Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom Energooszczędny - kilka pytań i porad

Recommended Posts

Witam,

To mój pierwszy post na Forum.

Chciałem znaleźć odpowiedzi na kilka pytań które mnie nurtują, a nie ma lepszych doradców niż Ci którzy już to mają. Więc zastanawiam się nad zrobieniem domu jak najbardziej energooszczędnego (o pasywnym nie mam co marzyć).

1. Czy mogę mieć w nim kominek bardziej do celów estetycznych niż użytkowych (szczególnie rozprowadzanie powietrza źle mi się kojarzy z obecnego domu). Zaznaczę że chcę mieć wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła. To też jest temat do porad. :bash:

2.Czy jeśli chcę mieć kotłownię na paliwo stałe w piwnicy to czy powietrze do niej muszę doprowadzać kominem tradycyjnie czy właśnie również poprzez wentylację mechaniczną?

3. Czy w kuchni wentylacja mechaniczna dobrze zastępuje wyciąg i wystarczy ewentualnie pochłaniacz?

4. Czy ma ktoś rekuperator i doprowadza (odprowadza) powietrze z pomieszczeń piwnicznych?

5. Jak rozwiązaliście problem rozprowadzenia rur na parterze? Czy są inne metody niż schowanie ich w suficie podwieszanym?

6. Czy ktoś może podać koszty wykonania gruntowego wymiennika ciepła wykonanego pod częścią domu ( zamiast części piwnicy) i ewentualne jego rozwiązania ?

Dużo pytań ale myślę że każdy może na jakieś odpowiedzieć. Myślę że jeszcze ich trochę się znajdzie dlatego będę sukcesywnie je dodawać ;) Dziękuję za wszelkie porady i odpowiedzi !

Pozdrawiam

Witam.

1.Możesz ale dobry z doprowadzeniem pow. zewnętrznego do spalania w 100%

2.Tradycyjne ogrzewanie z otwartą komorą nie wolno mieszać z went. mechaniczną

3 dobrze zrobiona da radę

4 tu bym zrobił strefowe (osobne małe centrale)

5.można nad

6 ? pi razy drzwi :)

Pozdrawiam

ps. tradycyjna kotłownia "gryzie" się z energooszczędnym

pasywny to pikuś

Edytowane przez an-bud

Dzięki za pierwszą odpowiedź! Co do tradycyjnej kotłowni jak na razie będę miał możliwość grzania prawie za darmo (drewno, trociny) stąd ta decyzja, a nie wiadomo co będzie za 5 lat. Dlatego dom energooszczędny. Rekuperator głównie ze względów czysto zdrowotnych (świeże i czyste powietrze). Pytam ponieważ jestem pierwszy w moim "otoczeniu" który chce takie "technologie" stosować. Stąd dużo wątpliwości. Co do 2 pytania muszę więc doprowadzić powietrze tradycyjnie. Nie gryzie się to z Twoją odpowiedzią na pytanie 4"tu bym zrobił strefowe (osobne małe centrale)" o którym szczerze nie słyszałem. Pisząc "5.można nad" co miałeś na myśli?

Dołączę jeszcze pytanie o ocieplenie stropu piwnicy. Ocieplenie całe pod stropem(od strony piwnicy) czy na stropie. Myślałem o ociepleniu od strony piwnicy 10 cm i na stropie 5 cm. Poradzcie! :)

Dzięki i pozdrawiam

Edytowane przez ProMyst
dodałem pytanko;)

4. strefowo tzn. piwnica na jednej małej centrali, parter na 2 centrali - wyjdzie taniej i wygodniej niż wszystko na jednej :)

5 na stropie / nad stropem, jak parterówka to może być w stropodachu. Zależy jaka konstrukcja, jak wygodniej. Ja jeszcze patrze jak "ekologiczniej" dla portfela :)

• 4 months później...
. Ja jeszcze patrze jak "ekologiczniej" dla portfela :)

no właśnie a z mojego doświadczenia najekologiczniej dla portfela gdy weźmie się rozwiązania stropowe o dużym oporze przenikania ciepła. sam w swojej firmie biorę zawsze http://konbet.com.pl/KONBET_TERMO_SYSTEM,1661.html termo system z konbetu a klienci dzwonią potem zadowoleni że oszczędzają na zużyciu energii.

Wiesz miałem na przykład klienta, który mieszkał wcześniej w dużo mniejszym domu (bliźniaku) i przeprowadził się do wolnostojącego. Różnica w wydatkach na ogrzewanie była po prostu proporcjonalnie niewielka. Wiadomo, nie ma setek telefonów, ale się zdarzają, a ja po prostu polecam co dobre.

mam pytanie do ekspertów- planuję budowę domu, który z założenia ma być energooszczędny. dom na płycie fundamentowej ocieplonej styrodurem, ściany ytong24+ 25 styropian grafitowy, okna montaż w ociepleniu, strop lekki ocieplony wełną min 20+15 dach wielospadowy( poddasze nie użytkowe) ocieplony 15 wełny (blachodachówka na deskowaniu) pytanie- czy nie obniżę sprawności rekuperatora umieszczając go na poddaszu (nieogrzewanym). oryginalny projekt wentylacji mech zakłada montaż w pom gosp ( a wolałabym żeby był na strychu ze względu na miejsce - orurowanie+ skrzynka zajmują trochę miejsca ). będę wdzięczna za opinie.

Mam też jeszcze jeden dylemat- ponieważ projekt domu który kupiliśmy jest "normaly" a my chcemy zrobić z niego energooszczędny ma jesden słaby punkt słup łączący narożnie dwa wielkie przeszklenia- słup jest zaprojektowany z cegły no i tworzy już nie mostek a wąwóz termiczny niebardzo wiem co z tym fantem zrobić! może potraktować go styrodurem z każdej strony? proszę o opinie.

niebardzo chcę pakować się w koszty stropu (poddasze nieużytkowe) - na strychu będą rozprowadzone rury do wentylacji mech to co przeniknie przezstrop to zostanie na strychu ( nie chcę aby panowały tam minusowe temperatury w czasie mrozu np -20- stąd ocieplenie na połaciach 15cm wełny i folia paro z powłoką aluminiową- mimo poddasza niezamieszkałego). Boję się żeby zimą nie wykraplała się woda w przewodach wentylacyjnych. chodzi mi o grubość wełny 35cm myślę, że powinno wystarczyć

Do ProMyst ja na twoim miejscu zrobiłabym tak: strop od strony piwnicy ociepliłabym 10cm styropianu ale od strony parteru dałabym 5cm ale styroduru ( nie wiem jakie będziesz miał ogrzewanie - podłogówka czy grzejniki) pod tym wględem mogę powiedzieć jak to jest jak się mieszka w domu gdzie strop od strony piwnicy jest wcale nie ocieplony a od strony parteru 10cm styropianu- tak więc w lecie miło chłodzi choć jak się ma małe dzieci to katar przez całe lato, zimą w ciepłych skarpetach i kapiach jakoś dajemy radę a wiosną i jesienią nogi na kafelkach wykręca (a to dom moich rodziców i bywamy tam dość często - nie wiem jak to jest jak w nocy trzebabyło parę razy wstać do dzieci i przespacerować się po takiej podłodze) - my mieszkamy w przybudówce i tam mamy 12cm na stropie(podpiwniczonym) wszędzie mam porozkładane pledy bo odkąd tu mieszkamy z chorób przeziębieniowych nie mogę wyleczyć dzieci(mieszkamy tu rok). wcześniej mieszkaliśmy w bloku na parterze a pod naszym mieszkaniem była ogromna suszarnia i w sezonie grzewczym mieliśmy ciepłe podłogi :). w naszym domu planujemy ogrzewanie podłogowe wavin - on jest na panelach styroduru 2cm + nasze 10cm styropianu. dom niepodpiwniczony płyta fundamentowa pasywna http://forum.muratordom.pl/showthread.php?156389-Płyta-fundamentowa-opis-wykonania&p=4704470#post4704470