzać mu domu przy obecnych temperaturach zewnętrznych:no: Nie wiem ,czy śmiać się czy płakać?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.01.2014 00:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Nie wiem ,czy śmiać się czy płakać?! Nie, dlaczego od razu płakać Odpal grzałki (masz tam chyba 9kW) i przeczekaj. Po prostu masz pompę niedobrana na 100%. Niestety wielu instalatorów tak robi. Na szczęście mówią, że tych mroźnych dni jest u nas nie wiele:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Nie, dlaczego od razu płakać Odpal grzałki (masz tam chyba 9kW) i przeczekaj. Po prostu masz pompę niedobrana na 100%. Niestety wielu instalatorów tak robi. Na szczęście mówią, że tych mroźnych dni jest u nas nie wiele:rolleyes: Grzałki mi chodzą prawie non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.01.2014 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Grzałki mi chodzą prawie non stop. Ups... właśnie doczytałem, że masz tam grzałkę 4kW:( Niestety pozostaje płakać... A nie masz kominka, albo innych alternatyw? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.01.2014 00:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A jaką masz pompę obiegową i jakie przepływy masz sprzęgło bo z tego co podają to chyba tam są pompki 6tki a to raczej na pompę i na instalację nie starczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 25.01.2014 00:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Próbuj kręcić krzywymi. obniżać zadaną CO/CWU na noce, a cisnąć maksymalnie w dzień gdy jest 5-7C cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Ups... właśnie doczytałem, że masz tam grzałkę 4kW:( Niestety pozostaje płakać... A nie masz kominka, albo innych alternatyw? Kominek na szczęście mam...właśnie w nim palę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Zmieniłem krzywą grzewczą z 6 na 1 ( taka była sugestia serwisanta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 A jaką masz pompę obiegową i jakie przepływy masz sprzęgło bo z tego co podają to chyba tam są pompki 6tki a to raczej na pompę i na instalację nie starczy Tego dokładnie nie wiem, a nie mam już dzisiaj siły sprawdzać... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.01.2014 00:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Kominek na szczęście mam...właśnie w nim palę. Ja na razie mam przygotowany:yes: Ustaliłem sobie, że odpalę jak temp spadnie poniżej -15*C, a że się ociepliło i jest tylko -10 to sobie czeka. Ale jak się zdecyduję na odpalenie to będę musiał wyłączyć pompę, bo u mnie teraz w domku 23,4*C w związku z taryfa weekendową Pozdrawiam i dobrej nocy życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Aha jeszcze jedno, a może ktoś reflektuje na moją pompkę... mało śmigana,na gwarancji, normalnie igła!!! Coś już chyba bredzę idę spać! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 25.01.2014 00:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Podaj przepływy jakie masz na rotametrachU mnie dochodzi do -15 Jutro montuje w podobnym budynku z pompą 12kw moduł wifi ale ta pompa ma 9kw w tej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Podaj przepływy jakie masz na rotametrach U mnie dochodzi do -15 Jutro montuje w podobnym budynku z pompą 12kw moduł wifi ale ta pompa ma 9kw w tej temp. W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 25.01.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Aha jeszcze jedno, a może ktoś reflektuje na moją pompkę... mało śmigana,na gwarancji, normalnie igła!!! Coś już chyba bredzę idę spać! Powiem szczerze, że mi również bardzo polecano tę pompę i to kilka firm. Mówili, że to mercedes wśród pomp i na pewno będę zadowolony. Ale ja trochę poczytałem i znalazłem taką informację, że ta PCi jest produkowana w niezmienionej niemal formie od 2007roku, więc dość leciwa już myśl techniczna. Jak powiedziałem to przedstawicielowi NIBE to się na mnie obraził, a jak dodałem, że zdecydowałem się na (7 tys. tańszego) Panasonica to się śmiał, że to klimatyzator, a nie żadna pompa ciepła. Może i klimatyzator;) ale przy -16*C nawet się nie zająknął Jak chce Ci się z nimi walczyć, to możesz spróbować na drodze sądowej, że zostałeś wprowadzony w błąd przez przedstawiciela firmy. Chyba jest o co walczyć, bo pompa bardzo droga i pewnie liczyłeś na niezawodną z nią współpracę przez co najmniej najbliższe kilkanaście lat, a tu taki zonk:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.01.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują. witam czy Twoja pompa ciepła "walczy" 24 h na dobę, czy załącza się w określonych porach dnia? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 witam czy Twoja pompa ciepła "walczy" 24 h na dobę, czy załącza się w określonych porach dnia? pozdrawiam Walczy 24 h/dobę. Dzisiaj miałem sugestię,że może być problem z rozszczelnieniem instalacji freonowej w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 25.01.2014 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Walczy 24 h/dobę. Dzisiaj miałem sugestię,że może być problem z rozszczelnieniem instalacji freonowej w pompie. witam popatrz, czy nie ma śladów oleju na połączeniach instalacji "freonowej" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plawgo 25.01.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2014 Śladów oleju nie ma ( jeśli chodzi o jednostkę wewnętrzną). Na zewnątrz jutro sprawdzę - chociaż przy tym mrozie to nie wiem , czy coś tam widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 26.01.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2014 Nibe chyba podobnie jak visman robi pompę pw chyba tylko po to by udowodnić że takie rozwiązanie wymaga wspomagania W sobotę byłem u klienta 230m2 i antresola 25m2 pompa 12kw nie stwierdziłem pracy grzałki a pompa przez godzinę nie pracowała bo zakładałem wifi. Temperatury jak na Śląsk ekstremalne były -12 dzisiaj już cieplej -9. Szkoda że nie porównałeś parametrów przed zakupem z innymi pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts