Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła(powietrze-woda)Nibe Split TM-wymiana doświadczeń

aslom1

Recommended Posts

Więc na jakiej podstawie stwierdziłeś że "Ta pompa przy -15 powinna mieć z 9kw"?

Pewnie myślał o każdej innej pompie 12kW, a nie o NIBE:)

Dobra wiadomość dla kolegi plawgo jest taka, że z pompą wszystko w porządku:yes: Ona po prostu nie ma prawa nagrzać mu domu przy obecnych temperaturach zewnętrznych:no:

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie wiem ,czy śmiać się czy płakać?!

Nie, dlaczego od razu płakać:no: Odpal grzałki (masz tam chyba 9kW) i przeczekaj. Po prostu masz pompę niedobrana na 100%. Niestety wielu instalatorów tak robi. Na szczęście mówią, że tych mroźnych dni jest u nas nie wiele:rolleyes:

Kominek na szczęście mam...właśnie w nim palę.

Ja na razie mam przygotowany:yes:

Ustaliłem sobie, że odpalę jak temp spadnie poniżej -15*C, a że się ociepliło i jest tylko -10 to sobie czeka.

Ale jak się zdecyduję na odpalenie to będę musiał wyłączyć pompę, bo u mnie teraz w domku 23,4*C w związku z taryfa weekendową:)

Pozdrawiam i dobrej nocy życzę.

Podaj przepływy jakie masz na rotametrach

U mnie dochodzi do -15

Jutro montuje w podobnym budynku z pompą 12kw moduł wifi ale ta pompa ma 9kw w tej temp.

W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują.

Aha jeszcze jedno, a może ktoś reflektuje na moją pompkę... mało śmigana,na gwarancji, normalnie igła!!!

Coś już chyba bredzę idę spać!

Powiem szczerze, że mi również bardzo polecano tę pompę i to kilka firm. Mówili, że to mercedes wśród pomp i na pewno będę zadowolony. Ale ja trochę poczytałem i znalazłem taką informację, że ta PCi jest produkowana w niezmienionej niemal formie od 2007roku, więc dość leciwa już myśl techniczna. Jak powiedziałem to przedstawicielowi NIBE to się na mnie obraził, a jak dodałem, że zdecydowałem się na (7 tys. tańszego) Panasonica to się śmiał, że to klimatyzator, a nie żadna pompa ciepła. Może i klimatyzator;) ale przy -16*C nawet się nie zająknął:)

Jak chce Ci się z nimi walczyć, to możesz spróbować na drodze sądowej, że zostałeś wprowadzony w błąd przez przedstawiciela firmy. Chyba jest o co walczyć, bo pompa bardzo droga i pewnie liczyłeś na niezawodną z nią współpracę przez co najmniej najbliższe kilkanaście lat, a tu taki zonk:(

W tej chwili mam rotametry ustawione na 2. Część pętli zakręciłem w pomieszczeniach mało używanych. Niestety nie mam opisanych pętli na rozdzielaczach to nie wiem dokładnie jakie pomieszczenie zaopatrują.

witam

czy Twoja pompa ciepła "walczy" 24 h na dobę, czy załącza się w określonych porach dnia?

pozdrawiam

Nibe chyba podobnie jak visman robi pompę pw chyba tylko po to by udowodnić że takie rozwiązanie wymaga wspomagania :)

W sobotę byłem u klienta 230m2 i antresola 25m2 pompa 12kw nie stwierdziłem pracy grzałki a pompa przez godzinę nie pracowała bo zakładałem wifi.

Temperatury jak na Śląsk ekstremalne były -12 dzisiaj już cieplej -9.

Szkoda że nie porównałeś parametrów przed zakupem z innymi pw