Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła(powietrze-woda)Nibe Split TM-wymiana doświadczeń

aslom1

Recommended Posts

Nibe chyba podobnie jak visman robi pompę pw chyba tylko po to by udowodnić że takie rozwiązanie wymaga wspomagania :)

Szkoda że nie porównałeś parametrów przed zakupem z innymi pw

I w cale się z tym nie kryją:no: Jak dla mnie wystarczyło przeczytać informację z ich oficjalnej strony, żeby podjąć decyzję o NIE zakupie tej pompy.

http://www.biawar.com.pl/index.php/pompy-ciepla/pompy-ciepla-na-powietrze-zewnetrze/menu-id-34.html

• 2 months później...
  • Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Odświeżę trochę temat...

Mam pytanie do fachowców, jakiej mocy powinna być dobrana pompa PW do mojego domu:

-wg ozc - zapotrzebowanie cieplne 37,4 kWh/(m2.rok), obciążenie cieplne 7,5 kW, kubatura 656m3, grzanych podłóg 267 m2 ( ozc by asolt)

Proszę o opinie...

Masz obciążenie 28W/m2?

jeżeli tak ja na Śląsku zaproponowałbym P 9kw 400V (8,3kw przy -15) z cwu 4osoby powinna dać radę bez grzałki do -15

12kw 230V (9kw przy -15) jest o 2k zł droższy

• 7 months później...
Odświeżę trochę temat...

Mam pytanie do fachowców, jakiej mocy powinna być dobrana pompa PW do mojego domu:

-wg ozc - zapotrzebowanie cieplne 37,4 kWh/(m2.rok), obciążenie cieplne 7,5 kW, kubatura 656m3, grzanych podłóg 267 m2 ( ozc by asolt)

Proszę o opinie...

Czy ciągle są problemy z pompą?

Czy ciągle są problemy z pompą?

A to ci odpowiem!

Na razie nie ma , bo temp. waha się w okolicy 0*C, ale dla niej - tj pompy to jest już jest "łabędzi śpiew"...

Wymieniam ją na "lepszy " model!

Pozdrawiam ... szczególnie : "największego fahofca od pomp i nie tylko p. MP", który mi idealnie "dobrał" pompę!!!