Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Więc na jakiej podstawie stwierdziłeś że "Ta pompa przy -15 powinna mieć z 9kw"?

Pewnie myślał o każdej innej pompie 12kW, a nie o NIBE:)

Dobra wiadomość dla kolegi plawgo jest taka, że z pompą wszystko w porządku:yes: Ona po prostu nie ma prawa nagrzać mu domu przy obecnych temperaturach zewnętrznych:no:

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pewnie myślał o każdej innej pompie 12kW, a nie o NIBE:)

Dobra wiadomość dla kolegi plawgo jest taka, że z pompą wszystko w porządku:yes: Ona po prostu nie ma prawa nagrzać mu domu przy obecnych temperaturach zewnętrznych:no:

Nie wiem ,czy śmiać się czy płakać?!

Nie wiem ,czy śmiać się czy płakać?!

Nie, dlaczego od razu płakać:no: Odpal grzałki (masz tam chyba 9kW) i przeczekaj. Po prostu masz pompę niedobrana na 100%. Niestety wielu instalatorów tak robi. Na szczęście mówią, że tych mroźnych dni jest u nas nie wiele:rolleyes:

Nie, dlaczego od razu płakać:no: Odpal grzałki (masz tam chyba 9kW) i przeczekaj. Po prostu masz pompę niedobrana na 100%. Niestety wielu instalatorów tak robi. Na szczęście mówią, że tych mroźnych dni jest u nas nie wiele:rolleyes:

Grzałki mi chodzą prawie non stop.

Grzałki mi chodzą prawie non stop.

Ups... właśnie doczytałem, że masz tam grzałkę 4kW:( Niestety pozostaje płakać...

A nie masz kominka, albo innych alternatyw?

A jaką masz pompę obiegową i jakie przepływy masz sprzęgło bo z tego co podają to chyba tam są pompki 6tki a to raczej na pompę i na instalację nie starczy
Ups... właśnie doczytałem, że masz tam grzałkę 4kW:( Niestety pozostaje płakać...

A nie masz kominka, albo innych alternatyw?

Kominek na szczęście mam...właśnie w nim palę.

A jaką masz pompę obiegową i jakie przepływy masz sprzęgło bo z tego co podają to chyba tam są pompki 6tki a to raczej na pompę i na instalację nie starczy

Tego dokładnie nie wiem, a nie mam już dzisiaj siły sprawdzać...

pozdrawiam

Kominek na szczęście mam...właśnie w nim palę.

Ja na razie mam przygotowany:yes:

Ustaliłem sobie, że odpalę jak temp spadnie poniżej -15*C, a że się ociepliło i jest tylko -10 to sobie czeka.

Ale jak się zdecyduję na odpalenie to będę musiał wyłączyć pompę, bo u mnie teraz w domku 23,4*C w związku z taryfa weekendową:)

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Podaj przepływy jakie masz na rotametrach

U mnie dochodzi do -15

Jutro montuje w podobnym budynku z pompą 12kw moduł wifi ale ta pompa ma 9kw w tej temp.

Podaj przepływy jakie masz na rotametrach

U mnie dochodzi do -15

Jutro montuje w podobnym budynku z pompą 12kw moduł wifi ale ta pompa ma 9kw w tej temp.

W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują.

Aha jeszcze jedno, a może ktoś reflektuje na moją pompkę... mało śmigana,na gwarancji, normalnie igła!!!

Coś już chyba bredzę idę spać!

Powiem szczerze, że mi również bardzo polecano tę pompę i to kilka firm. Mówili, że to mercedes wśród pomp i na pewno będę zadowolony. Ale ja trochę poczytałem i znalazłem taką informację, że ta PCi jest produkowana w niezmienionej niemal formie od 2007roku, więc dość leciwa już myśl techniczna. Jak powiedziałem to przedstawicielowi NIBE to się na mnie obraził, a jak dodałem, że zdecydowałem się na (7 tys. tańszego) Panasonica to się śmiał, że to klimatyzator, a nie żadna pompa ciepła. Może i klimatyzator;) ale przy -16*C nawet się nie zająknął:)

Jak chce Ci się z nimi walczyć, to możesz spróbować na drodze sądowej, że zostałeś wprowadzony w błąd przez przedstawiciela firmy. Chyba jest o co walczyć, bo pompa bardzo droga i pewnie liczyłeś na niezawodną z nią współpracę przez co najmniej najbliższe kilkanaście lat, a tu taki zonk:(

W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują.

witam

czy Twoja pompa ciepła "walczy" 24 h na dobę, czy załącza się w określonych porach dnia?

pozdrawiam

witam

czy Twoja pompa ciepła "walczy" 24 h na dobę, czy załącza się w określonych porach dnia?

pozdrawiam

Walczy 24 h/dobę.

Dzisiaj miałem sugestię,że może być problem z rozszczelnieniem instalacji freonowej w pompie.

Walczy 24 h/dobę.

Dzisiaj miałem sugestię,że może być problem z rozszczelnieniem instalacji freonowej w pompie.

witam

popatrz, czy nie ma śladów oleju na połączeniach instalacji "freonowej"

pozdrawiam

Nibe chyba podobnie jak visman robi pompę pw chyba tylko po to by udowodnić że takie rozwiązanie wymaga wspomagania :)

W sobotę byłem u klienta 230m2 i antresola 25m2 pompa 12kw nie stwierdziłem pracy grzałki a pompa przez godzinę nie pracowała bo zakładałem wifi.

Temperatury jak na Śląsk ekstremalne były -12 dzisiaj już cieplej -9.

Szkoda że nie porównałeś parametrów przed zakupem z innymi pw